Oamenii casatoriti sunt mai sanatosi si traiesc mai mult decat persoanele singure. Conditia este ca viata de familie sa fie una fericita, construita pe iubire si intelegere. Pe de alta parte, mariajele stresante si sufocante tind sa aiba exact efecte opuse, ceea ce inseamna o stare de sanatate precara. Cel putin asa arata mai multe studii in domeniu.
Comparativ cu persoanele singure, se crede ca persoanele casatorite:
- Traiesc mai mult
- Au mai putine accidente vasculare cerebrale si mai putine infarcte de miocard
- Au un risc mai mic sa sufere de depresie
- Au un risc mai mic de a dezvolta cancer in stadii avansate si au mai multe sanse de a supravietui cancerului, pentru o perioada mai lunga de timp
- Au o rata de supravietuire mai mare in urma unei operatiuni majore
Casnicia si starea de sanatate
Exista numeroase cercetari care sustin ca exista o legatura intre casnicie si starea de sanatate si tot atat de multi oameni de stiinta care au incercat sa afle modul in care starea de sanatate este influentata de casatorie. Iata cateva dintre cele mai importante teorii:
- Sistemul imunitar mai puternic. Studiile au descoperit ca oamenii aflati in relatii fericite au un sistem imunitar mai puternic decat persoanele singure. In plus, cortizolul pare sa fie eliberat in cantitati mai mici in cazul persoanelor casatorite, comparativ cu cele singure. Acest lucru este important deoarece nivelul de cortizol se reflecta in nivelul de stres. In plus, un nivel ridicat de cortizol poate afecta functia sistemului imunitar.
- Alegerea unui comportament mai sanatos. Cercetarile arata ca oamenii tind sa-si schimbe comportamentul dupa casatorie. In medie, persoanele casatorite si asuma mai putine riscuri, manca mai bine, adopta si mentin un stil de viata mai sanatos, comparativ cu persoanele singure. De asemenea, exista dovezi ca oamenii casatoriti merg la controalele medicale regulate si urmeaza recomandarile medicilor mai des decat persoanele singure.
- Sanatatea mentala mai buna. Casnicia pare ca imbunatateste sanatate mentala. Oamenii de stiinta sustin ca lipsa spijinului si sutinerii neconditionate creste riscul de depresie, singuratate si izolare sociala.
Casnicia si sanatatea inimii
Persoanele casatorite au cu 14% mai multe sanse de a supravietui unui infarct de miocard si au nevoie de mai putine zile de spitalizare decat persoanele necasatorite. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de cercetatorii britanici in 2016 care au evaluat 25 000 de pacienti cu infarct de miocard. Prezentate in timpul unei conferinte medicale, rezultatele au generat urmatoarele intrebari in randul participantilor:
- Infarctul de miocard suferit de persoanele singure era mai sever decat in cazul persoanelor casatorite?
- Cum era starea de sanatate dinainte de infarct a persoanelor celibatare, comparativ cu a persoanelor casatorite? Era mai rea?
Conform expertilor de la Harvard Medical School, studiul cercetatorilor britanici arata ca exista o legatura sau o asociere intre casatorie si o stare mai buna de sanatate dupa suferirea unui atac de cord, insa nu demonstreaza cu certitudine ca acest beneficiu s-ar datora casatoriei.
Studiul University College London: Casnicia pare ca le prieste mai mult barbatilor
Multe dintre beneficiile casniciei pentru sanatate sunt mai pronuntate la barbati decat la femei. Aceasta este concluzia unei ample cercetari, realizata in 2015 de University College London, London School of Economics si London School of Hygiene and Tropical Medicine.
Conform studiului, barbatii necasatoriti au un risc mult mai mare de a suferi de boala de inima decat barbatii casatoriti.
Desi femeile necasatorite sunt mai susceptibile la probleme respiratorii pe masura ce inainteaza in varsta, in general, starea de sanatate a femeilor nu se modifica dupa casatorie. Concret, cercetarea a descoperit ca femeile de varsta mijlocie care nu s-au casatorit niciodata au un risc egal de a dezvolta sindrom metabolic - o combinatie de diabet zaharat, hipertensiune arteriala si obezitate - asemanator cu cel al femeilor casatorite.
Studiul a aratat si ca divortul nu are un impact negativ asupra sanatatii, nici pentru barbati si nici pentru femei, atat timp cat acestia au gasit un nou partener de viata pe termen lung.
Studiul Institutului American pentru Sanatate: In prezent, femeile si barbatii beneficiaza in mod egal de pe urma casniciei
Primul studiu care sugera ca barbatii casatoriti obtin beneficii mai mari pentru sanatate decat partenerele lor a aparut in 1970. Explicatia oamenilor de stiinta a fost ca in acea vreme mariajul era mult mai stresant pentru femei, intrucat acestea, fiind casnice, erau dependente din punct de vedere economic de sotii lor. In momentul de fata, in cele mai multe familii, ambii soti lucreaza, iar rolurile barbatilor si femeilor sunt in mare masura aceleasi. De obicei, sotii contribuie la fel la bugetul familiei si impart in mod egal sarcinile casnice.
Studiile recente care au evaluat legatura dintre starea civila si sanatatea barbatului si a femeii au raportat ca barbatii si femeile au beneficii egale.
Cu siguranta ca in viitor oamenii de stiinta vor intelege mai bine rolul suportului social in general si al casatoriei in particular. Insa, ce va insemna asta? - se intreaba specialistii de la Harvard: Stiind ca exista un beneficiu clar al casatoriei, ar putea fi folosita aceasta cunoastere pentru imbunatatirea sanatatii? Altfel spus, daca o persoana necasatorita sufera de un infarct de miocard, ar putea fi tratat acest pacient cu “risc inalt” diferit astfel incat sa se obtina un rezultat mai bun?
Surse:
www.health.harvard.edu
www.telegraph.co.uk
www.ncbi.nlm.nih.gov