Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Dr. Hadi Rahimian - Inovatie in medicina fetala din Romania

Articol de Dr. Hadi Rahimian Medic primar Obstetrica - ginecologie
Dr. Hadi Rahimian - Inovatie in medicina fetala din Romania

Daca nu esti optimist nu poti sa faci nimic. Iubesc meseria de medic si sunt convins ca putem face mai mult pentru pacientii nostri. Am considerat ca este necesar sa facem medicina fetala si in Romania, deoarece este nevoie de asta, insa foarte putini medici au o astfel de experienta.” – ne-a spus Dr. Hadi Rahimian, Medic Primar Obstetrica-Ginecologie, Director Medical al Spitalului Baneasa.

Dr. Hadi Rahimian este unul dintre putinii specialisti in medicina fetala din Romania care a efecuat pana in prezent urmatoarele tipuri de interventiile intrauterine, unele dintre ele in premiera nationala: transfuzie intrauterina fetala pentru anemie severa, fotocoagulare laser pentru sindrom transfuzor-transfuzat, sunt toraco-amniotic pentru hidrotorax fetal, sunt vezico-amniotic pentru obstructia de tract urinar si fotocoagulare de valva posterioara. 

In anul 2013, Dr. Rahimian a fost distins de catre Colegiul Medicilor din Romania in cadrul Galei Medica cu premiul juriului  - “Premiul pentru inovatie medicala” - pentru interventia intrauterina efectuata la un fat cu hidrotorax bilateral.

Insa Dr. Rahimian este „premiat” zi de zi de cuvintele din suflet ale parintilor

Domnul Doctor Hadi Rahimian este persoana care face tot ceea ce ii sta in putinta ca miracolele sa devina realitate, o face cu dragoste si din tot sufletul!”

„Inca o data ma simt deosebit de mandra si norocoasa sa-l cunosc pe Dl. Doctor Rahimian care a avut grija sa aduc pe lume doua fetite sanatoase... un profesionist desavarsit al carui caracter n-a fost afectat de succes, a ramas acelasi om minunat pe care l-am cunoscut in urma cu 10 ani. Felicitari si cat mai multe reusite!”

„Asta face Dl. Dr.Rahimian! Nu iti da voie sa renunti, lupta pana la final si salveaza vieti!”

„Dl. Dr. Hadi Rahimian este medicul care are competenta necesara pentru a depista si rezolva, la timp, orice problema a sarcinii. E cel putin linistitor sa stiu ca exista si astfel de medici. Multumesc!!!”

”Este o persoana deosebita, cu un suflet enorm, un doctor de exceptie care reuseste prin modul sau de a fi sa transmita incredere, liniste sufleteasca si multa, multa putere pentru a putea trece peste orice problema. Larissa este pe lume datorita lui si nu voi avea niciodata destule cuvinte de multumire. Oricine poate avea incredere deplina in el fara sa regrete asta vreodata in viata, din contra, va avea doar de castigat. Eu am primit cel mai frumos dar din lume, pe ingerasul meu!”

„Domnul doctor Rahimian este un inger pe Pamant. Si eu am nascut cu dansul al doilea copil si totul a fost perfect!”

„Domnul Doctor este unic in ceea ce face, este o persoana extraordinara care merita tot respectul! Si noi suntem printre cei care ii datoram viata. Va multumim din inima, Domnule Doctor!”

„Cel mai minunat doctor! Datorita domnului doctor Rahimian avem o fetita sanatoasa, nascuta la 36 de saptamani dupa ce sarcina s-a oprit din evolutie! Ii suntem recunoscatori zilnic pentru tot ce a facut pentru noi!”

„Un doctor cum rar mai intalnesti. Un om de milioane. Multumim Dl. Rahimian!”

„Ceea ce face acest medic este o vocatie, nu o meserie. Ma rog lui Dumnezeu sa ii dea medicului Rahimian sanatate si putere sa isi poata continua misiunea pe acest pamant!”

„Felicitari Dl. Dr. Hadi Rahimian!!!!

Vlad - primul copil din Romania operat intrauterin

Hidrotorax fetal bilateral tratat in utero cu sunt toraco-amniotic

Atunci cand Dl. Dr. Rahimian le-a vorbit despre chirurgia fetala, totul li s-a parut parintilor de domeniul fantasticului, ca intr-un film SF. Insa Dr. Rahimian a petrecut mult timp vorbindu-le despre riscurile si beneficiile interventiei intrauterine, despre experienta in lume cu astfel de cazuri, despre ceea ce dansul credea ca ar fi cea mai buna varianta pentru copilul lor.

Parintii au inteles ca pot sa ia cea mai buna decizie si ca ar fi fost sustinuti, indiferent de alegerea lor. Astfel, in saptamana 30 de sarcina, Dl. Dr. Rahimian a montat la nivelul fatului un sunt toraco-amniotic, o procedura chirurgicala minim-invaziva care a fost efectuata pentru prima data in Romania. Prin acest sunt, lichidul din plamanii copilului a fost drenat in lichidul amniotic, ceea ce a permis dezvoltarea plamanilor in utero, acestia ajungand la o marime normala la nastere. Sarcina a fost urmarita cu multa atentie si la 39 de saptamani, s-a nascut Vald, un baietel care a putut sa respire normal. Citeste mai multe aici.

Gemeni tratati in uterul mamei

Fotocoagularea laser a anostomozelor placentare in sindromul transfuzor-transfuzat

2,4 si 1,9 kg. Atat cantareau la nastere Filip si Tudor. Desi erau micuti si delicati, au dat dovada de mare putere. Sufereau de sindromul „transfuzor-transfuzat”, o conditie foarte rara in care se produce transferul de sange de la un fat la celalalt prin intermediul placentei comune. Interventia a reprezentat o premiera pentru Romania si a schimbat, in mod pozitiv, cursul vietii celor doi frati gemeni aflati inca in uterul mamei. 

Fotocoagularea laser a anastomozelor placentare o tehnica de mare finete, medicul trebuind sa directioneze cu mare atentie fasciculul laser care sa coaguleze selectiv doar acele vase de sange care comunica Intre un geaman  si celalalt, In timp ce vasele normale, care hranesc fiecare fat, sa ramana intacte.” – a explicat Dr. Rahimian.

Dr. Hadi Rahimian salveaza printr-o operatie in uterul mamei mana unei fetite inca nenascute

Chirurgia fetoscopica laser pentru indepartarea bridelor amniotice

“Am avut incredere in Dl. Dr. Rahimian inca de la inceput si am fost foarte convinsa ca fac ceea ce trebuie! La 11 saptamani dupa operatie, pe 22 octombrie, Anastasia, fetita noastra minunanta, s-a nascut perfect sanatoasa.”

Pentru parintii ei este cel mai frumos copil din lume, insa Anastasia ar fi putut fi diferita. In luna a treia, ecografia a evidentiat o brida amniotica, o banda fibroasa care ar fi putut sa se infasoare strans in jurul mainii sau piciorului copilului.

"Am inceput sa citesc pe internet pentru a afla mai multe despre aceasta anomalie. Nu stiam ce sa cred, mai ales ca ceea ce aflasem era de-a dreptul infricosator si bebelusul s-ar fi putut naste cu malformatii” – isi aminteste emotionata mama.

Citeste toata povestea Anastasiei aici.

Avortul nu este prima optiune – povestea unei mame care a avut incredere in medicii ginecologi din Spitalul Baneasa

Amnioinfuzia – procedura prin care se poate creste temporar cantitatea de lichid amniotic

Imi aduc aminte si acum. A intrat pe usa un domn zambitor si calm. Dupa cateva minute de examinare, ne-a zis: „Parerea mea este ca nu trebuie sa faceti deocamdata avort, va recomand sa faceti infuzie de lichid si sa asteptati rezultatele de la amniocenteza”.

Ne-a cerut, mie si sotului meu, sa ne sfatuim. Hotararea am luat-o instantaneu. „Facem ce a spus doctorul. La o ora dupa aceasta decizie, in cadrul Spitalului Baneasa, cu acel doctor zambitor si calm, am facut infuzia. Era procedeul invers al amniocentezei. Nu mi-a fost frica deloc, eram pe maini bune. Atunci am inceput sa sper!”

Erau zile cand Dl. Dr. Rahimian imi spunea sa fiu moderat optimista, erau zile cand primeam raspuns dupa ecografie: „Poti sa fii optimista!” – isi aminteste mama despre roller coaster-ul emotional pe care l-a trait in acea perioada de asteptare. Pe 14 aprilie 2014 la 12:21’, dupa 14 saptamani de la amnioinfuzie, intr-una din salile de nastere din Spitalul Baneasa, s-au auzit primele tipete ale unui copil victorios. Dupa multe provocari, Victor avea sa se nasca sanatos! Mica minunatie a intrat in viata noastra sub forma unui baietel de 1900 grame.”

Afla mai multe despre "Povestea fara avort a unei mame care a avut incredere in medicii ginecologi din Spitalul Baneasa"

Transfuzia de sange in uter salveaza o fetita cu anemie severa ca urmare a izoimunizarii prin incompatibilitate Rh 

Nu aveti nicio sansa sa aveti acest copil” – i s-a spus mamei atunci cand rezultatul la dozarea anticorpilor anti-Rh a aratat un titru foarte mare. Vestea a fost primita de parinti dupa alte doua sarcini pierdute ca urmare a izoimunizarii prin incompatibilitate Rh.

"Medicul meu curant imi spusese ca fatul ar putea fi salvat printr-o transfuzie de sange, dar in alta tara. Eram convinsa insa ca solutia era mai aproape” – ne-a marturisit mama. Aveau nevoie de raspunsuri si asa au gasit pe internet informatii despre Dr. Hadi Rahimian, un medic ginecolog din Bucuresti cu experienta deosebita in medicina materno-fetala care a mai efectuat in trecut transfuzii intrauterine fetale. 

Presupune transfuzia de sange prin cordonul ombilical la un copil aflat inca in uterul mamei si este singura metoda care contribuie la mentinerea in viata a unui fat care sufera de anemie severa, ajutandu-l sa atinga maturitatea necesara de care are nevoie pentru a se naste si supravietui in afara uterului.

Maria a invins. Dupa 6 transfuzii de sange intrauterine si alte 3 dupa nastere, fetita “s-a facut domnisoara”. Are acum o luna si este gata sa plece acasa. 

Citeste povestea Mariei, fetita cu anemie severa diagnosticata in timpul sarcinii care a fost salvata ca urmare a transfuziilor de sange efectuate in uter de catre Dr. Hadi Rahimian.

Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Marketing Manager

Consultant: Dr. Hadi Rahimian, medic primar obstetrica-ginecologie, Centru de Chirurgie Fetala, Spital Baneasa