Copilul tau este considerat prematur daca se naste inainte de saptamana 37 de sarcina. Cei mai multi copii se nasc dupa saptamana 32 si au o sansa mare de a supravietui si de a creste sanatosi.
Ce trebuie sa fac daca intru in travaliu prematur?
Daca nu stii exact daca travaliul a inceput, intotdeauna este mai mai bine sa fii sigura, decat sa-ti para rau ulterior. Suna-ti doctorul obstetrician imediat daca:
- S-au rupt membranele
- Ai inceput sa ai contractii inainte de 37 saptamani
Daca ti se va cere sa mergi la spital, roaga pe altcineva sa conduca sau cheama ambulanta.
Ce se va intampla la spital?
Cand vei ajunge la spital, probabil ca te vei simti nelinistita si coplesita. Lucrurile pot parea ca au scapat de sub control. Insa medicul sau asistenta ar trebui sa-ti explice ceea ce se intampla cu tine si cu copilul tau. Pune intrebari, deoarece asta te va ajuta sa iei decizii informate privind ingrijirea ta.
Medicul iti va cere sa explici ce ti s-a intamplat acum sau daca ai mai avut ceva asemanator si in sarcinile anterioare. Ti se va face un consult, care presupune un examen vaginal si o ecografie, cu scopul de a se evidentia daca colul uterin s-a scurtat si dilatat, fiind gata pentru nastere.
Pentru a vedea daca contractile premature reprezinta un travaliu “fals”, se va face testul fibronectinei fetale. Din pacate acest test nu poate fi efectuat in toate spitalele.
Daca membranele nu s-au rupt si nu sunt semne ca travaliul va incepe, probabil ca vei putea merge acasa. Uneori, simptomele travalului prematur inceteaza si sarcina poate continua o perioada lunga, asta intamplandu-se in aproape 50% din cazurile in care femeia a crezut ca a intrat in travaliu. Totusi, daca travaliul a inceput cu adevarat, sunt putine lucruri care se pot face pentru a-l opri.
Ce se intampla daca travaliul a inceput?
Daca esti intre saptamanile 24 si 34 de sarcina, medicul iti va face injectii cu steroizi care vor ajuta plamanii copilului sa se maturizeze. Medicamente care se numesc tocolitice vor intarzia etapele travaliului cateva zile, suficient de mult astfel incat sa se finalizeze tratamentul cu steroizi. Aceste medicamente vor actiona doar in anumite circumstante, cand sunt administrate devreme in travaliu si nu pot opri complet travaliul prematur.
Daca membranele s-au rupt, ti se va face un test pentru infectia cu streptococ de grup B. Daca testul este pozitiv, vei incepe un tratament intravenos cu antibiotic, care va reduce riscul de transmitere a infectiei la copil.
Medicul va monitoriza bataile cordului copilului. Poti cere un tratament pentru reducerea durerii, desi vei fi sfatuita impotriva administrarii petidinei (meperidina) sau a altor analgezice opioide, deoarece aceste medicamente vor afecta respiratia copilului. O anestezie epidurala este probabil cea mai buna optiune pentru ameliorarea durerii.
Poti naste pe cale vaginala. Daca sarcina este mai mare de 34 de saptamani, medicul obstetrician probabil va dori ca travaliul sa se desfasoare normal si sa nu fie grabit. Totusi, o operatie cezariana va fi indicata daca exista complicatii, cum ar fi o sangerare masiva sau suferinta fetala.
Ce se va intampla cand copilul se naste prematur?
Daca copilul este nascut:
- Intre saptamanile 34 si 36: nu va avea nevoie de vreun tratament. Este posibil sa arate mic, dar poate ramane in salon cu tine sau poate fi admis in Unitatea pentru Recuperare Prematuri, in functie de modul in care se alimenteaza sau daca are probleme cu glicemia, tensiunea arteriala sau vreo infectie.
- Intre saptamanile 32 si 33: va avea nevoie de ingrijire specializata, deoarece ar putea avea probleme respiratorii, de alimentatie sau vreo infectie. Copilul va putea sa stea cu tine in Unitatea pentru Recuperare Prematuri sau va fi internat direct in Unitatea de Terapie Intensiva Neonatala.
- Intre saptamanile 28 si 31: va avea nevoie de ingrijire specializata in Unitatea de Terapie Intensiva Neonatala. Desi copilul va fi mai puternic decat nou-nascutii de varste mai mici, va avea un risc moderat pentru a suferi de hipotermie, hipoglicemie sau infectii.
- Sub 27 saptamani: va avea nevoie de ingrijire specializata in Unitatea de Terapie Intensiva Neonatala, avand un risc crescut de hipotermie, hipoglicemie, hipotensiune arteriala si infectii si va avea nevoie de suport respirator.
Daca copilul tau va avea nevoie de ingrijire imediata, probabil ca nu-l vei putea vedea decat foarte putin inainte de a fi dus departe de tine. Asta poate fi ceva infricosator si vei avea nevoie de multa sustinere. Odata ce copilul este stabilizat, il vei putea vedea cat de des vei dori, chiar daca se afla in sectia de terapie intensiva. Chiar si asa, sunt multe lucruri pe care le poti face pentru el, cum ar fi sa-i schimbi pampersul, sa-l mangai, sa vorbesti cu el si probabil sa-l tii in brate si sa-l hranesti cu biberonul.
Oricare ar fi situatia, copilul va avea nevoie de multa atentie atat din partea ta, cat si a tatalui, la fel de mult cum are nevoie de ingrijirea medicala.
Gemeni nascuti prematur cantarind putin peste 500 de grame traiesc datorita medicilor neonatologi din Spitalul Baneasa
Citeste povestea a doi frati gemeni care s-au nascut prematur la 23 de saptamani si 6 zile, cantarind un pic peste 500 de grame. Sarcina a fost urmarita intr-o alta maternitate privata, dar, dupa ruperea prematura a membranelor la o varsta de sarcina atat de mica, practic la limita de viabilitate a fatului, a fost necesar transferul mamei intr-un spital cu Sectie de Terapie Intensiva Neonatala (sectie specializata in sustinerea functiilor vitale si ingrijirea prematurilor si a nou-nascutilor bolnavi, aflati in stare critica). Parintii au ales ca nasterea sa aiba loc in Spitalul Baneasa, dedicat mamei si copilului. Spitalul Baneasa este singurul spital privat din tara care detine o sectie de terapie intensiva specializata in ingrijirea prematurilor atat de mici.
Dr. Madalina Dobrescu, medicul neonatolog care i-a ingrijit cu multa daruire si profesionalism pe cei doi frati a fost prezenta inca din sala de nastere, deoarece acesti copii au necesitat stabilizare imediata si suport ventilator specializat. Dupa 3 luni de ingrijiri speciale, dupa ce au facut progrese de la o zi la alta, cei doi frati pot pleca acum acasa. Au implinit 13 saptamani de viata (si au ajuns astfel la varsta de 37 de saptamani, daca sarcina ar fi decurs normal), cantaresc aproape 2500 de grame, sug la san si au un tonus si o reactivitate normale pentru varsta corectata.
Afla mai multe informatii despre Cauze nastere prematura.