Insa acidul hialuronic continua sa surprinda nu numai in plan estetic, ci si prin aplicarea lui in alte domenii ale medicinei, care se intind de la oftalmologie, ortopedie sau medicina orala, la gastroenterologie, ginecologie sau urologie, ajutand la ameliorarea simptomelor in numeroase cazuri.
Acidul hialuronic, o molecula avida de apa
Acidul hialuronic, cunoscut si sub numele de hialuronan, este renumit pentru aspectul sau sticlos (cuvantul grecesc pentru sticla este hyalos) care i-a inspirat, de altfel, si denumirea. Este, de fapt, o polizaharida care apare in mod natural in organism, in special in piele, ochi si articulatii, iar meritul lui principal este ca atrage moleculele de apa in jurul sau, modificand proprietatile de vascozitate si elasticitate ale tesuturilor pe care le ocupa. Cu cat exista mai mult acid hialuronic in piele, cu atat hidratarea, elasticitatea si fermitatea acesteia sunt mai mari, ridurile sunt absente sau estompate, iar aspectul fetei este mult mai tanar.
Din punct de vedere biochimic, HA este cel mai abundent membru al unui grup de compusi numiti glicozaminoglicani sau mucopolizaharide acide care alcatuiesc substanta de baza a pielii. Molecula de HA arata ca un un lant lung cu multe spirale care se intrepatrund si care atrag apa (hidrofila). In tesutul conjunctiv, principala functie biologica a HA este aceea de a crea volum si de a lubrifia structurile extracelulare prin formarea unei matrice gelatinoase in care fibrele de colagen si elastina sunt incorporate si tinute impreuna intr-o aliniere adecvata.
Beneficiile acidului hialuronic sunt incontestabile, dar concentratia sa naturala scade odata cu inaintarea in varsta, ceea ce are ca rezultat scaderea elasticitatii si a capacitatii tegumentului de a retine apa si cresterea tendintei pielii de a forma riduri si de a capata un aspect imbatranit.
Desi izolat pentru prima data in 1934, HA a fost dezvoltat ca filler dermic pentru corectarea ridurilor si definirea contururilor abia in 1989, cand Endre Balazs i-a descoperit biocompatibilitatea si lipsa imunogenitatii, deschizand larg portile unei industrii care a evoluat exploziv in ultimele decenii revolutionand procedurile dermato-estetice faciale.
Beneficiile acidului hialuronic pentru piele
Reducerea ridurilor
Acidul hialuronic este la ora actuala unul dintre cele mai populare tratamente de ingrijire a pielii. Poate fi administrat sub forma de suplimente orale, creme topice, seruri sau injectii.
Cercetatorii au adus numeroase dovezi ca acidul hialuronic administrat oral are proprietati anti-aging care imbunatatesc tonusul pielii si reduc liniile fine si ridurile.
Studiile sugereaza ca acidul hialuronic ajuta la cresterea in volum a tesuturilor moi, mentine pielea hidratata, stimuleaza producerea de colagen si elastina, confera suplete, tonus si reduce cicatricile.
Conform unui studiu din 2017 prezentat in Dermatologie clinica, cosmetica si investigationala, dupa 12 saptamani de tratament cu hialuronan oral, 60 de persoane cu “laba gastii” au raportat o reducere a adancimii si volumului ridurilor. De asemenea, au remarcat o imbunatatire a stralucirii si supletei tegumentare.
Un alt studiu din 2017 din Journal of Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine a raportat in mod similar rezultate promitatoare dupa administrarea unor suplimente de acid hialuronic care contineau biotina, vitamina C, cupru si zinc. Dupa 40 de zile de terapie, grupul de femei participante la experiment, avand varste cuprinse intre 45 si 60 de ani, au constatat:
- Elasticitate imbunatatita a pielii
- Textura ameliorata
- Reducerea adancimii ridurilor
- Cresterea cu 24% a hidratarii pielii
Fillere dermale pentru umplerea ridurilor si reconturarea fetei
Desi exista multe studii care atesta ca HA functioneaza ca un produs cosmetic anti-imbatranire, cea mai spectaculoasa si populara aplicatie a sa o constituie injectarea la nivelul fetei (filler dermal), procedura care reduce ridurile si adauga plenitudine conturului facial.
Utilizarea fillerelor dermice care consta in injectarea la nivelul pielii sau buzelor a acidului hialuronic are un mecanism dublu de actiune care explica stergerea ridurilor faciale: HA se integreaza in tesutul dermic si atrage, in a doua faza, moleculele de apa de care se leaga, ceea ce sustine umplerea ridurilor.
In starea sa naturala nemodificata, HA exogen implantat este degradat rapid de o enzima tisulara numita hialuronidaza, timpul sau de injumatatire fiind de 12 pana la 24 de ore. Pentru a creste rezistenta la actiunea enzimatica si prezervarea sa in tesuturi, molecula de acid hialuronic naturala trebuie stabilizata prin anumite reactii chimice.
Exista 2 tipuri de HA stabilizat folosite in prezent: (1) HA de origine animala, mai exact aviara (ex Hylaform) si (2) HA nederivat de la animale (NASHA), generat prin fermentatia bacteriana (Restylane si Juvaderm). Cele 2 produse aprobate pe baza de acid hialuronic de tip NASHA, Restylane si Juvaderm sunt extrem de populare pe piata internationala de umplere dermica.
Aprobate pentru corectia ridurilor si pliurilor faciale moderate pana la severe, cum ar fi pliurile nazolabiale, aceste produse se utilizeaza in principal in treimea inferioara a fetei si zona periorala, inclusiv comisurile orale si, in mod adjuvant, pentru ridurile statice care persista dupa chemodenervarea cu toxina botulina. Dar medicii dermatologi utilizeaza fillerele dermice si pentru volumizarea si redefinirea buzelor, corectarea pometilor, a nasului, pleoapelor sau altor deficiente de la nivelul fetei.
Fillerele dermice pot fi utilizate impreuna cu alte injectabile, inclusiv neuromodulatoare (Botox, Xeomin si Dysport) si stimulatoare de colagen (Sculptra si Radiesse). Combinarea injectabilelor poate oferi o imbunatațire dramatica a aspectului pielii si ofera pacienților o alternativa preferata la tratamentele chirurgicale.
Hidratarea pielii
Fie ca este administrat oral sau local, HA creste hidratarea cutanata si este util persoanelor cu pielea uscata.
Un studiu din 2014 care a testat efectele HA administrat local, sub forma de lotiune, ser si crema a demonstrat o crestere a hidratarii pielii de pana la 96% dupa numai doua luni de utilizare. Cu toate acestea, efectele preparatelor topice de HA depind de marimea moleculelor de acid hialuronic care sa favorizeze penetrarea agentului biologic activ la nivelul dermului.
Ajuta la vindecarea ranilor
Conform unor studii, acidul hialuronic s-a dovedit providential pentru plagile cutanate, la care nu numai ca a redus inflamatia, dar a ajutat si la repararea mai rapida a tesuturilor lezate.
Acidul hialuronic ajuta ranile sa se vindece mai repede prin reglarea nivelului de inflamatie, scaderea durerii si semnalizarea formarii de noi vase in zona afectata.
Acidul hialuronic are, de asemenea, proprietati antibacteriene, astfel incat poate ajuta la reducerea riscului de infectie atunci cand este aplicat direct pe ranile deschise
Imbunatateste textura pielii
Nu este deloc surprinzator ca avansarea in varsta sa atraga dupa sine afectarea texturii netede a pielii, marcata de asperitati inestetice, ce pot avea un impact psihic si social devastator asupra unor persoane. Dar medicii par optimisti in aceasta privinta, propunand acidul hialuronic ca un remediu promitator pentru netezirea rugozitatii pielii si cresterea elasticitatii acesteia.
Efect anti-imbatranire
Unii oameni de stiinta cred ca scaderea prematura a cantitatii de acid hialuronic de la nivelul dermului ar trebui pusa pe seama expunerii prelungite la radiatia ultravioleta, poluarii sau consumului de tutun, printre alti factori. Ei si-au exprimat ingrijorarea fata de acest fenomen, in conditiile in care aproape 50% din totalul acidului hialuronic din organism se afla localizat la nivelul pielii, iar diminuarea acestui compus amorf favorizeaza deshidratarea, pierderea elasticitatii pielii si accentueaza formarea ridurilor.
Acidul hialuronic aplicat local poate stopa acest proces si il poate reversa, reducand semnificativ profunzimea ridurilor, in paralel cu cresterea fermitatii si elasticitatii pielii. Potrivit unui studiu din 2014, prin aplicarea de acid hialuronic local, de doua ori pe zi, timp de 8 saptamani, s-a obtinut o scadere cu pana la 40% a profunzimii ridurilor si o crestere cu pana la 55% a fermitatii si elasticitatii pielii in comparatie cu participantii care nu au aplicat HA.
Luarea suplimentelor orale de acid hialuronic ar putea preveni, de asemenea, acest declin, oferind corpului tau cantitați suplimentare pentru a le incorpora in piele. S-a demonstrat ca dozele de 120-240 mg pe zi, timp de minim o luna, cresc semnificativ umiditatea pielii si reduc uscaciunea cutanata la adulți.
Reduce dermatita
Un alt beneficiu, de asemenea din zona dermatologiei, identificat de specialisti, il contituie ameliorarea eczemelor usoare pana la moderate, studiile sugerand ca administrarea sub forma de spuma a fost mai agreata de participanti si le-a imbunatatit eczema mai mult decat o crema emulsie care contine ceramida.
Beneficiile acidului hialuronic pentru ochi
Acidul hialuronic este aprobat pentru utilizare in unele interventii oculare nu numai datorita efectelor sale de reducere a inflamatiei, ci si de accelerare a vindecarii dupa interventiile chirurgicale.
Un beneficiu deloc de neglijat vizeaza ochii uscati si iritati, o patologie care a escaladat in ultimii ani atat la adulti cat si la copii, odata cu expunerea fortata la ecranele calculatoarelor pentru perioade lungi de timp, in conditiile pandemiei si activitatilor predominante online. Utilizat sub forma de picaturi pentru ochi sau in lentile de contact, acidul hialuronic s-a dovedit un aliat pretios pentru mentinerea sanatatii oculare, el reusind sa mentina ochii umezi si sa imbunatateasca acuratetea vederii. Un studiu din 2019 a constatat ca administrarea unei combinatii de acid hialuronic oral si topic a atenuat simptomele de ochi uscat la participanti.
Beneficiile acidului hialuronic pentru oase si articulatii
O intrebuintare medicala apreciata de medicii ortopezi consta in injectarea intraarticulara a gelurilor cu acid hialuronic. In special in cazurile care asociaza pierderea cartilajului articular cu rol de a amortiza socurile aparute in cursul miscarilor, injectarea de acid hialuronic a dus la ameliorarea durerii, imbunatatirea lubrefierii articulare si a contribuit la eficienta sporita a celorlalte tratamente antiinflamatoare. Beneficiile au durat de la 6 luni pana la un an.
Un studiu din 2017 care a evaluat diferite combinatii de tratament pentru persoanele cu osteoartrita insotita de dureri articulare si inflamatie, a aratat ca aditia terapiei orale cu acid hialuronic la medicatia standard utilizata pentru tratarea acestor simptome (de tipul AINS sau corticosteroizi) poate potenta eficienta acestor tratamente.
Exista studii care au demonstrat ca luarea a 80-200 mg de HA oral, zilnic, timp de cel puțin doua luni ar putea reduce semnificativ durerea de genunchi la persoanele cu osteoartrita, in special la cei cu varste intre 40 si 70 de ani.
Afectiuni parodontale
Acidul hialuronic topic (administrat local) poate fi un adjuvant pretios pentru vindecarea ranilor de la nivelul cavitatii orale, dovedind efecte benefice in cazul persoanelor cu afectiuni gingivale si ulcere bucale. De asemenea, HA a avut un impact pozitiv in ingrijirea postoperatorie a persoanelor supuse unor proceduri stomatologice.
Beneficiile potentiale ale acidului hialuronic pentru refluxul acid
Refluxul acid apare atunci cand secretia gastrica acida reflueaza din stomac in esofag. Este un simptom comun al GERD (boala de reflux gastroesofagian) care poate duce inclusiv la aparitia unor leziuni ale peretelui esofagului si la senzatia de arsura la acest nivel.
Desi cercetatorii nu au gasit pana acum prea multe explicatii, studiile sustin ca acidul hialuronic ar putea ameliora leziunile esofagiene cauzate de agresiunea acida a secretiei gastrice si ar putea facilita un proces de vindecare mai rapid.
Un studiu a aratat ca persoanele care au luat suplimente de acid hialuronic si condroitin sulfat in combinatie cu medicamente care reduc aciditatea au avut mai putine simptome de reflux acid decat cei care au luat doar medicamente care reduc aciditatea.
Trateaza uscaciunea vaginala
Menopauza vine la pachet cu multe inconveniente, intre ele numarandu-se si uscaciunea vaginala. Iti poate afecta calitatea vietii intime si poate determina nu doar senzatia de disconfort, ci si de durere sau friabilitate a mucoasei.
Un studiu din 2016 a constatat ca o combinatie de crema cu acid hialuronic cu o crema pe baza de estrogen a ajutat la ameliorarea simptomelor de uscaciune vaginala. Mai mult, acidul hialuronic s-a dovedit a fi cel mai eficient dintre cele doua variante de creme, astfel ca persoanele care nu pot utiliza un tratament hormonal estrogenic au alternativa utilizarii doar a HA pentru eliminarea simptomelor.
Previne durerea vezicii urinare
Cistita interstitiala sau sindromul vezicii urinare dureroase (IC/PBS) apare atunci cand peretii vezicii urinare devin inflamati si iritati, ceea ce exacerbeaza sensibilitatea si durerea la acest nivel. Acidul hialuronic intravezical, un tratament care implica administrarea sa printr-un cateter, direct in vezica urinara, s-a dovedit o solutie viabila pentru atenuarea unor simptome asociate acestui sindrom.
Un studiu a evaluat persoanele cu IC/PBS carora li s-a administrat acid hialuronic timp de 3 luni. In timp ce senzatia de urinare pe timpul noptii s-a redus cu 40%, durerea vezicala s-a ameliorat cu 30%, iar medicii au constatat ca inclusiv nevoia pacientilor de a lua medicamente analgezice s-a diminuat semnificativ.
Cum sa utilizezi acidul hialuronic in siguranta
Persoanele care folosesc acid hialuronic in mod regulat raporteaza, in general, foarte putine efecte secundare, pentru ca acidul hialuronic este extrem de biocompatibil. Insa prezenta unor infectii ale pielii sau articulatiilor genunchiului sau orice alta problema in jurul locului de injectare a acidului hialuronic, ar putea face nesigura administrarea tratamentului.
In mod similar, prezenta unei cantitati crescute de lichid intraarticular ar putea amana utilizarea acidului hialuronic, pana la remiterea acestuia.
De asemena, unele medicamente pot interfera cu acidul hialuronic, de aceea discuta cu medicul tau inainte de administrarea acestor terapii pe baza de HA.
Forme de prezentare a acidului hialuronic
Acidul hialuronic este disponibil intr-o varietate de forme diferite, avand diverse modalitati de administrare.
Administrarea orala
Tabletele de acid hialuronic s-au dovedit eficiente pentru tratarea mai multor probleme, inclusiv:
- hidratarea pielii si reducerea ridurilor
- dureri articulare
Administrarea topica
Acidul hialuronic administrat local este disponibil sub urmatoarele forme:
- creme
- lotiuni
- seruri
- spume
Produse de ingrijire a pielii care contin acid hialuronic se administreaza zilnic sau chiar de doua ori pe zi, insa aceste recomandari pot varia in functie de produs. Ele cresc nivelul de umiditate a pielii si reduc semnele de imbatranire.
Administrarea injectabila
Acidul hialuronic administrat injectabil poate avea o gama larga de utilizari, atat cosmetice cat si medicale.
Un scop cosmetic al acidului hialuronic implica reconturarea fetei si buzelor prin folosirea fillerelor dermice. Un dermatolog injecteaza acid hialuronic in buze pentru a le conferi un aspect mai plin.
Acidul hialuronic injectabil ar putea provoca efecte adverse, insa acestea sunt cauzate de injectie mai mult decat de acidul hialuronic propriu zis (ex. durere, echimoza, eritem, mancarime, tumefactie la locul injectiei).
Utilizarea suplimentelor de acid hialuronic sau a produselor topice poate ajuta la mentinerea unui aspect tineresc si la controlul multor semne ale imbatranirii. Cu toate acestea, HA poate ajuta si la tratarea unor afectiuni medicale, cum ar fi uscaciunea vaginala sau durerile articulare.
Surse de informatie:
https://www.verywellhealth.com
https://www.healthline.com
https://www.medicalnewstoday.com
https://www.seriouslyskin.com
Text: Dr. Cornelia Paraschiv, Senior Medical Editor