Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Totul despre testul Halosperm: ce este, cum se realizeaza, importanta

halosperm
Testul Halosperm este o investigatie care permite analiza materialului genetic furnizat de catre spermatozoid. Acesta determina calitatea ADN-ului, prin evidentierea gradului de fragmentare al materialului genetic. Este un test important pentru cuplurile ce se confrunta cu tulburari de fertilitate, deoarece contribuie la stabilirea cauzelor infertilitatii.

Ce este testul Halosperm?

Testul Halosperm este un test rapid, facil, realizat special pentru a determina calitatea materialului genetic furnizat de catre spermatozoizi. Este o investigatie ce permite nu doar stabilirea unui diagnostic, dar care contribuie semnificativ si la alegerea celei mai potrivite metode de reproducere asistata.

Tehnica ce sta la baza testului este reprezentata de dispersia cromatinei spermatozoidului. In urma acestei tehnici, fragmentele ADN integre prezinta un halou, ce este vizualizat cu ajutorul microscopului cu fluorescenta. Prin analiza intregii probe, se va stabili care este ponderea fragmentarii materialului genetic. 

Cum se realizeaza testul Halosperm?

Pentru realizarea testului Halosperm este necesara o proba de sperma. Aceasta este introdusa intr-o proba de gel, la care se adauga o solutie bazica pentru denaturarea  ADN-ului si o solutie de liza (de degradare) a proteinelor.

Solutia pentru liza proteinelor are rolul de a elimina proteinele cu rol structural din compozitia ADN-ului. Ulterior, solutia de degradare a ADN-ului separa structura bicatenara a acestuia in doua carene.

Urmatoarea etapa este reprezentata de hibridizarea fragmentelor de ADN. Aceasta tehnica face referire la marcarea fragmentelor de ADN cu markeri fluorescenti. In acest mod, materialul genetic poate fi usor de vizualizat la microscopul cu fluorescenta.

halosperm1

Testul Halosperm: cand se recomanda

Testul Halosperm este o investigatie care se face adeseori impreuna cu:

La aproximativ 15% dintre cei cu tulburari de fertilitate, care au rezultate considerate a fi normale la analiza spermei, se constata o scadere a calitatii materialului genetic. Aceasta este evidentiata cu ajutorul testului Halosperm.

Astfel, acest test este indicat in urmatoarele situatii:

  • cuplurilor ce nu reusesc obtinerea unei sarcini intr-o perioada de 6 luni;
  • cuplurilor cu istoric de avort;
  • obtinerea unor embrioni de calitate inferioara, chiar si in cursul celui de-al doilea ciclu de reproducere asistata.

De asemenea, testul Halosperm este indicat barbatilor care:

  • au varsta peste 40 de ani;
  • prezinta istoric de cancer;
  • poarta haine stramte;
  • au fost expusi la anumite substante toxice;
  • urmeaza anumite tratamente;
  • sunt diagnosticati cu infectii la nivelul tractului genital;
  • au varicocel (dilatarea venelor testiculare);
  • fumeaza;
  • consuma frecvent alcool;
  • au o dieta dezechilibrata nutritional;
  • au un stil de viata sedentar;
  • prezinta obezitate.

Interpretarea rezultatelor testului

Rezultatele testului Halosperm sunt prezentate sub forma unor procente. Acestea semnifica gradul de fragmentare a materialului genetic. Astfel, rezultatele obtinute se vor interpreta conform urmatoarei scheme:

  • fragmentare scazuta (mai putin de 15%);

In aceasta situatie, fertilizarea ovocitului se poate realiza pe cale naturala.

  • fragmentare moderata (15-25%);

Pentru obtinerea unei sarcini este indicat a apela la tehnica de inseminare intrauterina.

  • fragmentare crescuta (25-50%);

O rata crescuta de obtinere a sarcinii este posibila daca se foloseste tehnica fertilizarii in vitro. Pentru sanse mai mari se poate asocia cu injectarea intracitoplasmatica de spermatozoizi.

  • fragmentare severa (peste 50%);

In aceasta situatie, fertilizarea in vitro asociata cu injectarea intracitoplasmatica de spermatozoizi reprezinta singura modalitate de a obtine o sarcina. Este important ca in cadrul acestei proceduri, sa fie selectati spermatozoizii care indeplinesc cele mai multe criterii de calitate.

Testul Halosperm permite detectarea calitatii materialului genetic al spermatozoizilor. Acesta este util pentru cuplurile ce prezinta tulburari de fertilitate si barbatilor care sunt expusi factorilor favorizanti infertilitatii. Testul este util pentru a determina cauza infertilitatii, dar si pentru stabilirea celei mai potrivite tehnici de reproducere asistata.

Bibliografie:

Fernande J. L. et al., 2005, Helosperm îs an easy, and cost-effective alternative for determining sperm DNA fragmentation, Fertility and Sterility, 84(4):860;
basicmedicalkey.com, https://basicmedicalkey.com/chapter-22-dna-damage-halo-sperm-test/, accesat la data 07.09.2022;
www.halotechdna.com, https://www.halotechdna.com/productos/halosperm , accesat la data 07.09.2022;
examenlab.com, https://examenlab.com/for-men/your-results-explained/, accesat la data 07.09.2022.

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.