Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Pacient in scaun cu rotile operat cu succes pentru un chist sinovial lombar

Dr. Horia Salca, medic primar neurochirurg, a operat cu succes in Spitalul Regina Maria Brasov un pacient cu dureri atroce lombare si la nivelul ambelor membre inferioare, care devenise imobilizat in scaunul cu rotile. Pacientul prezenta la nivelul coloanei lombare un chist sinovial care ocupa aproape intregul canal medular lombar la nivelul discului intervertebral L4L5, comprimand radacinile nervoase asociate. Interventia neurochirurgicala a fost efectuata printr-o incizie mica, de doar cativa centimetri si a permis scoaterea completa a chistului sinovial cu decompresia radacinilor nervoase. Operatia a decurs fara niciun fel de incidente intra- si postoperatorii, iar pacientul a fost capabil sa se ridice si sa mearga fara dureri in primele 24 de ore dupa operatie.

„Durerile de spate m-au rapus la pat”

„Dureri de spate am mai avut si in trecut, insa la inceputul anului s-au intensificat, astfel incat am fost rapus la pat. Am facut o investigatie RMN si am venit la Spitalul Regina Maria Brasov pentru o consultatie de neurochirurgie. Atat de mari erau durerile, incat am fost nevoit sa folosesc un scaun cu rotile.” - ne relateaza pacientul, un barbat in varsta de 69 de ani.

Acesta prezenta de doua luni dureri in ambele gambe care progresiv cuprinsesera portiuni tot mai proximale din membrele inferioare si in final regiunea lombara, crescand totodata in intensitate. Ridicarea in picioare devenise imposibila fara dureri atroce si necesitatea de a fi ajutat de alte persoane. Tratamentul prelungit cu medicamente analgezice si antiinflamatoare nu reusise sa impiedice aceasta evolutie nefavorabila.

Pacientul s-a prezentat la consult in scaunul cu rotile, impins de fiul sau, iar la examenul clinic, pe langa aceasta marcata impotenta functionala in ce priveste ortostatismul (mentinerea pozitiei stand in picioare), s-au detectat absenta reflexelor ahiliene si pozitivarea manevrelor de elongatie a ambelor membre inferioare. In mod semnificativ, in pofida aparentelor, nu exista o paralizie a niciunui grup muscular, ceea ce marea net sansele de recuperare daca se identifica sursa durerii si era solutionata eficient.

Chist sinovial Brasov

Chistul sinovial lombar ocupa aproape intregul canal vertebral lombar L4L5

Pacientul efectuase deja o investigatie RMN de coloana lombara intr-un alt centru si rezultatul era elocvent: la inaltimea discului intervertebral L4L5, aproape toata suprafata de sectiune a canalului vertebral lombar, prin care in mod normal coboara radacinile nervilor lombo-sacrati inconjurate de LCR si grasime epidurala, era ocupata de un chist (marcat cu steluta rosie) aparent conectat cu articulatia fatetara L4L5 dreapta.

In plus, si articulatia fatetara de pe stanga daduse nastere altui chist mai mic, situat in afara canalului, in muschii paravertebrali, deci inofensiv. In schimb, chistul L4L5 ocupa aproape tot spatiul de trecere disponibil pentru nervii care dirijau sensibilitatea si miscarile ambelor membre inferioare de la genunchi in jos, precum si functionarea vezicii urinare, a capatului inferior al tubului digestiv si a organelor genitale.

Daca volumul si/sau presiunea lichidului din chist cresteau pe neprevazute, se putea instala paralizia tuturor acestor nervi si blocarea functiilor conduse prin intermediul lor. Prin urmare, dupa explicarea situatiei si prezentarea alternativelor de tratament pacientului, s-a decis pregatirea acestuia si efectuarea tratamentului chirurgical in modul cel mai expeditiv posibil.

Operatia neurochirurgicala indeparteaza cu succes intreg chistul sinovial lombar

„Prima intalnire cu dr. Horia Salca a fost o surpriza placuta. Medicul a stat de vorba cu mine aproape o ora si mi-a explicat amanuntit si pe intelesul meu toate implicatiile pe care le-ar putea avea o eventuala interventie chirurgicala de chist sinovial lombar. Eram usor temator deoarece aveam cunostinte ale caror operatii nu au reusit, insa domnul doctor m-a asigurat ca, in cazul meu, totul va decurge bine. Mi-a inspirat mare incredere si, chiar de la prima consultatie, am facut si programarea pentru interventie. Chiar am glumit cu dumnealui spunandu-i ca asa de bine mi-a explicat pasii operatiei, incat as putea sa scriu o lucrare stiintifica despre asta!” - isi aminteste pacientul momentul in care a decis sa fie operat in Spitalul Regina Maria Brasov de catre Dr. Horia Salca, medic primar neurochirurg.

S-a intervenit operator sub anestezie generala, deschizandu-se o mica fereastra spre etajul L4L5 al canalului vertebral lombar pe partea dreapta si inlaturand de acolo „amenintatorul intrus” fara niciun fel de incidente intra- si postoperatorii.

Evolutia postoperatorie a fost rapid favorabila, pacientul fiind capabil sa se ridice si sa se plimbe prin camera fara dureri in primele 24 de ore. Vindecarea cicatricii operatorii si mobilizarea progresiva pana la reluarea tuturor activitatilor de zi cu zi au decurs fara probleme.
„Mi s-a facut o mica incizie care s-a estompat rapid. Imediat dupa ce am ajuns in salon, m-am ridicat fara prea mari dificultati, iar a doua zi am plecat spre casa pe picioarele mele, fara carje sau scaun cu rotile. Acela a fost momentul in care mi-am dat seama cat de valoros poate fi aportul unui medic in binele pacientului, in a-si recapata sanatatea!

Cu toata puterea cuvantului pot sa spun ca dl. dr. Horia Salca este un medic desavarsit. Insa, mai mult decat atat, din punct de vedere interuman, a fost extrem de empatic, rabdator si comunicativ. Mi-a dovedit ca este preocupat de suferinta mea!”- ne-a marturisit plin de recunostinta pacientul a carei suferinta a fost vindecata de catre Dr. Horia Salca.

Afla mai multe despre chistul sinovial lombar

Chistul sinovial lombar este o aparitie mai rara in spectrul leziunilor produse de degenerarea coloanei lombare odata cu inaintarea in varsta. La fel cum hernia de disc este rezultatul deshidratarii si ruperii unui disc intervertebral, chistul sinovial este produsul inflamatiei cronice cu eroziuni si hipertrofie a fatetelor articulare. Acestea insotesc, imperecheate, fiecare disc, strajuind canalul lombar si orificiile prin care nervii spinali parasesc, doi cate doi, coloana vertebrala, la fiecare etaj al ei, trecand tocmai printre disc si articulatia fatetara respectiva.

Prin urmare, asa cum o hernie de disc poate irita sau comprima acesti nervi din fata, chisturile sinoviale o pot face din spatele lor. Consecintele clinice sunt identice: de la dureri lombare, sciatica, claudicatie neurogena (ca in stenoza de canal lombar) si deficite senzitivo-motorii de diverse severitati, pana la „sindromul de coada de cal”, care este insa rar si care se manifesta cu amorteli in regiunea fesiera („parestezii in sa”) si dificultati de evacuare a urinii si scaunelor.

In fata unui astfel de tablou clinic, doar imagistica, sub forma unui examen de rezonanta magnetica nucleara (RMN) sau computer-tomografie (CT), ajuta medicul sa distinga intre cele doua posibilitati - hernie sau chist -, evidentiind clar natura si dimensiunile procesului care afecteaza radacinile nervilor spinali si punctul exact in care afectarea se produce. La examenul imagistic, chistul sinovial se observa ca o imagine in inel, cu continut asemanator cu lichidul cefalo-rahidian (LCR), aflata in contact strans cu articulatia fatetara, dar cu un raport variabil cu nervii spinali si sacul dural.

Tratamentul se desfasoara dupa aceleasi principii ca in toate afectiunile degenerative ale coloanei lombare, urmand modelul celei mai frecvente, hernia de disc: se incepe cu masuri conservatoare – medicamente analgezice, antiinflamatoare si decontracturante, fizioterapie, kinetoterapie sau infiltratii epidurale. Daca acestea nu au succes, nu sunt tolerate sau apar complicatii, este indicat tratamentul chirurgical, singurul care elimina chistul, eliberand nervii spinali de iritatia sau compresiunea la care erau supusi. S-a incercat si punctia evacuatoare a chistului, insa chistul se reface relativ usor din membrana sinoviala inflamata a articulatiei fatetare, atat timp cat instabilitatea degenerativa a segmentului respectiv de coloana nu a fost rezolvata.

Operatia in sine are diferite grade de complexitate, in functie de ce probleme s-au identificat la acel pacient si de planul operator propus pentru a le rezolva. In cazul standard, se practica acelasi abord ca pentru o hernie de disc. Chistul sinovial este gasit chiar mai usor, intr-un plan mai superficial, de unde este indepartat. Singura precautie suplimentara este disecarea lui atenta de pe suprafata durei mater, la care poate fi destul de aderent, evitand astfel ruptura acestei membrane si producerea unei fistule de LCR. Rezultatele operatorii sunt foarte bune, iar complicatiile, chiar mai reduse decat cele posibile intr-o discectomie lombara pentru o hernie de disc.

 

Text: Dr. Horia Salca, medic primar neurochirurg, Spitalul Regina Maria Brasov