Tusea este frecventa in randul prescolarilor si, in general, este de scurta durata. Chiar in lipsa unei raceli, copiii pot sa tuseasca in medie de 10 ori pe zi, insa nu in fiecare zi. Dupa o raceala usoara, majoritatea continua sa tuseasca inca cel putin 1-3 saptamani. Tusea care, insa, depaseste 4 saptamani poate fi semnul unei afectiuni respiratorii provocata de virusuri sau de bacterii. Exista mai multe tipuri de tuse:
Tusea “latratoare”
Este de obicei provocata de crup ( laringita,traheita)– grup de afectiuni care determina obstructia inflamatorie a laringelui, a traheei sau a ambelor. Virusurile, schimbarile de temperatura pe timpul noptii ,sau alergiile se numara printre principalii factori declansatori.
Cand caile respiratorii se inflameaza, se produce edem in jurul corzilor vocale, de aceea copilul respira cu dificultate,respectiv aerul intra cu dificultate prin laringe si provoaca un sunet numit stridor si in plus ,are vocea ragusita, initial doar cand plange, dupa care si cand vorbeste.
Copiii sub 3 ani fac crup ( laringo -traheita acuta)destul de des pentru ca traheea lor este ingusta; astfel, unii copii fac crup de fiecare data cand au o infectie respiratorie.
Tusea este aspra, stridenta,latratoare, cu un zgomot profund, din piept, la inspir, numit stridor. Aceasta se manifesta mai ales in timpul noptii, si debuteaza brusc ,dupa eventual usoara rinoree pe parcursul zilei.
Majoritatea cazurilor pot fi tratate acasa, dar daca simptomele par sa se inrautateasca brusc,sau sa dureze mai mult decat 3 zile, este bine sa te adresezi medicului pediatru, deoarece laringita acuta este o urgenta medicala.
Tusea convulsiva
Mai este cunoscuta si ca “tuse magareasca” din cauza sunetului caracteristic (denumit “whoop” in limba engleza) care urmeaza accesului de tuse si care se aseamana cu zgomotul emis de magar. Acesta se produce la inspir, cand copilul incearca sa traga aer in piept, dupa cateva accese de tuse spastica.
Este provocata de bacteria Bordetella pertussis si afecteaza copilul care nu a fost vaccinat impotriva acestei bacterii, fiind extrem de contagioasa. Aceasta boala are complicatii de temut mai ales la sugari si la copiii mici, deoarece acestia fie nu au fost vaccinati, fie nu au urmat complet toate etapele unei vaccinari complete datorita varstei mici. Vaccinarea pentru infectia cu Bordetella pertussis face parte din schema nationala de vaccinare din Romania si este inclusa in vaccinul hexavalent, iar prima doza de vaccin antipertusis se administreaza la varsta de 2 luni, apoi la 4 luni, la 11 luni si la 6 ani se face primul rapel, urmand ca la 14 ani sa se faca al 2lea rapel, deoarece s-a observat o crestere a incidentei tusei convuslsive in randul adolescentilor.
Sugarii cu tuse convulsiva nu scot de obicei sunetul specific dupa episoadele prelungite de tuse, dar pot sa nu primeasa suficient oxigen sau chiar se pot opri din respirat (apnee) ceea ce le afecteaza functionalitatea creierului si pot ulterior face si stop cardio respirator care le ameninta viata.
La sugari si la copii mici, tusea convulsiva poate fi fatala. Mergi cu el la doctor imediat! Nu uitati cat de importanta este vaccinarea pentru preventia acestei boli!
Tusea suieratoare
Cand tusea este insotita de un suierat la expir ,atunci cand iese aerul din plamani, este un semn ca ceva blocheaza caile respiratorii.
Tusea spastica-suieratoare se intalneste in infectiile respiratorii (bronsiolita sau pneumonie), in astm ,sau daca un obiect intra accidental in caile aeriene si impiedica circulatia aerului prin caile respiratorii. Astfel, se produce o micsorare a cailor aeriene cauzata de inflamatie, de spasm bronsic alergic ,sau prin obstructia mecanica data de un corp strain.
Ia legatura imediat cu medicul daca acest tip de tuse apare brusc dupa ce copilul a inhalat un corp strain.
Ia legatura cu medicul si daca tusea spastica cu suier( wheesing ) se produce des, daca nu trece cu medicamente, ori daca deja folosesti la indicatia medicului, acasa, un inalator sau nebulizator pentru tratarea astmului copilului si tusea continua sa se manifeste in acelasi fel.
Stridorul
Stridorul este un zgomot, care poate fi comparat cu un sunet muzical aspru, care se aude cand copilul inspira. Sunetul este dat de trecerea aerului printr-o zona a laringelui sau traheei care este mai stramta datorita obstructiei.
Adesea, acest tip de tuse este provocat de inflamarea cailor respiratorii superioare, provocata de o infectie virala.
Alteori, stridorul apare ca urmare a unei infectii mai serioase numita epiglotita (infectie a epiglotei, cartilajul ce acopera caile aeriene superioare), care are ca efect blocarea respiratiei.
Inghitirea cu aspirarea unor obiecte pe calea respiratorie superioara este o alta cauza de stridor.
Stridorul este o urgenta medicala, deoarece copilul are risc de sufocare!
Tusea brusca
Cand copilul incepe sa tusesca din senin, pe neasteptate, s-ar putea sa fi aspirat alimente sau lichide “pe partea gresita” ,pe calea respiratorie, nu pe cea digestiva, sau cand un obiect (o bucata de mancare, voma , o moneda, o jucarie mica,etc) este fie prins in gat ,sau blocheaza caile respiratorii superioare ( laringele ,traheea)si uneori chiar inferioare( bronsiile).
In aceasta situatie, tusea ajuta la eliberarea cailor respiratorii si s-ar putea sa dureze si dupa eliberarea acestora, mai mult de un minut, deoarece gatul si laringele sunt iritate.
In cazul in care tusea nu se amelioreaza si copilul respira cu dificultate , ia legatura cu pediatrul.
Nu incerca sa-i eliberezi gatul cu degetul, fiindca s-ar putea sa impingi si mai mult obiectul care il blocheaza.
Tusea nocturna
Multe tipuri de tuse se agraveaza noaptea.
In infectia de cai respiratorii superioare, a nasului ,mucozitatile se scurg din nas in gat si provoaca iritatie in timp ce copilul sta culcat , impiedicandu-l pe cel mic sa doarma.
Astmul mai poate declansa tuse nocturna, caile respiratorii fiind mai sensibile si mai iritabile noaptea.
Tusea in pozitie orizontala mai poate fi cauzata de un reflux gastro-esofagian, atunci cand continutul acid al stomacului revine pe esofag pana in faringe, il irita si provoaca tuse.
Tusea din timpul zilei
Alergiile, astmul, racelile (virozele) si alte infectii respiratorii sunt cauzele frecvente ale tusei diurne.
Aerul rece sau diverse activitati fizice pot inrautati tusea, care, de obicei, trece in timpul noptii, cand copilul se odihneste.
Trebuie sa te asiguri ca nimic din locuinta (precum spray-ul de camera, parul animalelor de companie ,plante cu polen, fumul, aerul conditionat prea rece) nu ii declanseaza copilului tusea.
Tusea care insoteste o raceala
Multe raceli ( viroze respiratorii) sunt acompaniate de tuse; astfel, atunci cand e racit copilul poate sa dezvolte ori o tuse uscata, ori una productiva.
Tusea de acest fel dureaza cam 1 saptamana si dupa ce toate simptomele virozei s-au ameliorat.
Tusea cu febra
Cand copilul tuseste, are febra usoara si ii curge nasul, cel mai probabil are o simpla raceala (viroza respiratorie).
Tusea insotita de febra peste 39°C poate inseamna pneumonie, mai ales daca apar semne precum lipsa de vlaga si respiratia accelerata. In acest caz, mergi la medic imediat!
Tusea cu voma
Copiii tusesc adesea foarte tare pana li se declanseaza reflexul de voma si ajung sa verse.
De obicei, nu este un semnal de alarma decat daca voma persista.
Cand copilul are tuse cu raceala (viroza) sau un atac de astm, s-ar putea sa vomite daca in stomac au ajuns prea multe mucozitati (din cauza tusei productive) si ii provoaca greata.
Tusea persistenta
Tusea provocata de raceli dureaza 1 pana la 3 saptamani, de obicei cand copilul a facut mai multe raceli la rand.
Astmul, alergiile sau o infectie cronica a sinusurilor ori a cailor respiratorii superioare dar si o bronsita ar putea, de asemenea, sa fie cauzele tusei pe termen lung.
Daca tusea tine mai mult de 1 luna, programeaza o vizita la medic.
Tusea la sugari
Tusea poate sa epuizeze sugarii mai mici de 6 luni, asadar, fii atent la orice tip de tuse care apare.
Acesti copii sunt in categoria cu cel mai mare risc de complicatii provocate de virusul respirator sincitial (VRS), frecvent in anotimpul rece.
VRS provoaca raceli si infectii ale urechii la copiii mari si la adulti, insa la copiii mici, acesta provoaca bronsiolita si pneumonie, ducand la probleme respiratorii severe. Boala debuteaza cu simptomele racelii comune, insa, uneori, apar respiratia suieratoare si dificultatea la respiratie.
Prezinta-te cu copilul la pediatru pentru ca unii copii au nevoie de spitalizare pentru a primi oxigen si lichide.
Cand trebuie sa iei legatura cu medicul?
In majoritatea cazurilor, tusea nu este un motiv de ingrijorare.
Totusi, sunt situatii cand este nevoie sa apelezi la medic doar pentru a fi linistita.
Mergi la doctor in cazul in care copilul:
- Are dificultate la respiratie sau se lupta sa respire
- Are buzele, fata sau limba de culoare albastruie sau vinetie
- Are febra (in special, in cazul sugarul sub 3 luni)
- Este sugar (3 luni sau mai mic) si tuseste de cateva ore
- Scoate un sunet magaresc cand respira dupa ce tuseste si tuseste spastic
- Tuseste si expectoreaza cu sange (daca copilul a avut recent o sangerare nazala, de obicei nu este o problema)
- Are stridor la inspir si tuseste latrator
- Scoate un sunet suierator cand expira (doar daca nu ai deja instructiuni pentru tratarea astmului)
- Este apatic si iritabil
Surse de informatie:
Consultant: Dr. Jianu Diana, medic specialist pediatru