Concediile sabatice, o practică din ce în ce mai comună
Mai întâlnite în mediul academic, unde profesorii le folosesc uneori pentru derularea de cercetări conexe domeniului lor de activitate, concediile sabatice au început să fie un element din ce în ce mai comun și în ofertele de beneficii ale companiilor mari, mai ales odată cu pandemia. Concediul sabatic este acea perioadă de timp bine definită în care angajații iau o pauză de la job, însă fără a fi un concediu de odihnă propriu-zis. Fiecare angajat decide ce face cu acel timp: își extinde studiile, face muncă de cercetare, explorează sau își dezvoltă unele hobby-uri. Concediul sabatic diferă, însă, de concediul obișnuit prin durată – acesta se poate întinde de la câteva luni la un an sau chiar mai mult, dar oricum este mai lung decât durata unui concediu obișnuit. Din acest motiv, concediul sabatic este mai degrabă rezervat angajaților cu vechime în companie și este acordat doar în anumite condiții, mai ales că, uneori, acesta este și plătit.
Ideea de concediu sabatic era o practică restrânsă în companii, înainte de pandemie. Angajații seniori, cei care au acces de obicei la acest beneficiu, priveau concediile sabatice ca pe ceva neobișnuit și disruptiv, mai ales că majoritatea erau obișnuiți să-și organizeze activitățile de zi cu zi în jurul muncii. Adesea, acești angajați erau și cei care nu puneau neapărat atât de mult preț pe echilibrul dintre viața personală și job și tindeau să se definească prin prisma activității lor profesionale. În același timp, angajații seniori fac parte și dintr-o generație în care relația dintre angajat și angajator era una mult mai stabilă și de durată decât în prezent. Toate aceste lucruri
s-au schimbat pentru mulți odată cu pandemia, care a redefinit prioritățile tuturor și a dat startul unei tendințe de a căuta și bunăstarea psihoemoțională la birou, nu doar performanța profesională.
În acest context s-au aflat și companiile, nu doar angajații. După ce s-au trezit peste noapte cu planurile date peste cap, multe organizații au fost forțate să găsească noi strategii și să-și redefinească modelul de bunsiness. Impactul economic al pandemiei a înseamnat, printre altele, că milioane de posturi au rămas neocupate, așadar organizațiile au fost nevoite să dezvolte pachetele de beneficii, mai ales că angajații țin acum mult mai mult la flexibilitate și solicită un program de muncă potrivit stilului lor. Cei mai mulți dintre angajații care își iau un concediu sabatic fac acest lucru pentru a se putea dedica unor activități care să-i ajute să avanseze în carieră și să-și dezvolte noi abilități. Asta înseamnă că datorită faptului că angajatul și-a luat un concediu sabatic compania va putea, la întoarcerea lui, să beneficieze de avantajele noilor abilități sau cunoștințe pe care acesta le-a dezvoltat. În plus, oferirea de concedii sabatice permite organizațiilor să-și protejeze angajații de burnout, să-i motiveze și să-i fidelizeze pe termen lung.
Cum planifici un concediu sabatic
Chiar dacă ideea unui concediu lung și odihnitor sună deja bine, pentru a putea fi cu adevărat folositor, concediul sabatic necesită o planificare în prealabil. Angajații care vor să-și ia un concediu sabatic ar trebui să-și stabilească de la început un obiectiv pentru el. Indiferent că este vorba de voluntariat, de traininguri pentru dezvoltarea de noi abilități, de călătorii sau de alte activități cu rol de creștere profesională, stabilirea de la bun început a obiectivului urmărit este importantă.
Un aspect important este consultarea cu angajatorul pentru a defini clar dacă un concediu sabatic e o opțiune, dacă va fi plătit sau neplătit și ce durată poate avea. În plus, o discuție cu angajatorul va clarifica și impactul pe care îl va avea asupra companiei acest concediu sabatic și ce nevoi punctuale ar putea fi acoperite de angajat în timpul acestei perioade (de exemplu, dezvoltarea unei anumite abilități de care are nevoie firma). Tot în acest context se discută clar cu angajatorul că reîntoarcerea la birou se va putea face fără probleme după perioada sabatică și că nu vor exista efecte negative asupra angajatului.
Alegerea momentului potrivit este un alt aspect de avut în vedere. De obicei, un concediu sabatic este potrivit pentru angajații care au evoluat suficient în carieră cât să se poată întoarce fără probleme și să reia munca apoi. Însă este mai simplu să își ia un concediu sabatic cineva care nu a ajuns chiar la nivelul unui top manager, care are pe cap responsabilități pe care nu le poate delega nimănui.
Dacă e vorba de un concediu sabatic neplătit, atunci angajații care au copii sau o familie pe care să o întrețină ar putea fi într-o situație mai delicată. Într-o asemenea situație, planificarea atentă a finanțelor este esențială. Chiar dacă există o rezervă de economii suficientă, nu strică o planificare atentă care să stabilească un buget săptămânal sau lunar și să poată să ofere o imagine de ansamblu a cheltuielilor pe care le-ar putea genera concediul sabatic. Acest lucru va feri angajații care aleg acest tip de concediu să rămână fără bani la jumătatea lui sau să se trezească cu conturile bancare goale.
După ce clarifică toate aceste aspecte, angajatul trebuie să se asigure că lasă totul în ordine la birou și că toți colegii care i-au preluat responsabilitățile știu ce au de făcut mai departe. În acest sens, ar fi bine ca angajatul să ducă la bun sfârșit sarcinile aflate în lucru și să desemneze pe cineva care să-i țină locul sau la care ceilalți colegi să poată apela dacă au nevoie. Util mai este ca angajatul care pleacă în concediu sabatic să lase în scris toate detaliile necesare pentru buna funcționare a echipei, a departamentului sau a proiectelor care se derulează, astfel încât absența lui să nu afecteze performanța organizației. În acest fel, asigurându-se că bunul mers al lucrurilor va fi respectat – mai ales dacă persoana care pleacă în concediu sabatic ocupă o poziție managerială –, arată respect față de organizație.
Beneficiile unei pauze sabatice
Companii mari ca PwC, CitiGroup și altele și-au inclus deja în pachetele de beneficii pentru angajați concediile sabatice plătite cu o fracțiune din salariul principal și au deja sute de aplicanți din rândul celor care îndeplinesc condițiile pentru a primi un asemenea concediu. După doi ani de pandemie și muncă intensă, mulți dintre angajați simt nevoia de o pauză care nu doar să-i ajute să se deconecteze, ci și să le dea un restart în carieră. Iar avantajele aduse de concediul sabatic sunt extrem de utile pentru dezvoltarea profesională a beneficiarilor direcți.
Evitarea burnoutului. Stresați, obosiți și cu prea multe ore lucrate la activ, angajații se află adesea la un pas de burnout. Un concediu sabatic este o pauză binemeritată și o resetare a ritmului interior, care va aduce mai multă relaxare. Astfel, acești angajați se vor putea întoarce cu forțe proaspete, perspective și idei noi în organizație.
Dezvoltarea personală. Fie că e vorba de cursuri, hobby-uri sau de alte activități de dezvoltare personală, concediul sabatic este acel spațiu care permite angajaților să se preocupe mai mult de dezvoltarea personală și să aibă timp de acele lucuri pe care le-au tot amânat din cauza programului încărcat de la birou.
Resetarea carierei. Unii angajați folosesc concediul sabatic pentru a se recalifica și a-și da un reset parcursului profesional. Această perioadă poate fi utilizată pentru a învăța noi lucruri și a deprinde abilități care să le permită să se întoarcă și să aplice la job-ul la care visează de atâta timp, chiar dacă acesta e într-o industrie în care până acum nu au activat și pentru care, înainte, nu aveau competențele necesare.
Echilibru. Dacă până acum viața le-a fost dictată de programul strict de la serviciu și de sarcinile pe care erau obligați să le ducă la îndeplinire, angajații intrați în concediu sabatic vor descoperi că își recapătă independența și vor simți că au un control mai bun asupra propriei vieți, ceea ce va duce la un echilibru psihoemoțional mai bun.
Încredere ridicată în angajator. Angajații care beneficiază de concedii sabatice tind să aibă încredere mai mare în organizația din care fac parte, pentru că aceasta pune bunăstarea lor pe primul loc și îi ajută să se dezvolte prin oferirea acestei oportunități. În plus, șansele ca acest angajat să rămână fidel companiei mult timp cresc, pentru că acesta se va simți mai împlinit și va face toate eforturile pentru a susține organizația și în viitor.
Până acum rar prezente în ofertele de job, concediile sabatice par să devină din ce în ce mai populare pe o piață a muncii în care flexibilitatea a devenit un factor din ce în ce mai important în alegerea unui job. Chiar dacă e o provocare să le includă printre beneficiile oferite, companiile care vor face acest efort nu doar că vor avea angajați mai fericiți și mai echilibrați, ci vor ridica moralul în interiorul întregii companii și vor crea un colectiv în care productivitatea va fi cuvântul de ordine.
Surse de informație:
- https://www.hr-inform.co.uk/
- https://www.forbes.com/
- https://www.hcamag.com/
- https://www.indeed.com/
- https://factorialhr.com/
- https://www.glassdoor.com/