Nu este complet lipsit de logica sa fii ingrijorata in ceea ce priveste toaletele publice murdare. Orice suprafata contaminata poate sa transmita boli infectioase.
Totusi, riscul real de a face o boala de la vasul curat de toaleta este inexistent. Asta deoarece virusurile si bacteriile cauzatoare mor foarte repede odata ce se gasesc in afara corpului uman. Marea parte a microorganismelor pot supravietui doar cateva secunde pe vasul de toaleta si nu te poti infecta decat daca exista un contact direct cu organele tale genitale. Probabilitatea de a contacta o boala de la toaleta publica este egala cu sansa de a fi lovit de un trasnet. Iar acest lucru se aplica pentru toate formele de boli transmisibile, de la hepatita la bolile cu transmitere sexuala. De aceea, este toaleta cel mai murdar loc de la locul de munca sau de acasa?
Este toaleta cel mai murdar loc de la locul de munca sau de acasa?
Intr-adevar, exista bacterii pe vasul de toaleta. Pot fi gasiti Streptococcus, Staphylococcus aureus sau E. coli. E. coli (Escherichia coli) este o bacterie care se gaseste in mod normal in tubul digestiv al omului. Multe tulpini de E. coli traiesc in intestinul oamenilor sanatosi si nu produc nici un prejudiciu, facand parte din flora normala a intestinului.
Pe de alta parte, urina noastra este sterila, ceea ce inseamna ca in ea nu se gaseste nici o bacterie. Insa, atunci cand bacteriile, cum ar fi E. coli, ajung de la nivelul anusului, ultima parte a tubului digestiv, la nivelul uretrei, tubul prin care se elimina afara urina, si de aici urca catre vezica urinara, atunci poate sa apara cistita, infectia urinara joasa. Se considera ca 9 din 10 cazuri de cistita sunt cauzate de E. coli.
Dr. Chuck Gerba, Profesor de Microbiologie la Universitatea Arizona a studiat ce boli infectioase pot fi transmise de vasul de toaleta, cautand in mod particular bacteriile fecale cum ar fi E.coli si Staphylococcus aureus.
“Vasul de toaleta este unul din obiectele cele mai curate in ceea ce priveste microorganismele” – a concluzionat Dr. Gerba. “In medie, pe vasul de toaleta exista doar 50 de bacterii/ pe unitatea de masura de 6 cm2. Vasul de toaleta reprezinta referinta noastra, nu sunt alte obiecte care sa fie la fel de curate ca acesta. De exemplu, tastatura de calculator contine un numar de 200 de ori mai mare de bacterii, comparativ cu toaleta. In mod similar, tocatorul si buretele de vase contin un numar mult mai mare de germeni.”
Care sunt factorii care cauzeaza o infectie urinara?
Majoritatea infectiilor urinare sunt cauzate de bacterii care traiesc in tubul digestiv. Pentru a se produce o infectie urinara, este nevoie ca E. Coli sa ajunga din tubul digestiv la nivelul uretrei. Cu alte cuvinte, te vei infecta cu bacteriile din propriul corp. De exemplu, daca hartia de toaleta atinge anusul si apoi labiile, bacteria va ajunge in uretra unde se va multiplica si va fi transportata catre vezica urinara, producand cistita.
Exista persoane care au un risc mai mare sa faca infectii urinare?
Femeile au un risc crescut de a face infectii urinare si se considera ca o femeie va face cel putin o data in viata o infectie urinara. Aceasta se intampla deoarece la femei uretra este pozitionata mai aproape de anus, comparativ cu barbatii, pe de o parte, iar pe de alta parte, este mai scurta, ceea ce faciliteaza ca bacteriile sa ajunga mai usor la vezica urinara.
Astfel, femeile au o probabilitate mai mare de a face infectie urinara daca:
- Sunt active sexual – actul sexual poate irita uretra, permitand bacteriilor sa traverseze mai usor la acest nivel si spre vezica urinara
- Folosesc diafragma ca metoda de contraceptie, deoarece aceasta poate sa apese pe vezica urinara si sa previna golirea adecvata
- Folosesc prezervative cu spermicide, deoarece spermicidul poate irita vaginul, facandu-l mult mai susceptibil la infectie
In plus, esti mult mai susceptibil sa faci infectii urinare daca ai:
- O afectiune care obstrueaza sau blocheaza tractul urinar, cum ar fi pietrele la rinichi
- O boala care previne golirea completa a vezicii urinare (este mai usor ca bacteriile sa se multiplice daca urina sta in vezica urinara pentru un timp indelungat)
- Imunitatea scazuta – de exemplu daca faci chimioterapie sau ai HIV
- Un cateter urinar – un tub introdus in vezica urinara pentru a te ajuta sa urinezi
Ce poti face pentru a preveni infectiile urinare?
Urmatoarele sfaturi pot ajuta femeile sa previna infectiile urinare:
- Bea multe lichide, si in special apa. Apa pe care o bei va dilua urina si te va face sa urinezi mai frecvent – ceea ce va “curata” bacteriile din tractul urinar inainte ca infectia sa apara. Vei sti ca te hidratezi adecvat daca culoarea urinii este galben pai (culoare normala). Unele studii au aratat ca sucul de merisoare ar reduce probabilitatea sa faci o infectie urinara, deoarece contine anumite substante care ar opri bacteriile sa se ataseze de peretele tractului urinar.
- Nu amana sa mergi la toaleta atunci cand simti nevoia sa urinezi
- Sterge-te din fata in spate. Procedand asa dupa ce ai urinat sau ai avut scaun, vei preveni ca bacteriile din regiunea anala sa ajunga la nivelul vaginului si uretrei.
- Spala-te in zona genitala in fiecare zi si inainte de a face sex
- Goleste-ti vezica urinara la scut timp dupa ce ai facut sex. In plus, bea si un pahar de apa ca sa cureti bacteriile.
- Evita produsele intime potential iritante. Spalaturile vaginale, pudrele, spray-urile sau deodorantele intime pot irita uretra.
- Schimba modalitatea de contraceptie. Diafragma si prezervativele nelubrifiate sau cu spermicide pot contribui la cresterea bacteriilor.
Surse de informatii:
- Fundatia Nationala a Bolilor de Rinichi, www.kidney.org/atoz/content/uti
- Mayo Clinic http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/urinary-tract-infection
- “What Can You Catch in Restrooms? Bathroom Paranoia.” www.webmd.com/balance/features/what-can-you-catch-in-restrooms
- Is the toilet seat really the dirtiest place in the home?, Charlotte Pritchard, BBC News www.bbc.com/news/magazine-20324304