Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Ce sunt testele de anticorpi. 7 intrebari despre infectia cu coronavirus

Virusul Sars-CoV-2 este unul care starneste multe intrebari si nelamuriri in randul populatiei, indiferent ca vorbim despre persoane care au trecut deja prin infectia cu acest virus sau nu. Masurile de protectie si diferitele metode de testare sunt aspecte asupra carora oricine trebuie sa fie corect informat. Astfel, poti afla din randurile urmatoare ceea ce este bine sa stii despre testele de anticorpi, testele de diagnostic, dar si despre metodele de preventie ale infectiei Covid-19.

Testele de anticorpi vs. testul Real Time PCR

Diagnosticul pentru infectia cu Sars-CoV-2 se face prin testul Real Time PCR, care identifica ARN-ul virusului, fiind cel care poate stabili cu certitudine acest diagnostic. Te poti adresa unui laborator pentru a face testul Real Time PCR doar atunci cand banuiesti o posibila infectare cu virusul Sars-CoV-2, fie ca prezinti simptome, fie ca ai intrat in contact cu o persoana diagnosticata cu Covid-19.

Recoltarea pentru testul Real Time PCR se face atat din nas (in profunzimea cailor nazale), cat si de la nivelul gatului (faringelui). Daca simti ca iti dau lacrimile atunci cand ti se recolteaza din caile nazale, nu trebuie sa te ingrijorezi, pentru ca este ceva normal. Mai mult de atat, acesta poate fi considerat un semn ca recoltarea s-a facut corect.

Practic, diferenta dintre cele doua tipuri de teste este ca Real Time PCR este cel care ajuta la stabilirea diagnosticului in cazul unei infectii Covid-19, in timp ce testele de anticorpi pot indica prezenta celor doua tipuri de anticorpi ce pot sa apara dupa ce ai luat contact cu acest virus. O alta diferenta notabila este modul de recoltare. Daca recoltarea pentru testul PCR se face nazofaringian, cea pentru testarea anticorpilor se va face din sange.

Cunoaste AICI echipa noastra de MEDICI.

Ce sunt anticorpii IgG si IgM

Atunci cand intri in contact cu virusul Sars-CoV-2, organismul poate dezvolta doua tipuri de anticorpi: IgM si IgG. Fiecare tip are rolul sau, in sensul ca anticorpii IgM sunt cei care apar in faza acuta a infectiei cu coronavirus, in timp ce anticorpii IgG apar odata cu vindecarea bolii.

Daca testul de anticorpi IgM este pozitiv, va fi necesar si un test Real Time PCR, deoarece sunt sanse mari sa fie vorba despre o infectie cu Sars-CoV-2. In schimb, un rezultat pozitiv al anticorpilor IgG indica faptul ca organismul tau a trecut deja prin boala si un urmator pas poate fi testarea cantitativa a anticorpilor neutralizanti IgG.

Testarea anticorpilor - in cat timp primesti rezultatele

Daca vei dori sa testezi prezenta anticorpilor IgM sau IgG, este bine sa stii ca rezultatul acestui tip de test este disponibil in 3 zile lucratoare de la data recoltarii. Pregatirea pentru recoltare este aproximativ aceeasi  ca in cazul oricaror alte analize de sange.

Consumul de alimente sau bauturi nu influenteaza rezultatul in sine, insa este indicat sa eviti mesele bogate inainte de recoltare, pentru a nu altera in vreun fel compozitia sanguina (de exemplu, o masa de tip fast-food poate creste continutul de grasimi in sange, fapt ce poate ingreuna masuratorile).

Cand este indicat sa faci un test PCR si cand sa faci testele de anticorpi

Poti face testul Real Time PCR atunci cand prezinti simptome sau dupa 3-4 zile de la contactul cu o persoana confirmata pozitiv. Acest test identifica prezenta virusului doar in momentul testarii, deci un rezultat negativ nu prezinta niciun fel de garantie pentru mai departe. Din acest motiv, indiferent de rezultatul testului PCR, este necesar sa respecti in continuare masurile de protectie recomandate. Este indicat sa iti faci testul PCR atunci cand ai simptome sau banuiesti ca ai intrat in contact cu o persoana infectata.

Testele pentru anticorpi sunt utile atunci cand suspectezi sau stii deja ca ai trecut prin boala. In acest sens, este indicat sa apelezi in special la testarea anticorpilor neutralizanti. De asemenea, daca rezultatul indica un numar mare de anticorpi, este recomandata retestarea la fiecare 3-4 luni, pentru a verifica evolutia lor.

Descopera AICI oferta noastra de TESTE DE DIAGNOSTIC SI ANTICORPI COVID-19.

Top 7 nelamuriri cu privire la infectia cu Sars-CoV-2

Fiind vorba de un virus nou, multe persoane se pot simti dezorientate in ceea ce priveste simptomele, metodele de testare si felul in care reactioneaza virusul in anumite conditii. Iata care sunt cele mai frecvente intrebari pe aceasta tema:

Daca am temperatura usor crescuta, inseamna ca am Covid?
Febra poate fi un indicator pentru multe afectiuni si nu este un simptom specific infectiei cu coronavirus. Exista pacienti confirmati pozitiv care nu fac febra. Cu toate acestea, daca febra persista, este indicat sa iei legatura cu medicul de familie.

Testul Covid se poate face din sange?
Recoltarea pentru identificarea infectiei Covid-19 se face exclusiv din nazofaringe. Motivul este unul cat se poate de simplu: virusul Sars-CoV-2 este unul respirator, astfel ca este localizat in mucoasa cailor respiratorii.

Forma de boala depinde de grupa de sange?
Singurele studii care au gasit o legatura intre grupa de sange si predispozitia la infectare au fost facute in urma cu aproape 20 de ani, pe alte tulpini de coronavirus, nu pe Sars-CoV-2. In prezent, strict referitor la aceasta varianta, nu exista informatii cu privire la o astfel de legatura.

Membrii aceleiasi familii pot avea rezultate diferite la testul Real Time PCR?
Chiar daca o parte dintre membrii unei familii s-au infectat cu noul coronavirus, nu este obligatoriu ca toata familia sa fie confirmata pozitiv. Acest lucru depinde foarte mult de momentul testarii, pentru ca, odata ce o persoana dezvolta boala, dureaza cateva zile pana cand ceilalti membri ai familiei sa devina si ei pozitivi.

Rezultatul testului de anticorpi poate sa varieze de la un laborator la altul?
Fiecare laborator are propriul kit de testare a anticorpilor, putand varia sensibilitatea testului in sine. In acelasi timp, pot exista si diferente de metoda intre laboratoare (chemiluminiscenta, electroiluminiscenta sau metode imunologice clasice).

Virusul este influentat de anotimpuri si temperatura?
La inceput, specialistii din domeniu anuntau ca virusul Sars-CoV-2 va fi mai putin agresiv pe perioada verii, atunci cand temperaturile sunt foarte ridicate, insa aceasta informatie a fost demontata ulterior. Coronavirusul nu este influentat in niciun fel de schimbarile de anotimp.

Ceea ce este foarte important de retinut,cu privire la infectia cu virusul Sars-CoV-2 este ca preventia joaca un rol crucial. Indiferent daca ai sau nu simptome, indiferent daca ai sau nu anticorpi neutralizanti, respecta intotdeauna masurile de protectie, atat pentru sanatatea ta, cat si pentru protejarea celor din jur. Purtarea mastii, igiena corespunzatoare a mainilor si pastrarea distantei fata de alte persoane sunt printre cele mai importante si cele mai la indemana metode de prevenire a acestei infectii.