Află din acest articol când este recomandat să mergi la medicul dermatolog și cum te poate ajuta acesta.
Când să programezi o vizită la dermatolog?
Este recomandat să mergi la medicul dermatolog periodic, pentru monitorizarea aspectului pielii și al eventualelor modificări ce pot apărea (pete negre sau pete galbene pe piele). Ținerea sub observație a alunițelor este esențial să se facă cel puțin o dată pe an sau conform recomandărilor medicului. Astfel, dacă apar anomalii, acestea pot fi tratate încă din stadiile incipiente.
👉Ai observat schimbări la nivelul pielii tale? Programează-te la medicul dermatolog și află dacă pielea ta necesită o îngrijire suplimentară.
Un dermatolog nu doar că îți va evalua pielea, dar îți poate recomanda și cele mai potrivite produse de îngrijire pentru tine. Fie că ai pielea sensibilă, acneică sau uscată, specialistul te va ajuta să alegi produsele care îți vor îmbunătăți sănătatea pielii și vor preveni problemele viitoare.
Este important să îi arăți medicului toate modificările tegumentare pe care le-ai observat în ultima perioadă, indiferent de localizarea lor:
- pete pe față;
- pete pe mâini;
- pete pe picioare;
- pete pe abdomen.
Semne care necesită un consult dermatologic
Schimbările care apar la nivelul pielii sunt extrem de importante pentru identificarea precoce a eventualelor afecțiuni. Cele mai frecvente motive pentru care este necesar să te prezinți la medic sunt:
- alunițele;
- leziunile care nu se vindecă;
- iritațiile;
- căderea părului;
- pielea uscată.
👉Dacă observi că prezinți anumite modificări inestetice la nivelul pielii sau care îți creează disconfort, alege să mergi la medic. Analizează harta cu sediile cabinetelor dermatologice din clinicile Regina Maria și programează-te la medicul dermatolog.
Alunițele
Schimbarea aspectului alunițelor sau a petelor de pe corp necesită consult dermatologic cât mai repede. Semnele la care este important să acorzi atenție sunt reprezentate de:
- aspectul asimetric;
- marginile neregulate;
- variațiile de culoare;
- diametrul de peste 6 milimetri;
- pruritul (mâncărimea).
Chiar dacă nu observi modificări, este bine să îți verifici periodic alunițele și petele, mai ales dacă ai în istoricul familial cancer de piele. În plus, întreabă medicul dermatolog ce produse cu factor de protecție solară îți recomandă pentru a reduce riscul de a dezvolta cancer de piele. Expunerea prelungită la soare nu doar că este asociată cu cancerul de piele, dar poate determina și apariția de pete pigmentare pe corp.
Leziunile
Leziunile la care vindecarea întârzie să apară necesită o evaluare mai detaliată. Astfel, rănile, pustulele (leziunile ce conțin puroi) care nu se vindecă au un risc mai mare de a se infecta. În astfel de situații este necesară administrarea antibioticelor.
Printre manifestările specifice unei infecții cutanate se află:
- înroșirea zonei;
- tumefierea (umflarea);
- durerea;
- secrețiile.
În alte situații, leziunile cutanatepersistente pot fi un semn al unor afecțiuni subiacente. Cel mai adesea, vindecarea întârziată este asociată cu diabetul zaharat sau tromboza venoasă.
Iritațiile și mâncărimile persistente
Mâncărimile sau iritațiile care nu dispar pot avea diverse cauze, printre care:
- alergiile;
- eczemele
- infecțiile;
- psoriazisul.
👉Psoriazisul este o afecțiune cronică a pielii, care se manifestă prin apariția unor modificări tegumentare caracteristice. Dacă vrei să știi mai multe despre această patologie și cum poate fi tratată, citește articolul Psoriazisul.
Persistența mâncărimii poate conduce la leziuni de grataj (scărpinare), ceea ce poate amplifica gravitatea iritației. De aceea, este importantă aplicarea tratamentului adecvat cât mai repede.
Căderea părului
Căderea părului este o experiență care poate genera îngrijorare și mult stres. Aceasta poate fi cauzată de o multitudine de factori, de la o dietă săracă în nutrienți, până la dezechilibre hormonale. Dacă te confrunți cu acest simptom, dermatologul este medicul specialist în căderea părului.
O evaluare amănunțită te poate ajuta să înțelegi ce se întâmplă în organismul tău. Odată ce medicul a stabilit cauza, îți va putea recomanda un tratament adecvat. Schema de tratament poate include șampoane speciale, tratamente topice (cu administrare cutanată) sau, în unele cazuri, medicamente sistemice. Aceste soluții sunt menite să sprijine creșterea părului și să prevină pierderile suplimentare. Intervenția timpurie este esențială. Căderea părului poate progresa rapid dacă nu este tratată corespunzător.
Multe persoane se confruntă și cu dermatita seboreică (mătreața). Această afecțiune necesită tratament dermatologic adecvat pentru remiterea manifestărilor de la nivelul scalpului. Consultă medicul dermatolog dacă te confrunți cu mătreața și află ce produse sunt indicate.
Pielea uscată
Pielea uscată, crăpată sau descuamată nu aduce doar un aspect estetic neplăcut, ci poate crește riscul de a dezvolta și alte afecțiuni, precum infecțiile. Pielea crăpată poate provoca disconfort și poate fi sensibilă la atingere. În unele cazuri, aceste crăpături pot deveni chiar dureroase sau pot sângera. În plus, facilitează pătrunderea bacteriilor sau a fungilor. Medicul dermatolog îți poate oferi soluții personalizate: creme hidratante, tratamente topice sau medicamente, în funcție de severitatea și natura problemei tale.
La ce să te aștepți de la medicul dermatolog?
Consultația debutează cu anamneza, prin intermediul căreia dermatologul află mai multe informații despre problemele medicale cu care te confrunți. Este important să fii deschis și sincer în legătură cu simptomele tale și orice tratamente anterioare.
👉Vrei să mergi la un medic dermatolog cu experiență? Consultă lista cu medicii dermatologi Regina Maria. Poți afla care sunt competențele fiecărui medic, dar și care este părerea pacienților despre serviciile medicale prestate.
Ulterior, medicul dermatolog realizează o examinare minuțioasă a pielii, pentru a determina eventualele zone anormale. În acest proces pot fi utilizate:
- dermatoscopul - un aparat care permite obținerea unei imagini mărite a zonei examinate, permițând o bună vizualizare a alunițelor sau a leziunilor;
- lampa Wood - este utilă pentru evidențierea infecțiilor fungice, folosind lumina UV (ultravioletă).
Durata unei consultații este între 30 de minute și o oră. Pe parcursul acesteia este important să pui întrebări dacă nu înțelegi ceva; medicul este acolo să te ajute! La finalul consultației, medicul îți transmite diagnosticul și îți prescrie o serie de recomandări pentru pielea ta.
Fiecare vizită la medicul dermatolog este o oportunitate de a învăța mai multe despre pielea ta și de a primi indicații personalizate pentru îngrijire. Ai grijă de tine și nu ezita să te adresezi specialistului când este nevoie! Sănătatea ta merită cea mai bună atenție!
Bibliografie:
- https://www.sutterhealth.org/services/dermatology/when-to-visit-a-dermatologist
- https://dermatologymohsinstitute.com/what-age-should-i-start-regularly-seeing-a-dermatologist/
- https://www.verywellhealth.com/do-i-need-a-dermatologist-1068839