Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

20 martie 2020 –Ziua Internationala a Fericirii

20 martie 2020 –Ziua Internationala a Fericirii

Ziua de 20 martie marcheaza Ziua Internationala a Fericirii. Tema de anul acesta – “mai fericiti impreuna” – se concentreaza mai degraba pe ceea ce avem in comun decat pe ceea ne diferentiaza. La fel ca pana acum, si campania din 2019 este coordonata de Action for Happiness, o miscare non-profit formata din oameni din 160 de tari, sprijinita de alte organizatii similare din intreaga lume. Sloganul este "Voi incerca sa creez mai multa fericire pentru lumea din jurul meu". Cu totii ne dorim sa fim fericiti si viata este mai fericita atunci cand suntem impreuna. Asadar, sa sarbatorim impreuna fericirea si sa fim parte din aceasta zi speciala!

Legatura dintre sanatate si fericire

Fericirea si sanatatea sunt legate oarecum prin expresia “rasul este cel mai bun medicament”. Insa, oamenii de stiinta chiar au descoperit conexiuni importante- fericirea si o buna stare de sanatate merg mana in mana, afirma acestia: exista studii prin care s-a descoperit ca fericirea mentine sanatatea inimii, contribuie la intarirea sistemului imunitar, reduce stresul si, nu in ultimul rand, sporeste longevitatea. Iata care sunt beneficiile acestei conexiuni stranse intre fericire si starea de sanatate, potrivit cercetarilor.

  1. Fericirea iti protejeaza inima. Exista studii potrivit carora fericirea reduce hipertensiunea arteriala si echilibreaza ritmul cardiac (pulsul), contribuind la diminuarea extrasistolelor. Un alt studiu, desfasurat pe o perioada de zece ani, a scos la iveala faptul ca participantii fericiti au avut un risc scazut de a dezvolta boala coronariana.
  2. Fericirea iti intareste sistemul imunitar. In cadrul unui experiment derulat in 2003, 350 de adulti au ales sa fie voluntari si sa se expuna la raceala comuna. Inainte de a se expune, cercetatorii i-au chemat de sase ori in doua saptamani si i-au intrebat cat se mult s-au confruntat cu noua emotii pozitive – daca s-au simtit energici, multumiti, calmi – in acea zi. Dupa cinci zile in carantina, participantii care au simtit emotiile pozitive au avut risc scazut de a dezvolta raceala.
  3. Fericirea combate stresul. Stresul nu ne afecteaza doar la nivel psihologic, ci declanseaza modificari biologice la nivel hormonal si al tensiunii arteriale. Cercetarile arata ca fericirea tempereaza aceste efecte si ne ajuta sa ne recuperam mai rapid.
  4. Fericirea amelioreaza durerea. Studiile demonstreaza ca emotiile pozitive au efecte asupra starii de bine, iar nivelul ridicat de emotii pozitive (entuziasmul) atenueaza simptome precum durerile musculare cronice din artrita, ameteala, senzatia de arsura in piept.
  5. Fericirea combate bolile si dizabilitatea. Fericirea este asociata cu imbunatatirea unor afectiuni cronice sever, nu doar a durerilor acute. Un studiu efectuat pe femei diagnosticate cu cancer mamar arata ca cele care au fost mai putin optimiste si fericite inainte de diagnostic in comparatie cu cele care nu au primit acest diagnostic, ceea ce sugereaza ca fericirea si optismul pot proteja de boala.
  6. Fericirea aduce longevitate. Intr-un celebru studiu in care au fost incluse calugaritele catolice arata ca cele care s-au considerat ca sunt multumite si fericite au trait cu 7-10 ani mai mult decat cele mai putin fericite. Cercetatorii au mai descoperit in cadrul altor studii ca nivelul scazut de satisfactie cu multe fluctuatii – de exemplu, un nivel instabil de fericire – a fost asociat cu decese premature in comparatie cu cei care au declarat doar un nivel scazut de satisfactie.
  7. Fericirea si casatoria. S-a demonstrat ca mariajul ii mentine pe membrii cuplului mai sanatosi.

Surse de informatie:

https://www.dayofhappiness.net/#join

https://www.verywellmind.com/the-link-between-happiness-and-health-3144619

https://greatergood.berkeley.edu/article/item/six_ways_happiness_is_good_for_your_health

Citeste mai multe despre:

10 aspecte-cheie pentru o viata fericita