Testosteronul este un hormon sexual produs in mod natural, care se gaseste atat la barbati, cat si la femei. La barbati, testiculele produc cea mai mare parte a testosteronului. Sistemul endocrin monitorizeaza nivelurile de testosteron din corp si trimite semnale testiculelor pentru a produce testosteron atunci cand este necesar. Pe langa organele sexuale, glandele suprarenale contribuie la producerea de testosteron, dar intr-o masura mai mica.
Un nivel normal de testosteron este important pentru dezvoltarea caracterelor sexuale la barbati. Testosteronul este direct legat de pubertate, apetitul sexual si starea de spirit.
Un nivel scazut de testosteron poate sa apara la orice varsta, insa riscul creste ca parte a inaintarii in varsta. In timp ce doar 1% dintre barbatii tineri pot avea un nivel scazut de testosteron, 50% dintre barbatii cu varsta peste 80 de ani pot avea deficit de testosteron. Un nivel scazut de testosteron este mai frecvent la barbatii care au diabet zaharat sau sunt obezi.
Cel mai mare nivel de testosteron este in jurul varstei de 20 de ani, dupa care incepe sa scada treptat. Dupa varsta de 30-40 de ani, testosteronul scade pe o perioada de multi ani, cu aproximativ 1% in fiecare an, spre deosebire de scaderea brusca de estrogen la femei la menopauza. Termenul de „menopauza masculina” (uneori denumita andropauza) este o eticheta incorecta folosita uneori in mass-media, care sugereaza ca simptomele sunt rezultatul unei scaderi bruste a testosteronului la varsta mijlocie, similar cu ceea ce se intampla in menopauza feminina, ceea ce nu este adevarat.
Asociatia Americana de Urologie considera un nivel scazut de testosteron < 300 de nanograme pe decilitru (ng/dl). Cand nivelul de testosteron este scazut, barbatii vor experimenta adesea o serie de semne si simptome care produc sindromul deficitului de testosteron. Deficit inseamna ca organismul nu are o cantitate suficienta dintr-o anumita substanta, iar sindrom reprezinta un grup de semne si simptome care impreuna sugereaza o anumita conditie medicala. Problema este ca multe dintre aceste semne pot fi comune altor cauze, asa incat este important sa stii la ce sa fii atent.
Iata 11 dintre cele mai comune semne si simptome de testosteron scazut la barbati.
Scaderea Libidoului
Testosteronul este un hormon care joaca un rol crucial in libidou sau apetitul sexual. Desi este normal ca libidoul unui barbat sa scada odata cu inaintarea in varsta, nivelurile scazute de testosteron pot, de asemenea, sa reduca foarte mult dorinta de a face sex. Deoarece un nivel scazut de testosteron poate sa apara la orice varsta, din diverse motive, daca observi o schimbare a dorintei sexuale, mergi la un consult la medicul urolog.
Productie scazuta de sperma
Daca nu observi modificari majore in ceea ce priveste apetitul sexual, dar observi ca productia de sperma este mai mica decat de obicei, un nivel scazut de testosteron poate fi cauza. Testosteronul joaca un rol esential in modul in care testiculele produc sperma, iar o reducere a acestui hormon va determina scaderea volumului de sperma.
Dificultate in obtinerea sau mentinerea unei erectii
Unul dintre cele mai frecvente semne ale unui nivel scazut de testosteron este dificultatea in a obtine sau mentine erectia. Totusi, concentratia de testosteron nu este factorul esential care determina obtinerea unei erectii. Mai degraba, se considera ca testosteronul are un efect de modulare a erectiei, stimuland anumiti receptori din creier cu producerea de oxid nitric - o substanta chimica necesara pentru a obtine si mentine o erectie. Cand un barbat are un nivel scazut de testosteron, erectia devine mai dificila.
Inainte de a apela la terapia de substitutie cu testosteron, este important sa intelegi ca o serie de alte probleme de sanatate pot contribui, de asemenea, la capacitatea de a obtine sau de a mentine o erectie, cum ar fi:
- Consum de alcool
- Fumat
- Stres
- Anxietate
- Depresie
- Colesterol ridicat
- Diabet zaharat
- Hipertensiune arteriala (tensiune arteriala crescuta)
- Afectiuni ale tiroidei
Testicule si penis mai mici
Fara un flux constant de testosteron, tesuturile din penis, scrot si testicule se pot atrofia. Ca urmare, penisul isi poate reduce lungimea si circumferinta. Testiculele se micsoreaza, adesea reducandu-se la jumatate si devin spongioase in loc de ferme. De asemenea, poti observa ca scrotul se simte mai moale decat in mod normal. Desi terapia de substitutie cu testosteron nu va reface volumul testiculelor, atunci cand vine vorba de penisul tau, tratamentul are sanse mari de a-i „restabili gloria”.
Caderea parului
Caderea parului (alopecia) este un alt semn al deficitului de testosteron asociat in special cu imbatranirea. Totusi, s-a dovedit ca testosteronul scazut poate cauza caderea parului, indiferent de inaintarea in varsta. Poti observa ca iti pierzi nu numai parul de la nivelul scalpului, cat si parul de pe corp si fata. De exemplu, vei observa ca barba nu mai creste atat de repede si nu mai trebuie sa te razi atat de mult.
Nivel de energie scazut
S-ar putea sa nu mai ai chef sa faci lucrurile pe care le faci de obicei sau activitatile tale obisnuite te obosesc mai mult decat inainte, fara sa fie o cauza psihologica sau situationala. De asemenea, s-ar putea sa observi ca nu te mai recuperezi la fel de repede dupa o activitate fizica sau ca trebuie sa atipesti la mijlocul zilei pentru a putea continua activitatea de peste zi.
Daca dormi 7-8 ore in mod regulat si totusi te simti prea obosit pentru a functiona, discuta cu medicul tau despre testarea nivelului de testosteron. Terapia de substitutie cu testosteron poate imbunatati nivelul de energie.
Tulburari de somn
Daca ai dificultate in a adormi sau in a ramane adormit, in conditiile in care ai un stil de viata sanatos, discuta cu medicul tau. Multi barbati care au un nivel scazut de testosteron sufera si de apnee in somn, ceea ce poate inrautati lucrurile.
Pierderea masei musculare
Cand nivelul de testosteron se mentine scazut pentru perioade lungi de timp poate avea un efect catabolic asupra masei musculare, degradand muschii in loc sa contribuie la dezvoltarea acestora. Testosteronul este unul dintre factorii majori ai dezvoltarii si mentinerii masei musculare la barbati, asa incat atunci cand ai un deficit vei observa ca efortul tau nu produce efectul asteptat, chiar daca mergi la sala in fiecare zi. Iar ulterior, poti observa ca pierzi masa musculara.
Cresterea burtii (grasime viscerala) si ginecomastie (marirea sanilor)
Grasimea viscerala este grasimea profunda din abdomen care se formeaza in jurul organelor abdominale. Grasimea abdominala creste riscul de diabet zaharat tip 2 si boala arteriala coronariana. Legatura dintre obezitate si un nivel scazut de testosteron este un „cerc vicios”. Testosteronul scazut iti scade motivatia de a face activitate fizica, ceea ce poate favoriza ingrasarea. La randul lui, excesul de grasime abdominala poate sa reduca nivelul de testosteron, printr-o interactiune complexa de hormoni si enzime.
De asemenea, cand barbatii consuma o dieta cu scopul de a creste masa musculara, dar au un nivel scazut de testosteron si, prin urmare, nu se dezvolta masa musculara, caloriile va fi stocate sub forma de grasime.
In mod similar, atunci cand nivelul de testosteron scade, ginecomastia (marirea sanilor) este foarte frecventa. Tesutul glandei mamare incepe sa creasca din cauza dezechilibrului dintre testosteron si estrogen din corp. Pe langa observarea cresterii sanilor, ai putea simti durere sau sensibilitate. Sfarcurile pot devi sensibile, mai ales cand se freaca de haine.
Pierderea masei osoase
Desi osteoporoza este mai frecventa la femei, s-a descoperit ca barbatii cu un nivel scazut de testosteron au o masa osoasa mai mica decat cei cu niveluri normale. Oasele pot deveni atat de fragile incat o simpla cazatura sau actiuni obisnuite, cum ar fi aplecarea sau tusea, pot provoca o fractura. Cele mai frecvente fracturi asociate osteoporozei apar la sold, incheietura mainii sau la coloana vertebrala.
Schimbari de dispozitie si tulburari de memorie
Testosteronul ajuta la reglarea starii de spirit, astfel incat nivelurile scazute de testosteron pot cauza iritabilitate crescuta, perioadele de depresie si tulburari de concentrare. De asemenea, exista studii care arata o corelatie intre nivelul de testosteron si memorie - testosteronul scazut ar putea afecta negativ memoria.
Care sunt cauzele scaderii nivelului de testosteron?
Nivelurile de testosteron scad in mod natural pe masura ce barbatii imbatranesc, insa o serie de conditii sau boli pot cauza, de asemenea, un deficit de testosteron.
Multi barbati dezvolta sindromul deficitului de testosteron legat de:
- Inaintarea in varsta
- Obezitate (IMC >/= 30)
- Sindrom metabolic (hipertensiune arteriala, glicemie crescuta, colesterol crescut, grasime viscerala)
- Diabet zaharat tip 2 prost controlat
- Sindrom de apnee in somn obstructiv (SASO)
- Ciroza hepatica
- Alcoolism
- Boala cronica de rinichi
- Folosirea unor medicamente, ca de exemplu antidepresive sau medicamente antialgice de tipul opioidelor
Unii baieti se nasc cu boli care afecteaza testiculele si cauzeaza un nivel scazut de testosteron. Absenta testiculelor la nastere (anorhie)
- Testicule necoborate (criptorhidie)
- Hipoplazia celulelor Leydig (celule de la nivelul testiculelor specializate in productia de testosteron)
- Sindromul Klinefelter (o afectiune genetica care afecteaza 1 din 500-1000 de baieti care se nasc cu un cromozom X suplimentar: XXY in loc de XY)
- Sindromul Noonan (o afectiune genetica rara care poate provoca pubertate intarziata, testicule necoborate si infertilitate)
- Distrofie miotonica (parte a unui grup de tulburari ereditare numite distrofii musculare)
Barbatii pot dezvolta mai tarziu in viata sindromul deficitului de testosteron ca urmare a afectarii testiculelor in cadrul unor afectiuni sau conditii diverse, ca de exemplu:
- Traumatism testicular
- Indapartarea testiculelor ca urmare a unui cancer testicular
- Chimioterapie si radioterapie la nivelul testiculelor
- Infectii, in special infectii virale, ca de exemplu oreion sau infectia HIV
- Boli ale glandei pituitare care controleaza la nivelul creierului productia de testosteron
- Hemocromatoza, o boala genetica in care fierul se acumuleaza in exces in organe, inclusiv la nivelul glanei pituitare
- Boli autoimune, in care sistemul imunitar ataca propriile celule
Ce medici trateaza sindromul deficitului de testosteron?
Daca ai oricare dintre semnele unui nivel scazut de testosteron, este important sa mergi la un consult la un medic urolog (un medic specializat in tratamentul afectiunilor aparatului uro-genital) sau medic endocrinolog (un medic specializat in boli legate de hormoni).
Multe dintre aceste semne sunt comune si ar putea semnifica alte probleme de sanatate. Pentru a te asigura ca esti tratat adecvat, este necesar un diagnostic adecvat. Medicul va efectua anumite analize de sange pentru a confirma un nivel scazut de testosteron si pentru a afla cauza.
Masurarea testosteronului total din sange este analiza cea mai importanta. La barbatii tineri, cu varsta < 40 de ani, nivelurile de testosteron pot varia in mod natural pana la 30-35% in timpul zilei, atingand un maxim dimineata devreme (intre orele 4.00-8.00), cu cele mai scazute niveluri seara (intre orele 16.00-20.00). Din acest motiv, se recomanda recoltarea dimineata, in intervalul 7.00-10.00.
Un nivel normal de testosteron total este cuprins in intervalul 300-1.000 de nanograme per decilitru (ng/dL). Testosteronul total cuprinde testosteronul liber si testosteronul legat de proteinele care il transporta in sange. Interpretarea rezultatului necesita prudenta. Pe de o parte deoarece o mare parte din testosteronul legat de proteine nu este activ in organism. De asemenea, procentul care se leaga de proteine difera de la un barbat la altul.
De asemenea, o valoare usor scazuta de testosteron la un barbat de varsta mijlocie sau mai in varsta poate sa nu determine simptome. De aceea, pentru a confirma diagnosticul, medicul iti poate recomanda sa repeti analiza in doua dimineti diferite (sau de 3 ori daca rezultatele sunt echivoce), la un interval de 2-3 saptamani. Un rezultat initial usor sub limita inferioara a normalului poate sa arate o valoare normala in 30% din cazuri cand analiza este repetata.
Majoritatea barbatilor nu au nevoie de tratament. Insa atunci cand deficitul de testosteron determina osteoporoza sau disfunctie sexuala, tulburari de somn sau depresie, medicul poate prescrie terapia de substitutie cu testosteron. Nu incerca niciodata sa iti tratezi singur un posibil nivel scazut de testosteron cu medicamente care nu au fost recomandate de medic. In schimb, discuta cu medicul tau despre optiunile de tratament pentru a gasi tratamentul cel mai adecvat in cazul tau.
Ce intrebari ii poti pune medicului
Cand vei fi consultat de medic, este posibil sa fii un pic anxios. Te poate ajuta daca iti vei face o lista cu cele mai importante lucruri pe care vrei sa le discuti.
Iata cateva idei de intrebari pe care poti sa i le adresezi medicului:
- Ce analize sunt necesare pentru a afla daca exista un nivel scazut de testosteron?
- Trebuie sa repet aceste analize? Si daca da, cat de des?
- Daca am deficit de testosteron va fi mai greu sa produc sperma?
- Un nivel scazut de testosteron poate cauza infertilitate?
- Am dificultate in a obtine o erectie. Terapia de substitutie ma va ajuta?
- Ce medicamente pentru substitutia testosteronului exista? Pe care mi le recomandati?
- Am diabet. Asta inseamna ca trebuie sa fac tratament de substitutie hormonala?
- In familia mea exista rude care au boala arteriala coronariana. Este sigur pentru mine sa fac terapie de substitutie hormonala?
- Trebuie sa iau tratamentul toata viata?
Surse de informatie:
- www.byramhealthcare.com
- www.urologyhealth.org
- www.my.clevelandclinic.org
- www.health.harvard.edu