Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Terapiile biologice, soluții de succes în tratamentul psoriazisului grav

Articol de Silvana Pătrăşcanu Senior Editor
Psoriazisul este o suferință autoimună diagnosticată, în România, la circa 5% din populație. Boală complexă, cu efecte asupra întregului organism, psoriazisul are caracteristicile unei boli inflamatorii cronice, se manifestă vizibil la nivelul pielii, dar este mult mai mult decât o afecțiune dermatologică. Având o importantă componentă genetică, psoriazisul nu este contagios și poate să apară la orice vârstă.

Ultimii 20 de ani au adus o îmbunătățire substanțială soluțiilor de tratament pentru această afecțiune, terapiile biologice fiind, în prezent, vârful de lance. Despre terapiile biologice și despre efectele benefice pe care le aduc celor care se confruntă cu această boală cu puternic impact psiho-social, am vorbit cu dr. Ana Iliescu, medic specialist dermatolog la Policlinica Enescu. 

Ce sunt terapiile biologice pentru psoriazis? 

Dr. Ana Iliescu: General vorbind terapiile biologice sunt medicamente care acționează țintit asupra unor proteine, blocându-le activitatea și, pe cale de consecință, oprind procesul de care acestea se fac responsabile. Acest tip de tratament este unul care acționează asupra sistemului imunitar, pentru că psoriazisul este o boala autoimună, dar comparativ cu alte terapii imunosupresoare, agenții biologici țintesc doar elementele de la nivelul sistemului imun responsabile de dezvoltarea psoriazisului, ceea ce le face adecvate pentru utilizarea pe termen lung. 

În cazul psoriazisului, terapiile biologicele inhibă factorul de necroza tumorală alfa, generate de proteină larg implicată în inflamație. Terapia biologică – aplicată corect, monitorizată de medic, clinic și prin investigații de laborator – oferă perioade de remisie lungi, de ordinul anilor, în care simptomele la nivelul pielii dispar complet, concomitent cu o ameliorare importantă a efectelor organice. Și aici trebuie să adaug că medicația biologică de nouă generație funcționează țintit și sigur prin blocarea a două proteine – interleukina 17 și 23. 

Efectul pozitiv se resimte în tot organismul, pentru că deși vorbim de o boală cu manifestare cutanată, psoriazisul este o suferință sistemică care are impact asupra sistemului cardiovascular și articular. Administrarea terapiei biologice la persoanele cu psoriazis sever pune boala sub control, foarte eficient și pe termen lung și nu remite doar forma cutanată, vizibilă a bolii, dar determină reducerea plăcilor coronariene care, în cazul pacienților cu psoriazis duce la un risc ridicat de infarct miocardic. Interleukina 17 și 23 au fost identificate în placa de aterom, de unde legătura la nivel cardiovascular, acestea fiind cele care proliferează masiv la pacienții cu psoriazis, pe fondul mecanismelor care întrețin afecțiunea. 

Ce pacienți cu psoriazis se califică pentru terapiile biologice?

Dr. Ana Iliescu: Există un protocol care selectează cazurile cu indicație pentru aceste terapii. În primul rând sunt cei care au forme severe de psoriazis, cu impact asupra calității vieții. Sunt cazurile care nu răspund la tratamentele clasice sau care au recăderi repetate, într-o perioadă anterioară de șase luni. Este necesară confirmarea diagnosticului printr-o biopsie și efectuarea unui set preliminar de analize care include și o radiografie pulmonară. Ulterior terapia biologică poate fi accesată. 

Ceea ce este foarte important de știut este că terapiile biologice sunt decontate integral de Casa de Asigurări de Sănătate, ceea ce este un element foarte important pentru că pacienții sunt scutiți de costurile ridicate pe care aceasta le presupune. 

Pacienții sunt monitorizați și se fac reevalurări la trei și apoi la șase luni. O foarte mare parte din pacienți au rezultate excepționale la șase luni de la începerea tratamentului. Monitorizarea ulterioară se face la fiecare șase luni, iar remisia simptomelor și efectele organice pozitive sunt certe. Tratamentul este unul care se continuă, adaptat pentru fiecare caz în parte, pe perioade mari de timp, uneori toată viața. 

Terapia se poate adapta inclusiv pentru copii, psoriazisul fiind o boală care se poate declanșa la orice vârstă și care afectează, uneori cu forme severe, și copiii. Un alt aspect este că fiind o terapie imunologică, poate determina o adaptare a organismului, astfel că efectele scad în timp. Medicii dermatologi pot preveni acest fapt, prin variații ale tratamentului, modificarea dozelor terapeutice… Adică există soluții, care fac din aceasta medicație biologică una foarte eficientă pe termen lung și foarte lung. 

Ce efecte adverse există?

Dr. Ana Iliescu: În linii generale fiind o terapie care acționează asupra sistemului imunitar, poate crește riscul de infecții. Acesta este unul dintre motivele pentru care pacienții care vor urma un astfel de tratament trebuie să nu aibă boli infecțioase cronice sau acestea să fie foarte bine monitorizate și ținute sub control. Pacienții sunt evaluați pentru a exclude infecții hepatice cronice ori tuberculoză.   

Fiind o terapie țintită, efectul asupra sistemului imunitar este redus, iar măsuri profilactice normale, care fac parte din rutină sunt suficiente pentru a pune pacientul care face terapie biologică la adăpost. Asta înseamnă vaccinare antigripală anuală, igiena mâinilor, atenție în spațiile aglomerate. 

Pot să afirm că un pacient cooperant va suporta foarte bine terapia, și va beneficia de efectele pozitive ale acestea. Nu neg faptul că pot să apară efecte secundare ṣi nu ascund asta pacientului. Eu sunt în contact cu pacienții pe terapii biologice pentru că deși sunt folosite de 10-15 ani, pot să apară elemente noi, poate mai puțin cunoscute. Terapiile biologice sunt atât de multe și au apărut, având rezultate excepționale, pentru atât de multe afecțiuni, pentru vitiligo, pentru alopecii, încât eu cred în curând că terapia în dermatologie se va baza în principal pe acestea. 

În ce constă tratamentul?

Dr. Ana Iliescu: Prima administrare se face sub strictă supraveghere medicală. Dacă nu există reacții adverse majore, terapia continuă acasă sub formă de injecții subcutanate, care se face la intervale stabilite de la caz la caz, săptămânal, la două săptămâni sau chiar lunar. 

Efectele pozitive ale tratamentului apar după o lună de tratament, uneori chiar și mai repede, remit complet simptomele în circa șase luni și țin bolnavul departe de boală ani în șir. Trebuie să spun că psoriazisul nu se vindecă, boala există, dar este perfect ținută sub control, nu progresează, nu mai apar manifestări cutanate, nu mai crește riscul articular și cardiovascular.  

Terapiile biologice sunt foarte diverse și pot fi alese inclusiv în funcție de bolile asociate ale acestuia. Unele terapii biologice au un efect benefic dublu, tratând afecțiuni reumatismale, de exemplu, concomitent cu regresia substanțială a manifestărilor cutanate. Eu, și aici nu mă refer la mine, ci la medicii cu specializare în dermatologie, știu care sunt efectele unui anume tip de terapie biologică și pot alege varianta de tratament care poate avea efecte pozitive pentru mai multe patologii. De asta este imperios necesară o anamneză și un consult atent înainte pentru că există posibilitatea de a folosi un tratament care să aibă efecte benefice multiple. 

Cât de mult sunt folosite terapiile biologice? 

Dr. Ana Iliescu: Mai puțin decât ar fi necesar! Și sunt mai multe cauze. Pe de o parte este reticența pacienților. Nu știu exact de unde provine, dar aceștia sunt mai dispuși să folosească o cremă oarecare despre care au auzit că „face bine” în locul unei terapii care s-a dovedit eficientă și care are deja în spate mai bine de un deceniu de rezultate bune și foarte bune. Sunt pacienți care limitează psoriazisul la forma lui cutanată, când de fapt vorbim de o boală a întregului organism. Crema este doar pentru simptomele pielii, terapia biologică este cea care tratează. 

Mai există o categorie de pacienți care se chinuie cu boala asta și nu știu că pot beneficia de soluții care să-i scape de suferință. Mai mult, o terapie gratuită! Și nu în ultimul rând sunt pacienți nediagnosticați, care se luptă cu forme medii sau severe de psoriazis, dar care deși ajung în cabinetele medicilor de alte specialități, nu primesc recomandarea de a vedea un dermatolog. Și reversul este valabil. Am îndrumat pacienți la reumatolog, pentru că terapia pe care puteau să o primească pentru boala articulară ar fi avut efecte pozitive și asupra suferinței cutanate.   

Orice medic recunoaște psoriazisul în forma lui cutanată. Iar această boală nu este „o dereglare a ficatului” și nu este influențată de ceea ce mănâncă bolnavul. Este foarte important ca medicul de oricare altă specialitate, care vede un pacient cu psoriazis, să-l îndrume la dermatolog, pentru că acesta știe ce are de făcut mai departe, iar dermatologii să comunice și pacientului că are alternativa unor terapii foarte eficiente. 

Condiția cea mai importantă este aceea ca pacientul să aibă deschiderea necesară pentru a utiliza terapiile biologice, pe de o parte, iar pe de alta a medicilor din alte specialități, inclusiv a celor de medicină de familie de a direcționa pacienții cu psoriazis către dermatolog. 
 

Este vorba despre comunicare interdisciplinară? 

Dr. Ana Iliescu: Da! Asta este medicina modernă. Chiar dacă suntem specializați pe un domeniu, putem identifica patologii și putem face pacientului recomandările necesare care să-i ofere cel mai bun diagnostic și apoi cele mai bune soluții de tratament. 

Comunicarea mea este deschisă mai ales cu medici reumatologi, cardiologi, gastroenterologi, chiar și oncologi, pentru că se întâmplă uneori ca manifestarea cutanată să pună în pauză o terapie majoră, cum este chimioterapia. Am avut cazuri în care psoriazisul a fost activat în forță de terapia oncologică și a fost nevoie de soluții rapide.  

Și mai este, zic eu, și curajul medicului de a îndrăzni să abordeze terapii noi, de a găsi soluții. Și să nu ne speriem de eventualele situații dificile, pentru că există soluții. Îndemnul meu pentru curajul de a fi deschis la terapiile noi este și pentru pacienți. Colaborarea deschisă cu medicul poate rezolva multe suferințe. Ăsta este crezul și convingerea mea. 

Eu, dacă aș avea o problemă, mi-aș dori să ajung la un medic care să fie curajos, deschis, care să abordeze lucrurile pragmatic, să caute și în final să găsească soluții.  

Concret, ați avut pacienți cu ameliorare substanțială, prin terapie biologică? 

Dr. Ana Iliescu: Da, iar unele dintre ele au fost și sunt spectaculoase. Am câteva exemple care dovedesc cât de utilă este terapia biologică, mai ales în cazurile pentru care alte tratamente nu mai funcționează. 

Am tratat prin terapie biologică un tânăr de 31 de ani, cu psoriazis declanșat în copilărie. Avea nevoie de două ore ca să aplice crema pe leziuni, atât de întinse și severe erau. După terapia biologică are pentru prima dată, de la vârsta de 8 ani, când s-a declanșat boala, pielea din nou perfect curată. 

Un alt caz este cel al unui bărbat de 35 de ani, cu psoriazis declanșat când avea doar 10 ani. Terapia convențională a menținut afecțiunea sub control, până la un moment dat când nu a mai răspuns la tratament. Avea psoriazis pe scalp, unghial, în zona genitală și un singur placard pe trunchi care îl ținea când respira și în plus, o infecție cronică cu virus hepatic B, pe fondul unei terapii clasice imunosupresoare, anterioare. A ezitat inițial să facă medicația biologică, apoi, pentru că nu mai suporta boala, care devenise rebelă la tratament, a acceptat. 

Este important de spus că pacienții cu hepatită B sunt eligibili pentru terapia biologică, dacă încărcătura virală este sub 2000. Pacientul meu a făcut tratament și a dus ADN-ul vital în hepatita B la nedetectabil. A început medicația biologică în noiembrie 2021, cu psoriazisul într-o formă extinsă și greu de suportat, o lună mai târziu remisia este mai mult decât evidentă, iar în mai 2022, deci după 6 luni de tratament pielea este perfect curată, iar până azi (n.a. - august 2023) nu a mai avut nicio leziune. 
 

Ce le recomandați pacienților cu forme severe de psoriazis?

Dr. Ana Iliescu: Să știe că această afecțiune autoimună sistemică poate fi tratată. Chiar dacă nu se vindecă, chiar dacă pot să apară recăderi, există tratamente care duc la dispariția completă a simptomelor cutanate, care ameliorează efectele organice produse de boală. 

Fie că se ajunge la terapia biologică, fie că se folosesc scheme de tratament clasice, pacienții trebuie să meargă la dermatolog, care îi poate ajuta. Nu vreau să dezavuez cremele și loțiunile  în care poate oamenii au încredere și care uneori pot avea rezultate, dar nu pot să nu spun că psoriazisul se ameliorează cu adevărat doar din interior. Cremele, unguentul, loțiunile aplicate pe piele au efect local, simptomatic dar nu intervin asupra cauzei. Dermatologul, pe baza investigațiilor, a anamnezei poate indica schema de tratament care să ajute cu adevărat și mai ales să ducă la o ameliorare stabilă, pe termen lung. 

Și mai trebuie să știe că terapia biologică are peste 10-15 ani de studii în spate, este sigură, eficientă și cu rezultate evidente și în plus o pot accesa gratuit. Totul este să ajungă la dermatolog, pentru că medicul specialist știe ce are de făcut mai departe. 

Consultant: Dr. Ana Iliescu, medic specialist dermatovenerologie în Policlinica Regina Maria Enescu