Vezi infograficul aici.
Zambetul este un salut universal, inteles si apreciat in toata lumea. Ne ajuta sa ne facem placuti in cercul de prieteni, sa ne integram mai usor la un nou loc de munca, oferindu-ne mai multa incredere si satisfactie interioara. Atat zambetul, cat si rasul elibereaza endorfine in organism, crescand buna dispozitie.
De ce zambim? De cele mai multe ori zambim si radem cand auzim ceva haios. Acesta este zambetul reflexiv, care apare ca o reactie spontana. De asemenea, zambetul este o expresie a fericirii si a optimismului si este recomandat tuturor, in cantitati cat mai mari.
Sa recunoastem un zambet real vs. zambet fals
Este important de remarcat faptul ca exista o diferenta fizica intre un zambet fals (social) si unul autentic (real).
Potrivit medicului neurolog francez Guillaume Duchenne, un zambet autentic implica toti muschii fetei. Dureaza aproximativ o jumatate de secunda, incepe cu pliurile ochilor (acele asa-zise riduri de expresie) si se extinde pe toata fata, cuprinzand obrajii si buzele. Asa ne dam seama daca o persoana ne zambeste din toata inima.
10 muschi care alcatuiesc zambetul autentic:
- Frunte - muschiul frontalis;
- Pleoape - muschiul orbicular al ochiului
- Nas - muschiul procerus;
- Nari - muschiul levator labii superioris
- Obraji - muschiul buccinator
- Gura - muschiul masseter
- Colturile gurii - muschiul zigomatic mare
- Buze - muschiul ridicator al buzei superioare si muschiul coborator al buzei inferioare
- Gat - muschiul platisma.
Zambetul social implica numai colturile gurii si mai este cunoscut sub denumirea de “zambetul stewardezelor” sau “zambetul botox”, avand in vedere ca persoanele carora li s-a injectat aceasta substanta nu-si pot folosi, pentru scurt timp, toti muschii fetei.
Potrivit expertilor, desi un zambet autentic este mult mai puternic in ceea ce priveste beneficiile pentru sanatate, si un zambet fals reuseste sa imbunatateasca starea de bine. “Un zambet fortat este mai bun decat niciun zambet. Zambetul interior si cel exterior se potenteaza reciproc. Astfel, zambetul exterior, afisat chiar in absenta nevoii de a zambi in sinea noastra, stimuleaza zambetul interior”, explica dr. Michael G. McKee, de al Departamentul de Psihologie si Psihiatrie al Clinicii Cleveland.
Zambetul si rasul - cele mai bune medicamente
Zambetul si rasul sunt foarte importante pentru starea noastra de bine, reduc stresul, regleaza presiunea sangelui, intaresc sistemul imunitar si scad riscul de cancer, fiind considerate un medicament nepretuit, distractiv, usor de utilizat si, poate cel mai important, gratuit. Per total, oamenii care zambesc sunt mai fericiti si traiesc mai mult.
Totodata, rasul este molipsitor. Nicio tuse sau stranut nu sunt mai contagioase decat sunetul hohotitor al rasului. Atunci cand este impartasit, destinde atmosfera, sporeste si incurajeaza comunicarea libera si deschisa, fiind o resursa extraordinara pentru consolidarea relatiilor. In plus, determina schimbari fizice sanatoase in organism si este un antidot puternic impotriva durerii, stresului si conflictelor.
Beneficiile zambetului si rasului pentru sanatate:
- Schimba starea de spirit
- Reduc stresul si relaxeaza organismul
- Stimuleaza sistemul imunitar; gandurile negative se manifesta in reactii chimice care cresc nivelul de stres si scad imunitatea, in timp ce gandurile pozitive elibereaza neuropeptidele care ajuta la reducerea stresului
- Scad tensiunea arteriala
- Elibereaza endorfine (hormonul fericirii)
- Stimuleaza buna functionare a plamanilor, inimii si muschilor
- Amelioreaza durerea, stimuland organismul sa produca propriile sale analgezice naturale.
- Cresc satisfactia personala.
De cate ori zambim pe zi?
Chiar daca poate parea usor exagerat, exista numeroase studii care au incercat sa raspunda la aceasta intrebare. Rezultatele variaza destul de mult, insa s-a demonstrat ca atat copiii, cat si adultii zambesc mai mult atunci cand interactioneaza cu alte persoane. Referitor la cifre, se crede ca adultii zambesc, in medie, de 20 de ori pe zi, iar adultii fericiti – de 45 de ori pe zi. Campionii incontestabili sunt copiii, care se pare ca zambesc de 400 de ori pe zi.
Ce trebuie sa facem sa zambim mai mult?
Simtul umorului poate fi oricand rafinat, dezvoltat si imbunatatit. Revistele de benzi desenate, fotografiile si filmuletele haioase, dar si comediile sunt doar cateva dintre metodele recomandate pentru a stimula zambetul si rasul. De asemenea, este indicat sa petrecem cat mai mult timp cu persoane haioase, care ne fac sa radem sau cu bebelusi, sa ne jucam mai des cu un catel sau o pisica si, nu in ultimul rand, sa incercam sa zambim chiar si in situatiile in care nu simtim nevoia.
Text: Mirabela Viasu, Medical Editor
Surse:
www.clevelandclinic.org
www.mayoclinic.org
www.forbes.com