Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Dr. Dana Pavel - Importanta monitorizarii CT a pacientilor oncologici, cu doze minime de radiatii

Pacientii oncologici trec printr-o serie de investigatii imagistice iradiante, pentru a putea fi stabilit un diagnostic clar si pentru a primi un tratament personalizat. Avand in vedere faptul ca investigatiile se desfasoara destul de des, apare teama de iradiere, iar multi pacienti amana cat mai mult investigatiile, ceea ce poate duce la agravarea bolii, in lipsa unui tratament rapid. In continuare, iti vom prezenta cum se realizeaza monitorizarea pacientului oncologic si de ce este importanta investigata CT (Computer Tomograf) cu o doza minima de radiatii.

3 intrebari comune despre CT

Din nefericire, in ultima perioada, tot mai multe persoane au amanat vizita la medic si investigatiile imagistice, in special investigatia CT din diverse motive. Una dintre cele mai mari temeri ale pacientilor este frica de iradiere. Acestia considera ca razele X le-ar putea cauza probleme ulterior, insa trebuie sa stii ca beneficiile unei investigatii CT depasesc riscurile care oricum sunt extrem de mici. Iti vom raspunde in continuare la cele mai des intalnite trei intrebari despre tomografia computerizata.

Ce este computerul tomograf si ce este CT cu substanta de contrast?

CT este o investigatie imagistica in cadrul careia se utilizeaza raze X pentru a obtine imagini transversale ale unor segmente ale corpului uman, in cazul unei suspiciuni de cancer. Astfel, se pot vedea in detaliu organe, tesuturi sau vase de sange, iar imaginile rezultate sunt prelucrate de softuri speciale si interpretate de catre medic, pentru stabilirea diagnosticului si stadializarea bolii.

Computerul tomograf poate fi de doua feluri: simplu, CT fara substanta de contrast, cand doar se preiau si se analizeaza imaginile obtinute, si cu substanta de contrast. Este de preferat computerul tomograf cu substanta de contrast, deoarece pot fi analizate in detaliu leziunile din anumite organe, insa nu intotdeauna este posibila aceasta investigatie. Substanta de contrast prezinta contraindicatii, dupa cum urmeaza:

  • functie renala alterata (in urma analizarii ureei si a creatininei);
  • reactii alergice in trecut si chiar soc anafilactic.

In functie de rezultatele analizelor, se poate realiza CT cu substanta de contrast, doar daca medicii dau unda verde. In cazul unor posibile reactii alergice, se poate prescrie o pre-medicatie ce se ia cu 24 de ore inainte si poti efectua CT-ul cu substanta de contrast in siguranta.

CT vs RMN

Este important sa stii ca RMN-ul si CT-ul nu se exclud reciproc, ci se pot completa pentru o acuratete mai buna a diagnosticului si pentru stadializarea tumorii.

Comparativ cu RMN-ul, computerul tomograf este mai rapid, pacientii petrecand mai putin timp pentru prelucrarea imaginilor. De asemenea, pentru pacientii claustrofobi, CT-ul este o buna alternativa la RMN.

De mentionat este si faptul ca exista limitari ale CT-ului, iar tumora de san, de exemplu, este una dintre acestea, fiind diagnosticata cu ajutorul ecografiei, mamografiei si RMN-ului. CT-ul ajuta doar la bilantul tumorii si poate confirma sau infirma diseminarea la distanta a tumorii.

Vezi AICI oferta noastra de INVESTIGATII ONCOLOGICE.

Care este doza de iradiere la CT?

Multe persoane se tem ca o analiza CT le-ar putea iradia mai mult decat este cazul. Din nefericire, aceasta temere impiedica pacientii sa ajunga la timp la investigatii. In fapt, zilnic, suntem expusi la radiatii naturale (cosmice sau terestre) mult mai mari decat radiatiile rezultate in urma unui CT.

In Reteaua REGINA MARIA, toate echipamentele CT sunt dotate cu un soft special care monitorizeaza dozele de iradiere ale pacientilor si le personalizeaza astfel incat sa fie folosite cele mai mici doze, fara a afecta calitatea imaginilor. Acest soft poate reduce doza de iradiere cu pana la 50% fata de un CT obisnuit, lucru extrem de important pentru pacientii oncologici.

Ce presupune monitorizarea pacientilor oncologici cu CT?

Monitorizarea pacientilor oncologici este extrem de importanta pentru reusita tratamentului si prespune:

  • analize (de laborator) pentru cancer;
  • consult clinic;
  • recomandare de investigatii de tip imagistic (cel mai adesea CT).

Toate aceste analize, investigatii si consultatii ajuta la diagnostic, la stadializarea bolii si evalueaza raspunsul la terapie. Este important sa se monitorizeze evolutia bolii pentru a adapta tratamentul si eventual pentru a-l schimba.

Monitorizarea pacientului oncologic presupune o serie de examinari CT care trebuie realizate, numarul acestora depinzand de raspunsul terapeutic. Nu exista un numar maxim de examinari, ci se realizeaza investigatii in functie de stadiul bolii si de raspunsul terapeutic.

In general, este nevoie de un CT la fiecare doua - trei luni, insa sunt si cazuri in care ar putea fi necesar mai des. De exemplu, daca un pacient a facut astazi un CT si in cateva zile simptomele s-au inrautatit, i se va recomanda un nou CT, pentru a vedea ce a cauzat schimbarea.

Cat de mult conteaza experienta medicului si utilizarea aceluiasi tip de aparat?

In domeniul medical, experienta acumulata de-a lungul timpului, contactul permanent cu noutatile si modificarile ce apar in ghidurile clinice, dar si participarea la congrese ajuta la punerea unui diagnostic rapid si corect si la initierea protocolului de tratament eficient pentru fiecare pacient. Astfel, este bine ca pacientul oncologic sa mearga de fiecare data la acelasi medic, care cunoaste in detaliu cazul, va sti ce comparatii sa faca intre rezultatele investigatiilor precedente si cele acutale si va sti exact ce sa recomande.

Foarte mult conteaza si utilizarea aceluiasi tip de aparat la fiecare investigatie. In cazul in care analiza CT este efectuata la un alt tip de aparat, vor aparea diferente intre imagini, diferente intre grosimea slice-urilor captate si pot trece neobservate anumite leziuni. Astfel, stadializarea si tratamentul nu vor fi corecte si se va pierde timp pretios in lupta cu boala.

Descopera AICI echipa noastra de MEDICI.

Copiii si CT-ul

In cazul patologiei pediatrice, este foarte important sa se ia in calcul cea mai buna optiune de diagnosticare, stadializare si monitorizare a bolii. Copiii sunt mult mai sensibili la radiatii si pot fi afectati intr-o anumita masura, astfel ca se vor pune in balanta beneficiile investigatiei si riscurile acesteia. Este recomandat ca decizia de a face o investigatie CT sa se ia numai in urma unei discutii amanuntite cu medicul specialist. Este bine de stiut ca pentru copii exista ecografii sau posibilitatea de a face RMN care nu iradiaza si, astfel, poate fi diagnosticata toata patologia.

Asadar, daca medicul recomanda o investigatie CT, indiferent de tipul acesteia, este indicata o programare cat mai rapida, pentru a primi un diagnostic corect, complet si pentru a se putea initia la timp un protocol de tratament personalizat.