Boala venoasă cronică reprezintă o anomalie morfologică sau funcțională de lungă durată a sistemului circulator venos și se referă la afecțiuni precum varicele (venele varicoase), insuficiența venoasă cronică sau flebita (inflamarea peretelui venelor). Această boală poate fi asociată cu obstrucția circulației venoase, cu refluxul circulației venoase sau cu ambele tipuri de disfuncții și determină producerea hipertensiunii venoase.
Tulburările venoase cronice de la nivelul membrelor inferioare sunt cele mai frecvente, deoarece venele de la acest nivel, prevăzute cu niște valve, trebuie să lucreze antigravitațional pentru a împinge sângele către inimă.
Stabilirea stadiului de boală venoasă cronică
Disfuncțiile circulației venoase de la nivelul membrelor inferioare, cu atât mai mult cele ce sunt urmarea unei obstrucții venoase profunde, duc la boală venoasă cronică simptomatică, exprimată prin simptome debilitante, care afectează calitatea vieții, precum:
- modificări de culoare la nivelul tegumentului piciorului afectat;
- senzație de umflare și, consecutiv, de piele care strânge și mâncărimi la nivelul gambelor;
- deformarea suprafeței pielii, ca urmare a apariției unor umflături varicoase;
- crampe, înțepături sau furnicături la nivelul gambelor și altele.
Persoanele care se confruntă cu asemenea simptome ar trebui să se adreseze unui medic specialist în flebologie și chirurgie vasculară care să recomande investigații și, ulterior diagnosticării cu ajutorul acestora, soluții de tratament.
„Pentru a stabili stadiul de boală venoasă cronică de la nivelul membrelor inferioare, este necesară o clasificare conform criteriilor CEAP (Clinică, Etiologică, Anatomică și Fiziopatologică), care se poate face în urma unei consultații de specialitate. De exemplu, insuficiența venoasă cronică se referă la stadii avansate ale bolii venoase cronice, fiind urmarea unor anomalii funcționale ale sistemului venos, ce cuprind edemul, modificările de culoare de la nivelul tegumentului și ulcerul venos. Cele mai expuse riscului de a dezvolta o boală varicoasă cronică sunt femeile – cu atât mai mult gravidele sau femeile care au născut de mai multe ori, persoanele în vârstă și cele obeze, persoanele cu ocupații care implică ortostatism prelungit și, în oricare dintre condiții, persoanele cu o moștenire genetică în acest sens (n. e. – rude de gradul 1 și 2 care au făcut boala)”, spune dr. Andreea Stancu, medic specialist chirurgie vasculara în cadrul Ponderas Academic Hospital, parte a Rețelei private de sănătate REGINA MARIA.
Intervenție minim-invazivă prin aplicarea țintită a „căldurii”
Ablația cu radiofrecvență se bazează pe folosirea căldurii pe țesuturi ce trebuie distruse și are numeroase aplicații în diferitele sfere ale medicinei: de la micșorarea dimensiunii unor tumori, noduli sau unor excrescențe, la sigilarea/închiderea unor vene „defecte” și până la combaterea simptomului de durere. Această metodă este folosită în tratamentul a numeroase afecțiuni, inclusiv tumori benigne și maligne, insuficiență venoasă cronică la nivelul gambelor, precum și dureri cronice de spate.
„Ablația cu radiofrecvență este o procedură minim-invazivă și, în acest moment, este cea mai frecvent utilizată metodă de tratament a varicelor hidrostatice (n. e. – dilatații venoase permanente). Procedura se realizează prin introducerea, sub ghidaj ecografic, a unui cateter percutanat până la nivelul joncțiunii safemo-femurale. Astfel este introdusă o soluție tumescentă în jurul venei safene și, în timp ce este retras cateterul, se emite intraluminal energie termală ce produce sclerozarea și ocluzia venei, distrugându-o ireversibil”, explică medicul chirurg vascular.
Avantajele conferite prin folosirea acestei metode terapeutice sunt, în primul rând, cele pe care le aduce orice intervenție minim-invazivă în comparație cu o intervenție pe cale clasică, deschisă. Astfel, complicațiile ce pot apărea după această intervenție sunt mai reduse decât în cazul unei intervenții clasice: sângerările postoperatorii, paresteziile și riscul de infecții de plagă sunt minime.
„Ablația varicelor cu radiofrecvență oferă șansa unei recuperări mai rapide în ceea ce privește întoarcerea la activitățile de zi cu zi. Pacienții tratați prin ablație cu radiofrecvență au, conform studiilor recente, un scor mai bun în ceea ce privește calitatea vieții în comparație cu pacienții care au fost tratați de boală varicoasă cronică printr-o intervenție deschisă. Din punctul meu de vedere este foarte importantă calitatea vieții pacientului și cum se simte acesta atât pe termen lung, cât și imediat postoperator”, precizează dr. Andreea Stancu, medic specialist chirurgie vasculara.
Ulterior intervenției chirurgicale se realizează o dezinfectare riguroasă a micilor plăgi postoperatorii. De asemenea, se recomandă purtarea unor ciorapi de compresie în perioada imediat postoperatorie, urmarea tratamentului medicamentos prescris de medicul curant și mobilizarea prin plimbări zilnice.
Consultant de specialitate: dr. Andreea Stancu, medic specialist chirurgie vasculară, Ponderas Academic Hospital
Bibliografie:
- https://my.clevelandclinic.org
- https://www.hopkinsmedicine.org
- https://www.sciencedirect.com