Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Trombofilia in sarcina: 10 intrebari frecvente

Trombofilia in sarcina: 10 intrebari frecvente

Dr. Gabriela Borsaru, medic primar hematolog in cadrul Policlinicii Enescu raspunde la cele mai frecvente intrebari despre trombofilia in sarcina: ce este, cand apare, ce riscuri implica si ce analize sunt necesare.

1. Ce este trombofilia si cat de des este intalnita la femeile insarcinate?

Trombofilia este o stare dobandita sau cel mai frecvent, mostenita, care creste coagulabilitatea sangelui, putand duce la formare de cheaguri care pot avea  consecinte importante asupra sarcinii. 

In tara noastra nu exista statistici publicate la femeile insarcinate, cu atat mai putin cu cat mijloacele de investigare performante ale acestor patologii sunt accesibile de relativ putin timpde aproximativ 5 ani. Din experienta mea si a colegilor mei, atat hematologi cat si ginecologi, incidenta acestor afectiuni este neasteptat de mare, sarcina fiind un prilej de a diagnostica trombofilia deoarece apar modificari, unele semnificative, care atrag atentia si determina pacientele sa se adreseze medicului ginecolog si hematolog.

2. Care sunt simptomele trombofiliei in sarcina?

Exista mai multe tipuri de modificari incadrate ca trombofilii, iar o femeie insarcinata poate asocia mai multe modificari trombofilice.

De cele mai multe ori, simptomele sunt modeste. Rareori femeia insarcinata dezvolta tromboze severe amenintatoare de viata care sa determine gravida sa se adreseze intr-un serviciu de urgenta–

  • Tromboze venoase profunde –tromboflebite la nivelul membrelor, in special membrelor inferioare, care se manifesta clinic cu cresterea in volum a gambei si/ sau a coapsei cu impotenta functionala, pacienta avand dificultati de a se deplasa
  • Tulburari de respiratie moderat-severe datorita trombozelor in circulatia pulmonara
  • Manifestari neurologice datorita unui accident vascular cerebral trombotic

De cele mai multe ori femeile insarcinate sunt investigate pentru trombofilie daca se diagnosticheaza: intarzieri de crestere a fatului, modificari ale circulatiei uterine cu cresterea tensiunii in circulatia uterina la examinarea ecografica Doppler,  cresterea tensiunii arteriale pana la manifestari extreme de eclampsie – preeclampsie si patologie a placentei decelata ecografic cu „imbatranirea placentei”.

3. Ce riscuri implica trombofilia pentru femeia insarcinata si pentru fat?

Pentru mama: aceasta poate dezvolta, asa cum am amintit mai sus, tromboze diverse al caror prognostic depinde de localizare si extensie si cresterea tensiunii arteriale in timpul sarcinii (eclampsie, preeclampsie ).

Pentru fat:  intarziere de crestere, oprirea sarcinii in evolutie, nastere prematura. Frecvent, femeile cu trombofilie au mai multe sarcini pierdute in antecedente.

Desi intrebarea de mai sus se refera la repercusiunile pe care aceste afectiuni le au in timpul sarcinii, ar fi de amintit ca aceste afectiuni se asociaza frecvent cu infertilitatea. De foarte multe ori ne intalnim in clinica cu femei cu infertilitate primara la care nu s-a gasit o cauza, atat la ele, cat si la partener, iar un screening de trombofilie evidentiaza prezenta unor patologii trombofilice, de cele mai multe ori complexe.

4. Cat de amanuntita trebuie sa fie montiorizarea de catre medic a unei gravide diagnosticata cu trombofilie?

Depinde de tipul de trombofilie si de gravitatea manifestarilor: la femeile la care s-au pus in evidenta forme severe de trombofilie este necesara monitorizarea lunara sau chiar la 2 saptamani atat ecografic, cat si prin analize de sange. La gravidele la care s-a evidentiat o astfel de patologie dar nu in forma grava, acestea pot fi monitorizate la 6-8 saptamani.

5. Exista situatii in care, in absenta unor simptome clare ale bolii, medicul ii poate recomanda unei gravide sa efectueze teste de diagnosticare a trombofiliei? Care sunt motivele pentru aceste recomandari?

Este foarte importanta anamneza medicala sau discutia cu pacienta care la inceput este efectuata frecvent de catre medicului ginecolog.

Sunt foarte importante:

  • Antecedentele heredocolaterale –prezenta la rudele de gradul I a unor manifestari trombotice (ex: accident vascular cerebral, infarct acut de miocard mai ales la varste tinere, morti subite  sau infertilitate, nasteri premature, boala abortiva)
  • Antecedentele personale ale pacientei atat obstetricale – nastere prematura, avorturi frecvente, feti subponderali, infertilitate, cat si cele neobstetricale - cele  amintite anterior sau chiar manifestari care la prima vedere par a nu avea legatura –ex prezenta migrenelor (stiind ca aceste patologii asociaza frecvent stari trombofilice), daca au luat anticonceptionale si cum au tolerat aceasta medicatie.

Aceste date pot ridica suspiciunea de trombofilie care impune investigarea pacientelor.

Avand in vedere cresterea accesibiltatii investigatiilor pentru diagnosticul acestor afectiuni si a  mijloacelor de informare, ne confruntam nu de rare ori cu situatii in care pacientele se adreseaza medicului hematolog pentru investigarea unei trombofilii sau medicul ginecolog solicita screeningul de trombofilie la inceputul unei sarcini.

6. Unde se pot efectua testele de diagnosticare a trombofiliei

Aceste teste sunt destul de performante si trebuie realizate in laboratoare de referinta cu experienta in domeniu. Analizele de sange implica initial un screening care orienteaza asupra diagnosticului; ulterior, aceste teste sunt completate cu investigatii mai aprofundate la nivelul ADN-ului. Diviza de laborator REGINA MARIA iti pune la dispozitie o gama de teste pentru investigarea trombofiliei.

Trebuie clar mentionat ca trombofiliile nu sunt evidentiate ca urmare a unor analize uzuale – o coagulograma normala nu exclude prezenta unei trombofilii care poate fii severa.

 7. Ce metode de tratament exista in cazul trombofiliei?

Tratamentul trebuie individualizat in functie de pacienta si tipul sau tipurile de trombofilie diagnosticate.

In cazul accidentelor trombotice severe este necesara internarea cu administrarea de heparine in doze terapeutice.

In cazul gravidelor cu trombofilie, in urma unui bilant, mijloacele terapeutice sunt:

  • Antiagregantele plachetare: Aspirina in diverse doze –acesta este formal contraindicata dupa saptamana 28 de sarcina  si total contraindicata postpartum
  • Anticoagulante – in aceasta clasa intra numai anticoagulante injectabile de tip Heparina si heparine cu greutate moleculara mica.

Se administreaza in doze profilactice in special seara inainte de culcare. Acestea nu trec bariera placentara si nu au repercusiuni asupra fatului, spre deosebire de anticoagulantele orale de tip cumarinic care trec bariera placentara si determina malformatii severe ale fatului Trebuie subliniat ca nu toate trombofiliile necesita tratament - nu trebuie amplificate lucrurile, dar nici ignorate.

8. In ce masura poate afecta trombofilia modalitatea de nastere? Care este recomandarea medicilor in acest caz?

Este de preferat - daca nu exista containdicatii si copilul are greutate corespunzatoare varstei sarcinii, in functie de evolutia cazului, sa se ia in discutie de comun acord cu medicul ginecolog nasterea naturala sau prin operatia de cezariana dupa saptamana 38. Tratamentul injectabil cu heparine se intrerupe cu mai mult de 12 ore inaintea nasterii.

Prezenta unei trombofilii nu contraindica nasterea naturala, dar cu precautii de urmarire. Deoarece de cele mai multe ori aceste sarcini sunt foarte pretioase, obtinute cu greu, cu tratamente care creeaza cel putin disconfort,  de cele mai multe ori se ia decizia de cezariana deoarece eventualele evenimente nedorite atat pentru mama, cat si pentru copil sunt relativ mai usor de controlat.

9. Care este procedura post-partum de ingrijire medicala a unei proaspete mame care a suferit de trombofilie in timpul sarcinii, dar a nou-nascutului?

Este dovedit statistic ca trombozele, in special cu risc vital, sunt mai frecvente postpartum in primele saptamani, astfel femeile cu trombofilii majore si care au necesitat heparine o mare parte a sarcinii trebuie sa urmeze  tratamentul cu heparine inca 4-6 saptamani postpartum, chiar daca alapteaza. Asa cum am aratat anterior, sunt contraindicate antiagregantele plachetare postpartum.

10. Trombofilia poate fi prevenita?

Nu se poate vorbi de o prevenire a trombofiliilor, cu atat mai putin a celor mostenite, dar exista recomandari generale, astfel incat  manifestarile trombotice- care sunt de fapt consecintele acestor patologii – sa  nu apara.

Este foarte important diagnosticul  trombofiliilor, mai ales la femeile insarcinate, precum si monitorizarea  acestor cazuri  pentru a preintampina evenimetele nedorite, unele putand pune viata in pericol atat a mamei, cat si a copilului. Este interzis fumatul, repausul prelungit  si este necesara o  urmarire a sarcinii atat de catre medicul ginecolog, ecografist, cat si de hematolog.