De cele mai multe ori, o simpla raceala imparte aceleasi simptome cu alergia, cum ar fi tusea si stranutul.
Alergia
Alergiile sunt reactii anormale, exagerate ale sistemului imun la un alergen- ceva ce poate fi inghitit, respirat, injectat sau atins (care nu este neaparat daunator in sine) si care este bine tolerat de subiectii normali. Anumite persoane sunt sensibile la acest alergen (praf de casa, mucegaiuri, polenuri etc) si au o reactie atunci cand sunt expuse la acesta. Astfel, pot aparea simptome precum: nas infundat, secretii nazale apoase, stranut. E bine de stiut -ca alergiile nu sunt contagioase, dar se pot transmite ereditar la unele persoane.
Raceala
Racelile sunt cauzate de o multitudine de virusuri. Cand unul dintre aceste virusuri ajunge in organisml, este atacat de sistemul imun. Printre efectele acestui raspuns imun se numara si simptomele clasice ale unei raceli, cum ar fi nasul infundat. Racelile cauzate de virusuri sunt contagioase si le putem contacta de la persoane care stranuta, tusesc sau printr-o strangere de mana. Dupa aproximativ o saptamana sau doua, in care sistemul nostru lupta cu virusul, simptomele inceteaza.
Cum faci diferenta intre raceala si alergie
Perioada din an in care se manifesta
Alergiile pot aparea pe tot parcursul anului. Simptomele debuteaza imediat dupa expunerea la alergeni: stranut, nas infundat, mancarime oculara. Daca simptomele apar intr-o anumita perioada in fiecare an, cel mai probabil este vorba de o alergie sezoniera
Racelile tind sa apara, in schimb, pe timpul iernii, iarsimptomele se manifesta abia dupa cateva zile de la expunerea la virus.
Durata simptomelor
Simptomele alergiei dureaza, de obicei, de la cateva saptamani pana la cateva luni (atat timp cat persoana este expusa la alergen).
Simptomele unei raceli dureaza mai putin, in general, de la 3 pana la 14 zile.
Febra sau dureri musculare
In ciuda numelui de "febra fanului" (sau rinita alergica), alergiile nu se manifesta prin febra sau dureri musculare.
In schimb, persoanele racite prezinta aceste simptome in mod frecvent.
Culoarea secretiilor nazale
Alergiile produc secretii nazale, dar acestea sunt apoase, clare si nu pot fi confundate cu o infectie. Totusi, uneori, persoanele cu alergii sezoniere ca rinita alergica pot dezvolta si infectii sinusale.
Daca o persoana prezinta secretii nazale de culoare alb-galbuie, cel mai probabil are o raceala sau chiar o infectie a sinusurilor.
"Salutul alergic"
"Salutul alergic" este un gest caracteristic persoanelor alergice. Acestea folosesc palma sau degetul aratator pentru a-si freca varful nasului pentru a calma mancarimea nazala si pentru a sterge secretiile nazale. Este un gest frecvent intalnit in cazul copiilor. Atat mancarimea nazala, cat si stranuturile multe si repetate sunt des intalnite in alergii si, mai rar, intr-o raceala simpla.
Tusea sau stranutul pot avea cauze diferite, care necesita o atentie speciala. De aceea, daca apar simptome asemanatoare celor descrise mai sus, cel mai bine este sa te adresezi medicului specialist.
Text: Dr. Irina Alexandru, Medic Specialist Alergologie si Imunologie