Femeile insarcinate infectate cu virusul SARS-COV 2 sunt predispuse sa dezvolte o forma severa a bolii. Acest lucru inseamna ca este posibil sa aiba nevoie de internare in spital, de ingrijire medicala intr-o unitate de terapie intensiva, iar in cele mai multe cazuri, inclusiv de suport ventilator. Din nefericire, contactarea infectiei in timpul sarcinii creste mult riscul de avort spontan si de nastere prematura inainte de 37 de saptamani, precum si de dezvoltare a numeroase patologii asociate sarcinii, cu prognostic prost materno-fetal.
De asemenea, la fel de expuse riscurilor crescute sunt si femeile care se afla in perioada lauziei.
Factori favorizanti pentru dezvoltarea de complicatii asociate infectiei COVID-19 in sarcina:
- Obezitatea
- Diabetul gestational
- Patologia cardio-vasculara preexistenta sarcinii
- Hipertensiunea gestationala
- Varsta materna mai mare de 35 de ani
- Locul de munca expus riscurilor de contactare a bolii
- Aspecte socio-economice precare
Cum ma pot proteja de COVID-19 in timpul sarcinii?
Vaccinarea este cea mai buna si sigura metoda de protectie. La ora actuala, expertii si studiile in domeniu ne-au demonstrat faptul ca beneficiile vaccinarii sunt net superioare potentialelor efecte adverse minime ale administrarii vaccinului in timpul sarcinii.
Vaccinarea impotriva COVID-19 se adreseaza gravidelor in orice etapa a sarcinii, femeilor care alapteaza, femeilor in perioada preconceptionala, precum si celor care isi doresc o sarcina in viitor. In prezent, nu exista dovezi stiintifice conform carora vaccinul ar putea cauza probleme de fertilitate la niciunul dintre parteneri.
Este posibil sa apara efecte adverse minime postvaccinare, in special dupa administrarea celei de-a doua doze, daca ne raportam la vaccinurile oferite de Pfizer sau Moderna. Cu toate acestea, trebuie sa stii ca nu au fost raportate efecte adverse mai importante la gravidele vaccinate cu aceste doua vaccinuri fata de populatia obisnuita.
Este recomandat sa suni medicul ginecolog in cazul in care observi o serie de efecte adverse mai serioase, cum ar fi: febra inalta, febra prelungita (asociata cu prognostic prost al sarcinii), aparitia unei reactii alergice. Aceste efecte adverse sunt insa rare, in procent foarte redus si pentru fiecare dintre ele exista tratament. Inainte de vaccinare, anunta personalul medical daca ai avut reactii alergice la alte vaccinuri anterioare.
Cum pot preveni infectia COVID-19 in timpul sarcinii?
Nu exista dovezi conform carora sarcina te face mai susceptibila la contractarea infectiei cu noul coronavirus. Totusi, ramane o amenintare la adresa tuturor. Trebuie sa respecti regulile generale de protectie pentru a evita imbolnavirea:
- Spala-te frecvent pe mainilor cu apa si sapun si dezinfecteaza-le des
- Evita sa duci mainile la fata, nas sau gura
- Mentine la cel putin 1,5-2 metri fata de persoanele din jur
- Evita grupurile mari de oameni si aglomeratia
- Poarta masca de protectie omologata atunci cand esti in spatii aglomerate sua inchise
Ce trebuie sa fac daca am simptome COVID-19 sau am intrat in contact cu o persoana infectata?
Daca ai fost expusa virusului si observi simptome asociate infectiei COVID-19, primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa te testezi si sa iei legatura cu medicul ginecolog pentru a-l informa asupra semnelor si simptomelor tale. Medicul iti va indica pasii pe care trebuie sa-i urmezi in cazul in care apar simptome ingrijoratoare, precum febra ori tusea seaca.
Foarte important: nu exista tratament standardizat in cazul infectiei cu SARS-COV 2, asa ca nu incercat sa te tratezii acasa. La aparitia simptomelor trebuie sa anunti medicul. Cel mai probabil nu va fi nevoie de spitalizare, dar este nevoie sa acorzi mare atentie modului in care evolueaza simptomele. In caz de agravare a simptomelor sau aparitia dificultatilor in respiratie, trebuie sa suni imediat medicul.
Infectia COVID-19 inainte de nastere poate afecta fatul?
Nu exista studii care sa demonstreze legatura dintre infectarea cu noul coronavirus si aparitia unor defecte/anomalii congenitale fetale. Insa, aparitia febrei in trimestrul I de sarcina poate creste riscul defectelor structurale fetale, iar patologia pulmonara severa in ultimul trimestru de sarcina poate creste riscul de nastere prematura.
Daca am COVID-19, il pot transmite fatului sau bebelusului dupa nastere?
Conform unor studii, au fost identificati bebelusi care s-au nascut pozitivi pentru coronavirus, dar intr-un numar extrem de redus. Cea mai frecventa cale de contaminare este cea aerogena, prin particulele respiratorii ale unei persoane bolnave care tuseste sau stranuta. Cel mai probabil, bebelusii se infecteaza dupa nastere, direct de la mama sau personalul medical infectat.
Cum va decurge nasterea daca am fost infectata cu noul coronavirus?
Nu exista contraindicatii pentru nasterea naturala in cazul gravidelor cu infectie COVID-19. Dar, cu toate acestea, nasterea poate decurge diferit fata de cum ti-ai imaginat ca va fi. Unii experti sustin faptul ca la mamele infectate cu noul coronavirus este benefic sa lasam vernixul pe pielea bebelusilor 24 ore postpartum, deoarece acesta contine substante antimicrobiene care ar putea fi o bariera protectiva. Colegiul American de Obstetrica si Ginecologie recomanda izolarea si monitorizarea bebelusilor nascuti de gravidele infectate.
In timpul nasterii si al spitalizarii vei primi aceleasi ingrijiri de calitate ca si inainte de pandemie. Trebuie doar sa fii pregatita pentru situatii speciale, impuse de situatia epidemiologica actuala.
Pot alapta daca am COVID-19?
La ora actuala sunt putine studii privind incarcatura virala din laptele matern. Probele analizate nu au aratat prezenta virusului. Acest lucru nu inseamna, insa, ca nu iti poti infecta bebelusul prin tuse sau stranut, in timp ce alaptezi. Cea mai sigura optiune ramane extragerea laptelui matern cu ajutorul unei pompe si hranirea bebelusului cu ajutorul tatalui sau al unei alte persoane sanatoase. Daca, totusi, doresti sa alaptezi cu orice risc, trebuie sa acorzi o atentie deosebita igienei corespunzatoare si porti obligatoriu masca de protectie.