Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Cicoarea: beneficii pentru organism, proprietati, reguli de consum

cicoare2
Cicoarea sau Cichorium intybus, dupa numele sau stiintific, este o planta care creste spontan in zone de campie sau este cultivata pentru proprietatile sale. Aceasta poate fi recunoscuta dupa tulpina care poate ajunge chiar si pana la 1,5 metri, dar si dupa florile sale albastre. Perioada de inflorire este intre lunile iulie si septembrie. Cea mai frecventa utilizare a acestei plante este reprezentata de bautura preparata din radacina. Aceasta bautura, numita si cafea de cicoare, este consumata ca un înlocuitor al cafelei, in special pentru beneficiile sale asupra sanatatii.

Daca iti doresti sa afli mai multe despre indicatiile si contraindicatiile consumului de cafea, citeste articolul Sa bem sau sa nu bem cafea?.

Ce este cicoarea

Cicoarea este o planta erbacee care se poate utiliza atat pentru uz intern, cat si pentru uz extern. Toate partile plantei sunt folosite, insa in moduri diferite. Astfel, frunzele sunt utilizate in salate, florile pentru ceai, iar din radacina se prepara o bautura asemanatoare cafelei.

Unele persoane consuma radacina, preparand-o termic si servind-o cu unt.

cicoare3

Frunzele

Frunzele de cicoare sunt bogate atat in vitamine, cat si din minerale. Ele contin:

  • vitamina A;
  • vitamina E;
  • vitamina D;
  • vitamina K;
  • vitamina C;
  • vitamina B1;
  • vitamina B2;
  • vitamina B3 (niacina);
  • vitamina B5 (acid pantotenic);
  • vitamina B6;
  • vitamina B9 (acid folic);
  • colina (nutrient benefic pentru ficat);
  • calciu;
  • magneziu;
  • potasiu;
  • fosfor;
  • zinc;
  • cupru;
  • mangan;
  • seleniu;
  • fluor;
  • fier.

Frunzele au un gust usor amarui. Prin preparare termica, gustul amarui dispare, insa o mare parte dintre vitamine sunt distruse, iar beneficiile asupra organismului sunt reduse.

Flori de cicoare

Substante tonice si care stimuleaza apetitul sunt prezente in florile de cicoare. Acestea sunt utilizate sub forma de decoct pentru afectiuni hepatice, precum litiaza biliara. De asemenea, sunt folosite si pentru tratarea diferitelor leziuni de la nivel tegumentar sau al echimozelor. In prezent, folosirea florilor pentru uz extern este limitata.

Radacina

Radacina de cicoare este cea mai consumata parte din cicoarea planta. Cicoarea este cultivata in special pentru radacini, care sunt recoltate in lunile de toamna. Ulterior, sunt prelucrate, fiind prajite si maruntite pana se obtine o pulbere fina. Aceasta este utilizata pentru prepararea unei bauturi asemenatoare cafelei. Cele mai importante substante nutritive care se gasesc in radacina de cicoare sunt:

  • vitamina A;
  • vitamina C;
  • vitamina B6;
  • vitamina B9;
  • potasiu;
  • mangan;
  • calciu;
  • magneziu.

Un element aflat in cantitate crescuta este inulina. Aceasta este o fibra solubila in apa, iar in organismul uman are rol de probiotic. Inulina reprezinta o sursa de hrana pentru bacteriile benefice din intestin, contribuind la sanatatea tractului digestiv.

Afla mai multe despre importanta probioticelor din articolul De ce avem nevoie de probiotice si prebiotice?.

Cicoare proprietati

Cicoarea este considerata o planta cu proprietati benefice asupra organismului uman.

Printre cele mai importante se afla:

  • efectul coleretic (stimuleaza secretia biliara);
  • potenteaza digestia;
  • stimuleaza tranzitul intestinal;
  • previne constipatia;
  • contribuie la mentinerea unui nivel optim al glucozei din sange;
  • ajuta la scaderea rezistentei la insulina;
  • actiune antiinflamatoare (scade nivelul citokinelor inflamatorii: interleukina-1, interleukina-6);
  • efect antibacterian.

Ca urmare a substantelor ce stimuleaza secretia biliara, bautura din cicoare are un gust usor amarui. Asadar, este un substituent ideal al cafelei. Cicoarea cafea poate fi utilizata de persoanele:

  • diagnosticate cu hipertensiune arteriala;
  • care prezinta palpitatii;
  • care au tulburari de ritm cardiac (aritmii);
  • care prezinta insomnii (cafeaua le poate accentua).

Nu exista o reteta pentru cea mai buna cafea de cicoare. Aceasta poate fi preparata in functie de preferintele fiecaruia:

  • cu apa rece sau calda;
  • cu zahar sau alti indulcitori;
  • cu lapte.
cicoare1

Cicoare beneficii

Boli cronice

Cicoarea poate fi indicata persoanelor care prezinta boli cronice asociate cu inflamatia.

Bautura preparata din radacina de cicoare este implicata in reducerea proceselor inflamatorii din organism. In plus, compusii din cicoare pot contribui si la imbunatatirea elasticitatii membranei hematiilor. Astfel, oxigenarea tesuturilor este imbunatatita.

Protejeaza ficatul

Cicoarea este recunoscuta pentru efectul sau coleretic gratie substantelor care ii confera gustul amarui. Aceasta poate reduce si stresul oxidativ de la nivel hepatic si protejeaza hepatocitele (celulele ficatului) de radicalii liberi, prin antioxidantii pe care ii contine.

Previne diabetul

Cicoarea poate fi recomandata si persoanelor care au un risc crescut de a dezvolta diabet. Faciliteaza mentinerea unei concentratii optime de glucoza in sange. Insa, pe langa consumul de cicoare, este importanta si respectarea unui regim alimentar echilibrat. Prin adoptarea unei diete optime si inlaturarea a cator mai multi factori de risc, efectele date de preparatele din cicoare sunt maximizate.

Reduce simptomele osteoartritei

Unele studii au evidentiat efectul preparatelor din cicoare in reducerea durerii si rigiditatii mobilizarii articulatiilor. Se estimeaza ca rezultatele sunt generate de proprietatile antiinflamatorii ale plantei de cicoare.

Pentru mai multe informatii cu privire la tratamentul indicat in osteoartrita, consulta articolul Pot glucozamina si condroitina sa ajute osteoartrita?.

Faciliteaza pierderea in greutate

Cicoarea are un rol important in reglarea apetitului, putand conduce la consumarea unei cantitati mai reduse de alimente. Cercetarile efectuate au demonstrat ca administrarea a 21 de grame de radacina de cicoare pe zi poate determina o scadere in greutate cu aproximativ 1 kilogram, intr-o perioada de aproximativ 3 luni.

Compusii care faciliteaza slabitul sunt oligofructoza si inulina. Astfel, poti bea cafea de cicoare pentru slabit, dar pentru rezultate satisfacatoare si de durata este important a face si cateva modificari ale stilului de viata. Bineinteles, este ideala adoptarea unui tip de dieta saraca in glucide si grasimi si efectuarea constanta de exercitii fizice.

cicoare4

Alte beneficii ale consumului de cicoare includ:

  • moduleaza sistemului imun, oferind protectie impotriva bacteriilor si a virusurilor;

Citeste mai multe despre importanta unei imunitatii puternice in prevenirea infectiilor in articolul Imunitatea – raspunsuri la cele mai frecvente intrebari.

  • protejeaza sistemul nervos;
  • previne ulcerul gastric;
  • proprietati analgezice (reduce durerea);
  • proprietati anticanceroase;
  • efect hipotensiv.

Cicoare contraindicatii

Cicoarea este o planta care prezinta multiple beneficii. Cu toate acestea, cicoarea poate fi contraindicata anumitor persoane, mai ales celor care sunt alergice la compusii din alcatuirea acesteia. De asemenea, este recomandat a evita consumul de cicoare pe timpul sarcinii sau in timpul alaptarii. Efectele produse de aceasta asupra celui mic nu sunt pe deplin cunoscute. Daca iti doresti sa consumi preparate din cicoare consulta inainte medicul.

Desi cicoarea are un efect benefic asupra organismului uman, consumarea in exces a bauturii de cicoare poate prezenta unele efecte adverse, precum:

  • stari de greata;
  • varsaturi;
  • meteorism (balonare).

Reguli de consum

Consumarea plantei de cicoare necesita unele pregatiri speciale. Astfel, radacina poate fi consumata sub forma de bautura sau preparat culinar. Pentru un gust mai bun, in bucatarie, radacina de cicoare se poate asocia cu crema de branza, avocado sau nuci. Metoda cea mai facila de consum a frunzelor este in salate. Acestea se pot amesteca cu ardei, salata verde, rosii. Se pot servi alaturi de friptura din carne de pui sau branzeturi.

In ceea ce priveste dozele maxime ale consumului de cicoare, nu exista suficiente studii care sa stabileasca care sunt dozele la care cicoarea produce efecte adverse. Insa, este important de mentionat ca un consum excesiv al acestei plante poate determina unele efectele secundare. Dozele la care simptomele nedorite apar difera in functie de organismul fiecaruia.

Cicoarea este o planta care creste spontan in zonele de campie, dar care se si cultiva.

Aceasta poate fi consumata sub forma de salata (frunzele), ceai (florile), bautura care inlocuieste cafeaua (radacina). Cele mai importante beneficii pe care le are asupra organismului sunt: imbunatatirea tranzitului intestinal, prevenirea constipatiei, protejarea ficatului, facilitarea slabitului, proprietatile antiinflamatorii si antibacteriene. Intreaba medicul care este forma de consum cea mai potrivita pentru tine si in ce doze poti utiliza cicoarea pentru a-ti mentine o stare optima de sanatate.

Bibliografie:

Street R. A. et al., Cichorium intybus: Traditional Uses, Phytochemistry, Pharmacology, and Toxicology, Evid. Based. Complement. Alternat. Med., 2013, doi: 10.1155/2013/579319;
Janda K. et al., The Common Cichory (Cichorium intybus L.) as a Source of Extracts with Health-Promoting Properties-A Review, Molecules, 2021, 23;26(6):1814, doi: 10.3390/molecules26061814;
nutritiondata.self.com, https://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2404/2, accesat la data 15.03.2023;
www.verywellfit.com, https://www.verywellfit.com/the-health-benefits-of-chicory-root-4178997, accesat la data 15.03.2023;
www.healthline.com, https://www.healthline.com/nutrition/chicory-root-fiber#3.-May-improve-blood-sugar-control, accesat la data 15.03.2023;
www.healthline.com, https://www.healthline.com/nutrition/chicory-coffee, accesat la data 15.03.2023;
www.drugs.com, https://www.drugs.com/npp/chicory.html, accesat la data 15.03.2023;
www.naturalherbs.ro, https://www.naturalherbs.ro/project/common-chicory-cichorium-intybus/, accesat la data 15.03.2023.