Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Intrebari frecvente despre RUJEOLA

Intrebari frecvente despre RUJEOLA

Am fost expus virusului rujeolei, intrand in contact cu cineva care are boala. Ce ar trebui sa fac pe mai departe?

Raspuns: Fa-ti imediat programare la medic pentru a-i spune ca ai fost expus la o persoana diagnosticata cu rujeola. Medicul poate:

  • Stabili daca ai imunitate la rujeola pe baza istoricului de vaccinari, varsta sau teste de laborator
  • Te va examina, daca este necesar, insa fara sa-i expuna pe ceilalti pacienti sau cadre medicale.

Daca nu ai imunitate la rujeola, vaccinul ROR sau un medicament denumit imunoglobulina pot sa ajute la reducerea riscului de a dezvolta rujeola. Medicul te va ajuta de asemenea cu sfaturi si te va monitoriza pentru semnele si simptomele rujeolei.

Daca nu ti se administreaza vaccinul ROR sau imunoglobulina, ar trebui sa eviti spatiile in care se afla persoane succeptibile (scoala, spital, gradinita) pana cand medicul iti da avizul ca este in regula sa mergi in acele locuri. Astfel, se va asigura ca nu vei transmite virusul celorlalti.

Cand am imunitate la rujeola?

Raspuns: Centrul de Prevenire si Control al Bolilor din Statele Unite ale Americii (CDC - Centre for Disease Prevention and Control) considera ca ai imunitate daca ai documente medicale care sa ateste cel putin una din urmatoarele situatii:

  • Ai primit 2 doze de vaccin rujeolic si esti
    • Copil de de varsta scolara
    • Adult care se afla intr-o categorie care prezinta risc crescut de transmitere a rujeolei, inclusiv institutii de invatamant post-liceal, personal din sanatate sau calator international.
  • Ai primit 1 doza de vaccin rujeolic si esti
    • Copil de varsta prescolara
    • Adult care nu se afla intr-un categorie cu risc crescut pentru transmitere a  rujeolei.
  • Testele de ...Laboratorul a confirmat ca ai avut rujeola la un moment dat in viata.
  • Testele de ...Laboratorul a confirmat ca ai imunitate la rujeola.
  • Te-ai nascut inainte de 1957.

Ce ar trebui sa fac daca nu am certitudinea ca am imunitate la rujeola?

Raspuns: Daca nu ai certitudinea ca ai imunitate la rujeola, in primul rand ar trebui sa consulti carnetul de vaccinari. In cazul in care nu ai documente doveditoare pentru vaccinarea impotriva rujeolei, ar trebui sa fii vaccinat cu vaccinul ROR (vaccin trivalent - impotriva rujeolei, oreionului si rubeolei). O alta varianta este ca medicul sa recomande analize de sange pentru a stabili daca ai imunitate. Insa aceasta varianta este posibil sa coste mai mult si sa necesite doua vizite la medic. Daca ai fost imunizat pentru rujeola (sau oreion, sau rubeola) si nu cunosti acest lucru, nu este daunator sa primesti o doza suplimentara de vaccin ROR.

Cred ca am rujeola. Ce ar trebui sa fac?

Raspuns: Ia legatura imediat cu medicul de familie si anunta-l in legatura cu simptomele pe care le ai. Medicul tau poate sa:

  • Stabileasca daca ai imunitate la rujeola pe baza fisei de vaccinare sau daca ai avut rujeola in trecut si
  • Sa te consulte daca este necesar, luand masurile de siguranta pentru a nu expune alti pacienti sau personalul medical.

Medicul meu sau un alt cadru medical mi-a comunicat ca am rujeola. Ce ar trebui sa fac?

Raspuns: Daca ai rujeola, ar trebui sa ramai acasa timp de 4 zile de la debutul eruptiei cutanate. Este o masura importanta pentru a nu raspandi virusul catre alte persoane. Intreaba medicul cand este cel mai sigur sa revii in colectivitate. De asemenea, ia urmatoarele masuri:

  • Acopera-ti gura si nasul cu un servetel atunci cand tusesti sau stranuti, pe urma arunca servetelul la gunoi. Daca nu ai servetel, tuseste sau stranuta la nivelul cotului indoit, nu in palme.
  • Spala-ti mainile frecvent cu apa si sapun.
  • Evita sa folosesti la comun tacamuri sau recipiente de baut.
  • Dezinfecteaza frecvent suprafetele pe care le atingi, precum jucarii, clanta usii, masa, blatul de bucatarie

Ia legatura cu medicul daca te ingrijoreaza simptomele pe care le ai.

Cat de eficient este vaccinul rujeolic?

Raspuns: Vaccinul rujeolic este foarte eficient. O doza de vaccin este eficienta in proportie de 93% in preventia rujeolei daca esti expus la virus. Doua doze au eficienta de 97%.

Pot sa fac rujeola chiar daca sunt complet vaccinat?

Raspuns: Foarte putine persoane – aproximativ 3 la 100 de cazuri – care primesc doua doze de vaccin vor face rujeola daca sunt expuse la virus. Specialistii nu cunosc cauza. Se poate sa fie faptul ca sistemul lor imunitar nu a raspuns la vaccin la fel de bine pe cat ar fi trebuit. Insa vestea buna este ca persoanele complet vaccinate care fac rujeola cel mai probabil vor face o forma mai usoara a bolii. De asemenea, persoanele complet vaccinate sunt mai putin probabil sa raspandeasca boala altor persoane, inclusiv persoanelor care nu pot fi vaccinate din cauza ca sunt prea tmici sau au sistem imunitar deprimat.

Voi avea nevoie vreodata de un rapel?

Raspuns: Nu, CDC considera ca persoanele care primesc doua doze de vaccin rujeolic (conform planului de vaccinare pentru copii) sunt protejate pe viata si nu au nevoie de doza booster.

Adultii au nevoie de cel putin 1 doza de vaccin rujeolic, daca nu au dovada ca au imunitate (fisa cu vaccinari) Adultii care vor ajunge in situatii in care exista un risc crescut de transmiterea a bolii, trebuie sa se asigure ca au primit doua doze separate la distanta de cel putin 28 de zile. Acestia pot fi elevi care urmeaza cursuri postliceale, personal medical si calatori internationali.

Daca nu ai certitudinea ca ai fost vaccinat, ia legatura cu medicul tau.

Rujeola a fost eradicata din SUA?

Raspuns: Da. In anul 2000, SUA au declarant ca rujeola a fost eradicata din aceasta tara. SUA au eradicat rujeola deoarece au un vaccin impotriva rujeolei foarte eficient, precum si un program de vaccinare puternic care acopera vaccinarea extinsa la copii, insa si un sistem de sanatate publica puternic prin care depistreaza cazurile de rujeola si epidemiile si le trateaza in consecinta.

Ce inseamna “eradicarea rujeolei”?

Raspuns: CDC defineste eradicarea rujeolei ca absenta transmiterii continue a bolii timp de peste 12 luni in cadrul unei arii geografice specifice. Rujeola nu mai este endemic (prezenta constant) in SUA.

Poate fi eradicat virusul rujeolic la nivel mondial?

Raspuns: Da, este posibil. Primul pas este eradicarea rujeolei din fiecare stat si regiune a lumii. Dupa ce se produce acest lucru, nu va mai exista un loc de unde rujeola sa se raspandeasca. Toate statele membre din cele 6 regiuni ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii s-au angajat sa eradicheze rujeola pana in 2020. Odata ce fiecare stat elimina boala, oficialii din sanatate considera boala eradicata la nivel mondial.

Ce este tipul salbatic al virusului rujeolic?

Raspuns: Cand o persoana nevaccinata face rujeola, virusul rujeolic salbatic provoaca infectia. Cercetatorii impart virusurile rujeolice salbatice in grupuri genetice numite genotipuri. Din 24 de genotipuri cunoscute, OMS listeaza 6 genotipuri cunoscute ca circula in prezent si sunt cel mai frecvent intalnite: B3, D4, D8, D9, G3, H1.

Cum este identificat virusul rujeolic?

Raspuns: Cercetatorii identifica in laborator genotipul folosind metoda denumita secventierea acidului nucleic. Genotipul este bazat pe secventa ARN (acid ribonucleic) a virusului rujeolei care provoaca boala la persoana infectata.

Surse de informatie:

www.cdc.gov