Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Copilul meu este mofturos la mancare!

Copilul meu este mofturos la mancare!

Claire McCarthy, D.M., este editor medical principal pentru Publicatiile despre Sanatate Harvard. Este instructor in Pediatrie la Harvard Medical School, medic specialist la Spitalul de Pediatrie din Boston si co-director al Departamentului de Pediatrie din Centrul de Sanatate Martha Eliot afiliat Spitalului de Pediatrie. Autoare a doua carti, "Learning How the Heart Beats" ("Afla cum bate inima") si "Everyone's Children" ("Copiii tuturor"), Dr. McCarthy a fost editor al revistei pentru parinti "Sesame Street" din 1995 pana in 1998 si in prezent este editor colaborator pentru "Parenting Magazine" (Revista pentru parinti).

Intrebare:

Copilul meu este mofturos la mancare. Este putin subponderal pentru varsta lui si alergic la lapte. Ii plac crenvurstii, asa ca ii cumpar crenvursti de curcan cu 2% grasime. Sotul meu considera ca ar trebui sa manance crenvurst normal pentru ca este inca mic si nu are probleme de sanatate — si are nevoie de grasimi pentru a-i da energie. In plus, crede ca nici nu are nevoie de fibre. Asadar, ce ar trebui sa manance fiul meu?

Raspuns:

Toti copiii ar trebui sa aiba o alimentatie variata, bogata in fructe si legume (asa ca da, are nevoie de fibre), proteine, cereale integrale si nutrienti cum ar fi fierul si calciul.

Din moment ce fiul tau este subponderal si este alergic la lapte, ar putea avea nevoie de mai multe calorii si un aport de calciu din alte surse. Discuta cu medicul tau despre consultarea unui nutritionist care sa te ajute sa identifici ce ar trebui sa manance fiul tau.

Spui ca fiul tau este "mofturos la mancare." Din experienta iti pot spune ca majoritatea copiilor sunt mofturosi  - chiar mai mofturosi atunci cand li se permite sa fie asa. Daca ii dai numai alimentele care stii ca ii plac, nu va invata sa ii placa si alte tipuri de alimente. Dar copiii pot invata sa le placa si alte alimente. Insa este nevoie de multe, multe incercari ca sa reusesti acest lucru. Asadar, adauga mereu noi alimente (mai ales fructe si legume) in farfuria lui, pe langa cele care ii plac. Convinge-l sa ia macar cateva inghitituri. In timp, ai putea fi surprinsa - si tu, si el!

De asemenea, este important sa ii oferi copilului tau propriul exemplu si sa ai o dieta variata si sanatoasa. In cele din urma, copiii sunt mult mai atenti la ceea ce facem, decat la ceea ce zicem.

Articol reprodus cu acordul Harvard Publishing Group.