Alergia la proteinele din laptele de vaca este cel mai frecvent tip de alergie alimentara intalnita la sugari si copiii mici, avand uneori un impact major in ceea ce priveste statusul nutritional si calitatea vietii.
Se manifesta printr-o gama larga de semne si simptome datorate unui raspuns imun eronat fata de proteinele din laptele de vaca, pe care organismul copiilor alergici nu le recunoaste ca fiind inofensive si produce anticorpi impotriva lor, ca o reactie de aparare. Cand anticorpii specifici intalnesc proteinele din lapte, are loc eliberarea unor mediatori in tesuturi, aceastia fiind responsabili, de fapt, pentru simptomele bolii.
Manifestarile clinice apar de obicei in primele luni de viata, cel mai adesea la cateva zile sau saptamani dupa ce a fost introdusa o formula pe baza de lapte de vaca in alimentatia sugarului. Simptomele pot aparea si la sugarii alimentati exclusiv la san, daca mama consuma produse lactate.
Alergia la proteinele din laptele de vaca nu trebuie confundata cu intoleranta la lactoza, unde sistemul digestiv nu poate digera zaharul (denumit lactoza) din lapte. Intoleranta la lactoza nu implica sistemul imunitar.
Simptomele alergiei la laptele de vaca
Nu toate reactiile alergice la proteinele laptelui de vaca sunt la fel si pot varia de la usoare la foarte severe. In functie de mecanism, APLV se clasifica in:
Alergia la proteinele din laptele de vaca mediata prin IgE
Este cel mai frecvent tip de reactie; simptomele apar rapid (cateva minute pana la aproximaiv 2 ore) dupa consumul de lapte sau alimente care il contin, si pot include:
- Eruptii eritematoase, pruriginoase de tip urticarie
- Angioedem (umflaturi) cu sau fara localizare de gravitate - edem al fetei, buzelor, pleoapelor
- Prurit ocular
- Greata, varsaturi
- Dureri abdominale, colici
- Stranut
- Rinoree (secretii nazale apoase), obstructie nazala
- Tuse seaca, iritativa, wheezing (respiratie suieratoare)
Rareori, in cazuri foarte severe, APLV mediata prin IgE ar putea duce la anafilaxie - o reactie alergica potential periculoasa, cu risc vital.
Alergia la proteinele din laptele de vaca non-IgE mediata
In alergiile non-IgE mediate, simptomele de obicei apar mai tardiv, dupa cateva ore sau chiar mai tarziu (2-3 zile) de la consumul laptelui de vaca sau de alimente care contin lapte. Aceste simptome pot fi similare cu cele ale unei alergii IgE mediate, dar pot include, de asemenea:
- Eruptii cutanate de tipul eczemelor, dermatita atopica
- Eritem in zona scutecului
- Reflux gastro-esofagian
- Varsaturi alimentare
- Scaune diareice, cu mucus si / sau striuri sanguinolente; alteori scaune pastoase, lucioase
- Colici abdominale, meteorism abdominal (marirea de volum a abdomenului)
- Constipatie
- Curba ponderala stationara sau chiar descendenta
Deoarece aceste simptome nu sunt intotdeauna foarte evidente, sunt adesea trecute cu vederea sau confundate cu patologii diferite, altele decat APLV.
Ce este de facut in continuare?
Este important sa va adresati unui medic specialist alergolog si sa nu auto-diagnosticati alergia la laptele de vaca in cazul copilului dvs. Din pacate, diagnosticul nu este intotdeauna usor de pus, deoarece simptomele sunt variabile.
Specialistul alergolog pediatru va decide care teste si investigatii sunt necesare in functie de reactiile copilului. Odata ce diagnosticul este confirmat, veti fi sfatuit cum sa gestionati cel mai bine alergia la laptele de vaca a copilului dumneavoastra.