Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Alegerea jucariilor adecvate dezvoltarii copiilor, o provocare pentru parinti

Joaca este „munca” celor mici. Care nu numai ca ar trebui sa fie distractiva, insa jocul este cu atat mai important cu cat incurajeaza invatarea si dezvoltarea copilului, precum si interactiunea cu ceilalti.

Academia Americana de Pediatrie recomanda parintilor sa cumpere jucarii care ii pot ajuta pe copii sa se dezvolte. Urmatoarele 3 tipuri de jucarii indeplinesc acest rol:

Jocuri si jucarii care dezvolta joaca simbolica, imaginara, creativa

Simplu este cel mai bine. Jucaria nu ar trebui sa vorbeasca sau sa mearga si in niciun caz sa faca totul. Jucaria doar trebuie sa fie cea care incepe joaca, restul va depinde de copil. Acesta va invata sa aiba idei, sa fie creativ, sa gandeasca lucrurile, sa pretinda ca participa la intamplari dincolo de realitatea imediata. Sa-si creeze propria poveste si aceasta sa poata sa fie diferita de fiecare data. 
 
Iar daca prima ta reactie este ca acea jucarie ar fi prea plictisitoare pentru copilul tau, inseamna ca este cea mai potrivita. Oricat de ciudat ar parea, copiii au nevoie sa simta ca sunt plictisiti. Plictiseala creeaza creativitate. Daca sunt constat distrati, nu vor invata niciodata cum sa se distreze singuri si vor pierde oportunitati importante de a crea si explora. 

Iata cateva exemple de astfel de jocuri si jucarii care pot stimula creativitatea si imaginatia copilului:

  • Cuburi (cele din lemn sunt perfecte) sau seturi de construit care ii permit copilului sa poata construi o multime de lucruri diferite.
  • Materiale pentru scris, desen, pictura si modelare - si multe coli simple pentru cei mici sau carti de colorat sau cu benzi desenate pentru cei mai mari.
  • Casa de papusi (atat pentru fete, cat si pentru baieti), cu oameni care sa intre si sa locuiasca in casa - cu cat este mai simpla, cu atat mai bine.  
  • Bucatarie de joaca (adauga un sort si o boneta de bucatar)
  • Masini, escavatoare, vapoare, trenuri, avioane - simple, care nu sunt electrice. Poti cumpara piese pentru linia de cale ferata care pot fi rearanjate in diferite moduri sau un covor de joaca imprimat cu strazi pe care copilul poate „conduce” masinile.
  • Costume de deghizat - haine simple, cum ar fi rochiile unor personaje, pelerine, palarii de vrajitor, palarii de cowboy, etc.

Jocuri si jucarii care incurajeaza interactiunea, in special cu parintii sau cu cei care se ocupa de ingrijirea copilului

Mai ales in cazul copiilor mici, se stie ca dezvoltarea acestora depinde crucial de interactiunile dintre parinte si copil. Astfel de relatii copil-adult care sunt receptive si atente, cu o multime de interactiuni de raspuns de o parte si de alta - construiesc o baza solida in creierul copilului pentru dezvoltarea si procesul de invatare viitor. De asemenea, sunt cruciale pentru construirea relatiilor, iar relatiile puternice parinte-copil vor avea un impact important in sanatatea emotionala a copiilor. Construirea unei bune fundatii in copilarie va fi cu atat mai utila in perioda de adolescenta, deoarece un adolescent care are o relatie buna cu parintii, mult mai probabil ca nu-si va incepe viata sexuala prea devreme si nu va intra in incurcaturi.

Iata cateva exemple de astfel de jocuri si jucarii care ofera experiente pe care copilul le poate impartasi cu tine:

  • Jocuri - si exista o mare varietate in functie de varsta copilului. Jocurile reprezinta o modalitate excelenta de a te juca impreuna cu copilul tau. 
  • O jucarie pe care s-o construiti sau asamblati impreuna (adecvata varstei copilului) 
  • Un cort - pe care sa-l asamblati impreuna si sa stati impreuna in interior
  • Walkie-talkies
  • Carti - pe care sa le citesti cu voce tare, cu intonatie diferita in functie de personaj si la care copilul sa reactioneze

Jocuri si jucarii care il determina pe copil sa se miste

Nu numai ca activitatea fizica este importanta pentru sanatatea copilului, insa un astfel de comportament invatat din copilarie se va mentine toata viata.  

Cateva exemple:

  • O minge (de fotbal, volei, baschet, etc.) si ceva cu care sa o folosesti (o poarta, un cos, un fileu, etc.)
  • O coarda de sarit
  • Patine cu rotile sau patine de gheata
  • O tricicleta, bicicleta, trotineta (intotdeauna folosite cu casca de protectie!)

Tipuri de jucarii pentru fiecare varsta

Bebelusii - cum se joaca

Joaca in primul an de viata inseamna explorare. Bebelusii isi folosesc cele cinci simturi pentru a cunoaste noua lume interesanta din jurul lor: „Este acel obiect tare sau moale? Lipicios sau aspru? Ce se intampla daca il scap? Sau daca il introduc in gura?” Cea mai mare parte a jocului consta in „degustarea”, scuturarea, lovirea sau aruncarea acelei jucarii. 

Jucarii:

  • Jucarii de agatat - obiectele care se misca deasupra capului copilului in timp ce acesta este asezat culcat in patut, ii stimuleaza vazul si dezvolta atentia.
  • Oglinda - initial, copilul va fi fascinat de fata care se tot schimba si se uita la el. In timp, isi va da seama ca bebelusul zambitor care se uita inapoi din oglinda este de fapt reflexia lui. Odata ce acest lucru se intampla, copilul devine constient de el insusi, ceea ce duce la o mai mare descoperire de sine, ca de exemplu, pe masura ce invata despre partile corpului si unde se afla acestea.
  • Inele de stivuit - este o jucarie clasica. La inceput, bebelusului ii va place sa tina inelele in mana si sa le bage in gura. Mai tarziu, va practica dezvoltarea motorie fina incercand sa aseze inelele pe piramida, dupa dimensiunile potrivite. Va invata despre culori si numere atunci cand ii numeri inelele multicolore pe care le aseaza unul peste celalalt.
  • Jucarii care se trag si imping - il vor ajuta sa-si dezvolte echilibrul si musculatura.

Copilul mic - cum se joaca

Copiii mici inteleg cum functioneaza obiectele. Le place sa puna cuburile de dimensiuni din ce in ce mai mici unul peste altul, sa pretinda ca poarta o convorbire telefonica la un telefon de jucarie sau sa bea dintr-o ceasca  de „copil mare”. Joaca imaginativa incepe acum. Copilul va „culca” papusa preferata noaptea sau ar putea face zgomote de tipul „Uuu, uuuu!” in timp ce impinge un tren de jucarie. Tot acum, copilul incepe sa diferentieze culorile, asa ca alege jucarii colorate. Asteapta-te sa vezi o multime de repetitii, deoarece astfel copilul mic va dobandi noi abilitati si va invata ca are un anumit control asupra lumii din jurul lui.

Jucarii:

  • Mingea - ajuta la dezvoltarea abilitatii motorii grosiere, coordonarea mana-ochi si dexteritate.
  • Jucarii care necesita sortarea in functie de forma - puzzle, grupuri de cuburi de dimensiuni din ce in ce mai mari, galeata cu sortator, cu gauri de diferite forme, etc. vor dezvolta coordonarea mana-ochi si abilitatea de rezolvare de probleme.
  • Jucarii mecanice - care au butoane, rotite, manere, etc. Ajuta la dezvoltarea abilitatii motorii fine, la invatarea de tip cauza-efect si rezolvarea de probleme.
  • Jucarii de rol - bucatarii, truse medicale, seturi de mesterit, etc. ajuta copilul sa inteleaga cum functioneaza lumea imitand actiunile pe care le faci tu sau ceilalti adulti importanti din viata lui. Papusile si jucariile din plus incurajeaza jocul imaginativ (ca de exemplu, o petrecere in care il va servi cu ceai pe ursuletul preferat) si ajuta la dezvoltarea sociala si emotionala, invatandu-l pe copil sa-si exprime grija si emotiile fata de prietenul-jucarie.  

Copilul prescolar - cum se joaca

La aceasta varsta, copilul va folosi jucariile sau obiectele pentru scopul lor real, insa, de asemenea, isi va imagina o lume intreaga de alte posibilitati de utilizare a acestora. Astfel, va arunca o patura peste o masa si astfel isi va crea castelul lui secret. Lumea va deveni un loc magic, fara limite, in care el este creatorul acelei lumi. La aceasta varsta, multi copii cred ca au puteri magice si ca se pot bate cu „monstrii” si ca vor si castiga, ca se pot transforma in printi si printese sau intr-o creatura ciudata. Nu rar, copilul te va implica si pe tine in lumea lui fantastica.

Tot acum, poate sa apara prietenul „imaginar”. Acest tip de joc este foarte important, deoarece il ajuta pe copil sa faca fata fricilor, anxietatilor, sa spere si sa viseze. In plus, lumea este vazuta ca o scena, asa ca vei auzi frecvent: „Mama, tata, uita-te la mine!”. Nu numai ca iti va demonstra noua magie invatata, insa va astepta aprobarea si aprecierea din partea ta. Dorinta de a se conecta se extinde acum si la prieteni, pe masura ce copilul prescolar invata conceptul de „a da si a lua” din cadrul jocului colaborativ si impartasit cu ceilalti. Joaca de unul singur devine tot mai fizica: de ce sa merg, cand pot sa sar sau sa topai?  

Jucarii:

  • Materiale de arta, modelaj si mestesugit - pe masura ce abilitatea motorie fina se imbunatateste, activitati precum tinerea in mana a unui creion, desenarea unor imagini care reprezinta membrii familiei si utilizarea unei foarfeci cu varfurile boante pentru a taia si lipi apoi bucatile, toate aceste activitati dezvolta coordonarea, incurajeaza creativitatea si stimuleaza stima de sine.
  • Seturi de constructii - construirea unui turn (si descoperirea modului in care poate preveni rasturnarea pieselor) ajuta la dezvoltarea abilitatii de rezolvare a problemelor si la coordonarea mana-ochi. Copilul prescolar isi va folosi acum imaginatia pentru a crea cladiri, vehicule sau animale folosind seturi simple de constructie. 
  • Puzzle - ajuta la coordonare si dexteritate si il invata pe copil despre relatia spatiala dintre obiecte si despre gandirea logica.

Copiii mari - cum se joaca

Copiii de scoala primara au inteles lumea din jurul lor si acum isi vor desavarsi abilitatile care inainte reprezentau o provocare pentru ei. Tot acum, isi pot dezvolta pasiunile si talentele - daca i-a placut sa i se citeasca, va iubi lectura si va incepe sa citeasca singur. Daca ii placea sa asculte muzica, acum poate incepe sa ia lectii de pian. Abilitatile motorii, atat cele grosiere, cat si cele fine, se rafineaza in continuare. Va invata sa mearga pe bicicleta sau pe skateboard. Va petrece ore sa coloreze benzi desenate sau sa creeze o bratara din pietricele colorate pentru o prietena. Relatiile dintre el si colegii sau prietenii lui devin din ce in ce mai importante. Insa, ramai totusi cel mai important coleg de joaca. Acum este momentul sa incercati noi aventuri impreuna, ca de exemplu sa faceti o drumetie pe biciclete prin padure.

Jucarii:

  • Coarda de sarit - copilul invata sa se joace impreuna cu ceilalti si sa astepte sa-i vina randul. Saritul corzii ii dezvolta coordonarea, miscarile motorii ample si abilitatea de a rezolva probleme.
  • Jocurile de carti sau board games -  cum ar fi „Razboi”, „Septica” etc sau sahul si jocul de dame il invata despre strategie, despre reguli, sa-si astepte randul, despre fair-play. Incurajeaza cooperarea si il invata sa-si controleze emotiile care apar ca urmare a castigarii sau pierderii jocului.
  • Instrumente muzicale - a invata sa cante la pian, vioara sau chitara stimuleaza abilitatea de a asculta si de a fi atent, dar si coordonarea fina.
  • Jocuri stiintifice - seturi de chimie, telescoape, binocluri etc ii permit sa descopere lumea, sa rezolve probleme, sa-si dezvolte abilitatile de calculare si de intelegere a conceptelor stiintifice si sa-si dezvolte imaginatia. 

Surse de informatii:

  • www.health.harvard.edu
  • www.kidshealth.org

Text: Dr. Ileana Andrrescu, Senior Medical Content Writer