Deocamdata nu putem vorbi despre o vindecare totala a astmului. Uneori, copiii cu astm pot sa nu mai prezinte simptome de boala, pe masura ce cresc. Cu toate acestea, astmul poate sa reapara mai tarziu in viata.
De obicei, tratamentul astmului implica recunoasterea factorilor declansatori, luarea de masuri pentru evitarea acestora si monitorizarea respiratiei pentru a te asigura ca medicamentele recomandate de medicul pneumolog mentin simptomele sub control. In cazul unui atac de astm, este posibil sa fie nevoie sa folosesti un inhalator cu eliberare rapida.
Tratamentul astmului trebuie administrat toata viata. Este tentant sa crezi ca astmul tau a fost vindecat daca nu mai ai simptome pentru o perioada lunga de timp, insa, de obicei, atunci cand vei fi expus la anumiti triggeri, risti sa suferi un atac de astm care poate avea consecinte serioase.
Exista si cazuri in care tratamentul alergiei, numit hiposensibilizare sau desensibilizare, poate aproape sa elimine simptomele de boala la acele persoane care fac reactii specifice alergice la alergeni cunoscuti. Din pacate, acesta nu este suficient pentru a vindeca boala la majoritatea persoanelor.
Expertii din cadrul Initiativei globale pentru astm (GINA – Global Initiative for Asthma) ofera mai jos raspunsurile la cele mai frecvente intrebari privind tratamentul astmului:
Ce este medicatia de control?
Medicamentele de control previn declansarea unui atac de astm. Ele sunt medicamente anti-inflamatorii care actioneaza reducand inflamatia in caile aeriene, specifica astmului. Cele mai eficiente si mai folosite medicamente anti-inflamatorii sunt corticosteroizii inhalatori, precum budesonid, beclometazona, fluticazona si flixotide. Luate regulat, conform indicatiei medicului pneumolog (de obicei, odata sau de doua ori pe zi) aceste medicamente vor preveni perioadele de agravare a astmului si vor elimina simptomele in cea mai mare parte din timp. Daca medicul iti prescrie corticosteroizii inhalatori, trebuie sa-i iei regulat, chiar daca nu ai wheezing.
Daca inflamatia nu este controlata, caile aeriene devin rosii, umflate, ingustate si foarte sensibile. Un anumit grad de inflamatie este prezent, de regula, in plamani, chiar cand nu ai simptome, iar inrautatirea inflamatiei poate duce la aparitia unui atac de astm.
Ce este medicatia de salvare?
Medicatia de salvare produce imbunatatirea rapida a simptomelor unui atac de astm, dilatand bronhiile ingustate. Vorbim de medicamente bronhodilatatoare, care actioneaza relaxand muschii din caile aeriene.
Sunt doua tipuri de bronhodilatatoare: cu actiune scurta si cu actiune lunga. Cel mai folosit bronhodilatator cu actiune scurta este Ventolinul (salbutamolul). Salmeterolul (Serevent) este un bronodilatator cu actiune mai lenta si care are un efect mai lung, fiind folosit pentru tratamentul de control al astmului si nu ca medicament de salvare. Formoterolul este un brohodilaltator de lunga durata care insa actioneaza rapid, astfel incat poate fi folosit atat ca medicatie de salvare, cat si ca medicatie de control.
Ce inseamna tratamentul combinat?
Tratamentul combinat consta in asocierea dintre un anti-inflamator si un bronhodilatator. Astfel, se produce, pe de o parte, dilatarea cailor aeriene (prevenind senzatia ca te strange pieptul sau agravarea unui atac de astm), iar pe de alta parte se reduce inflamatia care produce simptomele de astm. Ca rezultat, medicatia combinata furnizeaza un control mai bun al astmului si reduce numarul de pufuri pe care ar trebui sa le iei daca medicamentele ar fi separate.
Ce sunt glucocorticosteroizii?
Glucocorticosteroizii, cunoscuti si sub denumirea de corticosteroizi, sunt medicamente anti-inflamatoare. Sunt folositi pentru diminuarea si prevenirea inflamatiei din caile aeriene, care produce astmul. Cei mai eficienti si frecvent folositi sunt: budesonid-ul, beclometazona, fluticazona si flixotide-ul.
In astm, glucocorticosteroizii sunt, de obicei, administrati pe cale inhalatorie, astfel numindu-se corticosteroizi sau steroizi inhalatorii. Deoarece sunt inhalati, acestia ajung direct in plamani, acolo unde exista inflamatia cailor aeriene. De asemenea, cantitatea mica de medicament care ajunge in sange este rapid indepartata din corp, astfel incat sunt eliminate efecte adverse care pot sa apara cu alte forme de tratament cu steroizi. De exemplu, tratamentul de lunga durata cu tablete de glucocorticosteroizi, la femeile gravide, poate duce la complicatii atat ale mamei, cat si ale copilului. Pe de alta parte, studii ample facute la femeia gravida care lua budesonid inhalator au aratat ca nu exista niciun risc crescut nici pentru mama, nici pentru copil.
Cand si de ce se folosesc corticosteroizii tablete sau injectii?
Corticosteroizii tablete (de obicei prednisolon sau prednison) sau preparate injectabile care pot fi folosite sa trateze un atac sever de astm, atunci cand corticosteroizii inhalatori nu au suficient efect sau nu sunt disponibili.
Administrarea de corticosteroizii tablete sau injectabil, pe perioade scurte de timp, nu conduce la reactii adverse. Cu toate acestea, dozele mari pot sa afecteze temporar starea de dispozitie, iar tratamentul pe tremen lung poate avea efecte secundare, precum: osteoporoza, subtierea pielii, cresterea in greutate, valori crescute ale tensiunii arteriale sau ale zaharului in sange. Aceste riscuri pot fi evitate, daca, de indata ce este posibil (dupa ce te-ai consultat cu medicul) revii la administrarea inhalatorie.
Care este diferenta dintre un corticosteroid si un steroid anabolic?
Atat corticosteroizii, cat si sterozii anabolici sunt uneori numiti steroizi. Totusi, exista diferente mari intre ei. Steroizii anabolici au un efect similar cu cel al hormonului masculin, testosteronul, si sunt uneori folositi ilegal de anumiti sportivi pentru a creste masa musculara, puterea si rezistenta. Corticosteroizii nu au aceste efecte.
Ce sunt medicamentele inhalatorii anti-inflamatorii nesteroidiene?
Medicamentele inhalatorii anti-inflamatorii nesteroidiene, cum ar fi cromonii (cromoglicatul de sodium sau nedocromilul) au un efect mai slab anti-inflamator decat corticosteroizii. Daca medicul iti prescrie un astfel de medicament, trebuie sa-i iei regulat, chiar daca nu ai simptome de astm. In timp, este posibil sa ai nevoie de un medicament de salvare pentru atacurile de astm.
Exista o metoda alternativa la corticosterozii inhalatori?
Nu exista tratament alternativ care sa controleze astmul la fel de eficient ca tratamentulpe baza de costicosteroizii inhalatori.
Medicamente anti-inflamtorii nesteroidiene.
Medicamentele anti-inflamtorii nesteroidiene cum sunt cromonii, nu sunt la fel de eficace si nu controleaza inflamatia decat partial.
Anti-leukotrienele.
Anti-leukotrienele sunt medicamente sub forma de tablete care sunt utile la anumiti pacienti cu astm. De cele mai multe ori, ele nu reprezinta o alternativa efectiva la tratamentul cu corticosteroizi inhalatori pentru controlul pe termen lung al astmului si pentru prevenirea atacurilor de astm, insa anumiti pacienti pot beneficia de acest tip de tratament.
Anti-leukotrienele sunt medicamente relativ noi in astm, care se administreaza sub forma de tablete, o data sau de doua ori pe zi. Actioneaza imbunatatind acea parte a inflamatiei produsa de catre anumite substante chimice numite leukotriene, insa nu o reduce complet. Pot ajuta sa previna un atac de astm.
Tablete antihistaminice.
Tabletele antihistaminice nu ajuta in tratamentul astmului. Totusi, pacientii care au rinita alergica pot constata ca simptomele bolii se imbogatesc cand rinita este controlata cu succes, iar antihistaminicele pot controla rinita alergica.
Bronhodilatatoare.
Anumite medicamente bronhodilatatoare, cum ar fi teofilina, pot fi administrate pe gura, sub forma preparatelor cu actiune lunga. Pentru a stabili exact doza pentru un anumit pacient, astfel incat sa se obtina cel mai bun rezultat cu cele mai putine efecte secundare, este nevoie sa se determine nivelul din sange al medicamentului si sa se ajusteze doza. In general, aceste bronhodilatatoare de lunga durata nu controleaza inflamatia din astm, care tinde sa se agraveze in timp, producand simptome din ce in ce mai dese si mai severe.
Daca ma simt bine, inca mai am nevoie de corticosteroidul inhalator?
Da. Astmul este o boala cronica si prin urmare, ai nevoie de tratament pe tot parcursul vietii.
Uneori, persoanele cu astm uita sa-si ia medicamentele anti-inflamatorii, mai ales in perioadele lungi de timp cand se simt bine. Cand simptomele de astm reapar, ei incearca sa creasca doza de bronhodilatator, insa acest lucru nu va trata inflamatia. In acest caz, pe langa medicamentul bronhodilator, trebuie reinceputi tratamentul anti-inflamator.
Administrarea corticosteroidului inhalator nu trebuie oprita decat atunci cand acest lucru este recomandat de medicul curant.
De ce aspirina nu este recomandata in tratamentul persoanelor cu astm?
Desi corticosteroizii si aspirina sunt amandoua medicamente anti-inflamatorii, ele actioneaza in moduri diferite si imbunatatesc tipuri diferite de inflamatie. Aspirina nu are nici un efect asupra inflamatiei din caile aeriene care apare in astm. Mai mult, la unii pacienti, aspirina poate chiar provoca atacuri severe de astm. Orice pacient care stie ca are o astfel de sensibilitate la aspirina ar trebui sa evite folosirea medicamentului.
Ce este hiposensibilizarea sau desensibilizarea?
Hiposensibilizarea presupune o serie de injectii cu alergenul sau alergenii cunoscuti ca fiind cauza astmului la o anumita persoana. Doza este crescuta progresiv, pentru ca organismul sa invete sa actioneze asupra acelui alergen si sa nu mai produca astm la o noua expunere. Este utilizata uneori pentru tratamentul astmului provocat de polen, de alergenii din animale sau acarienii din praf, dar nu si de mucegai.
Aceasta metoa de tratament este folosita de mai bine de 80 de ani si este cu atat mai eficienta, cu cat astmul este provocat de un singur sau un numar mic de alergeni. Daca simptomele de astm sunt declasate de mai multi factori, astmul nu se va imbunatati cu acest tratament.
Intrucat exista un risc de reactii severe la aceste injectii, tratamentul de hiposensibilizare este facut doar de catre medic, in cabinetul medical. Acest tip de tratamentul este destul de costisitor.
Astmul meu se agraveaza cand este frig afara. Ce pot face?
In primul rand, trebuie sa te asiguri ca folosesti tratamentul anti-inflamator adecvat. Daca aerul rece declanseaza simptomele de astm, probabil ca ai nevoie de corticosteroizi inhalatori. Daca deja ii folosesti, intreba medicul daca este nevoie sa cresti doza sau sa iei tratament suplimentar. Un bronhodilaltator cu actiune lunga, cum ar fi formoterolul, poate sa fie alegerea cea mai buna.