Toti avem in viata momente de stres, pierdere, esec sau trauma. Felul in care raspundem la aceste evenimente are un impact extrem de mare asupra starii noastre de bine. Adeseori, nu putem sa alegem ceea ce ni se intampla, insa putem intotdeauna sa alegem cum sa reactionam la ceea ce ni se intampla. In practica nu este intotdeauna asa de usor pe cat este in vorbe. Insa una dintre cele mai interesante descoperiri din cadrul unor cercetari recente este aceea ca rezilienta (termenul psihologic pentru capacitatea omului de a se adapta la situatii nefavorabile), ca multe alte abilitati, poate fi invatata.
Intrebare
Ce anume te-a ajutat sa te adaptezi la situatii grele in trecut?
Inspiratie
“Omului ii poate fi luat totul, mai putin un lucru: ultima dintre libertatile umane, aceea de a-si alege atitudinea pe care sa o aiba intr-un set de circumstante date”, Viktor Frankl, medic psihiatru, parintele logoterapiei, supravietuitor a patru lagare de concentrare naziste.
Idei de actiune:
- Cere ajutor azi. Increde-te intr-un prieten, vorbeste cu un specialist, ia legatura cu un coleg, cere unui vecin o mana de ajutor.
- Cand ceva te tulbura, fa ceva ce-ti face cu adevarat placere. De exemplu, poti picta, incercand astfel sa iesi din starea negativa. Astfel, vei reusi sa aduci o noua perspectiva problemei pe care o ai.
Surse de informatie: www.actionforhappiness.org
Consultant: Mihaela Stefanoiu, psiholog Reteaua Privata de Sanatate Regina Maria
Citeste in continuare: