Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Cum să te reintegrezi mai ușor când revii la birou după o perioadă de pauză

Articol de Andreea Bădoiu Editor
Fie că este vorba despre concediul de creștere a copilului, despre o șomaj, de probleme de sănătate, inactivitate sau de alte motive, majoritatea angajaților se confruntă măcar o dată cu o pauză în carieră. Adesea, depășirea momentului este dificilă, iar întoarcerea la birou pare descurajantă, pentru că mulți dintre cei în cauză simt că nu se mai pot integra eficient sau că li s-au perimat competențele. Totuși, cu un plan bine pus la punct, șansele ca reintegrarea să aibă loc cu succes cresc.

Pauza în carieră nu înseamnă neprofesionalism

Mai ales după perioada pandemiei și a schimbărilor pe care le-a generat aceasta, pauzele în carieră au devenit mai des întâlnite printre profesioniști. Motivele sunt foarte diverse, însă elementul comun este că după această pauză, procesul de revenire la birou poate fi mai dificil. 60% din participanții la un sondaj LinkedIn au declarat că sunt de părere că o pauză în carieră este un element încă stigmatizat în mediile profesionale, chiar dacă, potrivit aceluiași sondaj, 64% din femei au trecut prin concedii medicale prelungite sau de creștere a copilului.

În unele companii și pentru unii dintre recrutori, un candidat care nu are un parcurs profesional omogen ridică întrebări. Adesea, atunci când văd CV-uri cu pauze în parcursul profesional, recrutorii sunt reticenți. Însă prin depășirea preconcepțiilor că o perioadă prelungită de inactivitate înseamnă neprofesionalism, ar putea descoperi adevărate talente, pe care altfel le-ar fi ignorat. De altfel, puține dintre pauzele cu care se confruntă orice angajat în carieră sunt atât de problematice încât să le distrugă orice șansă. De aceea, specialiștii spun că aceste perioade de inactivitate ar trebui incluse în CV. Dacă însă, recrutorii sau companiile vor ridica problema întreruperii activității, desigur că o discuție despre condițiile în care a apărut pauza profesională este necesară. 
 

Programe speciale de reintegrare

Pentru că a devenit un element mai des întâlnit, unele organizații au, de asemenea, programe speciale care să-i ajute pe angajații care se întorc la birou după astfel de pauze să se reintegreze mai ușor. Unii specialiști încearcă chiar normalizarea acestui tip de parcurs profesional, pentru a elimina stigmatul neprofesionalismului. Astfel, în martie 2022, LinkedIn a introdus pe platformă posibilitatea ca utilizatorii să marcheze pe profilurile proprii, pauzele în carieră și să aleagă unul dintre cele 13 motive disponibile pentru justificarea lor, cum ar fi relocarea, pierderea cuiva drag sau pensionarea temporară. Carol Fishman Cohen, CEO-ul iRelaunch, o companie specializată în reintegrarea pe piața muncii a angajaților care au trecut prin pauze în carieră, spune că vasta majoritate a clienților (90%)  sunt persoane care au trecut prin concediul de creștere a copilului.

Potrivit Biroului de Statistici privind Munca al Statelor Unite și unui sondaj despre populația generală a Census Bureau, se estimează că 3,4 milioane de americani se află în prezent în concediu sau în pauză profesională generate de creșterea copilului, iar aproximativ 80% din ei sunt interesați să se reintegreze pe piața muncii după această perioadă. Asta înseamnă că recrutorii vor fi nevoiți să se obișnuiască cu ideea că o pauză în carieră, indiferent de motiv, nu descalifică un potențial angajat de la a fi un bun profesionist.
 

Cum să-ți construiești strategia de reîntoarcere la job

Adesea confruntați cu preconcepția că sunt leneși sau slabi profesioniști, majoritatea angajaților care fac o pauză de carieră (din orice motiv) și vor să se întoarcă la birou ezită sau au nevoie de sprijin suplimentar pentru a-și face un plan eficient. Totuși, procesul nu trebuie să fie neapărat descurajant. O serie de pași bine puși la punct vor asigura o reintegrare mai rapidă și mai confortabilă, indiferent de domeniu.

  • Stabilirea domeniului de activitate. Dacă angajatul care vrea să se reintegreze pe piața muncii vrea să facă și o reorientare profesională, atunci este esențial să stabilească de la început ce domeniu îl interesează. O documentare în profunzime, care să includă, eventual, și participarea prealabilă la o serie de cursuri, este necesară. În plus, clarificarea modului în care valorile personale și profesionale se potrivesc cu noul domeniu va ajuta la un start mai lin și la o înțelegere mai bună a impactului pe care reorientarea profesională o are.
  • Definirea priorităților. O perioadă de pauză profesională îi ajută adesea pe angajați care se întorc în câmpul muncii să-și definească mai bine prioritățile. Fie că familia a devenit punctul central, fie că își doresc mai multă flexibilitate, un salariu mai mare sau orice alt element, o definire clară a priorităților va ajuta la o filtrare mai bună a potențialelor anunțuri și oferte de job.
  • Analizarea industriei. Reîntoarcerea la job în același domeniu, după o perioadă prelungită de pauză, poate fi mai ușoară dacă în prealabil angajatul care vrea să se reintegreze se documentează și analizează industria ca să vadă ce s-a schimbat de ultima dată când a activat în ea. Fie că e vorba de o documentare independentă, fie că e vorba de o consultare a specialiștilor din domeniu, acesta este un pas necesar.
  • Adaptarea abilităților. În momentul reîntoarcerii la viața profesională, este posibil ca anumite abilități să fie mai căutate decât altele. Indiferent de situație, o idee bună ar fi ca angajatul să exerseze abilitățile existente și să încerce să-și dezvolte și unele noi care, dacă este cazul, să se potrivească noului context.
  • Actualizarea CV-ului. Căutarea efectivă a unui job începe cu actualizarea CV-ului și, eventual, și a profilului de LinkedIn. Detalierea activităților profesionale și a competențelor este esențială, pentru că va permite recrutorilor să aleagă candidatul potrivit. În plus, specialiștii spun că, dacă în CV este introdusă și perioada de pauză, ar fi ideală și o scurtă explicație a motivului.
  • Restabilirea contactelor. Adesea, relațiile pe care le creăm în viața profesională sunt foarte importante pentru parcursul carierei. De aceea, e important ca angajații care se întorc să-și reactiveze rețeaua de contacte odată ce decid să-și reia activitatea profesională. Câteva mesaje bine plasate sau întâlniri pot face minuni pentru readaptare și, uneori, pot aduce și noi oportunități.
  • Sprijin. Indiferent că e vorba de companii, de organizații guvernamentale sau de alte persoane, consilieri de carieră pot ajuta candidatul să-și stabilească prioritățile, să caute mai eficient un nou loc de muncă sau să intre în programe de instruire specifice. Dacă ideea de consilier de carieră nu e potrivită, angajații care vor să se reintegreze profesional pot apela chiar la foști colegi sau la șefi pe care să-i roage să le ofere câteva întâlniri de mentorat ca să-i ajute să aibă o imagine de ansamblu și să-și clarifice următorii pași.
  • Pregătire temeinică pentru interviu. După o perioadă lungă de pauză, experiența interviului pentru un job s-ar putea să nu mai meargă așa de bine ca înainte. Ieșit din mediul de lucru, angajatul s-ar putea să-și fi pierdut „antrenamentul” de a parcurge un proces de recrutare cu succes, așa că o pregătire temeinică este necesară – documentarea despre companie, despre cerințele specifice postului și despre ce urmează să se întâmple la potențialul job sunt necesare în prealabil. Nu strică nici o analizare a carierei de până atunci pentru a identifica ce calități-cheie pot fi scoase în față în cadrul întâlnirii cu potențialul angajator, dar și așteptările legate de job.
  • Readaptare realistă. Așteptarea ca reintegrarea pe piața muncii să fie absolut floare la ureche și să se întâmple ca și cum vii din weekend sau din concediul de o săptămână este nerealistă. După o pauză profesională lungă este normal ca primele săptămâni sau chiar luni de readaptare să fie dificile și inconfortabile, însă aceste sentimente vor dispărea după un timp, după ce angajatul reintră în ritmul muncii.
  • Soluții de compromis. Dacă întoarcerea la un job cu program full-time este prea epuizantă, în primă fază o soluție ar fi alegerea unui job part-time, care să ofere flexibilitate și să fie puntea către întoarcerea la un program complet de lucru.

Reintegrarea pe piața muncii a angajaților care au trecut prin pauze de carieră este un proces complex și, la prima vedere, descurajant și dezorientant. Totuși, dacă pașii de dinaintea aplicării efective la job-uri sunt făcuți corect și angajatul care vrea să se întoarcă la viața profesională își menține un mindset pozitiv, șansele ca el să devină dezirabil pentru potențiali angajatori cresc considerabil.

Surse de informație:

  • https://ec.europa.eu/ 
  • https://www.shrm.org/ 
  • https://uk.indeed.com/ 
  • https://myfuture.edu.au/ 
  • https://www.randstad.com.hk/ 
  • https://www.forbes.com/ 
  • https://content.mycareersfuture.gov.s