Este o situatie in care nu exista castig. Toti vrem sa aratam mai tineri si oamenii se bronzeaza pentru ca vor sa arate bine. Dar cu cat esti expus mai mult la radiatiile ultraviolete, cu atat mai mult se produce foto-imbatranirea si deteriorarea pielii tale. Aceste daune pot cauza riduri, pete intunecate, piele lasata si alte semne de imbatranire prematura. Si cel mai important, exista riscul foarte real de cancer de piele.
Daca totusi vrei sa ai acea culoare „aurie” a pielii, produsele autobrozante sunt cea mai sigura alternativa deoarece nu te expun la radiatiile UV.
Bronzarea naturala, prin expunerea la soare
O conceptie gresita comuna este ca bronzul indica o buna sanatate.
Intr-adevar, exista unele avantaje ale expunerii la soare, cum ar fi productia de vitamina D. Totusi, trebuie sa petreci doar aproximativ 15 minute la soare de 3 ori pe saptamana, expunandu-ti mainile si fata, pentru a obtine aceste beneficii.
Nu exista bronz sigur. Odata ce pielea este expusa la radiatiile UV solare, creste productia de melanina in incercarea de a proteja pielea de deteriorarea ulterioara. Melanina este acel pigment care coloreaza parul, ochii si pielea. Cresterea cantitatii de melanina duce la inchiderea tonului pielii in urmatoarele 48 de ore de la expunerea la radiatiile UV. Melanina suplimentara din pielea bronzata ofera un factor de protectie solara (SPF) de aproximativ 2-4, mult sub nivelul minim recomandat de 30 (ideal 50).
Studiile au aratat ca bronzarea creste foarte mult riscul de a dezvolta cancer de piele. Acest lucru se produce deoarece radiatiile UV cauzeaza deteriorarea ADN-ului celulelor din piele cu aparitia de alunite si de tumori la nivelul pielii care pot progresa catre cancer. De asemenea, radiatiile UV determina slabirea sistemului imunitar si compromiterea apararii naturale a organismului impotriva celulelor canceroase agresive. Si, contrar credintei populare, bronzarea nu va proteja pielea de arsurile solare sau alte leziuni ale pielii.
Nu folosi solarul
Este unanima opinia medicilor dermatologi conform careia bronzarea la solar este daunatoare.
Bronzarea artificiala la solar inseamna expunere la o doza mare de radiatii UVA. UVA sunt asociate cu un risc crescut pentru toate formele de cancer de piele, riscul fiind cu atat mai mare cu cat solarul este utilizat frecvent.
- Potrivit Asociatiei Academiei Americane de Dermatologie (American Academy of Dermatology Association), doar o singura sedinta de bronzare la solar creste sansele unei persoane de a dezvolta:Melanom cu 20%
- Carcinom cu celule scuamoase cu 58%
- Carcinom bazocelular cu 24%
Fundatia pentru Cancerul de Piele (Skin Cancer Foundation) din Statele Unite ale Americii recomanda evitarea totala a solarului din cauza efectelor pe care le are asupra pielii. De asemenea, exista ingrijorari ca solarul poate determina dependenta, in special in randul adolescentelor si femeilor tinere. Multe state au introdus legi care interzic folosirea solarele de catre minori.
Produsele autobronzante sunt mai sigure
In comparatie cu alte metode de bronzare, produsele autobronzante sunt cea mai sigura alegere - dar nu sunt complet lipsite de riscuri. Produsele autobrozante nu expun la radiatiile UV. Ca urmare, daca vrei sa te bronzezi, alege aceasta alternativa care este mai sigura.
Cum functioneaza produsele autobrozante?
Ingedientul activ din aceste produse de bronzare este dihidroxiacetona (DHA), un compus de zahar (o monozaharida) care interactioneaza cu proteinele din straturile exterioare ale pielii, creand un pigment aderent care genereaza culoarea specifica de piele bronzata. Pentru ca procesul de colorare are loc numai in straturile superficiale ale pielii, "bronzul" dureaza doar atata timp cat acele straturi raman la nivelul pielii. Pielea se exfoliaza in mod natural continuu, ceea ce inseamna ca bronzul va dura doar aproximativ 5-7 zile.
Odata ce DHA este aplicat pe piele, este nevoie de aproximativ 2-4 ore pentru ca bronzarea sa inceapa si poate continua pana la 24-72 de ore. Cu cat aplici mai mult DHA pe piele, cu atat bronzul va fi mai inchis, datorita reactiei chimice dintre DHA si celulele pielii.
Cat de sigure sunt produsele autobrozante?
Produsele autobrozante care contin DHA sunt aprobate sa fie folosite doar pentru uz extern. Aceste cosmetice sunt disponibile in diferite forme: creme, lotiuni, spray-uri sau spuma. Si modul de aplicare difera. Dintre toate, cremele sunt considerate cele mai sigure, in timp ce produsele de autobronzare care se aplica prin pulverizare ar trebui evitate, pentru ca exista posibilitatea ca vaporii acestora sa fie inhalati.
Agentia pentru Alimente si Medicamente (Food and Drug Administration - FDA) a Statelor Unite ale Americii nu a aprobat pentru utilizare cabinele comerciale de bronzare cu pulverizare. FDA nu a aprobat spray-urile de bronzat cu DHA pentru folosirea la nivelul mucoaselor si avertizeaza sa se evite contactul cu ochii, nasul sau gura. De asemenea, ar trebui sa eviti ingerarea produselor pentru bronzare artificiala, deoarece nu se cunoaste cat de sigur este DHA-ul ingerat.
Daca mergi la un salon de "bronzare artificiala" care aplica astfel de produse, FDA recomanda sa pui aceste 3 intrebari personalului de la salon, pentru a te asigura ca esti protejata:
- Ochii si zona din jur vor fi protejate?
- Nasul, gura si urechile vor fi protejate?
- Voi fi protejata astfel incat sa nu inhalez pe nas sau gura spray-ul de bronzare?
De asemenea, trebuie sa retii ca produsele de bronzare pot contine parfumuri care pot fi iritante daca ai piele sensibila sau anumite alergii.
In plus, dihidroxiacetona poate creste vulnerabilitatea pielii la expunerea efectiva la soare, astfel incat, in ciuda bronzului obtinut artificial cu un produs autobronzant, ramane obligatorie aplicarea cremei de protectie solara cu scopul de a proteja pielea de radiatiile UV din razele soarelui.
Produsele autobrozante sunt sigure pentru a fi folosite in sarcina?
Bronzarea in sarcina necesita precautii suplimentare. Produsele autobronzante sunt, in general, considerate sigure in timpul sarcinii, pentru ca substantele chimice pe care acestea le contin nu se absorb dincolo de primul strat al pielii, deci nu ajung in organism. Cea mai buna alternativa este sa folosesti cremele autobrozante sau lotiunile care se freaca pe piele, pentru a elimina posibilele pericole ale inhalarii si absorbtiei la nivelul mucoaselor.
Cum sa te bronzezi in siguranta
Multi oameni petrec prea mult timp incercand sa obtina bronzul perfect. Pentru a te asigura ca iti protejezi pielea, tine cont de recomandarile urmatoare:
Evita sa stai afara in soare in intervalul 10:00 - 16:00
- In acest interval, razele soarelui sunt cele mai puternice si extrem de nocive.
- Daca doresti sa petreci timp in aer liber, fa asta dimineata devreme sau dupa-amiaza tarziu.
- Cand este posibil, stai la umbra si asigura-te ca razele de soare nu sunt reflectate de apa si nisip.
- Chiar si daca stai sub umbrela, protejeaza-te de soare.
- Nu expune un sugar < 6 luni direct in razele soarelui.
Foloseste crema de protectie solara
- Indiferent de tipul de ten, foloseste o crema de protectie solara cu SPF de cel putin 30 - ideal 50. Alege o crema de protectie solara cu spectru larg, atat impotriva razelor UVA, cat si UVB.
- Aplica crema abundent si cat mai frecvent. O picatura nu ajunge!
- Pentru corpul unui adult de marime medie, foloseste 6 lingurite de crema de protectie solara, alocand aproape 1 lingurita doar pentru fata.
- Aplica crema de protectie solara cu 30 minute inainte de a iesi la soare si reaplica apoi la fiecare 2 ore sau mai devreme, daca inoti sau transpiri.
- Daca folosesti spray de protectie impotriva tantarilor, aplica mai intai crema de protectie solara.
- Foloseste crema de protectie solara si la copiii mici sau sugari. Fii un bun model pentru copilul tau si incurajeaza obiceiul sanatos de preventie a arsurilor solare si a cancerului de piele.
- Foloseste un balsam de buze cu protectie solara.
Acopera-ti pielea
- Poarta o palarie cu boruri largi (5-7 cm), care sa faca umbra la nivelul nasului, gatului si urechilor (o sapca de baseball nu este de ajuns).
- Alege haine largi, cu maneci lungi si pantaloni lungi. Hainele trebuie sa fie facute dintr-o tesatura deasa. Cand tii materialul in lumina puternica, nu ar trebui sa vezi nicio lumina care trece prin el.
Nu folosi niciodata solarul
- Exista mai multe cazuri de cancer de piele legate de utilizarea solarului decat cazuri de cancer pulmonar legate de fumatul de tigari. Din acest motiv, multe tari au interzis folosirea solarului la minori (< 18 ani).
- Bronzarea in interior la solar este mai periculoasa decat cea in aer liber din cauza radiatiilor UV intense aplicate direct pe corpul unei persoane. In exterior, exista mai multe bariere fizice care te protejeaza impotriva unei cantitati prea mari de UV.
- Expunerea directa la radiatiile UV ale solarului poate cauza, de asemenea, afectarea ochilor cu inflamatie, cataracta sau cancer ocular.
Cine nu ar trebui sa se bronzeze?
Unii oameni pot fi mai susceptibili la deteriorarea pielii ca urmare a expunerii la soare. Factorii care afecteaza cat de mult pot petrece oamenii la soare inainte de a se produce deteriorarea celulelor sunt:
- Varsta. Pielea pesoanelor mai tanare este mai sensibila la daunele radiatiilor UV, iar expunerea la soare in timpul copilariei sau adolescentei, in special daca s-au produs arsuri solare creste riscul de aparitie a melanomului mai tarziu in viata.
- Tipul de piele. Persoanele cu pielea mai deschisa sunt mai predispuse la arsuri solare. Daca tenul unei persoane este mai inchis in mod natural, acesta poate oferi o protectie mica impotriva arsurilor solare, dar nu suficienta pentru a fi in siguranta.
- Antecedente de cancer de piele. Daca persoana a avut cancer de piele inainte, expunerea la soare ar putea creste riscul de cancer in viitor.
Au facut recent un tratament cosmetic, cum ar fi peeling sau epilare cu laser.
- Folosesc produse de ingrijire a pielii care contin exfolianti chimici, cum ar fi acidul salicilic.
- Iau anumite medicamente pentru acnee, cum ar fi izotretinoina sau folosesc retinoizi topici.
- Iau medicamente care pot provoca fotosensibilitate, cum ar fi antibiotice de tipul tetraciclinelor.
Discuta cu medicul tau dermatolog care te poate sfatui daca este sigur sa petreci timp la soare dupa orice tratament cosmetic. Atunci cand iei un nou medicament, verifica prospectul inainte de a te bronza.
5 Mituri despre bronzare
Mit: Bronzul este necesar pentru vitamina D
Daca locuiesti in emisfera nordica unde soarele tinde sa fie limitat in lunile de iarna, probabil ai auzit ca este o idee buna sa mergi la solar pentru a-ti mentine nivelul de vitamina D. Dar nu este asa. Nu exista niciun motiv pentru a deteriora pielea, expunandu-te la un risc crescut de cancer de piele, precum si la imbatranirea accelerata a pielii, pentru a obtine vitamina D.
Adevarul este ca radiatiile UVB duc la producerea de vitamina D. Bronzul este cauzat in principal de razele UVA. Solarul inseamna expunerea la o doza mare de radiatii UVA. Aceasta inseamna ca bronzarea naturala sau artificiala nu ofera aproape niciun beneficiu de vitamina D in timp ce creste riscul de cancer al pielii.
Vitamina D este una dintre numeroasele substante nutritive de care organismul are nevoie pentru a ramane sanatos. Este produsa de organism in mod natural atunci cand pielea este expusa la soare. Trebuie sa stai la soare doar 15 minute de 3 ori pe saptamana (la nivelul mainilor si fetei) pentru a obtine vitamina D. De asemenea, atingerea nivelurilor adecvate de vitamina D poate fi realizata fara a afecta intr-un mod nociv pielea printr-o dieta adecvata si suplimente de vitamina D. Vitamina D se gaseste in alimente cum ar fi pestele (cod, somon, ton, sardine), ouale si produsele lactate. In plus, poti alege produse din lapte, sucuri si cereale fortificate (imbunatatite) cu vitamina D.
Mit: Persoanele cu pielea mai inchisa la culoare nu trebuie sa-si faca griji cu privire la utilizarea protectiei solare
Oamenii cu pielea deschisa la culoare tind sa realizeze ca este mai bine pentru ei sa evite expunerea la soare. Dar este un mit comun ca cei cu pielea mai inchisa la culoare nu trebuie sa urmeze aceeasi precautie.
Orice bronz indica deteriorarea ADN-ului de la nivelul celulelor pielii. Si acest lucru se aplica pielii de toate culorile. A avea un ten mai inchis la culoare sau o piele care se bronzeaza usor nu inseamna ca este in regula sa te bronzezi. Desi melanina suplimentara din pielea mai inchisa la culoare ofera o anumita protectie, nu blocheaza toata radiatia ultravioleta (UV). Oamenii cu pielea mai inchisa la culoare pot inca dezvolta cancer de piele si pot experimenta foto-imbatranirea (imbatranirea prematura a pielii cauzata de expunerea repetata la soare).
Mitul: Expunerea la soare si la solar sunt singurele modalitati de a obtine o stralucire sanatoasa a pielii
Poti arata mai bine bronzata. Dar nu trebuie sa-ti expui pielea la radiatiile UV pentru a obtine o stralucire aurie a pielii. Astazi exista produse bronzante care sunt mai eficiente decat inainte si care ofera un aspect de bronz natural. Acestea nu iti mai fac pielea de culoarea dovleacului si substantele chimice par a fi sigure atunci cand sunt folosite conform instructiunilor. Nu exista niciun motiv sa iti deteriorezi pielea prin expunerea la radiatiile UV daca vrei sa ai un aspect bronzat.
Mit: Am nevoie de un bronz de baza
Multi oameni cred ca trebuie sa aiba un bronz de „baza” pentru a evita arsurile solare cand vor ajunge pe plaja in vacanta, dar aceasta este o greseala comuna. Chiar daca ai un bronz de baza inca te poti arde. Orice bronz este o dovada a lezarii celulelor pielii care incepe de la prima bronzare. Pielea se bronzeaza si redistribuie melanina intr-un efort de a proteja celulele. Cu fiecare bronzare, lezarea celulelor creste. Asadar, acel bronz „sanatos” pe care il alegi astazi ar putea duce la leziuni ireversibile ale pielii in viitor.
Mit: Atata timp cat nu te arzi, bronzarea este sigura
Arsurile solare sunt leziuni ale pielii dureroase si pot creste riscul de melanom mai tarziu in viata. Bronzarea poate provoca foto-imbatranire si te predispune la cancer de piele. Problema este ca majoritatea oamenilor ignora aceste riscuri viitoare. Cel mai important lucru de inteles este ca orice bronz este nesanatos pentru pielea ta.
Surse de informatie:
- www.cancercenter.com
- www.aad.org
- www.skincancer.org
- www.fda.gov
- www.health.clevelandclinic.org
- www.healthline.com
- www.medicalnewstoday.com
- www.insider.com
- www.livescience.com