Cat de mult sa astept pana cand sa-i spun copilului in varsta de 3 ani ca sunt insarcinata? Este bine sa astept pana cand abdomenul va deveni vizibil sau sa-I spun mai tarziu sau din contra, sa-i spun imediat ce am aflat?
Probabil ca vei dori sa astepti inainte de a-i impartasi vestea copilului tau pana cand sarcina ta este bine stabilita. De obicei asta inseamna dupa 12 saptamani sau dupa ce ai fost la prima consultatie prenatala.
Este posibil ca aceasta sarcina sa fie complet diferita de prima. In plus, abdomenul marit va fi vizibil mai devreme si ti se va parea ca toata lumea deja banuieste, insa este putin probabil ca fiul sau fiica de doar trei ani sa gandeasca ca mama lor este insarcinata, atata timp cat tu nu le spui. Si chiar si asa, fii pregatita sa nu fie prea interesati de asta.
Incearca sa-i spui copilului cam in aceeasi perioada in care imparatasesti vestea despre noua ta sarcina cu familia si prietenii. Este mult mai bine sa afle de la tine si nu din vecini.
Un copil in varsta de 3 ani probabil ca va fi capabil sa inteleaga ca in burta ta se dezvolta un bebelus. De asemenea, la aceasta varsta poate ca deja se joaca de-a mama si isi imagineaza ca papusa lui este un copil de care are grija. Aceste jocuri il vor ajuta sa-si imagineze un bebelus inainte ca fratele sau sora lui sa ajunga acasa.
De asemenea, ar putea fi destul de curios si sa-ti puna o serie de intrebari. Acorda-le atentia cuvenita, deoarece prin aceasta modalitate isi exprima sentimentele si emotiile pe care le are legate de vestea de a avea un nou frate sau o noua sora.
Odata ce i-ai spus vestea, asteapta-te s-o transmita oricarei persoane pe care o va intalni, astfel incat nu te astepta din partea lui sa pastreze acest secret. Oamenii cu care te vei intalni te vor felicita si vor dori sa le dai mai multe detalii. Asigura-te ca fiul sau fiica ta in varsta de 3 ani participa la conversatie, chiar daca aparent par ca nici nu asculta. In plus, spune-i ca el sau ea va fi fratele, respectiv sora cea mare si ca va putea sa-i arate si sa-i povesteasca foarte multe bebelusului pe masura ce acesta creste. In acest mod vei intari rolul copilului mai mare in familia voastra.
Copilul se va bucura sa se uite la abdomenul tau si va incerca sa asculte bebelusul sau sa simta cum acesta se misca. Unii copii in varsta de 3 ani vor pretinde ca si ei sunt insarcinati. Nu rade de asta, este felul lor de a-si arata empatia, ceea ce va fi un lucru extraordinar atunci cand vor avea un frate sau o sora.
Inainte de a-i da vestea, incearca sa petreci vreo doua saptamani aratandu-i alti bebelusi sau citind povesti despre bebelusi si frati. Atunci cand te hotaresti sa-i spui, fa asta intr-un mediu placut, relaxant, cand nu este obosit si cand tu si tatal lui puteti sa fiti singuri cu el. Momente care nu sunt prielnice sunt atunci cand se duce la culcare, cand il iei de la gradinita sau cand este bolnav sau prea entuziasmat de vreo petrecere sau vreun joc. Vestea este prea importanta si vei avea nevoie de timp si energie pentru a-i raspunde la intrebarile si temerile pe care le are.
Cum sa-i spun copilului meu de 3 ani ca sunt insarcinata?
Nu este recomandat sa-l intrebi daca i-ar placea sa aiba un frate sau o sora. La urma urmelor, nu este o alegere pe care s-o poata face.
Ar fi bine sa incepi sa citesti carti despre copii sau bebelusi si despre ce inseamna sa ai un fratior sau o surioara. Spune-i ca si el va avea un frate sau o sora in curand. Atunci cand ii vorbesti, foloseste cuvinte pozitive, usor de inteles si transmite-i vestea direct si clar. Ai putea sa-i spui ceva de genul: “In curand vei avea un frate sau o surioara mica. Este aici, in interiorul burticii mele.”
Spune-i cat de multi il iubesti si ca ai multa iubire atat pentru el, cat si pentru bebelus.
Nu va putea intelege exact cat timp va dura pana la nasterea fratiorului si uneori isi imagineaza ca il va vedea dupa ce se scoala. Incearca sa-i explici cat de bine poti, eventual spunandu-i ca se va naste inainte sau dupa aniversarea lui. Odata ce i-ai spus, fii entuziasmata sa vorbesti despre copil ori de cate ori te va intreba ceva. Povesteste-i ce facea el atunci cand era mic, copiii adora sa auda astfel de povesti. Arata-i unde dormea, cum eructa dupa ce manca sau spune-i cand a facut primul pas. Arata-i jucariile de atunci si hainele pe care le purta cand era mic, pentru a-i demonstra ce inseamna sa fii mic. Probabil ca vor fi potrivite ca sa imbrace papusile sau ursuletul. Va fi foarte uimit sa afle ca un bebelus poate fi atat de mic!
Cum va reactiona copilul odata ce i-am spus?
Este posibil sa nu dea nici o importanta vestii si imediat sa te intrebe unde ai pus trenuletul ca sa se joace cu el. Sau ar putea sa se uite rapid la burtica ta care oricum este prea mica si sa nici nu te creada. Sau ar putea sa plece grabit in camera lui si sa-si ascunda jucariile, astfel incat noul bebelus sa nu i le ia.
Poate ca deja copilul tau cunoaste alti bebelusi ai rudelor sau prietenilor vostri si mai degraba l-ar putea speria ideea ca acestia plang tot timpul. Ar putea avea nevoie sa inteleaga mai bine ca va mai dura un timp pana cand noul membru va veni in familia voastra. In caz contrar, este posibil sa fie foarte entuziasmat si sa inceapa sa se pregateasca pentru asta imediat.
Daca pare incantat de idee, roaga-l sa le transmita bunicilor vestea, desi poate ca deja i-ai anuntat tu. Astfel va simti ca are un rol important. Daca este derutat sau suparat, imbratiseaza-l si incurajeaza-l sa-ti puna intrebari.
Ce nu ar trebui sa faci:
- Sa nu-i ceri sa fie entuziasmat daca el nu pare impresionat de veste. Nu va ajuta.
- Sa nu ii lasi pe alti prieteni sau membri din familie sa-i spuna cum ar trebui sa se simta
- Sa nu insisti sa se uite impreuna cu tine in cartile despre sarcina si despre dezvoltarea copiilor, daca nu doreste asta
Insa, ceea ce poti sa faci este:
- Sa vorbesti din cand in cand despre bebelus si despre cat de mult se va distra la un moment dat impreuna cu fratele sau sora lui mai mica
- Sa faceti impreuna jocuri in care sa ghiceasca ceea ce bebelusul va putea sau nu va putea sa faca sau cum ar fi daca cand va putea sa vorbeasca sau sa mearga
Probabil ca se va intreba cum se va naste copilul. Impreuna cu tatal lui decideti cat de multa informatie ii veti impartasi. Uneori, a-i spune doar ca medicul o va ajuta pe mama ca bebelusul sa se nasca, fara a-i da alte detalii, poate fi cea mai buna optiune.
Ce se va intampla daca voi pierde sarcina si deja i-am spus copilului?
Daca din nefericire ai avut un avort, explica-i copilului tau in varsta de 3 ani ca micutul nu s-a putut dezvolta suficient pentru a se naste si ca nu mai este in interiorul burtii tale. Ii poti explica ca te simti trista si probabil ca va incerca sa te mangaie si sa te faca sa te simti mai bine.
Va avea nevoie sa-i confirmi ca il iubesti, mai ales daca este ingrijorat ca esti prea suparata incat il vei iubi mai putin. Este in ordine sa-l lasi sa te vada ca plangi sau ca esti trista. Ar putea sa planga si el, probabil pentru a incearca sa imite comportamentul tau sau pentru ca va simti starea ta. Il poti ajuta sa treaca de asta mangaindu-l si tinandu-l in brate. Asculta-l si intreaba-l despre ceea ce simte si incearca sa raspunzi la intrebarile lui. Explica-i ca uneori asta se poate intampla si ca nu este ceva care se datoreaza unui lucru pe care cineva l-a facut si ca in curand te vei simti mai bine.
Incearca sa ai grija de tine emotional si fizic. Asta il va ajuta sa nu se simta derutat si preocupat ca lucrurile s-au schimbat in ceea ce o priveste pe mama lui.