Pentru pacientul oncologic, care trece printr-un diagnostic si un tratament care impun multiple investigatii imagistice, monitorizarea si optimizarea dozelor de iradiere sunt aspecte extrem de importante, mentioneaza Dr. Dana Pavel, medic primar imagistica si radiologie medicala, specializata in investigatii in sfera oncologiei.
Pentru o acuratete a rezultatului investigatiei CT, recomandarile vizeaza utilizarea aceluiasi aparat, ceea ce, alaturi de experienta medicului imagist, de respectarea ghidurilor internationale si de colaborarea cu colegii medici din Tumor Board, constituie premise consistente pentru cea mai buna abordare in tratamentul cancerului.
Cu ce sunt diferite acum investigatiile radiologice cu raze X comparativ cu cele care erau facute pana in anii ‘90?
Imagistica medicala ii ofera pacientului un diagnostic imagistic. Aceasta metoda de investigatie este in stransa legatura cu tehnologia. Si, cand vine vorba de tehnologie, stim cu totii cat de repede evolueaza lucrurile. Daca in urma cu 20-30 de ani apelam la radiologia conventionala, acum suntem “prinsi” intr-un maraton al companiilor care dezvolta tot mai multe softuri ce vin in ajutorul nostru, al medicilor, oferind statii de postprocesare a imaginilor, workflow-uri dedicate pe patologii diferite, pentru o acuratete tot mai mare a diagnosticului imagistic. Totodata, exista un interes crescut pentru confortul pacientului in timpul examinarilor, pentru reducerea timpilor de achizitie a imaginilor, precum si a dozelor de iradiere pentru examinarile cu raze X – Rx, CT, mamografia.
Ce metode exista in Centrele de Imagistica Regina Maria pentru a reduce doza de iradiere primita in urma investigatiilor CT efectuate de pacientul oncologic?
Pentru noi, medicii din Regina Maria, grija pentru pacient primeaza. Privind astfel spre noile directive EURATOM in ceea ce priveste managementul dozelor de iradiere, a fost achizitionat un soft de monitorizare si optimizare a dozei de iradiere pentru pacienti. Este un soft ce contine un set de instrumente avansate care permit expunerea la radiatii a pacientilor in conformitate cu principiile ALARA (As Low As Reasonably Achievable – Cea mai redusa doza posibila in mod rezonabil) prin optimizarea protocoalelor si practicilor.
Intotdeauna insa vom pune in balanta beneficiul efectuarii investigatiei versus riscul neefectuarii unei astfel de investigatii iradiante.
Regina Maria are o echipa de medici imagisti cu aceeasi viziune asupra calitatii actului medical, o echipa cu aceeasi dorinta de perfectionare, fiecare pe ariile sale de interes. Nu doar provocarea de a fi cei mai buni si de a avea servicii medicale de calitate, cu standarde inalte, ne tine uniti, cat mai ales datoria noastra morala de a ne face meseria.
Totodoata, pacientii trebuie sa inteleaga ca efectele adverse ale expunerii la raze X sunt undeva la mai putin de 1%, insa beneficiul de a face investigatia CT, atunci cand este indicata, este mult mai mare in diagonsticarea si evaluarea patologiei fiecaruia, cat si in raspunsul la terapiile folosite.
Ce inseamna investigatia CT – computer tomograf?
Investigatia CT este o metoda imagistica care foloseste razele X pentru obtinerea unor imagini transversale ale diferitelor segmente ale corpului, ce pot fi prelucrate ulterior cu ajutorul unor softuri speciale dedicate.
Cat dureaza investigatia CT?
Investigatiile CT sunt examinari rapide, de scurta durata fata de cele IRM (sau RMN) sau PET-CT, avand ca interval de examinare intre 5 si 15 minute. In cateva cazuri examinarea poate dura mai mult, pana la o ora, in functie de patologie – de exemplu, patologia renala poate impune uneori scanari la 5 min, 15 min, 30 min si 60 min.
Cat de mare este nivelul de iradiere in cazul unei examinari CT?
Doza de iradiere este estimata ca fiind echivalenta cu expunerea la mediul natural, pentru o perioada de la cateva luni la cativa ani. Daca este sa ne intrebam despre efectele nocive rezultate in urma expunerii la radiatiile X, studiile spun ca riscul este foarte mic, fiind estimat la 1 la 2000 de pacienti.
Cat este de utila examinarea CT in diagnosticul cancerului?
Se recomanda ca orice pacient oncologic sa fie examinat cel putin o data prin investigatia CT. Este extrem de important sa avem o stadializare initiala a tumorii prin acest tip de investigatie, pentru a sti ulterior care este cea mai buna abordare terapeutica pentru pacientii nostri.
Cate examinari CT va trebui sa faca un pacient cu cancer?
Nu putem vorbi despre un anumit numar de investigatii CT la pacientii oncologici. In functie de tipul tumorii, de abordarea terapeutica, de raspunsul la terapie, dar si de posibile efecte adverse la chimio- sau imunoterapie, se impun evaluari imagistice repetate.
Chiar si cei care intra in remisie completa pot avea nevoie de evaluari, desigur mult mai rare (1/ an timp de 5 ani, de exemplu). Abordarea variaza de la pacient la pacient si de la o patologie la alta. Putem vorbi despre acelasi tip de tumora, dar cu raspuns diferit la pacienti diferiti.
Medicul oncolog este cel care “dirijeaza” aceste cazuri. Avand la dispozitie toate datele (rezultatele analizelor de sange, cele histopatologice si cele imagistice) si urmand ghidurile NCCN (National Comprehensive Cancer Network) – dupa care lucrez alaturi de colegii mei din Tumor Board in Spitalul Euroclinic – medicul oncolog poate stabili cel mai corect cand se impune o noua evaluare imagistica CT.
Care sunt limitele metodei? Sunt tumori care pot “scapa” acestei investigatii?
Examinarea CT poate ajuta in diagnosticul patologiei tumorale in majoritatea cazurilor. Exista insa si unele exceptii, cum ar fi tumorile mamare, care au nevoie de investigatii imagistice specifice (ecografie, mamografie, IRM) sau tumorile de tract digestiv, care au nevoie de corelare cu examene de endoscopie. De asemenea, tumorile cerebrale sunt mult mai corect si mai bine evaluate apeland la rezonanta magnetica. Insa bilantul leziunilor intr-un context oncologic este efectuat de prima intentie prin examenul CT; ulterior, daca este nevoie, se apeleaza la investigatii complementare – IRM, PET-CT.
Cat de mare este doza de subiectivitate in aceasta investigatie? Altfel spus, cat de mult depinde rezultatul de “ochiul” medicului imagist?
Este evident ca experienta acumulata in ani si in numar de investigatii isi spune cuvantul cand vine vorba despre diagnosticul imagistic diferential. Si aici as pune accent inca odata pe diagnosticul imagistic. Asta oferim noi, radiologii, in rapoartele noastre.
Multi dintre pacientii nostri si chiar si unii dintre medicii clinicieni trimitatori se asteapta sa le spunem exact despre ce tip de tumora este vorba, care este rata de supravietuire si daca exista sanse pentru tratament. Putem raspunde la toate astea, dar doar dupa discutarea cazului in cadrul unei echipe medicale multidisciplinare, Tumor Board. Fac parte dintr-o astfel de echipa si va pot spune ca fara ceilalti colegi nu am reusi sa avem cea mai buna abordare in conduita terapeutica a pacientilor nostri oncologici.
Este un rezultat reproductibil? In sensul in care, daca ai o investigatie CT facuta pe un anumit aparat, poate fi comparata la trei luni cu o investigatie facuta pe un alt aparat? Eventual interpretata si de un alt medic? Care sunt recomandarile? Cum se procedeaza la Regina Maria?
Zilnic intampin aceasta situatie si va pot supune ca de cele mai multe ori da, putem compara examinari CT facute pe aparate diferite, dar depinde foarte mult de performanta lor. Am avut si examinari din tara care nu m-au ajutat la interpretarea unui examen comparativ: diferente de achizitie, postprocesare etc.
De curand, am participat la un curs in Germania, sustinut in Centrul lor national de Cercetare pentru Cancer si recomandarile erau, cel putin pentru pacientii oncologici, ca investigatiile imagistice sa fie facute pe acelasi aparat, folosind aceleasi protocoale, cu interpretari facute de catre acelasi medic, care deja cunoaste cazul medical.
Sigur, este greu de realizat in conditiile in care pacientii au nevoie sa efectueze aceste investigatii in intervalele de timp recomandate de catre medicii curanti, existand riscul sa se programeze si in alte centre medicale decat cele in care au facut investigatia initiala.
Noi, in Regina Maria, incercam sa venim in ajutorul pacientilor lucrand eficient, dupa reguli si protocoale interne bine stabilite, optimizand fluxurile de lucru in toate centrele, tocmai pentru a evita diferente de achizitie, postprocesare etc. Avem unii dintre cei bine pregatiti tehnicieni de imagistica, cunoscand foarte bine limitele investigatiilor, protocoalele de lucru si achizitie.
Interviu realizat de Delia Budurca, Senior Medical Editor