Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Cele trei numere care iti arata daca te confrunti cu probleme cardiovasculare

cele1
Sanatatea cardiovasculara este un aspect de o importanta deosebita pentru starea generala de sanatate, precum si pentru longevitate. Bolile cardiovasculare reprezinta una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial, afectand atat barbatii, cat si femeile. In cele ce urmeaza, discutam despre cele trei valori esentiale, care iti pot oferi indicii clare asupra sanatatii tale cardiovasculare: presiunea arteriala, colesterolul si glicemia.

Fie ca te confrunti deja cu probleme cardiovasculare sau, pur si simplu, doresti sa iti monitorizezi starea de sanatate, cunoasterea acestor valori este un pas important spre o viata sanatoasa, lipsita de surprize neplacute. In randurile urmatoare, vei gasi informatii detaliate despre fiecare dintre acesti indicatori, despre impactul lor asupra sanatatii si despre cum poti sa ii monitorizezi si sa ii mentii in limite optime.

Tensiunea arteriala si sanatatea cardiovasculara

Presiunea arteriala (cunoscuta si sub denumirea de tensiune arteriala) reprezinta forta pe care sangele o exercita asupra peretilor arterelor, in timp ce inima pompeaza sangele in corp. Este masurata prin doua valori: tensiunea arteriala sistolica (presiunea in artere cand inima bate) si tensiunea arteriala diastolica (presiunea in artere cand inima se odihneste intre batai). De exemplu, valoarea normala a tensiunii arteriale este in jurul valorii de 120/80 mmHg, unde 120 este tensiunea sistolica si 80 este tensiunea diastolica.

Valori normale vs. valori ridicate

Tensiunea arteriala normala este de maximum 120/80 mmHg. Daca tensiunea ta arteriala se incadreaza in acest interval, inima si vasele tale de sange functioneaza bine. Daca, insa, tensiunea arteriala este constant peste 140/90 mmHg (masurata in cel putin trei ocazii diferite), se considera ca pacientul in cauza sufera de hipertensiune. Exista mai multe stadii ale hipertensiunii, fiecare presupunand anumite riscuri pentru sanatatea cardiovasculara. Exista si situatii cand presiunea arteriala masoara mai putin de 90/60 mmHg, caz in care medicul poate stabili diagnosticul de hipotensiune arteriala (tensiune mica).

Hipertensiunea este adesea numita „ucigasul tacut” deoarece, de multe ori, nu prezinta simptome evidente pana cand nu provoaca probleme severe. Poate duce la complicatii grave, precum infarctul miocardic acut, accidentul vascular cerebral, insuficienta renala sau alte probleme cardiovasculare. Mentinerea tensiunii arteriale in limite normale este absolut necesara pentru prevenirea acestor afectiuni.

Cum sa monitorizezi tensiunea arteriala

Poti achizitiona un tensiometru de la farmacie, cu ajutorul caruia sa-ti monitorizezi tensiunea arteriala acasa. Asigura-te ca urmezi instructiunile de utilizare si masoara tensiunea in mod regulat. Este ideal sa-ti masori tensiunea arteriala in aceeasi perioada a zilei, de preferat dimineata, inainte de a consuma cafea sau mancare, pentru a obtine valori relevante.

Asaza-te intr-o pozitie relaxata, pe un scaun cu spatar, cu picioarele pe podea si bratul sprijinit la nivelul inimii. Asigura-te ca nu ai consumat bauturi stimulante sau nu ai fumat cu cel putin 30 de minute inainte de masurare. Daca observi valori ridicate in mod repetat, consulta medicul. Acesta te poate indruma catre investigatiile potrivite, pe baza carora va putea stabili un plan terapeutic, daca este necesar.

cele2

Colesterolul si functiile pe care le influenteaza

Colesterolul este o substanta grasa esentiala pentru organism, cu rol in formarea membranelor celulare, producerea de hormoni si vitamina D. Colesterolul este transportat in sange cu ajutorul lipoproteinelor, care se impart in doua tipuri principale: colesterolul „rau” (LDL - lipoproteine cu densitate joasa) si colesterolul „bun” (HDL - lipoproteine cu densitate inalta).

Valori normale vs. valori ridicate

Concentratia serica de colesterol se masoara in mg/dL (miligrame pe decilitru), iar valorile rezultate se impart dupa cum urmeaza:

  • colesterolul total - nivelul optim de colesterol total ar trebui sa fie sub 200 mg/dL. Valorile intre 200 si 239 mg/dL sunt considerate la limita superioara, iar valorile peste 240 mg/dL sunt incadrate ca valori ridicate;
  • LDL (colesterolul „rau”) - nivelurile optime ale LDL sunt sub 100 mg/dL. Valorile situate in intervalul 100-129 mg/dL sunt acceptabile pentru persoanele fara afectiuni cardiovasculare, insa, la pacientii cu valori de peste 130 mg/dL, poate indica un risc crescut de boli cardiovasculare;
  • HDL (colesterolul „bun”) - nivelurile HDL ar trebui sa fie de cel putin 60 mg/dL, pentru a oferi o protectie suficienta impotriva bolilor de inima. Valorile sub 40 mg/dL pentru barbati si sub 50 mg/dL pentru femei sunt considerate scazute si reprezinta un risc.

Nivelurile ridicate de colesterol LDL pot duce la formarea placilor de aterom pe peretii arterelor, prin acumularea depunerilor de colesterol, ingustandu-le si reducand fluxul sanguin. Aceasta poate duce la boli cardiace, infarct miocardic acut si accident vascular cerebral. In schimb, nivelurile ridicate de HDL ajuta la transportul colesterolului din artere inapoi la ficat, unde poate fi eliminat din organism.

Cum sa monitorizezi colesterolul

Colesterolul este masurat printr-un test de sange numit profil lipidic. Este recomandat sa faci acest test cel putin o data la cinci ani, daca nu ai factori de risc, si mai frecvent daca ai un istoric familial de boli cardiovasculare sau alti factori de risc. Discuta cu medicul tau despre rezultatele testelor de colesterol si urmeaza sfaturile acestuia pentru mentinerea nivelului de colesterol in limite optime.

Cum sa mentii colesterolul in limite normale

  • Adopta o dieta bogata in fibre, fructe, legume si grasimi sanatoase (provenite, de exemplu, din peste, nuci si seminte). Evita grasimile trans si grasimile saturate, gasite in alimentele procesate si prajite;
  • Activitatea fizica regulata, care poate include mersul pe jos, alergatul, inotul sau orice alta forma de miscare, poate ajuta la cresterea HDL si la scaderea LDL;
  • Fumatul scade nivelul de HDL si creste riscul de boli cardiovasculare. De aceea, renuntarea la fumat poate imbunatati semnificativ sanatatea cardiovasculara;
  • In unele cazuri, medicul poate prescrie anumite medicamente pentru scaderea colesterolului, asa cum sunt, de exemplu, statinele. Este important sa urmezi tratamentul conform indicatiilor medicului.
cele3

Glicemia si bolile cardiovasculare

Glicemia reprezinta nivelul de glucoza (zahar) din sange. Glucoza este principala sursa de energie pentru celulele corpului si provine din alimentele consumate, urmand a fi transportata in sange catre celule, pentru a fi utilizata ca energie sau stocata pentru utilizare ulterioara.

Valori normale vs. valori ridicate

Mentinerea unui nivel sanatos al glucozei serice este importanta pentru prevenirea diabetului si a complicatiilor pe care le poate provoca aceasta afectiune. Astfel, valorile normale ale glicemiei sunt urmatoarele:

  • glicemia a jeun (pe nemancate) - valorile normale de glicemie a jeun se afla intre 70 si 99 mg/dL. Valorile intre 100 si 125 mg/dL indica un nivel crescut de glucoza serica, iar valorile de peste 126 mg/dL, masurate in mai multe ocazii, semnaleaza instalarea diabetului;
  • glicemia postprandiala (dupa masa) - valoarea normala a glicemiei la doua ore dupa masa este de maximum 140 mg/dL. Nivelurile intre 140 si 199 mg/dL indica o predispozitie spre a dezvolta diabet zaharat, iar nivelurile mai mari de 200 mg/dL conduc, de obicei, catre stabilirea diagnosticului de diabet zaharat.

Atunci cand nu sunt tinute sub control, nivelurile ridicate de zahar din sange pot conduce la instalarea diabetului zaharat, care, la randul sau, poate provoca o serie de complicatii severe (boli cardiovasculare, leziuni renale, neuropatii, tulburari de vedere etc.). Hiperglicemia pe termen lung afecteaza functionarea corecta a organelor si a vaselor de sange.

Cum sa monitorizezi glicemia

Utilizarea unui glucometru pentru a masura nivelul de zahar din sange acasa poate fi foarte utila, mai ales daca suferi de diabet sau esti predispus la a dezvolta aceasta afectiune. Este recomandat sa-ti verifici nivelul glicemiei cel putin o data pe an, daca nu ai diabet, si mai frecvent, daca ai fost diagnosticat cu prediabet sau diabet zaharat.

Cum sa mentii glicemia in limite normale

  • Respecta o dieta echilibrata, bogata in fibre si cu un continut scazut de zaharuri simple. Consuma carbohidrati complecsi, precum cerealele integrale, si evita alimentele procesate si bauturile indulcite;
  • Miscarea ajuta la mentinerea nivelului de zahar din sange in limite normale. Exercitiile aerobice si, de asemenea, antrenamentele de forta pot fi extrem de benefice;
  • Incearca sa mentii greutatea corporala in limite optime, pentru a reduce riscul de diabet si pentru a ajuta la tinerea sub control a glicemiei;
  • Daca ai primit diagnosticul de diabet, urmeaza tratamentul prescris de medic si monitorizeaza-ti glicemia conform recomandarilor.

Cunoasterea rolurilor si monitorizarea tensiunii arteriale, a colesterolului si a glicemiei pot fi masuri vitale pentru prevenirea problemelor cardiovasculare. Mentinerea acestor trei indicatori in limite normale poate reduce semnificativ riscul de boli de inima si accident vascular cerebral. Asadar, verifica in mod regulat aceste valori, consulta medicul ori de cate ori ai nelamuriri sau observi simptome noi si ia masuri pentru a-ti proteja inima si vasele de sange.