Exista multe mituri cand vine vorba de sanatatea barbatilor si este bine sa se faca diferenta intre ceea ce se vehiculeaza adesea si adevarurile medicale. Afla care este realitatea din unele mituri precum: „Barbatii nu fac cancer de san” sau „Barbatii ating maturitatea sexuala la 18 ani”.
Mitul 1: Folosirea uscatorului de par si purtarea frecventa a unei sepci pot cauza chelie
REALITATE: Nu exista nicio dovada ca aceste lucruri ar duce la aparitia cheliei. Caderea parului, in cazul barbatilor, are legatura cu miscorarea foliculilor pilosi (o structura asemanatoare unui saculet, care se afla sub scalp si care sustine bulbul de par). In timp, parul devine mai scurt si mai fin, iar apoi cade.
Mitul 2: Purtarea chilotilor duce la scaderea volumului spermei
REALITATE: Cu toate ca expunerea constanta la temperaturi mari poate afecta volumul spermei, nu exista dovezi ca purtarea chilotilor ar avea acelasi efect.
Mitul 3: O barba mai bogata se obtine printr-un barbierit mai des
REALITATE: Marimea si forma foliculilor pilosi sunt cele care determina textura si grosimea parului. Barbieritul nu actioneaza asupra foliculului, cu toate ca este posibil ca parul sa para mai des in urma raderii.
Mitul 4: Barbatii ating maturitatea sexuala la 18 ani
REALITATE: Punctul maxim al secretiei de testosteron, hormon sexual masculin, este atins la 18 ani. Totusi, acest lucru nu echivaleaza cu obtinerea celor mai bune performante sexuale ale barbatilor la aceasta varsta.
Mitul 5: Exercitiile fizice nu sunt eficiente daca nu sunt dureroase
REALITATE: Nu se obtine niciun beneficiu din durerea resimtita astfel. Mai mult, barbatii pot avea de suferit daca se suprasolicita in acest scop.
Mitul 6: Tipul de cancer care face cele mai multe victime in randul barbatilor este cel de prostata
REALITATE: Forma de cancer cu cea mai mare mortalitate in randul barbatilor este cea pulmonara in SUA (la fel si in Romania), pe locul 2 fiind cancerul de prostata. Societatea Americana de Cancer estimeaza ca 1 din 36 de barbati va muri de cancer de prostata.
Mitul 7: Barbatii nu fac cancer de san
REALITATE: Si barbatii pot fi diagnosticati cu cancer mamar, dar mult mai rar. Riscul unui barbat de a face aceasta boala este de 1 la 1.000. Printre factorii de risc ai acestei afectiuni se numara: varsta inaintata, cazurile de cancer de san in familie (la membrii de sex feminin sau masculin), afectiunile asociate cu un nivel crescut de estrogen, bolile pulmonare cronice, alcoolismul si obezitatea.
Mitul 8: Barbatii nu trebuie sa isi faca griji in privinta osteoporozei
REALITATE: Osteoporoza este o boala care duce la fragilizarea oaselor si care creste riscul de fracturi. Este intalnita mai rar la barbati, intrucat ei au un schelet mai puternic si nu trec prin schimbarile hormonale specifice menopauzei, care duc la pierderea de masa osoasa in cazul femeilor. Printre factorii de risc ai osteoporozei in randul barbatilor se numara: varsta inaintata, nivelul scazut de testosteron, excesul de alcool, fumatul, afectiunile gastrointestinale, administrarea de steroizi, imobilizarea.
Mitul 9: Penisul se poate fractura
REALITATE: Cu toate ca nu au un os al penisului, barbatii pot suferi o fractura peniana, care se produce mai ales in timpul unui contact sexual. Mai exact, se produce o discontinuitate la nivelul tunicii albuginee, o membrana protectoare care se subtiaza in timpul erectiei, cand penisul creste in volum. Fractura peniana, care este rara, se trateaza chirurgical.
Mitul 10: Consumul de bere cauzeaza cresterea burtii
REALITATE: Excesul de calorii favorizeaza acumularea de grasime, inclusiv sau mai ales la nivelul abdomenului. Iar berea, la fel ca orice bautura care contine alcool, este sursa de calorii. La acestea, se adauga si caloriile provenite din alimentele consumate inainte sau dupa ce se bea bere.
Mitul 11: Carnea preparata la gratar contine substante care cresc riscul de aparitie a cancerului
REALITATE: In carnea preparata pe gratar exista 2 compusi cu potential cancerigen. Hidrocarburile aromatice policiclice (HAP) se formeaza cand grasimea se scurge si arde pe gratar, provocand fum, in timp ce aminele heterociclice (HCA) sunt produse in urma prepararii la temperatura inalta precum cea a gratarului. Riscul de formare a acestor compusi poate fi redus prin prepararea prealabila a carnii la cuptorul cu microunde, prin marinarea carnii sau prin reducerea timpului de tinut carnea pe gratar.
Sursa de informatii: www.webmd.com