Daca suferi de durere cronica, expertii spun ca o dieta bazata pe legume poate aduce imbunatatiri semnificative ale calitatii vietii.
Persoanele care au o dieta stricta vegetariana sau mediteraneana au observat o schimbare completa a simptomelor asociate durerii, potrivit dr. William Welches, specialist in controlul durerii in Spitalul South Pointe, Cleveland. In opinia specialistului, activitatea fizica regulata, controlul stresului si consumul de alimente sanatoase au efect benefic in mentinerea sub control a nivelului insulinei si colesterolului, dar si in reducerea inflamatiei si a durerii cronice: „Cercetarile arata ca dieta ar trebui sa fie parte integranta a unui program de gestionare a durerii. O dieta vegetariana sau mediteraneeana sau o alimentatie sanatoasa care sa aiba la baza principiile acestor diete pot reduce inflamatia, care este implicata in aparitia durerii”.
Inflamatia dureroasa este raspunsul organismului la toxine
Prin inflamatie, sistemul imun reactioneaza impotriva toxinelor. Inflamatia rezultata nu cauzeaza numai durere, ci poate declansa, in timp, boli cronice precum afectiunile cardiovasculare (accidentul vascular cerebral), diabetul, boala Alzheimer si chiar depresia.
Exista mai multe modalitati pentru a trata si gestiona durerea cronica. Una dintre cele mai interesante abordari este adoptarea unei diete formata din alimente cu efect antiinflamator.
O dieta cu actiune antiinflamatoare poate ajuta pacientii cu simptome persistente in ciuda tratamentului injectabil de blocare a transmiterii nervoase sau pacientii care au reactii adverse nedorite, cum ar fi pierderi de memorie si somnolenta, dupa tratamentul medicamentos.
„Dieta cu actiune antiinflamatoare este considerata o abordare integrata a controlului durerii, alaturi de exercitiile fizice si controlul stresului”, spune dr. Welches.
Numeroase cercetari arata ca o dieta cu actiune antiinflamatoare poate ameliora fibromialgia si simptomele durerii cronice. Artroza este una dintre afectiunile in care s-a dovedit ca dieta mediteraneana are efect analgezic. Un studiu publicat in 2015 in revista Arthritis a evidentiat o scadere semnificativa a durerii la pacientii cu artroza dupa numai 2 saptamani de la adoptarea unei alimentatii vegetariene.
3 reguli de aplicat in alimentatia de zi cu zi:
- Mananca alimente cat mai colorate. Consuma 8-9 portii de legume zilnic. Sunt recomandate legumele crucifere precum varza, conopida si broccoli. Printre portiile de legume poti strecura, daca vrei, si fructe.
- Redu consumul de lactate si de cereale. Ar trebui evitate cerealele care contin zahar rafinat. Opteaza, in schimb, pentru cereale integrale precum orzul, hrisca, ovazul, orezul brun, secara si graul.
- Consuma cu moderatie carnea rosie. Carnea rosie ar trebui consumata ocazional, de doua ori pe an. In schimb, opteaza cu incredere pentru peste sau feluri principale vegetariene. Carnea de pui este neutra – nu este daunatoare, dar nici benefica din punct de vedere antiinflamator.
Masuri suplimentare pentru imbunatatirea rezultatelor
Pentru ca dieta sa faca parte dintr-un stil de viata integrat care sa reduca durerea si inflamatia, poti avea in vedere urmatoarele masuri suplimentare:
- Mentine o greutate normala. Pierderea in greutate are efect antiinflamator.
- Mergi pe jos zilnic pentru „portia” de miscare necesara.
Surse:
www.health.clevelandclinic.org
www.arthritis.org