Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Transfuzia de sange in uter salveaza o fetita cu anemie severa ca urmare a izoimunizarii prin incompatibilitate Rh

Articol de Dr. Hadi Rahimian Medic primar Obstetrica - ginecologie
Transfuzia de sange in uter salveaza o fetita cu anemie severa ca urmare a izoimunizarii prin incompatibilitate Rh

Nu aveti nicio sansa sa aveti acest copil” – i s-a spus mamei atunci cand rezultatul la dozarea anticorpilor anti-Rh a aratat un titru foarte mare. Vestea a fost primita de parinti dupa alte doua sarcini pierdute ca urmare a izoimunizarii prin incompatibilitate Rh.

Mama cu Rh negativ, tata cu Rh pozitiv

Fiecare persoana are un anumit grup sanguin si antigene specifice la nivelul celulelor rosii. Unul dintre aceste antigene este factorul Rh. Prezenta acestuia determina Rh-ul pozitiv, 85% din populatie fiind Rh pozitiv, iar restul Rh negativ. 

Daca mama este Rh pozitiva, nu exista un risc de incompatibilitate. Daca insa este Rh negativa, iar fatul mosteneste Rh-ul pozitiv de la tata, la prima sarcina nu este neaparat un risc. Totusi, in timpul sarcinii si mult mai important, in timpul nasterii, cantitati mici din sangele copilului pot veni in contact cu sangele mamei, ceea ce va determina producerea de anticorpi anti-Rh de catre sistemul ei imun.

La o noua sarcina, daca fatul are Rh pozitiv, anticorpii anti-Rh produsi anterior vor traversa placenta si vor distruge globulele rosii ale copilului, ceea ce poate duce la aparitia anemiei fetale. Daca anemia este severa, fatul ar putea muri daca nu se face transfuzie de sange intrauterina.

 “Mi-am spus ca trebuie sa se poata face ceva!”

Dupa cateva zile de framantari, mi-am spus ca trebuie sa se poata face ceva, ca undeva, exista cineva care ne poate ajuta. Medicul meu curant imi spusese ca fatul ar putea fi salvat printr-o transfuzie de sange, dar in alta tara. Eram convinsa insa ca solutia era mai aproape” – ne-a marturisit mama.

Aveau nevoie de raspunsuri si asa au gasit pe internet informatii despre Dr. Hadi Rahimian, un medic ginecolog din Bucuresti cu experienta deosebita in medicina materno-fetala care a mai efectuat in trecut transfuzii intrauterine fetale. Consultul efectuat de Dr. Rahimian in saptamana 20 de sarcina, in Spitalul Baneasa, a confirmat ca anemia se instalase la fat si ca ii punea acestuia viata in pericol.  Astfel, Dr. Rahimian a decis sa efectueze transfuzia de sange intrauterina – singura sansa ca fetita nenascuta sa supravietuiasca.

Transfuzia de sange efectuata la un copil aflat inca in uterul mamei

Transfuzia intrauterina fetala este singura metoda care contribuie la mentinerea in viata a unui fat care sufera de anemie severa, ajutandu-l sa atinga maturitatea necesara de care are nevoie pentru a se naste si supravietui in afara uterului.

Procedura de trasfuzie intrauterina se efectueaza in centre de medicina fetala specializate, de catre medici obstetricieni cu pregatire si expertiza in medicina materno-fetala. Acestia vor stabili indicatia pentru un astfel de tratament si vor efectua procedura.

Presupune transfuzia de sange prin cordonul ombilical la un copil aflat inca in uterul mamei. Este o tehnica dificila si de mare finete, deoarece necesita transfuzia unei cantitati precise de sange printr-un cordon ombilical fragil. Transfuzia intrauterina se efectueaza sub control ecografic, ceea ce permite medicului sa introduca cu precizie in vasele din cordonul ombilical un ac fin,  prin intermediul caruia se va transfuza sange special pregatit, direct la copil. Aceasta procedura va furniza fatului sange suficient pentru 2-3 saptamani, moment in care poate fi nevoie de transfuzii suplimentare.

“Trebuia sa mergem pana la capat, trebuia sa luptam, pentru ca si ea lupta!”

Au fost efectuate 6 transfuzii intrauterine de sange, intre saptamana 21 si saptamana 32, cand mamei i s-au rupt membranele.

"A fost o perioada cu multe momente dificile, plangeam si imi era greu, insa sotul a fost mereu langa mine si imi spunea ca trebuie sa mergem pana la capat, ca trebuie sa luptam. Ii multumim domnului doctor Rahimian din tot sufletul nostru, pentru cat de intelegator a fost si cat de mult ne-a incurajat. Fara dansul nu am fi reusit niciodata sa avem acest copil” - isi aminteste cu emotie mama.

Maria s-a nascut pe 25 octombrie si a fost ingrijita cu multa atentie in Sectia de Terapie Intensiva Nou-nascuti de catre Dl. Dr. Cristian Palade, medic specialist neonatolog.

Nu ma mai saturam s-o privesc, s-o admir. Insa a fost nevoie de inca trei transfuzii de sange, si de aceea, dupa nasterea Mariei am avut momente cand simteam ca nu mai pot, ca ma prabusesc, dar apoi Dl. Dr. Palade ma incuraja si imi spunea ca fetita este bine. Trebuia sa fiu tare pentru ea, trebuia sa continui sa lupt, pentru ca si ea lupta!”

Maria a invins. La o luna dupa nastere, Maria “s-a facut domnisoara” si este gata sa plece acasa. 

Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Marketing Manager

Consultant: Dr. Hadi Rahimian, Medic Primar Obstetrica-Ginecologie