Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Trimestrul 2 de sarcina: corpul tau

Frecvent, trimestrul 2 de sarcina este perioada cea mai placuta a sarcinii deoarece readuce starea de bine. Ceea ce a fost mai greu legat de greturi s-a dus, iar copilul nu este prea mare astfel incat sa-ti creeze probleme din cauza ca iti comprima organele abdominale. Totusi, anumite simptome sunt prezente si in trimestrul 2 de sarcina.

Trimestrul 2 de sarcina: corpul tau

Sanii continua sa creasca

Stimulate de estrogeni si progesteron, glandele mamare de la nivelul sanilor cresc mai mari in cel de-al doilea trimestru de sarcina. In plus, la nivelul sanilor se poate acumula grasime.  Desi sensibilitatea sanilor din trimestru 1 de sarcina s-a ameliorat considerabil, sensibilitatea la nivelul mameloanelor va continua pe toata perioada sarcinii. Astfel, un sutien care sa sustina bine sanii devine o necesitate.

Abdomenul continua sa creasca

Pe masura ce uterul devine mai greu si se mareste pentru a face loc copilului in crestere, abdomenul se extinde – uneori rapid. Incepand cu trimestrul 2 de sarcina, asteapta-te sa cresti in greutate aproape 1.4-1.8 kilograme pe luna, pana la termen.

Contractiile Braxton Hicks

Uterul incepe sa se contracte pentru a se pregati de marele eveniment. Aceste contractii de “pregatire” le vei simti in abdomenul inferior sau coapse, sunt frecvent slabe si impredictibile. Ia legatura cu medicul tau daca contractile devin dureroase sau regulate, deoarece ar putea fi un semn de travaliu prematur.

Modificari la nivelul pielii

Zona din jurul mameloanelor devine mai inchisa la culoare. La fel se poate intampla si cu pielea de pe partea interioara a coapselor si de la nivelul organelor genitale. In plus, poti obseva o linie inchisa la culoare, linia nigra, care porneste de la ombilic catre zona pubiana. La nivelul fetei, in special pe obraji si buza superioara, pot sa apara pete maronii. Acestea sunt cunoscute sub denumirea de cloasma sau masca gravidica.

Vergeturile

Desi un numar mic de femei sunt suficient de norocoase pentru a nu ramane cu aceasta “marca” a graviditatii, marea majoritate a femeilor gravide va experimenta vergeturile, in special la nivelul abdomenului, sanilor, bratelor, feselor si coapselor. Daca esti atrasa de reclamele diverselor produse cosmetice care pretind ca pot preveni sau trata vergeturile, rezista tentatiei. Desi aceste creme nu sunt periculoase, nici nu te vor ajuta prea mult.

Probleme la nivelul gingiilor si mucoasei nazale

Pe masura ce circulatia creste, la nivelul mucoaselor va fi un flux marit de sange, cauzand congestionarea mucoasei nasului si a cailor aeriene, ceea ce va limita cantitatea de aer care este inhalata si va duce la aparitia sforaitului, obstructiei nazale si a sangerarilor nazale (epistaxis). De asemenea, gingiile se umfla, ceea ce poate cauza o sangerare minora cand te speli pe dinti sau cand folosesti ata dentara. Alege o periuta de dinti mai moale pentru a scadea iritatia gingivala.

Ameteli

Ca urmare a hormonilor de sarcina, se produce dilatarea vaselor de sange. Deoarece volumul de sange nu creste suficient de mult, presiunea arteriala va scadea si te poti simti, din cand in cand, ametita. Daca ameteala este suparatoare, bea multe lichide si ridica-te cu grija din pat sau de pe scaun. Daca ai senzatia de lesin, intinde-te pe pat pe partea stanga.

Crampele la nivelul picioarelor

Crampele musculare – contracturi involuntare dureroase la nivelul muschilor – apar frecvent noaptea, in special in trimestrul 2 sau 3 de sarcina. Fa exercitii de intindere la nivelul muschilor gambei inainte de a merge la culcare.

Senzatia de lipsa de aer

Plamanii tai proceseaza mai mult oxigen decat inainte de sarcina, pentru a furniza o cantitate suficienta copilului – de aceea vei simti ca respiri mai rapid si ca ai o senzatie usoara de lipsa de aer.

Scurgerea vaginala

Vei observa o scurgere vaginala subtire, albicioasa. Se considera ca aceasta scurgere acida ajuta la suprimarea cresterii unor bacterii potential periculoase sau a unor fungi. Pentru a te simti confortabil foloseste absorbante. Ia legatura cu medicul tau daca scurgerea devine urat mirositoare, verzuie sau galbena sau daca este insotita de roseata, iritatie sau mancarime, deoarece acestea pot fi semnele unei infectii vaginale.

Infectia de tract urinar

Modificarile hormonale pot incetini fluxul de urina, iar uterul care creste poate comprima ureterele sau vezica urinara, ambii factori putand contribui la aparitia infectiilor la nivelul vezicii urinare sau rinichilor. Suna-ti medicul daca ai o senzatie de arsura cand urinezi, febra, durere abdominala sau durere de spate. Netratata, infectia urinara creste riscul de complicatii in sarcina.

Trimestrul 2 de sarcina: ce simti

Sarcina este atat o calatorie biologica, cat si una psihologica. In timpul celui de-al doilea trimestru de sarcina te vei simti mai putin obosita si mult mai dornica sa pregatesti casa pentru sosirea copilului tau. Profita de aceasta stare de bine. Mergi la cursurile pentru pregatirea pentru nastere, cauta un medic pediatru pentru copil si citeste despre alaptarea la san.

Daca decizi sa nu, informeaza-te despre concediul de crestere a copilului.

Pe masura ce sarcina avanseaza si apar modificari la nivelul corpului tau, ai putea sa te simti mai putin atractiva in proprii tai ochi sau in ochii partenerului tau. Iti poti face griji ca ai luat prea mult in greutate si ca arati „grasa”, in timp ce nu mai poti sa faci sport asa cum obisnuiai sau cum ti-ai dori. Pe de alta parte, anumite femei ar putea sa simta o dorinta sexuala crescuta.

In timp ce asteptarea creste, poti avea o multime de intrebari sau temeri legate de travaliu, nastere sau rolul de mama. Retine ca nu poti planifica sau controla totul in sarcina. In schimb, poti invata despre lucrurile care ti se intampla cat de mult poti. Concentreza-te sa faci alegeri sanatoase de viata care ii vor asigura copilului tau cel mai bun inceput in viata.