Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Cine este mai inteligent – barbatul sau femeia?

Cine este mai inteligent – barbatul sau femeia?

Un studiu recent sustine ca a descoperit raspunsul la unul dintre cele mai dezbatute subiecte din toate timpurile - “cine este mai inteligent – barbatul sau femeia?”. Concret, cercetarea realizata de oamenii de stiinta de la Universitatea Erasmus din Rotterdam sustine ca barbatii sunt mai inteligenti decat femeile, dupa cum informeaza publicatia The Independent la inceputului lunii iulie 2017.

Concluzia cercetatorilor olandezi se bazeaza pe descoperirea faptului ca media IQ-ului (inteligenta intelectuala) la barbati s-a dovedit a fi cu 4 puncte mai mare decat in cazul femeilor. 

“Cercetarea ne arata clar ca exista o diferenta intre IQ-ul barbatilor si cel al femeilor. Astfel, daca un barbat are un IQ de 100, Iq-ul femeii va fi de 96”, explica prof. Dimitri vad der Linden de la Universitatea Erasmus din Rotterdam, coordonatorul studiului care a comparat dimensiunea creierului si nivelurile de IQ intre 875 de barbati si femei, cu varste cuprinse intre 22 si 37 de ani.

Rezultatul nu este deloc surprinzator pentru oamenii de stiinta, avand in vedere ca si dimensiunea creierului masculin este mai mare decat a creierului feminin, cu aproximativ 14% mai mare, dupa cum sustin cercetatorii olandezi. In general, corpul barbatului este mai mare decat cel al femeii si, prin urmare, inclusiv capul si creierul. 

Pe de alta parte, cercetarea nu a comparat si nivelul de eficacitate al creierului, care conform studiilor anterioare, este in favoarea femeilor.

Suntem constienti de cercetarile anterioare potrivit carora creierul femeilor este mai bine organizat sau proceseaza mai eficient informatiile, insa noi nu am verificat acest aspect in studiul nostru”, a adaugat prof. Dimitri vad der Linden.

Concluzia cercetatorilor olandezi – privita cu reticenta de lumea stiintifica

In opinia dr. Joseph Devlin de la Universitatea College din Londra, "studiul colegilor de la Universitatea Erasmus este bine structurat si realizat, insa dovezile nu sunt suficient de puternice pentru a dovedi ca desi creierul masculin este mai mare decat creierul feminin, acesta este si mai inteligent. Mai ales cand metoda de masurare a inteligentei utilizata are putine baze stiintifice”.

La randul sau, reputata jurnalista britanica Angela Saini, recunoscuta si premiata pentru articolele si cartile publicate in domeniul stiintei, contesta rezultatul studiului cercetatorilor olandezi: "Este bine stiut ca nu exista nicio diferenta in ceea ce priveste inteligenta generala intre femei si barbati. De mai bine de 100 de ani, neurologii de sex masculin au cautat sa gaseasca dovezi ale inferioritatii intelectuale a femeilor comparand creierul acestora cu cel al barbatilor. Este surprinzator faptul ca in secolul 21 aceste eforturi nu s-au incheiat".

Cat de relevant este IQ-ul in masurarea inteligentei?

IQ-ul reflecta atat dimensiunea cognitiva a inteligentei, cat si o estimare destul de buna asupra performantei academice si profesionale a unei persoane. 

In ultimii ani, oamenii de stiinta au inceput sa nu se mai bazeze atat de mult pe IQ pentru masurarea inteligentei. Intrucat evaluarea consta in realizarea unui test simplu, care se bazeaza in mare masura pe logica simbolica, iar inteligenta este de mai multe tipuri, cercetatorii canadieni considera ca este posibil ca IQ-ul sa nu reflecte toate tipurile de inteligenta. Profesorul in neurostiinte de la Institutul Creierului din cadrul Universitatii de Vest din Ontario, Canada, dr. Adrian Owen, este de parere ca masurarea IQ-ului este “o metoda usor depasita de masurare a inteligentei”.

Pe de alta parte, exista studii care au aratat ca inteligenta emotionala (EQ) este un indicator mai eficient al succesului la locul de munca si pe plan personal. In general, femeile au rezultate mai bune decat barbatii la acest tip de evaluare a inteligentei.

Teorii contradictorii referitoare la inteligenta masculina vs. inteligenta feminina

Expertii de la revista Psychology Today sustin ca, in momentul de fata, exista in esenta 6 pozitii importante, desi diferite, cu privire la diferentele dintre inteligenta masculina si cea feminina.

1. Inteligenta nu poate fi masurata cu exactitate si, prin urmare, este dificil sa demonstrezi sau sa respingi existenta unei diferente de sex. 
Acest punct de vedere este, de obicei, sustinut de profesori, jurnalisti sau politicieni care se opun testelor, din punct de vedere ideologic. Atunci cand crezi ca inteligenta nu se poate dedini sau masura cu exactitate, nu trebuie sa oferi prea multe explicatii. 

2. Diferentele de sex demonstrate de numeroase studii pot fi influentate de felul in care barbatii si femeile se raporteaza la teste.
Aceste diferente apar din trei motive. In primul rand, femeile sunt invatate sa fie umile, iar barbatii – sa fie mandri, fapt care ii determina sa abordeze diferit testele. In al doilea rand, din punct de vedere social, nu se cere fetelor sa fie inteligente si, astfel, ele investesc mai putin in educatie si in dezvoltarea competentelor. In al treilea rand, este vorba despre personalitate – in general, femeile nu sunt atat de stabile emotional cum sunt barbatii si au o anxietate mai mare fata de teste, aceste lucru afectand performanta.

3. Nu exista nicio diferenta intre inteligenta masculina si cea feminina. 
In primul rand, nu exista teorii evolutive sau de mediu sau motive suficient de solide care sa confirme clar existenta unor diferente de sex. In al doilea rand, testele timpurii au fost dezvoltate in asa fel incat sa nu arate nicio diferenta. Concret, au fost adaugate si excluse constant subteste, astfel incat niciun sex sa nu fie avantajat sau dezavantajat. Prin urmare, modul in care inteligenta este masurata nu confirma si nici nu informa vreo diferenta de sex.

4. Exista diferente reale intre inteligenta pe sexe. 
Se considera ca inainte de adolescenta, fetele au un avantaj, iar diferenta cea mai mare dintre sexe este semnificativa cand vine vorba de inteligenta spatiala. 
Dupa implinirea varstei de 15 ani, avantajul trece in terenul baietilor, care au un IQ mai mare cu 4 puncte. Aceasta diferenta este explicata si de faptul ca baietii au o dimensiune a creierului (corectata cu dimensiunea corporala) mai mare decat a femeilor. In plus, aceasta diferenta explica “superioritatea masculina” in arta, afaceri, educatie si stiinta. Aceasta pozitie atrage cele mai multe comentarii si critici.

5. Exista numeroase diferente de sex demonstrabile si replicabile in ceea ce priveste inteligenta spatiala.
Este posibil ca diferentele sa nu fie foarte mari, dar sunt replicabile si explicabile in termenii teoriei evolutioniste. Cea mai mare diferenta se inregistreaza cand vine vorba de inteligenta spatiala, desi aceasta poate reprezenta sub o treime din deviatia standard (5 puncte IQ). Persoanele care adopta aceasta pozitie fac referire la un numar foarte mare de studii care au demonstrat diferente de sex in multe grupuri si in multe culturi.

6. In general, nu exista diferente intre inteligenta pe sexe, dar exista diferente la extreme. 
Barbatii tind sa fie supra-reprezentati la cele doua extreme ale curbei lui Gauss – reprezentarea grafica a repartizarii anumitor valori in functie de media standard. In cazul unui esantion foarte mare, barbatii sunt supra-reprezentati atat in topul, cat si in coada clasamentului. 

Exista numeroase persoane si oameni de stiinta care adopta una dintre pozitiile de mai sus si care incearca sa-si sustina si sa-si demonstreze constant punctul de vedere cand vine vorba de reprezentantii “sexului mai inteligent”. Prin urmare, dezbaterea este de departe pe cale de a se incheia.

Surse:
www.independent.co.uk
www.psychologytoday.com