Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Chirurgia fetala pentru hidrotorax fetal - acum rutina in Spitalul Baneasa

Articol de Ileana Andreescu Senior Medical Editor

Martie 2012 - se naste Vlad, primul copil din Romania care a fost tratat in utero (in uterul mamei) pentru hidrotorax fetal bilateral. Altfel, sansele ca sa supravietuiasca la nastere ar fi fost mai mici de 10%. O operatie efectuata pentru prima data in Romania. O interventie de domeniul S.F. Este inceputul a 10 ani de inovatie in chirurgia fetala in Romania. De atunci, peste 200 de copii au fost operati intrauterin in Spitalul Baneasa de catre Dr. Hadi Rahimian, medic primar obstetrica-ginecologie cu supraspecializare in medicina materno-fetala.  

„Acum 10 ani cand am inceput sa operez, puteam sa consider ca interventia intrauterina de montare a unui sunt toraco-amniotic pentru hidrotorax fetal era o operatie complexa pentru mine. Acum, pot sa spun ca este rutina!” - a mentionat Dr. Rahimian.

Tot ce vor medicii chirurgi fetali si neonatologi care i-au ingrijit pe acesti micuti pacienti este ca atunci cand se intalnesc cu ei peste ani, sa-i vada ca acestia le zambesc, ca vin catre ei, ca misuna in jurul lor, ca orice alt copil. 

Copiii acestia traiesc. Viata lor este una normala. Desi au trecut prin incercari grele, chiar dinainte de a se naste, acum sunt sanatosi. Poate ca singura deosebire este ca acesti copii au mai multe zile de nastere. Insa asta nu poate fi decat o mare bucurie! 

„Vrem sa luptam pentru copilul nostru, insa incotro s-o luam?” 

Sarcina decurge normal pana cand medicul ginecolog ii spune mamei ca este ceva in neregula la copil. Ca in jurul plamanilor s-a acumulat lichid si daca acest proces continua, lichidul va apasa plamanii limitand dezvoltarea acestora, iar la nastere, copilul va prezenta insuficienta respiratorie severa si frecvent fatala. 

Cand un parinte primeste o astfel de veste despre copilul lui care nici nu si-a inceput viata pe Pamanat, simte cum totul ii fuge de sub picioare. Incotro sa se indrepte? Ce medic opereaza o astfel de afectiune la un copil aflat inca in burta mamei? Cat de mari sunt riscurile? Cum sa acopere costurile medicale si logistica de a pleca in strainatate? Cine ii va ajuta acolo? Exista si in Romania medici care sa le rezolve problema? Intrebari fara raspuns, cand timpul foarte scurt este esential.

„Multumim ca existati, domnule doctor Rahimian!” 

Insa majoritatea parintilor descopera citind pe internet ca in Romania, in Spitalul Baneasa Regina Maria, exista in medic extraordinar. Un medic unic. Un medic dedicat. Un medic cu suflet. Un medic care din iubirea fata de oameni si daruirea fata de meseria de doctor a vrut sa poata sa faca mai mult pentru mame si pentru micutii pacienti. 

Este  Dr. Hadi Rahimian, medic primar obstetrica-ginecologie, supraspecializat in medicina materno-fetala, Director Medical al Spitalului Baneasa. Este unul dintre putinii specialisti in chirurgie fetala din tara, care incepand cu anul 2012 a introdus in Romania chirurgia fetala. Aceasta este un concept de tratament al fatului aflat inca in uterul mamei, considerat de domeniu S.F. pana atunci, in egala masura de cei mai multi medici si pacienti. Insa Dr. Rahimian este un om optimist si a considerat ca era necesar sa faca medicina fetala si in Romania, deoarece era nevoie de asta, insa foarte putini medici aveau o astfel de pregatire si experienta. 

In anul 2013, Dr. Hadi Rahimian a fost distins de catre Colegiul Medicilor din Romania in cadrul Galei Medica cu premiul juriului - “Premiul pentru inovatie medicala” - pentru prima interventia intrauterina efectuata in Romania la un fat cu hidrotorax bilateral.


Un medic iubit deopotriva de parinti si de copiii lor, acum mari, pe care i-a operat intrauterin. 

„Domnul Doctor Hadi Rahimian este persoana care face tot ceea ce ii sta in putinta ca miracolele sa devina realitate, o face cu dragoste si din tot sufletul!”

„Asta face Dl. Dr.Rahimian! Nu iti da voie sa renunti, lupta pana la final si salveaza vieti!”

„Domnul Doctor este unic in ceea ce face, este o persoana extraordinara care merita tot respectul! Si noi suntem printre cei care ii datoram viata. Va multumim din inima, Domnule Doctor!”

Este recunostinta parintilor. Este felul lor de a spune in numele copiilor lor salvati „Multumim ca existati, domnule doctor Rahimian!  

„Am fost contactati in acceasi zi!”

Astazi, ajung la Dr. Hadi Rahimian din toata tara cazuri complicate de afectiuni fetale a caror singura sansa este sa fie operate intrauterin. Medicii specialisti de obstetrica-ginecologie trimit doctorului Rahimian paciente pentru opinie secundara atunci cand constata ceva anormal la ecografia de morfologie fetala. Parintii cer sa fie consultati de Dr. Hadi Rahimian pentru ca stiu ca acesta este singura sansa la viata pentru copilul lor nenascut inca. 

In Spitalul Baneasa Regina Maria, stim ca timpul inseamna totul. De accea, de indata ce suntem contactati, indiferent de cat de ocupat este programul Dr. Rahimian, mamele ai caror copii au fost diagnosticati cu afectiuni in timpul sarcinii sunt consultate in cel mai scurt timp posibil.

„Am fost contactati in acceasi zi in care le-am transmis celor de la Regina Maria care este diagnosticul copilului nostru - hidrotorax fetal, iar a doua zi eram deja consultata de catre Dr. Hadi Rahimian. Am simtit ca il cunosc de-o viata inca de la prima intalnire. M-a privit in ochi si mi-a dat si mie increderea ca totul va fi bine. Acum puteam spera.” - isi amintesta emotionata mama prima intalnire cu Dr. Rahimian.

2012 Povestea lui Vlad

Este cel mai mare mic pacient. Este cel mai curajos pacient. Este deschizator de drumuri. Este copilul care a inspirat si a dat incredere altor parinti ca exista in Romania o sansa la viata pentru copiii lor. 

Vlad este primul copil din Romania care a fost operat intrauterin pentru hidrotorax fetal bilateral diagnosticat in saptamana 29 de sarcina. Parintii lor au fost cei mai curajosi parinti. Au avut incredere sa-si puna viata copilului lor in „mainile de aur” ale Dr. Hadi Rahimian. 

Atunci cand Dr. Rahimian le-a vorbit despre chirurgia fetala, totul li s-a parut parintilor de domeniul fantasticului, ca intr-un film sci-fi. Dr. Rahimian a petrecut insa mult timp explicandu-le acestora despre riscurile si beneficiile interventiei intrauterine, despre experienta in lume cu astfel de cazuri, despre ceea ce dansul credea ca ar fi cea mai buna varianta pentru copilul lor.

Fiind convinsi de profesionalismul doctorului Rahimian si simtind grija acestuia, atat pentru siguranta mamei, cat si a bebelusului, parintii au inteles ca pot sa ia cea mai buna decizie si ca ar fi fost sustinuti, indiferent de alegerea lor.

Dr. Rahimian a montat la nivelul fatului un sunt toraco-amniotic, o procedura chirurgicala minim-invaziva care a fost efectuata pentru prima data in Romania. Prin acest sunt, lichidul din plamani a fost drenat in lichidul amniotic, ceea ce a permis dezvoltarea plamanilor in uter, acestia ajungand la o marime normala la nastere. Sarcina a fost urmarita cu multa atentie si la 39 de saptamani, s-a nascut un baietel care a putut sa respire normal. Vlad si-a sarbatorit de curand a 10 aniversare de nastere! E baiat mare de acum!

2012 Povestea Larissei

„Am fost sfatuita sa fac intrerupere de sarcina deoarece sansele ca fetita mea sa traiasca erau doar de 10%. 

In saptamana 27 de sarcina, in data de 30 aprilie 2012 - o data greu de uitat pentru noi - fetita noastra a fost diagnosticata cu hidrotorax bilateral - apa in cutia toracica. Domnii doctori (cu experienta mai mare de 20 de ani in domeniul diagnosticului prenatal) ne-au spus ca de 15 ani nu au mai intalnit un asemenea caz, lucru care ne-a demoralizat si mai mult. Singura speranta, sa o numim asa, era sa plecam la Viena pentru opinie secundara si eventual tratament. Nu am luat in considerare nicio clipa avortul.

Din fericire, mama mea, intrand pe internet si cautand informatii despre hidrotorax, a gasit un articol despre domnul doctor Hadi Rahimian de la REGINA MARIA din Bucuresti care efectuase interventia de care noi aveam nevoie pentru fetita noastra, iar bebelusul respectiv se nascuse in luna martie si a supravietuit fara probleme. 

Atunci am inceput sa sper! Dr. Rahimian ne-a linistit spunand ca problema de sanatate a fetitei poate fi rezolvata. In cazul fetitei noastre nu s-a putut pune un sunt toracic intrucat cantitatea de lichid nu era suficienta, insa era suficient de mare incat sa nu lase plamanii si inimioara sa se dezvolte. In acest caz, singura posibilitatea era de a efectua mai multe interventii intrauterine de evacuare a lichidului (toracenteze). 

Larissa s-a nascut la 34 de saptamani si a avut nevoie doar de 3 zile de Terapie Intensiva. A implinit 10 ani. Este extraordinar de bine! Larissa este campioana mondiala la carate la categoria ei.” - a incheiat fericita mama Larissei.

2015 Povestea lui Catrinel

Sunt mamica a 3 fetite superbe si sanatoase. Poate ca nu puteam sa scriu toate astea daca nu aveam sansa sa il cunoastem pe dl. dr. Hadi Rahimian in anul 2015. Am avut o sarcina gemelara care a decurs normal pana in saptamana 29, cand la ecografia de morfologie fetala doamna doctor care ne urmarea atunci sarcina ne-a spus ca plamanii uneia dintre fetite “inoata in lichid”, adica avea hidrotorax. Nu a stiut sa ne spuna daca exista rezolvare pentru aceasta problema in Romania. In noaptea aceea am cautat pe internet si am gasit articolele despre dl. dr. Hadi Rahimian. A doua zi am fost la un alt doctor pentru opinie secundara si mi-a confirmat ca Dr. Rahimian este singurul din Romania care ne poate ajuta.

Totul a decurs foarte rapid. A doua zi eram deja programata prin call-center la Dr. Rahimian. Ne-a explicat ce urmeaza sa se intample si tot timpul ne-a transmis incredere, desi in acele momente e greu sa fii incurajat. Au urmat 3 interventii intrauterine. Prima a fost pentru extragerea lichidului pentru a fi analizat si celelalte 2 interventii au fost pentru a pune cate un sunt pentru drenarea lichidului din cutia toracica in lichidul amniotic.

La 37 de saptamani si 5 zile am nascut prin cezariana 2 fetite superbe. Medicul neonatolog a fost in sala de nastere pregatit sa intervina in orice clipa. Fetele au fost monitorizate timp de 10 zile in Sectia de Terapie Intensiva Neonatala din Spitalul Baneasa de catre minunata echipa de doctori neonatoligi.

Dr. Catalina Iordan a fost alaturi de noi si le-a urmarit evolutia fetitelor cu o rabdare si atentie demna de admirat.

Lichidul din cutia toracica nu s-a mai format si evolutia a fost foarte buna, astfel ca acum ne bucuram de cele doua fetite jucause, vesele si sanatoase, care acum au implinit deja 6 ani. Pentru noi, toti cei care ne-au ajutat in aceea perioada grea au devenit o a doua familie!” - ne-a spus bucuroasa mama. 
 


Lucrurile medicale se fac in echipa

„Lucrurile medicale se fac in echipa. Tu singur nu poti sa faci nimic daca nu ai o echipa alaturi. In spatele lucrurilor nu sunt numai eu. Este o intreaga echipa de anestezisti, neonatologi, ginecologi, care ma ajuta”, a subliniat Dr. Hadi Rahimian.

In Spitalul Baneasa, exista singurul Centru de Chirurgie Fetala din Romania, coordonat de Dr. Hadi Rahimian. Echipa medicala are o experienta importanta in chirurgie fetala endoscopica. In plus, acesta este singurul centru fetal din Romania unde s-au efectuat operatii de chirurgie fetala deschisa. 

Pana in prezent, echipa de specialisti din Centru de Chirurgie Fetala Baneasa a efectuat sute de interventii la nivelul fatului, unele dintre ele in premiera nationala:

  • Sunt toraco-amniotic pentru hidrotorax fetal
  • Sunt vezico-amniotic pentru obstructia de tract urinar
  • Transfuzie intrauterina fetala pentru anemie severa
  • Fotocoagulare laser pentru sindrom transfuzor-transfuzat
  • Fotocoagulare laser fetoscopica de valva posterioara (sindrom de valva de uretra posterioara)
  • Chirurgia fetoscopica laser pentru indepartarea bridelor amniotice
  • Ocluzie traheala endoluminala fetoscopica cu balon pentru hernie diafragmatica congenitala (FETO- Fetoscopic Endoluminal Tracheal Oclussion)
  • Amnioinfuzia - procedura prin care se poate creste temporar cantitatea de lichid amniotic
  • Amniopatch – sigilarea rupturii premature de membrane
  • Paracenteza fetala si perfuzie intrauterina de albumina pentru tratamentul ascitei fetale
  • Valvuloplastie cu balon pentru stenoza severa de valva aortica si pulmonara
  • Chirurgie fetala deschisa pentru spina bifida - mielomeningocel
  • Chirurgie fetala deschisa pentru tumori pulmonare - CCAM (congenital cystic adenomatoid malformation)

Si pentru ca acesti copii sunt mult mai fragili, este esentiala ingrijirea lor imediat dupa nastere. Spitalul Baneasa dispune de o Sectie de Terapie Intensiva Neonatala moderna, cu o echipa rodata de medici neonatologi si asistente specializate de neonatologie, care au multa experienta si daruire pentru ingrijirea acestor pacienti. 

„Chirurgia fetala face ca partea de neonatologie sa fie una mai simpla pentru noi, medicii specialisti neonatologi. Rezolvarea cu succes a afectiunii cat timp copilul este inca in uterul mamei, cand organele lui inca se dezvolta, permite sa fie evitate posibilele complicatii grave care apar la nastere. Insa sunt cazuri cand nou-nascutii necesita terapie intensiva si gesturi complexe, mult timp dupa momentul nasterii.” - a subliniat importanta ingrijirii specializate avansate a acestor nou-nascuti, Dr. Catalina Iordan, medic primar neonatolog.

Afla mai multe despre hidrotoraxul fetal

Hidrotoraxul fetal sau revarsatul pleural fetal reprezinta o acumulare anormala de lichid in cavitatea pleurala a fatului. Lichidul se gaseste intre plamani si peretele toracic, putand fi uni au bilateral. Pe masura ce cantitatea de lichid creste, va comprima organele din torace, cum ar fi plamanii si inima, precum si vasele mari. Un revarsat pleural masiv are un prognostic sever, ca urmare a impiedicarii dezvoltarii normale a plamanilor sau producerii insuficientei cardiace cu aparitia hidropsului fetal (edem generalizat) si in final, a decesului fatului.

Cauzele sunt variate, insa cel mai adesea revarsatul pleural poate fi o descoperire izolata la un fat de altfel normal, ca urmare a unei malformatii a ductului toracic (conductul care dreneaza limfa din corp) la nivelul toracelui. Hidrotoraxul fetal primar sau chilotoraxul este o afectiune relativ rara, aparand la una din 10.000-15.000 de sarcini.

In alte cazuri, hidrotoraxul poate fi asociat cu hidropsul fetal (edem sever generalizat al fatului) si se datoreaza unor cauze secundare, cum ar fi infectiile, afectiuni ale inimii sau plamanilor, anumite anomalii cromozomiale sau boli genetice. In ciuda unei evaluari complete a fatului pentru depistarea acestor cauze secundare, diagnosticul exact poate sa nu fie facut decat dupa nasterea copilului.

Ecografia prenatala permite diagnosticul hidrotoraxului fetal in timpul sarcinii. Odata ce hidrotoraxul a fost diagnosticat, sarcina va fi monitorizata indeaproape de catre un medic specialist obstetrica-ginecologie cu supraspecializare in sarcini cu risc inalt (supraspecializare in medicina materno-fetala) pentru a se evalua severitatea acumularii lichidului si pentru a determina daca fatul este in pericol. 

Medicul va decide astfel momentul optim de interventie intrauterina. Daca revarsatul progreseaza sau lichidul se acumuleaza rapid, intr-o cantitate suficient de mare pentru a comprima inima sau plamanii, o interventie la nivelul fatului devine necesara. 

In cazuri selectionate se poate efectua o procedura denumita toracenteza fetala. Sub ghidaj ecografic, medic ginecolog introduce un ac mic in pieptul fatului pentru a drena lichidul. Pentru 10-27% din pacienti, aceasta procedura rezolva complet hidrotoraxul fetal. Cu toate acestea, multi pacienti experimenteaza o recidiva a acumularii de lichid. Pentru acesti pacienti, toracenteza repetata nu este o alternativa viabila, deoarece nu va putea preveni subdezvoltarea plamanilor.

Metoda cu cea mai mare rata de supravietuire a fatului este suntul toraco-amniotic, o procedura chirurgicala minim invaziva efectuata sub ghidaj ecografic la nivelul fatului aflat inca in uterul mamei.

Interventia fetala este efectuata sub anestezie locala. Sub ghidaj ecografic se insera prin peretele abdominal al mamei, respectiv prin peretele uterin, un cateter (un tub special) in toracele fatului. Cateterul are un capat la nivelul cavitatii pleurale, iar celalalt capat este plasat in cavitatea amniotica din jurul fatul.Scopul acestui sunt este realizarea drenajul lichidului din cavitatea pleurala in lichidul amniotic. Se realizeaza astfel decomprimarea inimii, vaselor mari si a plamanilor, ceea ce va permite dezvoltarea lor normala in uter, ajungand la o marime normala la nastere. Succesul procedurii este evaluat prin ecografii seriate, disparitia revarsatului pleural si constatarea dezvoltarii normale a plamanilor.

Consultant: Dr. Hadi Rahimian, medic primar obstetrica-ginecologie, supraspecializare in medicina materno-fetala, Spitalului Baneasa

Cere o programare de urgenta/second opinion la dr. Hadi Rahimian

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.