„M-am dus la primul neurochirurg disponibil”
Teama si miturile despre interventiile chirurgicale pentru rezolvarea problemelor coloanei vertebrale erau, poate, justificate in urma cu 10-20 ani. Tehnicile chirurgicale utilizate in prezent au transformat aceste operatii in unele minim invazive, pastrand totusi un prognostic optim pentru rezolvarea suferintelor.
„Mi s-a spus mereu ca operatia presupune riscuri prea mari si niciunul dintre medicii la care m-am dus nu m-a indrumat catre operatie. Asa ca am scos interventia chirurgicala din calcul, desi stiam ca am hernie de disc de la 22 de ani. Acum am 53. Am trait 30 de ani cu dureri!”, este rezumatul suferintei provocate de discopatia lombara multipla, indurata de pacienta D.D.
In trecut, in repetate randuri, dupa ce se stabilea diagnosticul, solutia rezolvarii chirurgicale a problemei, prin operatie, era exclusa. Pacienta a utilizat toate metodele disponibile de tratament conservator, de la medicamente analgezice si antiinflamatoare, pana la masaj, kinetoterapie si infiltratii vertebrale. „Practic a fost o durere continua. Uneori mai slaba si suportabila, alterori chinuitoare. Am trecut prin momente acute, extrem de dureroase care ma imobilizau mai multe zile la rand. Si am stat si-am suportat. Nu! Am fost la nenumarati neurochirurgi, am pus chiar eu problema unei operatii, dar mi se spunea ca situatia mea nu poate fi tratata chirurgical”, povesteste D.D.
La finele anului trecut pacienta a experimentat un alt episod sever. De data aceasta durerile au fost extrem de puternice si nu se ameliorau in nicio pozitie. „Am avut dureri groaznice. Imi este greu si sa-mi aduc aminte, iar mobilitatea mea s-a limitat la cativa pasi. Eram pur si simplu neom. Ce sa mai vorbesc de efectele pe care problema mea le avea asupra celor din familie. Si atunci am facut cel mai bun lucru, am luat cea mai buna si mai inteleapta decizie: mi-am facut programare la primul neurochirurg disponibil de la Spitalul Regina Maria Brasov, fara sa cer referinte, fara sa cer detalii. Pur si simplu am stiut ca asta trebuie sa fac si asta am facut. Asa am devenit pacienta doctorului Horia Salca, care m-a transformat dintr-un infirm cu dureri crancene, intr-un om normal, activ si vesel”, a completat D.D.
Rezolvarea chirugicala
O sa incepem cu finalul acestei povesti si anume cu explicatiile medicului neurochirurg Horia Salca, care a afirmat despre acest caz ca a fost o patologie frecventa, simpla si rezolvata usor.
„Nu este o performanta chirurgicala de varf, in sensul strict al cuvantului, ca tehnica este practicata de multa vreme, fiind relativ simpla, dar povestea pacientei si finalul fericit sunt o demonstratie despre efectele nefaste pe care le au miturile care produc teama si blocheaza abordarea unor solutii terapeutice definitive pentru acest tip de suferinte. Sunt foarte multi cei care se pot regasi in acest caz si care pot sa-si schimbe radical viata, punand capat unor probleme care le afecteaza sever calitatea vietii. Cheile necesare pentru a ajunge acolo sunt: disponibilitatea, ascultarea empatica, luarea in comun a deciziilor, executia tehnica ireprosabila, insotirea continua pe parcursul recuperarii si multe altele, frumos ilustrate si in acest caz, chiar daca nu pare unul special”, ne-a spus medicul primar neurochirurg Horia Salca.
Inainte de a reintra in cabinetul de consultatii, ne-a explicat simplu in ce a constat interventia pe care o aprecia drept un succes, desi realizeaza alaturi de echipa sa saptamanal astfel de operatii, multe din ele fiind reusite medico-chirurgicale absolut comparabile cu acest caz.
Pe fondul unui istoric vechi de lombosciatica bilaterala tratat in mod clasic, suferinta s-a agravat, au aparut dureri acute, intense, atat in repaus cat si la miscare, dureri care iradiau spre membrele inferioare, predominant pe partea stanga, asociate cu parestezii in aceleasi teritorii, cu episoade de urgenta si incontinenta urinara. Calitatea vietii a fost serios afectata, iar tratamentul uzual a devenit ineficient.
Examenul clinic a pus in evidenta diminuarea sensibilitatii cutanate in teritoriul corespunzator radacinii nervului spinal L4 pe partea stanga si durere locala la palparea regiunii lombare, iar cel imagistic (RMN) au pus in evidenta suferinta discala intinsa (leziuni ale discurilor intervertebrale), cu protruzii difuze (o bombare spre exterior a discurilor intervertebrale) si stenoza relativa de canal lombar la toate nivelurile (ingustarea fiziologica). A fost evidentiata si o hernie de disc intre vertebrele lombare L4-L5, pe stanga.
Doua zile de spitalizare
„Este linistitor, incurajator si binefacator sa ai sentimentul ca medicul te intelege si te poate ajuta. Exact asa a fost cu doctorul Horia Salca. A fost o vibratie reala medic-pacient, cu toate explicatiile necesare.
M-a preluat, m-a ghidat, m-a ajutat. Am facut o serie de analize, mai ales ca am si destule alte probleme medicale vechi, si investigatii ca sa identificam cea mai buna solutie. Eu nu-mi mai doream nimic altceva decat sa scap de dureri sau macar sa le pot controla, dar solutia terapeutica propusa mi-a dat mult mai multe sperante. Este extrem de confortabil sentimentul de incredere deplina in medicul care te ingrijeste.
Toate astea la un loc m-au facut sa fiu mai mult decat optimista. Aveam senzatia ca am intrat in reparatii si cineva vine, schimba niste piese si te face nou din nou!”, povesteste D.D.
Strategia terapeutica abordata a fost in doua etape. Initial s-a aplicat un tratament conservator cu medicatie analgezica, antiinflamatoare si decontracturanta, dupa care s-a trecut la etapa pregatirilor preoperatorii si, in final, s-a intervenit operator prin microdiscectomie L4-L5 stanga, ceea ce inseamna ca s-a indepartat hernia de disc prin remodelarea discului vertebral lezat
„Am stat in spital doar doua zile. Recuperarea a fost foarte rapida si usoara. A fost insa fantastic ca durerile au disparut efectiv de pe o zi pe alta. Am primit, pentru perioada de convalescenta, recomandarea de a evita efortul. Nu am respectat-o insa foarte riguros. Doar cei care trec prin situatia mea pot intelege ce bucurie poate sa fie sa te misti fara sa te doara! Asa ca mi-am alimentat bucuria fiind activa”, a incheiat D.D.
La finalul dialogului am mai primit o marturisire: „Mama mea avea si ea mari probleme. La 10 zile dupa mine, doctorul Horia Salca a operat-o, iar acum este mai mult decat bine. Am intinerit amandoua!”
Ce este hernia de disc
Hernia de disc este o afectiune frecventa, iar principalul efect ale acestei suferinte este durerea, deseori extrem de intensa, si afectarea capacitatii de miscare. Problema apare ca urmare a deteriorarii structurilor articulare dintre vertebre, numite discuri intervertebrale, care oferă mobilitate coloanei vertebrale. Acestea au o structura specifica fiind alcatuite dintr-un nucleu pulpos centrala, densa si gelatinoasa, si un inel exterior fibros. Nucleul este cel care amortizeaza socurile si faciliteaza miscarea, iar inelul fibros sustine articulatia. Deteriorarea acestui inel fibros in paralel cu fragmentarea nucleului duce la deplasarea acestuia din urma, care ajunge sa bombeze in afara discului si poate irita sau sa comprime nervii din canalul medular, generand toate simptomele asociate – in primul rand sciatica, durerea iradiata in membrul inferior.
Cel mai des sunt afectate discurile dintre vertebrele lombare, iar dintre acestea ultimele doua, L4L5 si L5S1 prezinta frecvent diferite forme de hernie, dat fiind faptul că sunt si cele mai solicitate discuri, sustinand toata coloana si o buna parte din greutatea corporala.
Cum se manifesta
Durerea lombara este cel mai frecvent indicator. Poate aparea si o limitare a mobilitatii asociata unei contracturi musculare. Initial durerea se manifesta ocazional sau in anumite conditii: stat in picioare, mers pe jos, alergare, efort fizic, frig si se remite in cateva zile cu analgezice, antiinflamatoare si repaus.
Cand suferinta discala se agraveaza, durerea devine mai intensa, dureaza si este rezistenta la tratament. Durerea poate iradia spre picior datorita compresiunii unei radacini nervoase, dar pot sa apara si furnicaturi, amorteli, lipsa sensibilititatii tegumentare, scaderea fortei musculare pentru anumiti muschi, disfunctie erectila sau incontinenta urinara ca urmare a afectarii structurilor nervoase din zona sacrala a maduvei.
Tratamentul
Dupa diagnosticare prin examenul clinic si investigatii imagistice, tratamentul este gradual, incepand cu antiinflamatoare nesteroidiene si analgezice, pana la infiltratii, fizioterapie, kinetoterapie (doar intre puseele dureroase) si menajarea zonei evitand efortul fizic. Formele foarte dureroase, rebele la tratament sau cele care genereaza afectarea mobilitatii sau a functiilor neurologice se pot rezolva prin indepartarea chirurgicala a discului deplasat.
Terapia chirurgicala depinde de gradul de afectare. Exista mai multe solutii care pot fi folosite, singure sau combinate, adaptate la tipul de leziune a fiecarui pacient in parte. Operatia urmareste decompresia structurilor nervoase si unde este cazul, stabilizarea segmentelor vertebrale.
Actualmente, interventia se face de obicei prin metode minim invazive, cu incizie foarte mica, fara lezarea musculaturii, fie cu ajutorul microscopului operator, fie prin crearea unui „tunel” prin musculatura care sustine coloana vertebrala, fie cu un endoscop special care permite vizualizarea si extragerea herniei fara o incizie chirurgicala propriu-zisa. Aceste tehnici creeaza un camp operator perfect, limiteaza pierderile de sange si favorizeaza o recuperare rapida, permitand pacientului sa-si redobandeasca mobilitatea si viata normala, fara dureri.