Uroginecologia este o specialitate de graniță care are ca obiect diagnosticul şi tratamentul tulburărilor de statică pelvină traduse prin incontinenţa urinară sau fecală şi prolapsul organelor pelvine. Prof. Dr. Petre Bratilă şi-a adus un aport remarcabil la fondarea şi dezvoltarea supraspecialităţii de uroginecologie în România şi se se preocupă continuu pentru a implementa cele mai noi şi eficiente metode de diagnostic şi tratament.
Tratamentul chirurgical al incontinenței urinare şi prolapsului urogenital se realizează prin tehnici minim invazive cu spitalizare sub 24 de ore. Se utilizează atât tehnici chirurgicale convenționale care folosesc pentru reconstrucţie ţesuturile proprii, cât şi tehnici de protezare cu bandelete sau meşe din materiale acceptate de organismul uman.
Incontinenţa urinară de efort
Incontinenţa urinară la femeie este o afecţiune frecventă, peste 25% din femei cu vârste între 18-80 de ani suferind de această boală. De fapt procentul este mult mai mare, multe femei ferindu-se să apeleze la medic deoarece consideră această afecţiune ca o infirmitate pe care trebuie să o suporte ca o consecinţă a naşterilor.
Incontinenţa urinară se defineste ca pierderea de urină prin uretră în timpul efortului sau ca urmare a necesităţii imperioase de a urina care nu poate fi stăpânită prin propria voinţă. Există două forme principale de incontinenţa urinară:
- Incontinenţa urinară de efort
- Incontinenţa urinară prin imperiozitate
Cele două forme pot exista separat sau coexista.
Cel mai frecvent întâlnită este incontinenţa urinară de efort: pierderea de urină se produce ca urmare a efortului de tuse, strănut, la ridicarea de greutăţi, etc. Se poate manifesta sub o formă uşoară, cu pierderi ocazionle de urină sau sub o formă gravă, cu pierderea de urină la modificarea de poziţie sau mers. Cauza incontinenţei urinare de efort este anatomică şi constă în slăbirea sistemului de susținere al uretrei sau în alterarea constituţiei anatomice a uretrei. Cele două cauze au soluții de tratament diferite. Deşi cel mai frecvent afectate sunt femeile care au născut, incontinenţa urinară de efort afectează şi femeile nulipare sau fete cu vârsta mai mică de 20 ani.
Incontinenţa urinară de efort este progresivă. Odată declanşată rareori se ameliorează spontan. Din acest motiv medicul trebuie consultat la primele semne. Totusi, multe femei nu relatează acest simptom din pudoare, nici chiar atunci când consultă medicul pentru altă afecţiune ginecologică. Există şi forme pasagere de incontinenţa urinară de efort, cum sunt cele care apar în cursul sarcinii dar dispar în primele săptămâni de lehuzie.
Se cunosc numeroase soluţii care ameliorează acest simptom, dar niciodată nu duc la dispariţia lui completă. Formele uşoare de incontinenţă, în special la femeile tinere inainte de menopauză, beneficiază de tratament conservator (gimnastica Kegel, biofeedback, etc).
În marea majoritate a cazurilor tratamentul este chirurgical. Până în prezent au fost concepute peste 200 de tehnici chirurgicale în acest acest scop, însă riscul de reapariţie a incontinenţei este de 20-70%. În ultimii 10 ani au fost imaginate tehnici prin care uretra se protezează cu materiale sintetice. Dintre acestea, procedeele numite TVT (transvaginal tape) sau TOT (transobturator tape) sunt cele mai cunoscute.
Prof. Univ. Dr. Petre Bratilă, Doctor în Ştiinţe Medicale
Medic Primar Obstetrică -Ginecologie, Medic Specialist Chirurgie Generală
Experienţă deosebită în Uroginecologie:
- peste 30 ani în acest domeniu
- a dezvoltat şi introdus în practica curentă tehnici proprii de tratament al incontinenţei urinare și prolapsului utero-vaginal cu rezultate deosebite pe termen lung în peste 90% din cazuri
- 1999: Fondator şi Preşedinte al Societăţii Române de Uroginecologie
- Redactor Şef Revista Română de Uroginecologie şi Boli ale Planşeului Pelvin
- Organizare de congrese, cursuri, workshopuri cu tematică de uroginecologie pentru rezidenţi şi specialişti