Terapia fotodinamica este utilizata pentru a trata anumite afectiuni ale pielii si ochilor, precum si anumite tipuri de cancer. In dermatologie, terapia fotodinamica este folosita cu rezultate foarte bune in anumite tipuri de cancer de piele si boli inflamatorii cutanate.
“Terapia fotodinamica este o metoda revolutionara de tratament care este indicata atat pentru tratamentul unor boli dermato-oncologice, cat si al unor boli dermatologice inflamatorii si infectioase. Afectiunile care pot fi tratate cu succes sunt cancerele cutanate nonpigmentare, ca de exemplu, epiteliomul bazocelular superficial, keratozele actinice si cancerizarea in camp. In plus, terapia fotodinamica s-a dovedit benefica in tratamentul unor boli inflamatorii, cum sunt formele moderate sau moderat severe de acnee, unde poate fi o alternativa la tratamentele medicamentoase agresive, precum si in tratamentul unor boli infectioase HPV dependente: verucile veneriene sau condiloma accuminata si verucile de la nivelul mainilor si picioarelor. Este o metoda noninvaziva, bine tolerata, cu reactii adverse modeste comparativ cu alte terapii si cu eficacitate superioara, aspecte care o fac extrem de promitatoare ca alternativa terapeutica in dermatologie.” - a subliniat indicatiile si avantajele terapiei fotodinamice Conf. Univ. Dr. Daniel Boda, medic primar dermatolog, Doctor in stiinte medicale, care are experienta importanta in efectuarea acestei proceduri in cadrul Departamentului de Dermatologie din Ponderas Academic Hospital.
Cum actioneaza terapia fotodinamica
Principiul terapiei fotodinamice consta in inducerea citotoxicitatii la nivelul celulelor anormale, folosindu-se un medicament sensibil la lumina (agent fotosensibilizant) si o sursa speciala de lumina.Terapia fotodinamica actioneaza selectiv doar la nivelul celulelor anormale, fara sa fie distruse celulele normale.
Agentul fotosensibilizant se va activa doar dupa ce este expus la lumina. Odata aplicat pe piele in zona cu leziuni, medicamentul este absorbit si se acumuleaza preferential in celulele tinta. Apoi zona care urmeaza sa fie tratata este iluminata. Cand pielea este expusa la lumina, agentul fotosensibilizant se activeaza si reactioneaza cu oxigenul din celule generand un tip de oxigen extrem de reactiv si de toxic. Acesta distruge celulele reactionand cu componentele lor, cum ar fi proteinele si ADN-ul, in final producandu-se moartea acestora (necroza celulelor tinta).
In afara acestui mecanism direct de fotodistrugere, intervine si un mecanism indirect prin care vasele care hranesc leziunea sunt distruse. De asemenea, apare si o activare indirecta a raspunsului imun cu inflamatie (efect imunomodulator). Aceasta este modalitatea de actiune a terapiei fotodinamice in cazul anumitor leziuni pre-canceroase si al unor cancere de piele. Inducerea efectelor imunomodulatoare este folosita pentru a trata diverse afectiuni cutanate inflamatorii.
Indicatii in dermatologie
In ultimele decenii, terapia fotodinamica a castigat din ce in ce mai mult un loc important in tratamentul afectiunilor dermatologice.
Indicatii in onco-dermatologie
Terapia fotodinamica este o procedura moderna de tratament al tumorilor cutanate non-melanocitare, dovedind o eficienta inalta, cu rezultate terapeutice si cosmetice foarte bune si reactii adverse minime in cazul pacientilor la care interventia chirurgicala este contraindicata (pacienti cu comorbiditati importante), la cei care prezinta leziuni cutanate numeroase sau extinse sau la care metodele conventionale de tratament nu au dat rezultate.
Este utilizata cu succes pentru tratamentul urmatoarelor leziuni pre-canceroase si cancere superficiale de piele non-melanocitare:
- Keratoza actinica si cancerizare a campului - keratoza actinica se dezvolta dupa ani de expunere la soare. Este considerata o leziune pre-canceroasa, 5-10% dintre leziuni putand sa se transforme in carcinom cu celule scuamoase. Terapia fotodinamica este o modalitate de tratament mult mai practica, mai eficienta si cu rezultate cosmetice mai bune decat alte forme de tratament (ca de exemplu, crioterapia cu azot lichid, etc.) atunci cand trebuie tratate zone extinse, cu leziuni multiple, localizate in arii cu cicatrizare dificila (fata, scalp).
- Carcinom bazocelular de risc scazut, pe zone extinse, la care nu este indicata interventia chirurgicala
- Boala Bowen (carcinom cu celule scuamoase in situ)
Indicatii in afectiuni dermatologice inflamatorii si infectioase
Terapia fotodinamica este valoroasa si in tratarea afectiunilor dermatologice non-oncologice. Daca in cazul tumorilor distrugerea celulelor anormale este principalul scop al terapiei, in tratamentul afectiunilor inflamatorii ale pielii, modularea functiilor celulare are probabil rolul principal. Protocoalele terapeutice difera de cele aplicate in cazul cancerelor cutanate. Pentru tratamentul afectiunilor inflamatorii se folosesc doze mai mici de agent fotosensibilizant si lumina, efectele secundare fiind mult reduse. Pot fi necesare doua sau mai multe sesiuni pentru a obtine un raspuns terapeutic.
Rezultate foarte bune au fost obtinute pentru:
- Acnee vulgara - forme moderate si severe de acnee la nivelul fetei si trunchiului. Terapia fotodinamica are un efect antibacterian si antiseboreic important, cu rezultate rapide, fiind o alternativa la tratamentul medicamentos agresiv. Necesita maxim 2 sedinte. Rezultatele se mentin si 6 luni.
- Veruci plane de la nivelul fetei, mainilor si picioarelor si veruci genitale (condiloame acuminate) induse de infectia cu HPV (virusul papiloma uman)
Avantaje
- Este o procedura non-invaziva cu numeroase aplicatii in practica dermatologica
- Poate fi aplicata pe zone extinse
- Nu are toxicitate sistemica
- Are rezultate cosmetice foarte bune
- Se efectueaza in ambulatoriu si dureaza putin
- Poate fi aplicata foarte precis pe zona cu leziuni
- Se pot face sedinte multiple la intervale scurte, fara risc de supradozare
- Fara risc de interactiuni medicamentoase
Limite
- Poate trata doar zonele unde poate ajunge lumina
- Nu este indicata in cazul cancerelor care au metastazat
- Nu poate fi folosita la pacientii care au anumite boli hematologice
Procedura
Este important sa alegi un medic dermatolog care are experienta importanta in astfel de tratamente. Intelegerea principiilor de baza, cunoasterea agentilor medicamentosi, a surselor de lumina si a protocoalelor de tratament pentru diverse afectiuni, are o importanta cruciala si sta la baza obtinerii celor mai bune rezultate terapeutice, cu minime reactii adverse.
Terapia fotodinamica este o procedura de tratament care nu necesita internare - se efectueaza in ambulatoriu, in cabinetul medicului dermatolog. Nu este o procedura chirurgicala si nu necesita folosirea de ace. Poate necesita pregatirea zonei inainte de interventie, inclusiv eliminarea unor cruste sau scuame pentru a creste absorbtia agentului fotosensibilizant si penetrarea luminii.
Procedura implica 3 etape:
- Aplicarea agentului fotosensibilizant - initial, medicul dermatolog aplica direct pe zona afectata de la nivelul pielii medicamentul, cum ar fi acidul aminolevulinic, un agent fotosensibilizant sub forma de gel, aprobat pentru afectiunile cutanate. Medicul va stabili exact care este zona tratata - de exemplu, in cazul keratozei actinice, pot fi ambii obraji sau fruntea si nasul sau scalpul.
- Perioada de incubatie - este intervalul de asteptare intre aplicarea substantei si iluminare, timp in care celulele anormale de la nivelul pielii convertesc acidul aminolevulinic intr-o substanta care este extrem de sensibila la lumina. Medicul dermatolog va determina cat de lung va fi acest interval. Cu cat se asteapta mai mult timp, cu atat efectul va fi mai puternic. In cazul leziunilor usoare, acest interval poate fi de 90 de minute, ajungand la cateva ore in cazurile severe. Foarte rar, agentul se va aplica in dupa-amiaza zilei, pacientul urmand sa revina a doua zi dimineata.
- Expunerea la lumina - pacientul va sta in fata unei lampi in forma de U, cu lumina fluorescenta rosie sau albastra, care va culisa in jurul zonei de tratat timp de aproximativ 15 minute. In timpul expunerii la lumina, pacientul poate simti o senzatie de intepatura sau arsura, insa aceasta va disparea de indata ce se opreste iluminarea. Pentru a se evita afectarea ochilor, pacientul va purta ochelari de protectie.
Reactii secundare
Terapia fotodinamica este o metoda sigura si efectiva de tratament. Cele mai frecvente reactii adverse sunt reactii la locul aplicarii, cum ar fi:
- Inrosirea pielii
- Durere (resimtita ca o arsura)
- Mancarime
- Umflare (tumefiere)
- Iritatie
- Senzatia de amorteala, furnicaturi sau intepaturi
- Fotosensibilitate (sensibilitate exagerata la lumina puternica si la soare)
- Ocazional, hiperpigmentarea pielii
Cum arata pielea dupa procedura
In mod obisnuit, pielea care a fost tratata cu terapie fotodinamica va fi rosie, dureroasa si se va descuama, asemanator ca dupa o arsura solara. Acest aspect al pielii poate dura cateva zile sau o saptamana, uneori 2 saptamani, dupa care va reveni la normal. Uneori se pot forma vezicule si cruste inainte de a se vindeca complet.
Zona de piele tratata va fi acoperita cu un pansament care trebuie mentinut in medie 24 de ore. Medicul dermatolog te va informa exact cat. Incearca sa eviti sa te lovesti sau sa te scarpini si pastreaza zona cat mai uscata. Odata ce pansamentul este indepartat, te poti spala normal, cu miscari blande. Cel putin 48 de ore, evita sa aplici ceva pe zona tratata, cum ar fi aloe vera, vitamina C, machiaj sau creme hidratante. Dupa aproximativ 3 saptamani, orice crusta ar trebui sa cada singura. Daca se formeaza cicatrici, de obicei sunt de mici dimensiuni.
Terapia fotodinamica determina, de asemenea, ca pielea tratata sa devina pentru o anumita perioada foarte sensibila la lumina (fotosensibilitate). Din acest motiv, medicul iti va recomanda ca in primele 72 de ore dupa tratament sa stai cat mai mult in casa. Va trebui sa eviti inclusiv lumina puternica din interior. Evita sa mergi in locuri unde exista mult beton de culoare deschisa, nisip, zapada sau orice alta suprafata care ar putea sa reflecte lumina pe pielea ta. Crema de protectie solara nu te protejeaza impotriva reactiilor de fotosensibilitate.
Dupa aceasta perioada, te poti reintoarce la activitatile normale, aplicand masurile obisnuite de preventie fata de radiatiile UV. Se recomanda sa iti acoperi pielea cu haine lungi, sa porti ochelari si o palarie cu boruri largi si sa aplici pe piele crema cu protectie solara (SPF 50) atunci cand iesi afara.
Revenirea la control
Asigura-te ca vei reveni la consulturile de control, asa cum au fost recomandate de catre medicul dermatolog. De obicei, dureaza aproximativ 2 - 6 saptamani pentru ca zona sa se vindece complet, in functie de ce parte a corpului a fost tratata si cat de extinsa a fost zona.
Medicul dermatolog va stabili daca terapia fotodinamica a avut efect si va decide daca trebuie sa repete tratamentul. In unele cazuri, este posibil sa ai nevoie de mai multe sesiuni pentru rezolvarea completa a afectiunii. De exemplu, keratoza actinica poate fi tratata intr-o singura sedinta de tratament, in timp ce pentru leziunile de carcinom cu celule bazale pot fi necesare doua sedinte de tratament, la interval de aproximativ o saptamana. Pentru acnee poate fi nevoie de 1-2 sedinte.
Surse de informatie:
Terapia fotodinamica (PDT): prezent si viitor in dermatologie, Conf. Univ. Dr. Daniel Boda, medic primar dermatolog, Ponderas Academic Hospital
www.webmd.com
www.cancer.org
www.nhs.uk
www.yalemedicine.org
www.ema.europa.eu
Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Content Writer