Dictionar de afectiuni, simptome, investigatii si tratamente

Amorteala in maini si picioare

Amorteala mainii

 

Amorteala, denumita medical parestezie, inseamna pierderea, diminuarea sau alterarea senzatiei dintr-o anumita parte a corpului. Nu vei simti o atingere usoara, durerea sau un obiect cald sau rece.

Amorteala la nivelul mainilor, picioarelor sau ambelor este un simptom extrem de comun si deranjant. Uneori, o astfel de senzatie poate fi benigna si temporara. De exemplu, poate rezulta din presiunea asupra nervilor atunci cand bratul este comprimat sub cap in timp ce dormi. Sau poate fi cauzata de compresiunea nervilor atunci cand stai timp indelungat cu picioarele incrucisate sub tine. In ambele cazuri, senzatia de amorteala - care este de obicei nedureroasa - este atenuata rapid prin modificarea pozitiei membrului cu eliminarea presiunii asupra nervului afectat.

Insa in multe cazuri, amorteala in maini, picioare sau ambele poate fi de lunga durata, repetitiva sau constanta. De asemenea, poate fi insotita de alte simptome, cum sunt senzatia de furnicaturi („ace in piele”), durere sau slabiciunea musculara. In astfel de cazuri, amorteala este un semn ca nervii periferici care transmit impulsurile nervoase de la nivelul mainilor sau bratelor catre creier sunt lezati.  

O astfel de afectare a nervilor este denumita neuropatie periferica, deoarece afecteaza nervii indepartati de creier si maduva spinarii, adesea nervii de la nivelul mainilor si picioarelor. Exista mai mult de 100 de tipuri de neuropatie periferica. Cauzele sunt variate, de la leziuni traumatice sau leziuni ca urmare a unui stres repetitiv la nivelul membrului respectiv, la infectii bacteriene sau virale, precum si deficite de vitamine sau expuneri la toxice, boli autoimune sau boli sistemice, cum este diabetul zaharat (neuropatia diabetica).

In timp, starea se poate agrava, ducand la afectarea mobilitatii si la dizabilitate. De aceea, este important sa mergi la medicul neurolog daca ai amorteala in maini sau picioare, care apare si dispare sau dureaza de ceva timp. Medicul neurolog va testa functia nervoasa si musculara folosind metode precum testul vitezei de conducere nervoasa (electroneurografia) si electromiografia (EMG). Cu cat medicul neurolog va identifica devreme cauza si va initia un tratament in timp util, cu atat poate fi prevenita lezarea suplimentara a nervului si sechelele neurologice, astfel incat neuropatia periferica sa nu devina o problema cronica, pe tot parcursul vietii.

Cauze

Neuropatia periferica apare ca urmare a lezarii nervilor periferici si poate afecta mainile si picioarele. Exista o multitudine de tipuri si cauze de neuropatie periferica. Afectarea nervului se poate datora injuriei, iritatiei sau compresiei acestuia. Pot fi afectati unul sau mai multi nervi periferici.

Diabetul este una dintre cele mai frecvente cauze ale neuropatiei periferice, reprezentand aproximativ 30% dintre cazuri. Doua treimi dintre pacientii cu diabet au forme usoare pana la severe de neuropatie periferica. In multe cazuri, aceste simptome sunt primele semne ale diabetului. In alte 30% dintre cazurile de neuropatie periferica, cauza este necunoscuta sau „idiopatica”.

Restul de 40% dintre cazuri au o varietate de cauze, unele comune si altele mai rare.

Cauze comune

Neuropatia diabetica

Neuropatia diabetica apare atunci cand leziunile la nivelul nervilor periferici sunt cauzate de un diabet necontrolat. Frecvent, sunt afectate picioarele si, uneori, mainile si bratele. In neuropatia diabetica, afectarea nervilor apare din cauza glicemiei crescute in sange. Excesul de zahar poate leza peretii vaselor mici de sange (capilare) care hranesc nervii. Apare senzatia de furnicaturi, amorteala, arsura sau durere care de obicei incepe la varful degetelor de la picioare sau de la maini si se extinde treptat in sus pe membru.

Pierderea sensibilitatii la nivelul picioarelor este deosebit de importanta, deoarece poate permite accidentarea si producerea de rani care sa treaca neobservate. In plus, circulatia defectuoasa va determina ca ranile sa se vindece foarte greu si sa apara complicatii infectioase care in final sa necesite amputatia unui deget, a piciorului sau a intregului membru inferior. De aceea, pacientii cu diabet zaharat trebuie sa-si examineze zilnic picioarele si sa poarte incaltari largi, confortabile.

Carenta de vitamine

Carenta (deficienta) de vitamine poate fi cauzata de lipsa unei anumite vitamine in dieta sau de o afectiune care previne ca vitamina sa se absoarba in mod corespunzator.

Unele vitamine sunt importante pentru sanatatea nervilor. Exemple sunt:

  • Vitamina B12
  • Vitamina B6
  • Vitamina B1
  • Vitamina E
  • Vitamina B9 sau acid folic (folat)

Vitamina B12 (cobalamina)

Vitamina B12 (cobalamina) este necesara pentru ca celulele sa produca energie. Se gaseste in produsele de origine animala precum carne (carne de pasare, vita, peste), lactate si oua, precum si in cereale fortificate (imbogatite cu vitamina B12). Doza zilnica recomandata pentru adulti este de 2.4 mcg (micrograme). Daca mananci carne, peste sau produse lactate, ar trebui sa poti obtine suficienta vitamina B12 din alimentatie. Totusi, deoarece vitamina B12 nu se gaseste in mod natural in alimente precum fructe, legume si cereale, persoanele cu o dieta strict vegana sau vegetariana ar putea avea nevoie de suplimente de vitamina B12. Deficitul de B12 in dieta poate provoca leziuni neurologice, care se pot manifesta cu amorteala sau furnicaturi la nivelul mainilor sau picioarelor.

Vitamina B6 (piridoxina)

Trebuie sa consumi vitamina B6 in fiecare zi, deoarece piridoxina nu poate fi stocata in organism. Doza zilnica recomandata este de 1.3 - 2 mg pentru adulti. Vitamina B6 se gaseste intr-o varietate de alimente, cum ar fi: carnea de pasare, curcan si de porc, peste, cereale integrale imbogatite, arahide, soia, germeni de grau, ovaz, legume, banane, afine si nuci. De asemenea, dozele mari de vitamina B6 - care depasesc 50 mg pana la 100 mg zilnic (si eventual doze chiar mai mici) pot induce neuropatie.

Vitamina B1 (tiamina)

Vitamina B1, cunoscuta si sub numele de tiamina, joaca un rol in transmiterea impulsurile nervoase si repararea neuronilor. Se gaseste in carnea de vita, porc, ficat, cereale integrale imbogatite, paine integrala, legume (in special mazare), nuci, seminte de floarea soarelui, banane si portocale. Doza zilnica recomandata pentru adulti este de 1.2 mg pentru barbati si 1.1 mg pentru femei. Tiamina nu poate fi stocata in organism, asa incat trebuie sa mananci acele alimente care o contin.  

Vitamina E (alfa-tocoferol)

Vitamina E, cunoscuta si sub denumirea de alfa-tocoferol, este un grup de 8 compusi inruditi utilizati ca antioxidanti pentru a proteja celulele organismului de deteriorare. Este o vitamina solubila in grasimi, ceea ce inseamna ca se poate acumula in organism, fiind stocata in depozitele de grasime pentru a fi utilizata pe termen lung. Ca urmare, este mai probabil ca deficienta de vitamina E sa fie cauzata de probleme de absorbtie a grasimilor din intestin decat de lipsa vitaminei E din dieta ta. Semnele unei deficiente de vitamina E includ amorteala sau furnicaturi in maini sau picioare si dificultati de coordonare a miscarii. Nucile, semintele, uleiurile vegetale si legumele cu frunze verzi sunt surse bune de vitamina E. Doza zilnica recomandata pentru adulti este de 4 mg pentru barbati, respectiv 3 mg pentru femei.

Vitamina B9 (folat, acid folic)

Deficitul de folat poate provoca durere, amorteala sau furnicaturi la nivelul mainilor si picioarelor. Se gaseste in cantitati mici in multe alimente. Folatul nu poate fi stocat in organism, asa incat trebuie sa mananci acele alimente care il contin.  Exemple de surse bune de acid folic sunt: citrice si legumele cu frunze verzi (varza, verdeata, spanac), brocoli, varza de Bruxelles, mazare,  naut si fasole, ficat (insa este recomandat sa eviti consumul in timpul sarcinii), cereale pentru micul dejun fortifiate cu acid folic.

Doza zilnica recomandata pentru adulti este de 400 mcg (micrograme).

„Nervi incarcerati” (neuropatii de compresie)

Neuropatiile de compresie apar atunci cand un nerv este comprimat (prins ca intr-o „capcana”, „incarcerat”) la trecerea in aproprierea unei structuri osoase, indeosebi in zona bratului, cotului sau incheieturii mainii. Exemple de neuropatii de compresie sunt:

  • Sindromul de tunel carpian - se produce ca urmare a exercitarii unei presiuni pe nervul median in locul in care acesta trece intre oasele incheieturii mainii si pe sub ligamentul transversal (tunelul carpian). Apare in special la femei cu varsta intre 30-50 de ani. Se manifesta cu senzatia de arsura, amorteala si furnicaturi la nivelul degetului mare, indexului, degetului mijlociu si jumatatii laterale a degetului inelar (teritoriul de distributie a nervului median).
  • Sindromul de tunel cubital  - apare ca urmare a compresiei nervului cubital la locul unde trece prin spatele cotului (canalul cubital). Nervul cubital (denumit si nerv ulnar) ofera sensibilitate pe partea mainii opusa degetului mare, incluzand degetul mic si jumatatea interna a degetului inelar (teritoriul de distributie a nervului cubital). Apar amorteteli si furnicaturi in special la flexia cotului (ca de exemplu, la condus sau vorbit sau uitat la telefon timp indelungat), dificultate in a mobiliza degetul mic si degetul inelar si tulburari de coordonare a acestor degete, iar in cazurile in care nervul este comprinat o perioada lunga de timp, poate sa apara slabiciune la nivelul muschilor mainii.
  • Radiculopatia cervicala  (durerea de brat) - apare ca urmare a compresiei radacinilor nervoase cervicale cand parasesc coloana vertebrala la nivelul gatului. Cand diametrul canalului spinal este redus, exista mai putin spatiu pentru structurile nervoase si, ca urmare, poate sa apara o presiune care se exercita asupra radacinilor nervilor spinali cervicali. Apare senzatia de amorteala si/sau furnicaturi la nivelul bratului sau umarului, insotita de durere la nivelul muschilor gatului, durere descendenta pe brat sau durere de cap, iar in cazuri severe, slabiciune musculara. Manifestarile sunt provocate si accentuate de mobilizarea gatului intr-o anumita directie.

Tratamentul neuropatiilor de compresie poate fi conservator (ca de exemplu, folosirea unei orteze, administrarea de analgezice sau injectii cu corticosteroizi si kinetoterapie - exercitii fizice specifice) sau chirurgical. Interventia chirurgicala este indicata in cazuri severe si are rezultate foarte bune si consta in operatia de decompresie a nervului periferic efectuata de catre un chirurg ortoped. Interventia consta in sectionarea unei parti a structurii inguste prin care trece nervul si care contribuie la compresia acestuia, ca de exemplu, sectionarea unui ligament. Astfel, se creaza mai mult spatiu si se reduce presiunea asupra nervului. Simptomele dispar de cele mai multe ori, in special daca pacientul se adreseaza medicului in timp util.

Boala cronica de rinichi

Boala cronica de rinichi sau insuficienta renala apare atunci cand rinichii nu mai functioneaza corect. Afectiuni precum hipertensiunea arteriala (HTA) sau diabetul pot cauza insuficienta renala. Atunci cand rinichii tai nu functioneaza corect, lichidele si deseurile se pot acumula in corp, ducand la deteriorarea nervilor. Amortea si/sau furnicaturile din boala cronica de rinchi apar adesea la nivelul picioarelor.

Sarcina

Edemul (umflarea) care apare in tot corpul in timpul sarcinii poate exercita presiune asupra unora dintre nervi. Din acest motiv, este posibil sa simti furnicaturi in maini si picioare. Simptomele dispar de obicei dupa nastere.

Medicamente

O varietate de medicamente pot provoca neuropatie periferica. De exemplu, amorteala este o reactie adversa frecventa a medicamentelor utilizate pentru tratarea cancerului (chimioterapia) si infectia HIV.

Alte exemple de medicamente care pot provoca amorteala sau furnicaturi in maini si picioare sunt:

  • Medicamente pentru anumite afectiuni ale inimii sau pentru hipertensiunea arteriala, cum ar fi amiodarona sau hidralazina
  • Anumite antibiotice, cum sunt metronidazolul si dapsona
  • Anticonvulsivante, cum este fenitoina

Boli autoimune

In mod normal, sistemul imun ne protejeaza de invadatorii straini. O boala autoimuna apare atunci cand eronat, sistemul imun ataca propriile celule ale organismului.

Poliartrita reumatoida (PR)

Poliartrita reumatoida este o afectiune cronica inflamatorie care afecteaza articulatiile. In cazuri rare, boala poate afecta vasele de sange, pielea, plamanii sau ochii. Se estimeaza ca apare la 1% din populatie in decursul vietii si este catalogata drept o boala autoimuna, deoarece sistemul imunitar „vede” celulele proprii (in acest caz, celulele de la nivelul articulatiilor) drept un invadator care trebuie eliminat. Acuzele din poliartritra reumatoida apar ca urmare a unei inflamatii la nivelul articulatiilor. Cand poliartrita reumatoida afecteaza incheieturile pumnului, inflamatia poate duce la comprimarea nervului median cu aparitia sindromului de tunel carpian si senzatia de amorteala la nivelul degetelor mainii.

Scleroza multipla (SM)

Scleroza multipla este o boala progresiva, care afecteaza sistemul nervos central (SNC) si care este diagnosticata, de obicei, la adultii tineri, care au varsta cuprinsa intre 20 si 40 de ani, frecvent la femei. Este considerata o boala autoimuna, in care sistemul imun ataca teaca de mielina care acopera axonii neuronilor din creier. Mielina permite transmiterea impulsurilor electrice de la o celula nervoasa la alta, astfel ca, atunci cand aceasta este distrusa, apar tulburarile neurologice. Senzatia de amorteala sau furnicaturi in brate, picioare si fata reprezinta un simptom comun al sclerozei multiple.

Lupus eritematos sistemic (LES)

Lupusul este o boala cronica autoimuna in care sistemul imunitar ataca tesuturile corpului. Poate afecta orice parte a corpului - articulatiile, pielea, rinichii, inima, plamanii, celulele sanguine, inclusiv sistemul nervos.

Amorteala si furnicaturile in maini sau picioare pot fi cauzate de comprimarea nervilor ca urmare a inflamatiei sau edemului cauzate de lupus.

Boala celiaca

Boala celiaca este o afectiune cronica autoimuna care afecteaza intestinul subtire. Apare la persoanele predispuse genetic la care ingestia de gluten (o proteina vegetala care se gaseste in anumite cereale cu spic - grau, secara si orz) duce la distrugerea mucoasei intestinului subtire. Afectiunea poate sa apara la orice varsta, dupa ce persoana incepe sa manance alimente care contin gluten. Este o afectiune frecventa, se estimeaza ca afecteaza 1 din 100 de persoane in intreaga lume. Unele persoane cu boala celiaca pot prezenta simptome de neuropatie periferica, inclusiv amorteala sau furnicaturi in maini si picioare. Amorteli inexplicabile ale extremitatilor pot sa apara si la pacientii cu boala celiaca, care insa nu au simptome gastrointestinale.

Infectii

Infectiile pot fi de origine virala, bacteriana sau fungica.

Boala Lyme

Boala Lyme este o infectie bacteriana care se transmite prin muscatura unei capuse infectate cu bacteria Borrelia burgdorferi. Simptomele includ o eruptie caracteristica - eritemul migrator, care poate fi urmata saptamani sau luni mai tarziu de manifestari neurologice, cardiace sau articulare, daca boala nu este tratata. Manifestarile neurologice apar la aproximativ 15% dintre pacienti si se pot manifesta si prin neuropatie periferica.

Zona zoster

Zona zoster este o eruptie cutanata dureroasa de vezicule cu lichid cauzata de reactivarea virusului varicelo-zosterian, care ramane intr-o stare latenta (dormand) in nervii pacientilor care au avut candva varicela. In stadiul initial, este posibil sa simti furnicaturi sau amorteala intr-o anumita zona a pielii, localizata doar pe o jumatate a toracelui, abdomenului, fetei sau la nivelul unui membru. Tratamentul se face cu medicamente antivirale care sunt cu atat mai eficiente cu cat sunt administrate in primele 72 de ore. Principala complicatie este nevralgia postherpetica care apare la 10-15% dintre pacienti si se manifesta cu durere care poate persista luni de zile dupa ce veziculele au disparut.

Hepatita cronica virala B si C

Hepatita B si hepatita C sunt cauzate de virusul hepatic B, respectiv virusul hepatic C. Hepatita inseamna inflamatia ficatului. Cand ficatul este inflamat, functia acestuia poate fi afectata. In timp, hepatita cronica poate progresa catre ciroza sau cancer de ficat. Hepatita C poate provoca neuropatie periferica, desi modul in care se intampla acest lucru este in mare parte necunoscut. In unele cazuri, hepatitele B sau C pot cauza crioglobulinemie.

Aceasta conditie medicala este caracterizata prin prezenta in sange a unor proteine anormale, numite crioglobuline, care precipita reversibil la temperaturi sub 370C si se redizolva prin incalzire. Aceste proteine precipita in vasele medii si mici, impiedicand curgerea sangelui cu afectarea consecutiva a pielii, rinichiului si sistemului nervos. Una dintre manifestarile crioglobulinemiei este neuropatia perferica (afectarea nervilor periferici) cu aparitia senzatiei de amorteala si furnicaturi in maini si picioare.

Infectia HIV si SIDA

HIV (Virusul Imunodeficientei Umane) este un virus care ataca anumite celule albe ale sistemului imunitar, care au un rol important in a ajuta organismul sa lupte impotriva bolilor, ceea ce face ca pacientul sa devina mai susceptibil la infectii si anumite afectiuni, inclusiv cancere.

Daca pacientul nu este tratat, dupa o perioada lunga de incubatie (in medie 8-10 ani), ca urmare a distrugerii progresive a sistemului imunitar se ajunge in stadiul final denumit sindromul imunodeficientei dobandite (SIDA). SIDA este o conditie medicala in care sistemul imunitar este sever compromis, determinand infectii grave, inclusiv cu germeni oportunisti (care in mod normal, la o persoana sanatoasa, nu ar cauza infectie).  In prezent, se considera ca nu exista o vindecare a infectiei HIV, insa aceasta poate fi tratata. Singurul tratament disponibil este tratamentul antiretrovial. Fara un astfel de tratament, pacientii cu SIDA ar deceda in maxim 3 ani.

HIV poate afecta sistemul nervos. In unele cazuri, pot fi lezati nervii mainilor si picioarelor, cu aparitia senzatiei de furnicaturi, amorteala si durere.

Boala Hansen (lepra)

Lepra, cunoscuta si sub numele de boala Hansen, este o infectie bacteriana cauzata de Mycobacterium leprae sau Mycobacterium lepromatosis, care afecteaza pielea, nervii periferici, tractul respirator si ochii. Leziunile produse la nivelul nervilor periferici se pot manifesta cu slabiciune musculara, pierderea sensibilitatii cutanate cu senzatia de amorteala sau furnicaturi si a coordonarii la nivelul bratelor si picioarelor. Astazi, lepra poate fi tratata cu antibiotice, desi tratament este indelungat (de la cateva luni la 2 ani).

Hipotiroidismul

Hipotiroidismul apare atunci cand tiroida nu produce suficienti hormoni tiroidieni. Desi mai putin frecvent, hipotiroidismul sever, care nu a fost tratat, poate provoca uneori leziuni ale nervilor, ducand la senzatia de furnicaturi sau amorteala la nivelul membrelor periferice. Mecanismul prin care se intampla exact acest lucru nu este cunoscut pe deplin.

Expunerea la substante toxice

Diverse toxine si substante chimice sunt considerate neurotoxine. Aceasta inseamna ca sunt daunatoare sistemului nervos. Expunerea poate provoca o varietate de simptome, inclusiv amorteala si furnicaturi in maini sau picioare.

Cateva exemple de toxine includ:

Fibromialgia

Fibromialgia include un grup de simptome, cum ar fi dureri musculo-scheletice raspandite in tot corpul, insotite de oboseala, tulburari de somn, de memorie si de dispozitie. Unele persoane cu fibromialgie pot prezenta dureri de cap, probleme gastro-intestinale si furnicaturi sau senzatia de amorteala in maini si picioare. Cauza fibromialgiei este necunoscuta.

Cercetatorii considera ca in cazul pacientilor care sufera de fibromialgie, senzatiile dureroase sunt amplificate la nivelul creierului si al maduvei spinarii.

Chist sinovial

Un chist sinovial este un sac plin cu lichid care apare cel mai frecvent la nivelul articulatiilor mainii, si in special, la nivelul incheieturii mainii. Arata ca un nodul sau un ganglion. Variaza in marime si in multe cazuri poate sa creasca, odata cu intensificarea activitatii incheieturii mainii, pentru ca in repaus sa se micsoreze.

Chistul sinovial poate exercita o presiune asupra nervilor din vecinatate, ceea ce poate determina o senzatie de amorteala sau furnicaturi in mana sau degete, desi chistul in sine este nedureros. Cauza acestor chisturi este necunoscuta, desi iritarea zonei articulare, anumite traumatisme repetitive sau suprasolicitarea incheieturii mainii pot juca un rol. Chistul poate fi indepartat chirurgical minim-invaziv artroscopic. Operatia permite eliberarea nervilor afectati de presiunea suplimentara, cu disparitia amortelii sau senzatiilor de „intepaturi de ace”.

Spondiloza cervicala

Spondiloza cervicala apare din cauza modificarilor legate de inaintarea in varsta in partea coloanei vertebrale care se gaseste la nivelul gatului, denumita coloana cervicala. Mai mult de 85% dintre persoanele > 60 ani pot fi afectate de spondiloza cervicala. Este un tip de artrita a gatului in care apare degenerarea discurilor intervertebrale si a structurilor articulatiilor vertebrale, cu deshidratarea si micsorarea discului si formarea de osteofite, tesut osos in exces.

Majoritatea oamenilor nu au simptome. Cand apar simptomele, acestea includ frecvent durere si rigiditate la nivelul gatului. Uneori, spondiloza cervicala determina ingustarea canalului spinal format de vertebrele cervicale unde se afla maduva spinarii si la nivelul gaurilor prin care radacinile nervoase trec pentru a ajunge in restul corpului. Daca maduva spinarii sau radacinile nervoase sunt lezate, pot sa apara simptome neurologice, inclusiv furnicaturi, amorteala si slabiciune la nivelul bratelor, mainilor sau picioarelor.

Sindromul Raynaud

Sindromul Raynaud afecteaza fluxul de sange catre mana si picioare.

Vasele de sange mici (capilarele) din aceste zone se contracta ca o reactie exagerata la temperaturi scazute sau stres. Aceasta reducere a fluxului sanguin poate provoca amorteala sau furnicaturi la nivelul degetelor de la maini si de la picioare. Initial, zonele afectate ale pielii devin albe, apoi isi schimba culoarea spre albastru, iar degetele sunt reci si amortite. Pe masura ce bratul se incalzeste si circulatia sangelui se reia, zonele afectate devin rosii, apar furnicaturi, o senzatie de zvacnire, iar degetele se pot umfla. Poate dura pana la 15 minute pentru ca fluxul de sange sa revina la normal.

Neuropatie alcoolica

Abuzul de alcool pe termen lung poate duce la aparitia neuropatiei periferice alcoolice, care poate determina amorteala si furnicaturi in maini si picioare. Cauza nu este pe deplin inteleasa. Se considera ca neuropatia periferica alcoolica apare atat ca urmare a actiunii directe a alcoolului la nivelul nervului, cat si ca urmare a deficitelor de vitamine, in special de vitamina B1 (tiamina), ca urmare a nutritiei deficitare. Boala progreseaza treptat, in cazuri severe putand fi afectati si nervii care regleaza functiile interne ale corpului.

Cauze rare:

Vasculita

Vasculita apare atunci cand vasele de sange devin inflamate. Exista multe tipuri de vasculita si majoritatea lor sunt rare. Cauza nu este pe deplin inteleasa. Inflamatia determina ingrosarea peretilor vaselor de sange, cu limitarea fluxului de sange la nivelul zonei irigate.Vasculita poate afecta un organ sau mai multe. Unele tipuri de vasculita pot provoca amorteala sau slabiciune la nivelul mainii sau piciorului. Palmele mainilor si talpile picioarelor se pot umfla si intari.

Sindromul Guillain-Barré

Sindromul Guillain-Barré este o afectiune rara neurologica in care sistemul imunitar ataca o parte a sistemului nervos. Ce anume cauzeaza afectiunea nu este pe deplin cunoscut. Sindromul Guillain-Barré apare frecvent dupa o boala infectioasa, cel mai adesea virala. Doua treimi dintre pacienti raporteaza simptome ale unei infectii in ultimele 6 saptamani, ca de exemplu COVID-19, o alta infectie respiratorie sau gastrointestinala sau infectia cu virusul Zika.

Amorteala si furnicaturile inexplicabile si eventual durerea la nivelul mainilor si picioarelor pot fi primele simptome ale sindromului. Aceste senzatii progreseaza rapid, si in cele din urma intregul corp devine paralizat. In forma sa cea mai severa, sindromul Guillain-Barre este o urgenta medicala.

Cei mai multi pacienti trebuie sa fie spitalizati pentru a fi tratati si urmariti adecvat. Desi cei mai multi pacienti se recupereaza complet dupa sindromul Guillain-Barre, unele cazuri severe pot fi fatale. Recuperarea poate dura pana la cativa ani, insa majoritatea oamenilor pot merge din nou dupa 6 luni de la inceputul simptomelor. Unii pacienti pot ramane cu simptome de durata, cum ar fi slabiciune musculara, senzatia de amorteala si oboseala.

Accidentul vascular cerebral (AVC) si atacul ischemic tranzitor (AIT)

In plus fata de neuropatia periferica, amorteala la nivelul mainilor sau picioarelor poate sa apara ca urmare a afectarii creierului. O afectiune severa este accidentul vascular cerebral care apare cand circulatia la nivelul unei zone din creier este intrerupta sau redusa, ceea ce previne alimentarea cu oxigen si nutrienti a celulelor nervoase. Daca circulatia nu se restabileste, neuronii pot muri in decurs de cateva minute. Un accident vascular cerebral reprezinta o urgenta medicala si tratamentul prompt este crucial. Accidentul ischemic tranzitor (AIT sau mini-AVC) apare cand fluxul sanguin la nivel cerebral este blocat pentru o perioada scurta, de obicei, nu mai mult de 5 minute. Este insa important de stiut ca AIT poate reprezenta un semnal de alarma pentru un viitor AVC.

Pacientul va dezvolta brusc amorteala, slabiciune sau paralizie la nivelul fetei, bratului sau piciorului. Frecvent, doar o parte a corpului este afectata. In plus, vorbirea devine neclara, pacientul nu intelege ceea ce spun ceilalti, este confuz, ametit, are tulburari de vedere si merge cu dificultate. Poate avea durere de cap severa, fara o cauza aparenta, aparuta brusc. Daca observi la o persoana semnele de alarma ale unui accident vascular cerebral, este esential sa suni de urgenta la 112. Actionand rapid, ajuti pacientul cu AVC sa primeasca tratamentul de care are urgent nevoie – acesta are eficienta maxima daca AVC-ul este diagnosticat in aproximativ 3 ore de la debutul simptomelor.

Amorteala in maini poate fi un semnal al corpului tau ca ceva nu este in regula si ar trebui sa ii acorzi atentie. Aceasta senzatie poate fi ca si cum mainile tale ar deveni grele, cu furnicaturi sau lipsite de sensibilitate. Desi in unele situatii poate fi cauzata de o simpla pozitie incomoda sau presiune pe nervi, uneori poate fi un semn al unei probleme mai serioase
Amorteala persistenta sau care apare frecvent poate indica diverse conditii de sanatate, cum ar fi compresia nervilor, deficiente de vitamine sau minerale, diabet, sau chiar probleme mai grave precum neuropatia periferica sau alte afectiuni ale sistemului nervos si cardiace.

Deci, atunci cand simti amorteala in maini, este important sa fii atent la aceasta senzatie si sa nu o ignori. Corpul tau iti vorbeste si iti transmite un semnal ca ceva nu este in regula. Consulta un medic pentru a determina cauza acestei amorteli si pentru a primi indrumare si tratament adecvat. Este o forma de auto-ingrijire si respect pentru sanatatea ta sa acorzi atentie acestor semnale pe care corpul tau ti le transmite.

 

Cardio
 

Cand sa mergi la medic

Amorteala temporara la nivelul mainilor si picioarelor este o manifestare comuna. Totusi, atunci cand dureaza de ceva vreme, poate fi un semn al unei afectiuni medicale subiacente. Daca ai senzatie de amorteala inexplicabila, persistenta, frecventa, invalidanta, insotita de durere sau de alte simptome cronice trebuie sa mergi la un consult medical pentru diagnosticarea cauzei si pentru a discuta despre optiunile de tratament.

Mergi la un consult la medicul neurolog daca amorteala la nivelul mainilor si picioarelor:

  • Nu are legatura cu obiceiurile posturale sau cu imbracamintea si incaltamintea stramta
  • Reapare, se agraveaza treptat sau persista
  • Se raspandeste in alte parti ale corpului
  • Afecteaza ambele parti ale corpului
  • Afecteaza doar o zona limitata a unui membru, cum ar fi un deget
  • Pare legata de anumite sarcini sau activitati, in special miscari repetitive
  • Este insotita de alte simptome cronice, cum sunt furnicaturi („ace in piele”), senzatie de arsura, durere si slabiciune musculara
  • Este insotita de modificari permanente sau pe termen lung ale culorii, formei sau temperaturii mainilor si picioarelor

Este deosebit de important sa suni imediat la 112 si sa soliciti asistenta medicala de urgenta daca amorteala la nivelul mainii sau piciorului a aparut brusc si este insotita de oricare dintre urmatoarele:

  • Amorteala in alte parti ale corpului
  • Paralizie
  • Confuzie
  • Ameteala
  • Vorbire neclara
  • Pierderea controlului sfincerului anal si/sau al vezicii urinare
  • Durere de cap severa
  • Rash cutanat (eruptie rosie pe piele)

Diagnostic

Pentru a identifica cauza amortelii de la nivelul mainilor sau picioarelor, medicul neurolog te va examina si va efectua o serie de teste si investigatii pentru a identifica cauza:

  • Examen fizic general completat de examen neurologic pentru a testa reflexele si functia motorie si senzoriala la nivelul membrelor.
  • O revizuire a istoricului tau medical in care medicul te va intreba despre simptome (cand au debutat, cum au evoluat in timp, cum se manifesta), afectiunile preexistente, istoricul ocupational, fumat, consumul de droguri sau consumul excesiv de alcool, alte obiceiuri alimentare (ca de exemplu, dieta strict vegana) si orice medicamente pe care le iei, inclusiv suplimente alimentare si alte medicamente fara prescriptie medicala.
  • Analize de sange, cu scopul de a determina nivelurile din sange ale anumitor substante chimice, vitamine sau hormoni si functia unor organe. Exemple de analize uzuale sunt: hemoleucograma completa, viteza de sedimentare a hematiilor (VSH), glicemia, HbA1c, evaluarea functiilor renale si hepatice, testele pentru functia tiroidiana, vitamina B12 si electroforeza proteinelor serice cu imunofixare la care se adauga teste de laborator avansate pentru identificarea cauzei neuropatiei periferice.
  • Investigatii imagistice, cum sunt: radiografia, imagistica prin rezonanta magnetica IRM (RMN) si ecografia de nerv.
  • Testarea functiei nervoase si musculare folosind metode precum testul vitezei de conducere nervoasa (electroneurografia) si electromiografia (EMG), frecvent efectuate impreuna.
  • Biopsie de nerv si/sau de piele.

Tratament

Tratamentul senzatiei de amorteala in maini si picioare va depinde de stabilirea cu acuratete a diagnosticului. Odata ce medicul va diagnostica tipul de neuropatie si cauza, va elabora un plan de tratament adecvat. Atat timp cat celulele nervoase nu au fost omorate, se pot regenera. Initierea in timp util a tratamentului va preveni sechelele neurologice.  

Cateva exemple de optiuni de tratament sunt:

  • Ajustarea dozei medicatiei curente sau schimbarea cu un medicament alternativ, daca este posibil.
  • Suplimente alimentare in cazul carentelor de vitamine.
  • Controlul mai bun al diabetului.
  • Tratarea afectiunilor subiacente, cum ar fi o infectie, artrita reumatoida sau lupus.
  • Interventie chirurgicala pentru corectarea compresiei nervului sau pentru indepartarea unui chist sinovial.
  • Analgezice eliberate fara prescriptie medicala daca durerea insoteste senzatia de amorteala.
  • Medicamente prescrise pe baza de reteta daca medicamentele fara prescriptie medicala nu functioneaza. Gabapentin si pregabalin sunt medicamentele care blocheaza sau modifica transmiterea impulsurilor nervoase si pot ajuta la reducerea senzatiei de amorteala asociata cu afectiuni precum fibromialgia, scleroza multipla si neuropatia diabetica. Unii corticosteroizi pot ajuta la reducerea inflamatiei cronice si a amortelii asociate cu scleroza multipla, iar unele medicamente antidepresive, cum este duloxetina, au fost aprobate pentru tratamentul fibromialgiei.
  • Schimbarea stilului de viata, cum ar fi sa ai grija de picioarele tale in cazul piciorului diabetic, sa ai o dieta echilibrata, sa practici regulat exercitii fizice, sa limitezi consumul de alcool si sa renunti la fumat.

Surse de informatie:

  • www.medicalnewstoday.com
  • www.medicalnewstoday.com
  • www.healthline.com
  • www.webmd.com
  • www.my.clevelandclinic.org
  • www.mayoclinic.org
  • www.msdmanuals.com

Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Editor

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.