O alimentatie sanatoasa contribuie la preventia proceselor inflamatorii, care se afla la baza multor afectiuni severe.
Diferente inflamatie acuta-inflamatie cronica
Prin inflamatie, sistemul imun depisteaza si distruge moleculele straine sau microbii. Desi nu ne este prea pe plac faptul ca ne curge nasul sau ne doare in gat in lunile de iarna – acestea sunt semne ca sistemul imun functioneaza – inflamatia ne scapa de virusul responsabil de producerea acestor simptome neplacute. Daca, insa, inflamatia persista in grade reduse dupa ce agentul infectios este eradicat, aceasta se poate transforma in dusmanul organismului. Multe boli severe, intre care cancerul, bolile cardiovasculare, diabetul, artrita, depresia si boala Alzheimer au fost asociate cu inflamatia cronica.
Cum ne ajuta alimentatia
Alimentatia joaca un rol important in combaterea inflamatiei cronice, deoarece bacteriile digestive elibereaza substante chimice care pot agrava sau atenua inflamatia. Tipurile de bacterii care populeaza tractul digestiv si substantele chimice produse de acesta variaza in functie de alimentele pe care le consumam. Unele alimente sustin dezvoltarea populatiilor de bacterii care stimuleaza inflamatia, in timp ce altele sustin dezvoltarea bacteriilor care o atenueaza. Alimentatia reprezinta una dintre cele mai puternice instrumente pentru a combate inflamatia. "Multe studii experimentale au aratat ca anumiti compusi din alimente sau bauturi au efecte antiinflamatorii," sustine dr. Frank Hu, profesor de nutritie si epidemiologie la Departamentul de Nutritie din cadrul Harvard School of Public Health.
Alegand alimentele potrivite, poti reduce riscul de a dezvolta anumite boli. Alegand in mod frecvent anumite alimente, nepotrivite, poti favoriza inflamatia cronica, care se afla la baza bolilor degenerative.
Alimentele care favorizeaza inflamatia
In mod deloc suprinzator, alimentele care contribuie la aparitia inflamatiei sunt aceleasi considerate in general nesanatoase, intre care bauturile carbogazoase, carbohidratii rafinati, carnea rosie si carnurile procesate.
"Unele alimente care au fost asociate cu un risc crescut de boli cronice, cum sunt diabetul de tip 2 si bolile cardovasculare, sunt, de asemenea, asociate cu inflamatia in exces, " afirma dr. Hu. "Nu este o surpriza, de vreme ce inflamatia reprezinta un mecanism important in producerea acestor boli."
Aceste alimente nesanatoase contribuie, de asemenea, la acumularea kilogramelor in plus, care reprezinta un alt factor de risc pentru inflamatie. In anumite studii, chiar in conditiile in care cercetatorii au luat in calcul obezitatea, legatura dintre alimente si inflamatie a ramas, ceea ce sugereaza ca obezitatea nu este singurul factor determinant. Exista numeroase dovezi care arata ca anumiti compusi sau anumite ingredient din alimentele procesate, precum emulsificatorii adaugati in inghetata, pot avea efecte independente asupra inflamatiei.
Agentia Internationala de Cercetare a Cancerului (International Agency for Research on Cancer) a Organizatiei Mondiale a Sanatatii a observat o asociere intre consumul de carne rosie si dezvoltarea cancerului colorectal, pancreatic si de prostata.
Consumul de carne rosie, carne procesata sau consumul de alcool ( doua sau mai multe pahare de bauturi alcoolice pe zi) cresc riscul de cancer colorectal, conform rezultatelor unor cercetari publicate in aceasta primavera in International Journal of Epidemiology. Persoanele care obisnuiesc sa consume carne rosie sau procesata de patru sau mai multe ori pe saptamana au un risc mai mare de a face cancer de colorectal decat persoanele care consuma astfel de produse de maxim doua ori pe saptamana, sau consumul in medie de 76g carne procesata sau rosie pe zi s-a asociat cu risc decancer colorectal.
Alimente care combat inflamatia
Exista insa multe alimente si bauturi care au fost asociate cu reducerea riscului de inflamatie si, astfel, a bolilor cronice. Acestea sunt:
Fructele si legumele. Majoritatea fructelor frumos colorate contin niveluri crescute de antioxidanti si polifenoli – compusii cu efect protector descoperiti in plante.
Nucile si semintele. Studiile au asociat de asemenea nucile si semintele cu markeri inflamatori scazuti si cu un risc scazut de boli cardiovasculare si diabet.
Anumite bauturi. Despre polifenolii din cafea si flavonoidele din cacao se considera ca au proprietati antiinflamatorii. Ceaiul verde este bogat in polifenoli si antioxidanti.
Cum mancam pentru a beneficia de calitatile antiinflamatorii ale alimentelor
Ghidurile americane de nutritie pentru perioada 2015–2020 pun accent pe alimentatia sanatoasa in general si mai putin pe alimentele “bune” sau “rele”, astfel incat nu e nevoie sa faci un efort foarte mare sa echilibrezi aportul de alimente antiinflamatorii si inflamatorii. In general, o alimentatie sanatoasa inseamna o alimentatie cu continut crescut de fructe, legume, nuci, cereale integrale, peste si uleiuri sanatoase. Daca in farfuria noastra se afla preponderent alimente vegetale neprocesate si continutul este foarte colorat, inseamna ca suntem pe drumul cel bun.
Pe langa faptul ca reduce inflamatia, alimentatia mai naturala si mai putin procesata are efecte semnificative asupra sanatatii fizice si emotionale. "Alimentatia sanatoasa este benefica nu doar pentru ca reduce riscul de boli cronice, ci si pentru ca imbunatateste starea de spirit si calitatea vietii in general," conchide profesorul de la Harvard.
Surse de informatie:
https://academic.oup.com
www.medscape.com