Cresterea neasteptata a cazurilor de COVID-19 in timpul verii, care a configurat cel de-al saselea val de infectii, rastoarna ipoteza unei evolutii sezoniere a COVID-19.
Desi specialistii se asteptau la o recrudescenta a cazurilor in perioada sezonului rece sau, cel putin, la o suspendare a infectarilor cu Omicron pe perioada verii, cele doua subvariante, BA4 si, mai ales BA5, au contrazis flagrant previziunile acestora. Virusurile s-au dovedit nu numai extrem de contagioase, dar au etalat si o abilitate iesita din comun de a se sustrage anticorpilor de protectie din vaccinare sau infectii anterioare, inclusiv de data recenta. Modificarile aduse proteinei spike, pe care virusul o foloseste pentru a patrunde in celule, i-au sporit capacitatea de a ocoli apararea imunitara.
Intr-o conferinta de presa din 6 iulie, dr. Michael Ryan, MPH, directorul executiv al Programului pentru urgente in sanatate al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, a declarat ca multe tari europene au inregistrat o crestere a numarului cazuri, a numarului de spitalizari, dar nu si o crestere a internarilor la terapie intensiva.
Portugalia, tara aproape integral vaccinata, a fost si prima tara europeana lovita de valul 6, numarul de cazuri crescand exploziv in lunile aprilie si mai. Conform datelor Directiei Generale Sanatate (DGS), in cele doua luni a inregistrat un total de 988.307 cazuri, ceea ce inseamna 21 % dintre toate infectiile notificate de Portugalia Organizatiei Mondiale a Sanatatii de la inceputul pandemiei (OMS).
Ulterior cazurile de Omicron BA5 si BA4 s-au extins la nivelul tarilor europene, iar datele comunicate de ECDC, provenite de la 15 tari care au efectuat secventieri asupra virusului in ultima saptamana din iunie arata ca subvariantele BA5 si BA4 constituie 72,1% dintre cazurile secventiate, pe locul secund situandu-se varianta BA2 cu 24% dintre cazuri. BA5, insa, se pare ca se detaseaza treptat, devenind subvarianta dominanta atat in Europa cat si Statele Unite.
Cum au aparut si cum s-au raspandit subvariantele Omicron BA4 si BA5?
Ambele subvariante de Omicron, atat BA5 cat si BA4 au aparut pentru prima oara iarna trecuta in Africa de Sud unde au declansat o noua recrudescenta a numarului de cazuri.
Omicron a inceput sub forma a trei subvariante (adica un grup de virusuri provenite din acelasi virus parinte) care au aparut toate la sfarsitul lunii noiembrie 2021 in Africa de Sud: BA.1, BA.2 si BA.3.
Desi aceste prime 3 variante erau suficient de distincte genetic pentru a primi propriile nume grecesti, din anumite motive, acest lucru nu s-a intamplat, iar Organizatia Mondiala a Sanatatii le-a desemnat ca subvariante ale Omicron.
BA.4 a fost detectat pentru prima data in ianuarie 2022 in Africa de Sud, in timp ce BA.5 a aparut in Africa de Sud, in februarie 2022.
Ambele par sa fie ramuri ale BA.2, impartasind multe mutatii identice. Ele au, de asemenea, multe mutatii suplimentare care pot avea un impact asupra transmiterii.
Sunt abordate impreuna, deoarece mutatiile in proteina lor spike sunt identice. Cu toate acestea, ele difera in unele dintre mutatiile de pe corpul virusului, care par sa confere un avantaj competitiv subvariantei BA5.
BA5, artistul in evadare al COVID-19
Peter Chin-Hong, MD, expert in boli infectioase la Universitatea din California din San Francisco este de parere ca BA5 este “artistul in evadare al COVID”, pentru ca proteina sa spike arata atat de diferit, inclusiv in comparatie cu varianta BA.1 a Omicronului care circula iarna trecuta. De aceea, garzile organismului– anticorpii – nu il recunosc, afirma el.
Se credea anterior ca persoanele care au fost vaccinate, au primit tratamente cu anticorpi sau au dezvoltat imunitate naturala de la contractarea virusului, cel putin în lunile de dupa expunere sunt protejati de o noua infectie.
Dar Andrew Robertson, ofiterul șef al sanatatii din Australia de Vest, a declarat pentru News.com ca vede oameni reinfectati cu coronavirus în cateva saptamani.
„Ceea ce vedem este un numar tot mai mare de oameni care au fost infectati cu BA.2 și apoi redevin infectati dupa patru saptamani”, a spus el. Si aceasta a doua infectie este aproape sigur fie BA.4, fie BA.5”, a mai adaugat oficialul.
Un studiu publicat in revista Nature pe 5 iulie, bazat pe studii de laborator conduse de o echipa de la Universitatea Columbia din New York City, a indicat ca BA.4 si BA.5 sunt de patru ori mai rezistente la anticorpii obtinuti din trei doze de vaccin comparativ cu BA. 2, o versiune anterioara a Omicron cu care cele doua subvariante sunt cele mai inrudite.
„Studiul nostru sugereaza ca, pe masura ce aceste subvariante foarte transmisibile continua sa se extinda pe tot globul, vor duce la mai multe infectii care se manifesta tot mai diferit la persoanele care sunt vaccinate si stimulate cu vaccinuri ARNm disponibile in prezent”, a spus autorul principal al studiului, David Ho, MD, de la Universitatea Columbia, intr-un comunicat de presa.
Valul 6 in Romania
Numarul de cazuri a escaladat recent si in Romania. Ministrul Sanatatii, prof. Dr. Alexandru Rafila a declarat ca “aproape 15.000 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost inregistrate saptamana trecuta”. El a precizat ca in ultimele trei saptamani a existat o dublare saptamanala a numarului de infectari, iar cresterea ar mai putea dura 4 - 5 saptamani. Cu toate acestea numarul de cazuri de la ATI continua sa ramana scazut, deoarece, spun specialistii, subvarianta Omicron B.A.5 nu produce atat de multe infectii severe.
Numarul infectarilor creste si in randul copiilor, astfel incat spitalele de pediatrie iau in calcul alocarea unor sectii speciale pentru tratarea micilor pacienti.
Din 12 iulie s-a revenit la raportarea zilnica a cazurilor, in conditiile acestei escaladari a numarului de infectii. DSP a cerut, de asemenea, spitalelor sa reactiveze planurile de rezilienta pentru COVID-19. Aceasta inseamna concret ca toate spitalele sa isi refaca circuitele pentru pacientii infectati cu SARS-CoV-2.
Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, a declarat ca Romania, la fel ca alte tari din Europa, trece printr-un moment de crestere rapida a cazurilor de coronavirus, dar ca asta nu pune probleme asupra sistemului de sanatate.
Rafila a estimat ca la inceputul lunii august s-ar putea ajunge in scenariul pesimist la 10.000 de cazuri de infectare cu coronavirus pe zi si a recomandat reinstituirea masurilor de protectie, evitarea aglomeratiilor, purtarea mastilor in spatii inchise si in circumstante care cresc expunerea.
Ce simptome predomina in infectiile din valul 6?
Pe baza datelor din Zoe COVID Symptom Study (in care oamenii raporteaza simptome prin intermediul aplicatiei pentru telefon), cele mai frecvente simptome de infectie cu coronavirus in Anglia (unde domina BA.4 si BA.5) sunt rinoreea, durerea in gat, durerea de cap, tusea persistenta si oboseala. Sub o treime dintre respondentii studiului au indicat ca au avut febra si frisoane.
Totusi, reinfectarile cu diverse variante ale COVID-19, chiar daca cele mai recente nu mai sunt atat de severe, cresc riscul aparitiei tulburarilor specifice Long Covid sau Covid prelungit. Acesta consta in aparitia unor simptome reziduale dupa o infectie acuta COVID-19 la o buna parte dintre persoanele care au trecut prin boala: ceata cerebrala (probleme de memorie si concentrare), oboseala extrema, dificultati de respiratie, palpitatii, dureri articulare, depresie si anxietate, insomnie, dureri de cap, abdominale sau eruptii cutanate. Riscul creste odata cu inmultirea episoadelor COVID, iar ultimele subvariante care nu sunt recunoscute de sistemul imun (de anticorpii post infectie sau post vaccin) favorizeaza infectiile repetate.
Ce recomanda autoritatile europene?
Uniunea Europeana a declarat ca este „critic” ca autoritatile din blocul celor 27 de tari sa ia in considerare sa ofere al doilea rapel impotriva coronavirusului persoanelor cu varste cuprinse intre 60 si 79 de ani si altor persoane vulnerabile, in conditiile in care noul val de pandemie se extinde pe continent.
„Luand in calcul cazurile si spitalizarile care cresc din nou pe masura ce intram in perioada de vara, indemn pe toata lumea sa se vaccineze si sa faca rapelul cat mai repede posibil. Nu exista timp de pierdut”, a declarat comisarul european pentru sanatate si siguranta alimentara, Stella Kyriakides, intr-un comunicat.
Centrul European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (ECDC) si Agentia Europeana pentru Medicamente au spus ca al doilea rapel poate fi administrat la cel putin patru luni dupa primul rapel. Acest indemn survine dupa ce din aprilie s-a recomandat ca persoanele de peste 80 de ani sa fie luate in considerare pentru un al doilea rapel.
„Deoarece un nou val se desfasoara in prezent in Europa, cu rate in crestere ale internarilor in spitale si in sectiile de terapie intensiva, este esential ca autoritatile de sanatate publica sa ia in considerare acum persoanele intre 60 si 79 de ani, precum si persoanele vulnerabile de orice varsta pentru un al doilea rapel.” au declarat agentiile intr-un comunicat.
Agentiile sanitare au subliniat insa, ca, in prezent „nu exista dovezi clare care sa sustina administrarea unei a doua doze de rapel persoanelor sub 60 de ani care nu prezinta un risc mai mare de boala severa”. De asemenea, nu este nevoie imediata de a oferi un al doilea booster lucratorilor din domeniul sanatatii sau celor care lucreaza in centrele de ingrijire pe termen lung, cu exceptia cazului in care acestia sunt expusi unui risc ridicat, au adaugat ei.
Cu toate acestea au existat unii specialisti care sunt de parere ca ar trebui sa se implementeze vaccinuri mai eficiente, care vizeaza specific Omicron. “Atunci probabil vom emite recomandari privind vaccinarea cu al doilea rapel, adica cu a patra doza ” a declarat ministrul sanatatii polonez care a solicitat companiilor farmaceutice sa vina cu un vaccin actualizat, adaptat noilor subvariante.
Prof. Alexandru Rafila, Ministrul Sanatatii, evaluand cifrele globale, considera ca exista „o influenta mica a vaccinarii cu acelasi tip de vaccin in aceasta perioada”.
„Solutia este in momentul de fata: cine nu s-a vaccinat deloc, sa se vaccineze cu doua doze, sa faca o eventuala doza a treia booster, iar a patra sa fie o doza care intr-adevar, prin studiile efectuate, opreste transmiterea acestei variante”, a mai spus Alexandru Rafila.
„Sincer sa fiu, daca as pune in balanta – doza a patra acum sau doza a patra cu un vaccin specific in septembrie, eu personal as alege doza a patra cu un vaccin specific in septembrie”, a spus Alexandru Rafila in contextul protectiei persoanelor vulnerabile.
In Romania datele arata ca sunt doar 8 milioane de persoane care au facut 2 doze si 2,7 milioane care au facut trei doze, cu atat mai putin doza a patra.
Un nou mutant - sub lupa specialistilor
In acest timp, oamenii de stiinta isi fac griji cu privire la un nou mutant omicron – numit BA2.75 – care castiga teren in India si apare in alte tari.
Oamenii de stiinta spun ca varianta 2.75 se poate raspandi rapid si se poate ocoli imunitatea de la vaccinuri si infectiile anterioare. Nu este clar daca ar putea provoca o boala mai grava decat alte variante de Omicron, inclusiv BA.5, proeminent la nivel global.
„Este inca devreme sa tragem prea multe concluzii”, a spus Matthew Binnicker, director de virologie clinica la Clinica Mayo din Rochester, Minnesota. „Dar se pare ca, in special in India, ratele de transmitere arata o astfel de crestere exponentiala. Daca va depasi BA.5 ramane inca de stabilit.”
Surse de informatie:
www.ms.ro
https://www.wsj.com
https://covid19-country-overviews.ecdc.europa.eu/index.html
https://www.theguardian.com/
https://www.krmg.com/
https://www.nature.com
https://www.businessinsider.com/
https://www.ecdc.europa.eu
https://www.theportugalnews.com
www.who.int