Intelegand termenii de valabilitate a alimentelor, poti interpreta mai bine cat timp alimentul este inca bun pentru a fi consumat. Daca este o problema de siguranta, se foloseste „Expira la data de...”. Daca este vorba despre calitatea alimentelor, termenul folosit este: „A se consuma de preferinta inainte de...”. Aceste date sunt insa un ghid. Odata ce ai adus acasa de la magazin alimentele, daca le depozitezi si manipulezi in mod corespunzator, acestea pot fi inca sigure pentru a fi consumate mult timp dupa data imprimata pe ambalaj. Asta poate ajuta, de asemenea, la reducerea risipei de alimente si la economisirea banilor.
Intelege ce inseamna datele de valabilitate de pe produsele alimentare
Este responsabilitatea producatorilor de alimente sa se asigure ca alimentele furnizate clientilor sunt sigure pentru consum. Trebuie respectate intotdeauna protocoalele adecvate de siguranta alimentara. Asta presupune asigurarea faptului ca alimentele nu sunt stricate (alterate) sau expirate.
Doua tipuri de date de valabilitate pot fi afisate pe eticheta alimentelor:
„A se consuma de preferinta inainte de/pana la data de ...”
- Reprezinta limita optima de consum - este data pana la care acel produs va avea cea mai buna calitate - prospetime, gust, aroma, valoare nutritionala sau orice alte calitati sustinute de producator.
- Nu inseamna ca alimentul nu mai este sigur de consumat dupa acea data (s-ar putea sa nu aiba un gust la fel de bun), atat timp cat este depozitat si manipulat corespunzator.
- Este utilizata pentru toate categoriile de alimente, inclusiv pentru produsele congelate, refrigerate, conservate si la cutie.
„Expira la data de...” sau „A se consuma pana la data de....”
- Are semnificatie diferita fata de data „A se consuma de preferinta inainte de...”
- Este ultima data recomandata pentru folosirea alimentului in conditii de calitate maxima.
- Este de obicei rezervata alimentelor care sunt foarte perisabile si sunt susceptibile de a prezenta pericol pentru sanatatea omului, cum ar fi carnea, produsele lactate si produsele gata de consumat.
- Totusi, daca se respecta regulile de depozitare si manipulare corespunzatoare, aceste produse pot fi consumate in siguranta si dupa data de expirare.
In Uniunea Europeana si Romania, termenele de valabilitate si conditiile de pastrare, de conservare si de folosire a alimentelor sunt reglementate prin lege.
Chiar trebuie sa arunc alimentele expirate?
Datele de valabilitate nu indica siguranta alimentelor - este un termen folosit de producator care se refera la calitatea alimentelor (cat timp acestea isi mentin cel mai bun gust si cea mai buna textura) si cat timp pot fi afisate produsele in magazinele alimentare. De fapt, odata ce ai adus acasa alimentele cumparate, daca sunt depozitate corespunzator in frigider sau congelator, respectiv in camara, pot dura mai mult decat indica data de valabilitate.
Toxiinfectiile alimentare nu sunt rezultatul degradarii naturale a alimentelor. Bacteriile cresc in alimentele contaminate, asa incat este foarte important sa manipulezi si sa depozitezi alimentele adecvat.
Alimentele perisabile (carne cruda, oua, produse lactate, felii de fructe si legume) care raman la temperatura camerei mai mult de 2 ore trebuie aruncate (sau 1 ora, daca temperatura din mediu este > 32oC). Resturile de mancare gatita trebuie depozitate imediat in frigider (temperatura 4oC) pentru a evita contaminarea. Odata ce cutia unui aliment perisababil a fost deschisa, aceasta poate fi pastrata in frigider, dar nu mai mult de 5-7 zile. De asemenea, este important sa se pastreze curate blatul de lucru si suprafetele de pregatire a alimentelor.
Daca nu intentionezi sa gatesti alimentul respectiv imediat, congeleaza-l. Practic, poti congela aproape orice aliment, cu exceptia conservelor si oualelor in coaja. Bacteriile nu se dezvolta in congelator (temperatura de -17oC), astfel incat, indiferent de cat timp un aliment este congelat, este sigur sa fie consumat. Alimentele care au fost pastrate in congelator luni de zile pot sa nu mai aiba un gust la fel de bun, dar pot fi consumate in siguranta.
De asemenea, cele mai multe alimente care sunt vandute la raft sunt sigure pe termen aproape nelimitat. De fapt, conservele se pot pastra ani de zile, atata timp cat conserva in sine este in stare buna (fara rugina, lovituri sau umflaturi). Alimentele ambalate (cereale, paste, biscuiti) vor fi sigure sa fie consumate dupa data de expirare 2-3 ani, desi pot capata in cele din urma un gust neplacut, de „invechit”.
Poti prelungi durata de viata a alimentelor cu trucuri de depozitare in frigider mai bune. Exemple sunt:
- Infasoara tulpinile de broccoli intr-un prosop de hartie umed.
- Pastreaza telina in folie de aluminiu.
- Stopeste jumatatea de avocado ramasa cu cateva picaturi de lamaie si pune o folie de alimente peste ea.
- Pune sparanghelul sau patrunjelul intr-o cana cu apa si acopera-l cu o punga pentru a mentine umiditatea.
Foloseste-ti simturile
Vei sti cand un aliment si-a pierdut calitatea. Desi nu exista o regula stricta, foloseste-ti simturile pentru a stabili daca mancarea este inca sigura pentru a o consuma. Alimentele stricate adesea arata, miros si se simt ca nu mai sunt bune la gust. Gandeste-te la acei castraveti uitati in frigider in spatele sertarului cu legume care au devenit moi si lipiciosi sau la pestele care a inceput sa miroasa a „peste stricat”.
Verifica daca exista semne care indica ca alimentele sunt alterate, ceea ce inseamna ca trebuie sa le arunci:
- Miros a „stricat”.
- Au mucegait.
- Au o textura diferita decat te-ai astepta.
- Au un gust neplacut.
Cat timp pot pastra in siguranta alimentele dupa data de valabilitate?
Mai jos gasesti cateva reguli generale privind timpul in care poti pastra in frigider, respectiv in camara (intr-un loc curat, racoros si uscat) o serie de produse alimentare, astfel incat sa le poti consuma in siguranta dincolo de data de valabilitate.
Produse lactate
Lapte
- Cutia de lapte nedeschisa: 7 zile dupa data de expirare daca este pastrata la frigider.
- Cutia de lapte pe baza de plante, cum ar fi soia sau migdale: 10 zile dupa data de expirare atunci cand este pastrata la frigider.
- Odata deschisa cutia: 5-7 zile in cazul laptelui de vaca, respectiv 10 zile in cazul laptelui vegetal daca cutia este tinuta in frigider.
Pastreaza laptele in partea cea mai rece a frigiderului, de obicei in partea din spate a raftului de jos. Daca laptele miroase a acru sau daca cutia pare umflata, sunt semne ca trebuie sa le arunci.
Smantana
De obicei, este buna la gust timp de 10 zile, asa cum specifica data de expirare, dar continutul bogat in grasimi poate impiedica smantana sa se deterioreze pana la 1 luna (desi poate sa nu mai fie la fel de gustoasa).
Unt
Untul poate rezista pana la 2 luni daca il pui in frigider din momentul in care il cumperi. Este in regula sa lasi untul afara la temperatura camerei, dar poate deveni ranced in 2 zile. De asemenea, poti pastra untul in congelator timp de 9 luni.
Branzeturi
- Toate branzeturile moi, inclusiv branza crema, branza ricotta si branza de capra, trebuie sa fie refrigerate. Pot rezista aproximativ 1 saptamana la frigider, desi crema de branza poate rezista mai mult, aproximativ 2 saptamani.
- Branzeturile tari, cum ar fi branza cheddar sau parmezan (bucata sau ras) nu trebuie sa fie refrigerate, dar vor rezista 6 luni in frigider daca punga nu este deschisa sau 3-4 saptamani dupa deschidere. Daca branza pe care ai cumparat-o a fost maruntita, este buna doar pentru aproximativ 1 luna de la deschidere.
Un pic de mazga pe branza tare nu este o problema. Poti taia in siguranta mazga sau mucegaiul de pe branza tare, deoarece continutul de umiditate al branzei tari este scazut – mucegaiul nu se raspandeste in alte parti ale branzei. Problema este legata de gustul si calitatea branzei, nu de siguranta acesteia. Totusi, arunca intreaga bucata cand o branza moale mucegaieste.
Iaurt
Iaurtul ramane proaspat in frigider timp de aproximativ 2 saptamani dupa cumparare. Partea lichida s-ar putea sa inceapa sa se separe de cea solida, dar le poti amesteca cu lingurita in momentul consumului. Atunci cand observi mucegai, trebuie sa arunci cutia.
Oua
Ouale sunt un aliment aproape perfect. Sunt hranitoare si versatile - le poti manca ca atare la micul dejun, pranz sau cina si, de asemenea, sunt indispensabile pentru aproape tot ce presupune coacere.
Conform regulamentului Comisiei Europene, data durabilitatii minimale nu poate depasi 28 de zile dupa ziua ouatului. Data durabilitatii minimale indica perioada in care ouale isi vor mentine calitatea de gradul A, daca sunt depozitate corespunzator. Dupa aceasta data, ouale inca pot fi folosite, insa, de exemplu, fierte tari, mai degraba decat preparate ochiuri.
Oua proapete
In timp ce un ou proaspat pastrat la temperatura camerei va incepe sa scada in calitate dupa cateva zile si va trebui folosit in 1-3 saptamani, ouale pastrate la frigider isi vor mentine calitatea si prospetimea cel putin de doua ori mai mult timp.
Ouale pot fi pastrate in frigider 3-5 saptamani din ziua in care sunt refrigerate. Data de expirare mentionata pe ou sau ambalaj cel mai probabil va trece in aceasta perioada de timp, dar ouale vor fi sigure pentru a fi folosite.
Pentru a le pastra in siguranta, pune ouale in frigider imediat ce le-ai adus acasa. Majoritatea frigiderelor au un spatiu de depozitare a oualor pe usa, dar acesta nu este cel mai bun loc pentru a le pastra. Ouale se pastreaza cel mai bine in cartonul in care au fost achizitionate, in interiorul zonei principale a frigiderului langa partea din spate, unde temperatura este cea mai constanta. Acest loc este de preferat fata de usa frigiderului, care poate fi deschisa si inchisa de multe ori, astfel incat temperatura si umiditatea pot fluctua.
Oua fierte
Durata de pastrare a oualor firerte in frigider este mai scurta decat cea a oualor crude cu coaja. Acest lucru se datoreaza faptului ca procesul de fierbere a unui ou indeparteaza invelisul exterior protector al cojii, ceea ce o face mai poroasa si mai vulnerabila la bacterii si alti contaminanti.
- Ouale fierte tari cu coaja pot fi pastrate in frigider 7 zile.
- Ouale fierte tari decojite pot fi pastrate in frigider 5 zile.
- Dupa ce au fost fierte, este important sa pui ouale in frigider in maxim 2 ore.
Cum poti verifica prospetimea unui ou - testul „plutirii”
Testul plutirii sau al apei se bazeaza pe faptul ca „flotabilitatea” oualor depinde de prospetimea lor. Ouale proaspete se scufunda, in timp ce ouale invechite plutesc la suprafata apei. Odata ce suficient aer a avut timp sa patrunda prin coaja, se formeaza o camera de aer suficient de mare pentru a mentine oul invechit la suprafata apei.
Umple un borcan sau un pahar mare transparent cu aproximativ 10 cm de apa rece si introdu usor oul in apa:
- Oul foarte proaspat se aseaza in pozitie orizontala pe fundul vasului.
- Oul cu vechimea de 1 saptamana se ridica cu partea rotunda in sus, dar partea ascutita atinge in continuare fundul vasului.
- Oul care are intre 2-4 saptamani va pluti in apa la o oarecare distanta de fundul vasului.
- Oul vechi de 5-6 saptamani se ridica la suprafata apei - este un ou prea vechi pentru a fi mancat si ar trebui aruncat.
De asemenea, daca vrei sa afli daca un ou este bun de mancat, foloseste-ti mirosul. Daca spargi un ou si observi imediat un miros intepator, probabil ca cel mai sigur este sa-l arunci.
Carne rosie, carne de pasare, peste si fructe de mare
Carnea
- Carnea tocata de vita si porc sunt bune 1-2 zile tinute la frigider de la data cumpararii sau le poti pastra la congelator timp de 3-4 luni.
- Pieptul si pulpele de pui pot ramane proaspete timp de 9 luni la congelator, dar doar 1-2 zile la frigider.
- Cotletele de porc se pot pastra la frigider 3-5 zile si pana la 1 an la congelator.
- Sunca, crenvurstii si carnatii nefierti ar trebui sa dureze 1 saptamana dupa cumparare sau deschiderea pungii, daca sunt tinuti in frigider si aproximativ 1-2 luni daca sunt congelati imediat dupa cumparare.
S-ar putea sa observi dupa cateva zile cum carnea isi schimba culoarea in maronie, insa doar schimbarea culorii este normala. Vei sti ca s-a stricat daca se simte lipicioasa si miroase a acru sau asemanator amoniacului. De exemplu, carnea de pasare stricata devine maronie, lipicioasa si va mirosi a oua putrezite.
Peste si fructe de mare
Pestele si fructele de mare urmeaza un model similar cu cel al carnii: de obicei se pastreaza la frigider pentru 1 -2 zile, dar pestele gatit poate fi pastrat de doua ori mai mult. Pestele stricat va dezvolta o piele moale, un miros puternic „de peste”, iar ochii vor incepe sa arate sticlosi.
- Pestii grasi precum tonul si somonul raman buni timp de 2-3 luni in congelator, in timp ce pestii slabi precum codul pot rezista pana la 8 luni.
- Crevetii si calamarii pot rezista de la o jumatate de an pana la 18 luni in congelator.
- Scoicile si stridiile proaspete trebuie consumate in termen de 5-10 zile de la data cumpararii si nu se recomanda sa le congelezi.
Fructe si legume
Deja te bazezi pe simturile tale cand cumperi fructe si legume, deoarece majoritatea acestor produse oricum nu au o data de expirare.
- Mere - pot rezista la frigider 4-6 saptamani de la data cumpararii. Vei sti ca sunt stricate cand incep sa miroasa urat, sa se simta moi sau coaja se desprinde usor.
- Lamai, lime, portocale si alte citrice - pot fi refrigerate timp de aproximativ 3 saptamani sau pana cand capata un miros neplacut, devin mucegaite, moi sau uscate. Nu trebuie sa le arunci daca exista putine zone afectate de coaja, atata timp cat interiorul miroase si arata bine.
- Avocado intreg copt - poate fi pastrat in frigider 3-4 zile. Dar nu pune avocado taiat in apa, asa cum unele persoane sugereaza pe Instagram. In schimb, stropeste pulpa cu putin suc de lamaie sau lime, infasoar-o intr-o folie de plastic si mananc-o in maxim 2 zile.
- Salata si alte legume cu frunze verzi - se vor pastra 3-5 zile in frigider daca infasori frunzele in hartie de prosop uscata.
- Majoritatea ierburilor proaspete - vor rezista aproximativ 10 zile la frigider, mai ales daca tii tulpinile in apa intr-un borcan, acoperit larg cu o punga pentru a mentine umiditatea.
- Morcovii - pot sta la frigider 2-3 saptamani, in timp ce ceapa poate fi refrigerata timp de 2 luni de la data cumpararii. Chiar daca ceapa (sau usturoiul) incepe sa incolteasca, pot fi consumate in siguranta pana cand devin mucegaite, moi si decolorate.
Paine, faina, paste, zahar si condimente
Painea este un articol care se pastreaza bine in camara (intr-un loc rocoros si uscat), dar poate dura mai mult cand este refrigerata. Poti congela painea timp de 3 luni sau o poti tine in frigider 2 saptamani. Painea poate incepe sa se invecheasta cat timp sta in frigider, dar o poti folosi in prajitorul de paine, daca nu miroase urat sau nu a inceput sa creasca mucegai.
Refrigerarea fainii ii poate prelungi termenul de valabilitate, dar va trebui sa te bazezi pe simturile tale. Faina integrala ramane proaspata in frigider timp de 6-8 luni dupa deschidere, in timp ce faina alba poate dura pana la 1 an. Daca observi ca faina incepe sa formeze cocoloase sau sa miroasa a acru, trebuie s-o arunci.
Pastele uscate si orezul pot fi pastrate 2-3 ani in camara si 4 zile in frigider dupa gatire. Chiar daca zaharul nu se strica niciodata, este indicat sa nu-l mai folosesti dupa 2-3 ani de la deschiderea pungii. Mirodeniile macinate pot ramane proaspete in camara timp de 2-3 ani, iar condimentele intregi pot dura mai bine de 1 an. Dar nu uita sa cureti recipientele de condimente din cand in cand!
Conserve
Conservele se pastreaza in camara - intr-un loc racoros si uscat. Nu le pune niciodata deasupra aragazului, sub chiuveta, intr-un garaj sau subsol umed sau in orice loc expus la temperaturi extreme ridicate sau scazute.
- Conservele cu alimente bogate in aciditate, ca de exemplu conserve de fructe si rosii: se pot pastra 12-18 luni in camara si 5-7 zile in frigider dupa deschidere.
- Conserve cu alimente cu aciditate scazuta, ca de exemplu conserve de carne si legume: se pot pastra 2-5 ani.
Totusi, daca conservele sunt in stare buna (fara zgarieturi, umflaturi sau rugina) si au fost depozitate intr-un loc racoros, curat si uscat, acestea sunt in siguranta pe termen nelimitat.
Desi extrem de rar, o toxina produsa de bacteria Clostridium botulinum este cel mai mare pericol legat de conserve:
- Neurotoxina produsa de aceasta bacterie este una dintre cele mai agresive toxine cunoscute si produce boala denumita botulism, o boala extrem de grava.
- Nu poti vedea, mirosi sau gusta toxina, iar consumul chiar si al unei mici cantitati de mancare care contine toxina poate fi mortal.
- Botulismul se manifesta prin dificultate in respiratie, rigiditate musculara si deces si este o urgenta medicala.
- Conservele ofera un mediu fara oxigen care este propice proliferarii acestor bacterii anaerobe. Mai mult, metoda de conservarea a unora din aceste conserve, prin adaugarea de ulei la suprafata acestora, creeaza conditii de anaerobioza, propice pentru producerea toxinei botulinice.
- Cel mai frecvent, toxina botulinica a fost gasita in conservele care au putin acid, cum ar fi conservele de legume: sfecla, spanac, ciuperci, fasole verde, porumb, cartofi si asparagus, precum si in conservele de peste, fructe de mare si carne.
- Toxina botulinica este distrusa prin fierbere timp de 10 minute.
Cum influenteaza datele de valabilitate risipa alimentara?
Confuzia cu privire la semnificatia datelor de valabilitate aplicate produselor alimentare poate duce la aruncarea alimentelor cu irosirea lor. Multi consumatori cred cu adevarat ca li se recomanda sa arunce mancarea odata depasita data de expirare sau chiar si atunci cand nu fac acest gest cred ca incalca o regula privind siguranta alimentara. Se considera ca 20% din risipa alimentara se datoreaza acestui fapt.
Risipa alimentelor inseamna, de asemenea, irosirea banilor, un aspect pe care multi consumatori nu si-l pot permite, mai ales acum, cand preturile la alimente au devenit din ce in ce mai mari. Iar alimentele care sunt aruncate sunt deturnate de bancile de alimente, care deservesc categorii de persoane care au mare nevoie de acestea.
In efortul de a reduce risipa alimentara, este important ca cei care cumpara sa inteleaga ca datele de valabilitate aplicate alimentelor sunt pentru calitate si nu pentru siguranta. Produsele alimentare sunt sigure pentru a fi consumate dupa data de pe eticheta daca sunt depozitate corespunzator imediat ce au fost aduse acasa.
Indiferent de data de expirare, consumatorul ar trebui sa evalueze, folosindu-si simturile, calitatea produsului alimentar inainte de a fi consumat. Alimentele stricate vor dezvolta un miros, un aspect sau o textura neplacuta din cauza bacteriilor de alterare care apar in mod natural. Daca un aliment a dezvoltat astfel de caracteristici de alterare - nu arata bine, nu miroase bine, nu are gustul asteptat, este lipicios - atunci nu trebuie consumat si trebuie aruncat.
Totusi, persoanele care sunt ingrijorate in ceea ce priveste siguranta alimentelor este bine sa ramana stricte in ceea ce priveste consumul de alimente inainte de data de expirare a acestora.
Surse de informatie:
- www.fsis.usda.gov
- www.verywellhealth.com
- www.health.clevelandclinic.org
- www.webmd.com
- www.eatingwell.com
- www.edition.cnn.com