Iata cele mai frecvente 10 intrebari pe care, uneori, barbatii evita sa le adreseze medicului urolog, desi este recomandat.
Este normal sa simt ceva in testicule sau scrot?
Testiculele sunt glandele reproducatoare masculine in forma de ou. Cele doua testicule sunt suspendate intr-o punga de piele moale numita scrot si se afla in spatele penisului. La maturitate, sunt de obicei putin mai mici decat o minge de golf. Testiculele produc hormonul testosteron, precum si spermatozoizii, celulele reproducatoare masculine.
La majoritatea barbatilor, testiculele au aproximativ aceeasi dimensiune, dar poate fi normal ca unul sa fie putin mai mare decat celalalt. De asemenea, este obisnuit ca un testicul sa atarne mai jos decat celalalt. Exista o multime de structuri normale la nivelul testiculelor aflate in scrot. Testiculele trebuie sa se simta netede, fara umflaturi si sa aiba o consistenta ferma, dar nu dura. Este posibil sa simti un tub moale in partea din spate a fiecarui testicul, care se numeste epididim.
Un barbat ar trebui sa-si examineze testiculele o data pe luna, cand face dus, sustinand testiculul cu o mana si palpand (simtind) cu cealalta mana. Daca observi orice modificare sau ceva neobisnuit la testiculele tale, este important sa mergi la un consult la medicul urolog.
Ce cauzeaza umflaturi la nivelul testiculelor?
- Exista mai multe cauze ale umflaturilor testiculare:Varicocel - o colectie de vene marite la nivelul testiculelor care se simte ca o „punga de viermi” in scrot, in special pe partea stanga. Poate cauza infertilitate si scaderea in dimensiune a testiculelor.
- Hidrocel - o colectie de lichid din jurul testiculului.
- Chist epididimal - un nodul cauzat de o colectie de lichid in epididim.
- Torsiune testiculara - o umflare dureroasa brusca care apare atunci cand un testicul se rasuceste (este o urgenta si necesita interventie chirurgicala cat mai curand posibil)
- Epididimita - o infectie cu chlamydia, cel mai frecvent, la nivelul epididimului poate provoca umflarea scrotului, inrosirea si cresterea locala a temperaturii (senzatia de caldura la atingere); barbatul poate observa ca intregul scrot este rosu si sensibil (aceasta se numeste epididimo-orhita).
- Cancer testicular - o cauza mai putin frecventa de noduli testiculari, care pot avea dimensiunile unui bob de mazare sau pot fi mai mari.
Poate un barbat sa-si rupa penisul?
Da. Desi nu exista vreun os la nivelul penisului, acesta are un strat foarte puternic in jurul sau numit tunica albuginea care asigura rigiditatea in timpul unei erectii.
O fractura a penisului apare atunci cand acest tesut conjunctiv fibros „se rupe” in timpul actului sexual. Fractura penisului este o afectiune relativ neobisnuita.
Cand corpurile erectile se umplu cu sange la presiune ridicata, acest strat puternic mentine sangele in interior si permite erectia. Cand se aplica o forta rapida de impact asupra unui penis erect, de obicei in timpul actului sexual vaginal sau de masturbare agresiva, acel strat se poate rupe si apare sangerarea.
Exista, de obicei, un zgomot ca un pocnit foarte puternic, durere semnificativa, urmata de detumescenta (dezumflarea penisului cand erectia scade). Rezultatul este aparitia unei vanatai si umflaturi importante (hematom). Fractura penisului este o urgenta chirurgicala, iar reparatia chirurgicala este tratamentul obisnuit. Intarzierea in prezentarea la medic creste rata complicatiilor.
Cum arata sperma normala? Cand ar trebui sa-mi fac griji?
Sperma normala este groasa si gri-alba si poate avea consistente diferite.
Sangele din materialul seminal, daca este persistent, se numeste hematospermie si poate avea legatura cu o afectiune de prostata. Daca sperma ejaculata este urat mirositoare si se insoteste de durere, este important ca medicul sa verifice daca exista vreo infectie.
Sunt un barbat tanar si nu pot avea erectie. Este normal?
Disfunctia erectila este o problema importanta de sanatate care poate afecta in mod semnificativ bunastarea psihosociala a unui barbat. Disfunctia erectila inseamna incapacitatea constanta sau repetata de a obtine si/sau de a mentine erectia necesara care sa permita desfasurarea unui act sexual. Disfunctia erectila a fost in mod traditional considerata o boala a batranetii. Statisticile arata ca 1 din 3 barbati cu varsta de peste 40 de ani se confrunta cu aceasta problema si 1 din 10 barbati adulti va suferi de o disfunctie erectila pe termen lung.
Totusi, dovezile recente sugereaza o incidenta in crestere a disfunctiei erectile la barbatii sub 40 de ani.
Procesul de obtinere a unei erectii are mai multe fatete si exista mai multe mecanisme potentiale care pot fi perturbate. Este esential sa se identifice cauzele specifice ale disfunctiei erectile inainte de a continua cu optiuni terapeutice potential costisitoare si invazive. Progresele in modalitatile de diagnostic si tratament ofera in prezent modalitati de a identifica si gestiona disfunctia erectila la barbatii tineri, astfel incat merita sa discuti cat mai repede cu medicul urolog daca ai aceasta problema.
Disfunctia erectila la o varsta tanara poate fi cauzata de afectiuni psihice sau organice. Exemple sunt:
- Depresia, anxietatea si dificultatile legate de relatia cu partenera
- Traumatism anterior de coloana vertebrala
- Tulburari vasculare
- O boala preexistenta care afecteaza nervii sau vasele de sange, cum ar fi diabetul zaharat sau hipertensiunea arteriala necontrolate.
- Unele medicamente eliberate pe baza de reteta, droguri ilegale si fumat.
Pacientii cu disfunctie erectila de cauza psihogena prezinta simptome cu debut brusc, cu scaderea libidoului, dar cu o buna calitate a erectiilor spontane sau prin auto-stimulare, in timp ce barbatii cu disfunctie erectila de cauza organica se confrunta de obicei cu aparitia treptata a simptomelor si un libido scazut pana la normal. Tratamentele conservatoare, cum ar fi inhibitorii de fosfodiesteraza de tip 5 (PDE5), continua sa fie tratamentul de baza al disfunctiei erectile la barbatii tineri.
Care este dimensiunea normala a penisului? Cum pot sa-l fac mai mare?
Desi rezultatele pot varia usor intre studii, se considera ca lungimea medie a unui penis erect este cuprinsa intre 12.9-15 cm.
Studiile arata ca majoritatea barbatilor isi doresc sa aiba penisuri mai mari, unii alegand operatia de prelungire a penisului. Aceste interventii chirurgicale sunt considerate de Asociatia Americana de Urologie ca fiind riscante. Pentru un penis de dimensiuni normale, nu exista o modalitate sigura de a-l mari.
Penisul meu are acnee. Ar trebui sa ma ingrijorez? Ce pete de pe penis sau scrot sunt anormale?
Barbatii pot avea infectii sau iritatii ale foliculilor de par la nivelul pielii penisului, iar acest lucru nu este ceva neobisnuit. Insa daca observi urmatoarele, mergi la un consult la medicul urolog sau dermato-venerolog (medic specializat in diagnosticul si tratamentul bolilor de piele si al bolilor cu transmitere sexuala denumite si "boli venerice"):
- Ceva care arata ca un ulcer sau ca o rana cu o secretie
- Ceva care arata ca o mica bucata de conopida - probabil o veruca (neg)
- Ceva care a inceput ca o zona rosie, dar care s-a extins si dreneaza puroi - poate semnala o infectie mai grava.
Ii pot da sotiei mele o infectie urinara sau ea imi poate transmite una? Pot lua o boala cu transmitere sexuala de la un scaun de toaleta?
In general, infectiile de tract urinar (ITU) nu sunt considerate infectii cu transmitere sexuala (ITS). Exista, totusi, unele boli cu transmitere sexuala care pot provoca simptome similare unei ITU. O infectie urinara standard este cu bacteria Escherichia coli (E. coli) - cel mai comun tip - si nu este transmisa sexual, deoarece E. coli este o bacterie omniprezenta in acea zona.
Femeile care sunt predispuse la ITU pot face o infectie urinara (frecvent, o infectie urinara joasa denumita cistita) dupa actul sexual, dar asta nu inseamna ca partenerul ei este purtator de o infectie cu transmitere sexuala.
Nu, femeia nu iti poate transmite o ITU. Desi este posibil sa contactezi o infectie de la un scaun de toaleta care nu este curat, acesta ar fi un mod neobisnuit de transmitere.
Ar trebui sau nu sa fiu circumcis?
Folosirea circumciziei continua sa fie un subiect dezbatut. Este o decizie personala pe care niciun medic nu o poate lua in numele pacientului sau.
Un surplus de piele asemanatoare cu o gluga, denumit preput, acopera capul penisului (glandul). Prin circumcizie, preputul este indepartat chirurgical, expunand complet glandul penisului. Circumcizia permite o igiena locala mai buna si de asemenea, poate reduce sau preveni anumite boli, cum ar fi infectiile tractului urinar.
Potrivit Academiei Americane de Pediatrie (American Academy of Pediatrics - AAP), beneficiile generale pentru sanatate depasesc riscurile. Cu toate acestea, AAP nu recomanda circumcizia de rutina pentru baietii nou-nascuti. Procedura poate fi recomandata baietilor mai mari si barbatilor pentru a trata fimoza (imposibilitatea de a retrage preputul) sau pentru a trata o infectie a penisului.
Penisul meu este curbat. Ar trebui sa repar aceasta curbura?
Curbura peniana congenitala este denumita boala Peyronie. Curbura usoara a penisului de pana la aproximativ 30 de grade nu provoaca probleme functionale cu dificultati in timpul actului sexual si nu necesita o procedura chirurgicala de indreptare a penisului.
Curburile mai mari de 30 de grade pot afecta actul sexual. In functie de gradul de curbura, medicul urolog poate corecta curbura penisului prin diverse metode:
- Injectarea unui medicament in tesutul cicatricial care cauzeaza curbura.
- Efectuarea unei plicaturi (procedura de plicaturare) pentru a scurta partea mai lunga a penisului (indicata in cazul curburilor mai mici de 60°).
- Efectuarea unei incizii chirurgicale a tesutului cicatricial si utilizarea unei grefe sau proteze peniene pentru a prelungi partea mai scurta a penisului. Este recomandata de obiciei in cazul barbatilor cu erectii bune si o curbura de peste 60°.
Imi ia mult timp sa fac pipi si dureaza ceva timp pana sa incep. Ar trebui sa imi fac griji?
Astfel de dificultati in urinare se datoreaza in special hiperplaziei benigne de prostata (HBP). Hiperplazia benigna de prostata (HBP) – cunoscuta si sub denumirile de glanda prostata marita, hipertrofie benigna de prostata sau adenom de prostata – este o afectiune frecventa in randul barbatilor mai in varsta. Marirea glandei prostate rareori determina semne si simptome la barbatii sub 40 de ani. Aproximativ o treime din barbati experimenteaza simptome moderate spre severe in jurul varstei de 60 de ani si aproximativ jumatate cand ajung la 80 de ani.
Medicamentele pot ajuta in unele cazuri, dar daca problemele sunt atat de severe incat pacientul nu poate sa-si goleasca vezica urinara, medicul urolog poate recomanda interventia chirurgicala.
Unii barbati se tem ca aceste simptome ar putea semnala un cancer de prostata. Astfel de manifestari apar intr-o faza tarzie a bolii avansate. Cancerul de prostata nu provoaca semne sau simptome in stadiile incipiente. Insa este important sa mergi la medic ca sa te asiguri ca nu e o astfel de situatie.
Cum sa discuti cu medicul tau despre problemele de sanatate incomode
Cand vine vorba de comunicarea medic-pacient, femeile au un avantaj. Femeile tind sa vorbeasca mai mult in cadrul consultatiei, pun mai multe intrebari si au mai multe sanse sa vorbeasca despre aspecte ale vietii lor de zi cu zi, despre stilul lor de viata, despre sentimentele si emotiile lor. Toate aceste lucruri fac parte din ceea ce se numeste comunicare centrata pe pacient si ii ajuta pe medici sa adapteze recomandarile si tratamentul la particularitatile pacientului.
Pe de alta parte, a vorbi despre subiecte sensibile nu-i este usor nici unui barbat. Cand conversatia are ca subiect sanatatea – in special atunci cand vorbesc cu un medic – multi barbati devin si mai reticenti in a vorbi. Insa a invata sa-ti exprimi ingrijorarile si sa pui intrebari despre sanatatea ta sunt primii pasi in gasirea solutiilor.
Iata 6 strategii care sa faciliteze comunicarea cu medicul urolog despre problemele de sanatate incomode ale barbatilor:
Colaboreaza cu medicul tau
Considera-l pe medic un aliat si nu ca pe cineva care te va judeca. Daca nu te poti conecta cu medicul tau – sau daca nu esti dispus sa discuti deschis despre ceea ce te preocupa privind sanatatea ta – va fi mult mai dificil sa obtii ajutor pentru problema ta.
Afla mai multe despre simptomele tale
Nu numai ca vei invata suficient ca sa te ajute sa formulezi cele mai bune intrebari pe care sa i le adresezi medicului, dar vei descoperi rapid ca nu esti singurul barbat care are acea problema de sanatate. Desi esti ingrijorat sa impartasesti ceea ce ai, este linistitor sa stii ca medicul a mai auzit despre acea problema cu mult inainte, de la multi alti pacienti.
Noteaza-ti intrebarile
Planifica-ti intrebarile inainte de consultatie. Noteaza-ti pe smartphone sau scrie intrebarile pe o foaie de hartie. In cabinet, le puteti citi cu voce tare, mai degraba decat sa te gandesti atunci la ce sa-l intrebi pe medic. Astfel, nu vei uita sa relatezi orice detaliu important sau sa pui acele intrebari esentiale pentru tine.
Fii specific si vorbeste deschis
Nu trebuie sa-ti fie rusine sa-i spui medicului tau ca esti anxios inainte de a te lansa in detalii despre starea ta de sanatate. Medicul te poate ajuta sa spargi gheata in ceea ce priveste discutarea preocuparilor tale. Asigura-te ca explici cu propriile tale cuvinte si fii specific cu privire la simptomele tale.
Cand medicul iti va explica lucruri, fii atent si pune intrebari daca ceea ce auzi nu are sens pentru tine.
Chiar si cel mai bine intentionat medic poate prezenta prea multe informatii prea rapid si in termeni greu de inteles. Cere-i medicului sa clarifice si sa explice termenii medicali nefamiliari sau sa deseneze sau sa foloseasca imagini care sa te ajute sa intelegi anatomia sau un anumit test imagistic, cum ar fi o radiografie sau ecografie.
Roaga sa vina cu tine o persoana care te poate sustine
Abordarea subiectelor sensibile este mai usoara atunci cand ai alaturi o persoana familiara care sa te poata sprijini, cum sunt partenera, un frate sau un prieten de incredere. Uneori, oamenii apropiati observa lucruri pe care noi nu le observam. In plus, un al doilea set de urechi poate fi util atunci cand medicul explica posibilele cauze si solutiile la simptomele tale.
Nu suferi in tacere
Din pacate, nu este neobisnuit ca barbatii sa evite sa discute problemele lor de sanatate si sa nu mearga la medic. Adevarul este ca tacerea nu ofera nimanui ocazia de a fi ajutat. Indiferent de problema ta de sanatate, sunt sanse mari ca medicul sa iti poata oferi ingrijirea de care ai nevoie. In aproape toate cazurile, cu cat primesti mai devreme ajutor pentru probleme sensibile de sanatate, cu atat sansele de a le rezolva sunt mai mari.
Surse de informatie:
- www.health.clevelandclinic.org
- www.eu.freep.com
- www.hopkinsmedicine.org
- www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov