Partenera iti tot spune ca exagerezi si ca e doar o banala raceala care va trece? Ea are dreptate, ca intotdeauna. Dar, de data aceasta, ai putea avea si tu dreptatea ta! Iata de ce!
Si in privinta gripei, reactiile sunt diferite. Si nu este doar un mit, atata timp cat in dictionare de prestigiu precum Oxford si Cambridge exista “raceala la barbati” ca termen definit astfel: “o raceala sau o afectiune similara minora experimentata de un barbat despre care se crede ca exagereaza severitatea simptomelor”.
Simptome exagerate
Cand barbatul raceste sau face gripa are tendinta sa exagereze devine iritabil, se vaicareste ca boala il tine in loc, adopta rolul de “pacient fara speranta”, prefera sa “zaca” pe canapea, nedorind sa faca nimic, nici macar sa mearga la doctor si ii place ideea de a depinde de ceilalti pentru a fi ingrijit.
Pentru el, pare sfarsitul lumii si are tendinta sa exagereze, considerand ca simptomele unei banale raceli inseamna ceva grav, ajungand sa se gandeasca ca are pneumonie. Femeile, in schimb, gestioneaza altfel raceala sau gripa, isi vad de activitatile lor cotidiene si chiar isi suna prietena sa vorbeasca despre asta. Unii specialistii considera ca diferenta de reactie este data de personalitate si mai putin de felul in care boala se manifesta diferit la barbati sau femei; desi mai rar, si femeile exagereaza unele simptome.
Diferente biologice?
Specialistii sustin ca in ciuda diferentelor de reactie la boala, nu exista diferente semnificative in ceea ce priveste sistemul imunitar la barbati vs femei.
- Exista insa studii care arata ca barbatii cu gripa au mai multe simptome decat femeile. Hormonul feminin estrogen incetineste rapiditatea cu care virusul se multiplica, ceea ce determina mai putine simptome. Studiile insa nu au aratat ca acelasi lucru se intampla si in cazul virusului racelii.
- In plus, zona din creier care controleaza temperatura corpului este mai mare in cazul barbatilor din cauza testosteronului, ceea ce poate sa determine o febra mai mare in cazul barbatilor. Unii specialisti considera ca influenta este insa nesemnificativa.
Impactul cultural
De vina in ecuatia “exagerarii” cu care este “inzestrat” barbatul care are gripa ar fi in principal factorul cultural, cu rol extrem de important, potrivit unor specialisti. Astfel spus, din punct de vedere evolutiv, barbatii au fost invatati sa fie apti sa reziste la nesfarsit. Fiind ghidati de aceasta idee a infailibilitatii, barbatii ajung sa faca din banala raceala un mare impediment, o tragedie care ii tine in loc din a fi “de neinvins”.
Exista unele date care sugereaza ca barbatii preistorici aveau nevoie de mai mult timp de odihna pentru a-si conserva energia si a evita pradarorii., O revista polulara a intrebat barbatii si femeile care este perioada de recuperare dupa o gripa si aceasta se pare ca a fost mai lunga in cazul barbatilor (3 zile fata de 1,5 zile). Intr-un studiu desfasurat de-a lungul a 6 ani s-a evidentiat faptul ca mai multi barbati decat femei au fost spitalizati pentru gripa, iar un alt studiu a aratat ca numarul de decese este mai mare la barbatii cu gripa, decat la femei. Desi, per ansamblu, cercetarile nu sunt complete, acestea sugereaza ca gripa se poate manifesta mai sever in cazul barbatilor.
Surse de informatie: