Tu ai intentii bune, dar e destul de usor sa faci greseli fara sa vrei atunci cand vine vorba de inima ta. Expertii in sanatatea cordului de la Johns Hopkins University puncteaza anumite aspecte care te induc in eroare si te sfatuiesc cum sa faci sa ajungi “pe calea cea buna”, pentru a avea o inima sanatoasa.
1. “Sari” controlul preventiv
Spre deosebire de femei, barbatii au tendinta sa mearga mai rar la doctor pentru controalele anuale. Prin urmare, nu isi fac analizele de rutina pentru verificarea colesterolului, tensiunii arteriale si a glicemiei – indicatori-cheie pentru sanatatea inimii. De asemenea, este putin probabil ca barbatii sa identifice simptome precum durerea in piept, dificultatea in respiratie si oboseala – pana intr-acolo incat ignora chiar simptomele unui infarct de miorcard
Cum sa schimbi: Daca nu iti amintesti cand ai fost ultima oara la un consult, mergi chiar acum! In functie de varsta ta si de alti factori de risc, controlul medical periodic ar trebui sa fie facut la fiecare 1-3 ani. Si nu ignora simptomele pe care le ai, unele ar putea sa semnifice o problema serioasa. Ia masuri rapid daca simti ca ceva “nu este in regula”.
Te-ar putea interesa sa citesti si despre:
- De ce amana barbatii vizita la medic
- Ghidul barbatilor pentru vizitele la medic
- Screening-uri esentiale pentru o inima sanatoasa
2. Crezi ca problemele cu erectia sunt doar in capul tau
Dificultatea de a obtine sau de a mentine erectia are adesea mai mare legatura cu inima decat cu starea ta emotionala. Impotenta este in principal provocata de o problema cu fluxul de sange catre penis. Vasele de sange afectate la nivelul penisului sunt un semn timpuriu al deteriorarii vaselor inimii.
Cum sa schimbi: Nu te jena sa mergi la medicul urolog in legatura cu o posibila cauza fizica a disfunctiei erectile. In plus, consultul ar trebui sa includa verificarea generala a sanatatii inimii.
Te-ar putea interesa sa citesti si despre: Disfunctia erectila
3. Esti convins ca esti prea tanar pentru a face un infarct de miocard
Asa e, frecvent, infarctul de miocard apare la persoanele in varsta, insa nu este regula. Si barbatii tineri pot faca un infarct de miocard. Mai ales daca ai un istoric familial de infarct de miocard timpuriu - o ruda barbat inainte de 55 de ani sau o ruda femeie inainte de 65 - riscul tau creste si poti suferi de infarct de miocard chiar la 30-40 de ani. In general, barbatii sufera de boala ischemica cardiaca cu 10 ani mai devreme decat femeile, ceea inseamna in jurul varstei de 60 de ani, comparativ cu 70 de ani la femei.
Cum sa schimbi: Indiferent de varsta pe care o ai, incepe sa faci tot ce e posibil pentru a controla factorii de risc cardiovasculari – adopta o alimentatie sanatoasa pentru inima, fa miscare regulat, slabeste daca esti supraponderal, nu fuma si mergi regulat la controale la medicul de familie sau la cardiolog pentru a-ti mentine in valori normale tensiunea arteriala si colesterolul.
4. Te “tratezi” singur
Si barbatii, si femeile fac asta: isi ineaca amarul intr-o sticla cu alcool, fumeaza mult, muncesc multe ore pe zi sau, atunci cand nu se simt bine, se retrag in fata televizorului cu o punga de chipsuri in brate. Prin astfel de comportamente, uneori barbatii ascund o depresie, o afectiune care este legata de boala de inima, si pe care mai degraba omit s-o declare medicului lor.
Cum sa schimbi: Daca te simti trist, fara speranta sau treci prin schimbari in sensul ca mananci prea mult/putin sau dormi prea mult/putin, cere sfatul medicului.
5. Esti convins ca nu ai cum sa schimbi problemele de sanatate mostenite genetic
Majoritatea barbatilor adopta aceasta abordare fatalista in legatura cu istoricul familial de boli. Desi este adevarat ca se afla printre factorii de risc care nu pot fi schimbati (alaturi de varsta si sex), se pot face multe pentru a reduce aparitia bolii de inima, prin modificari ale stilului de viata si tratament medicamentos.
Cum sa schimbi: Discuta cu medicul despre istoricul familial, verifica ce risc ai tu, pe baza unor analize suplimentare si intereseaza-te despre metodele de preventie care cu adevarat functioneaza – dar, in primul rand, fa-ti o programare pentru acest control!
Surse de informatie: