Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Totul despre depresia postnatala

Depresia postnatala este o tulburare psihica intalnita frecvent la mame, dar si la partenerii acestora, in primele luni de la nastere. Recunoasterea timpurie a semnelor si simptomelor acestei afectiuni, de catre  familie sau de catre  medicul de familie, pediatru sau psiholog este vitala pentru mama si copil.

De ce apare depresia postnatala?

Unele studii au ajuns la concluzia ca depresia postnatala nu este o tulburare psihica propriu-zisa, ci este consecinta unor trairi de insecuritate materiala si/sau afectiva ale mamei. Acesti cercetatori considera ca depresia postnatala trece mai usor atunci cand tanara mama beneficiaza de suport afectiv si moral, dar mai ales de atentie, sustinere si dragoste.

Conform celor mai recente statistici, una din  8  mama dezvolta depresie postnatala de lunga durata in saptamanile si lunile de dupa nastere. In principal depresia postnatala este determinata de modificarile hormonale care apar imediat dupa nastere. Nivelurile de hormoni feminini precum estrogenul si progesteronul, scad puternic in orele imediat urmatoare nasterii. De asemenea, nivelul hormonului tiroidian poate sa scada semnificativ dupa nastere, dezvoltandu-se o deficienta tiroidiana care poate produce depresie. In plus alaptarea produce dezinhibarea hipofizei si cresterea nivelului de prolactina pe seama scaderii nivelului de dopamina din anumite regiuni ale creierului. Scaderea dopaminei este corelata cu aparitia simptomelor depresive, a anxietatii si a gandurilor obsesive.

Adesea acestor factori  li se adauga alti factori de risc, cum ar fi existenta unor episoade depresive anterioare, istoric familial de depresie, mama fumatoare, mama singura, prea tanara sau prea in varsta, statut socioeconomic precar, sarcina nedorita/neplanificata, absenta suportului afectiv al partenerului, prietenilor si familiei. Sunt si studii care neaga importanta etiologica a modificarilor hormonale, argumentand faptul ca incidenta depresiei postnatale este la fel de ridicata si in randul tatilor, dar cu o simptomatologie mai redusa in intensitate si adesea neluata in seama de anturaj.

Te mai poate interesa:

Psih. Aurora FrunzaPsih. Aurora Frunza, Doctor in Stiinte Medicale

Policlina Floreasca

Presedinte al Asociatiei Psihologilor si Medicilor din Romania

Presedinte al Institutului Roman de Psihologie clinica si Psihoterapii cognitiv –comportamentale

Presedinte al Filialei Bucuresti a Societatii Romane de Psihosomatica si Medicina Comportamentala

Coordonator al Departamentului de Psihosexologie al Societatii Romane de Psihosomatica si Medicina Comportamentala

Competente in:

  • Psihoterapie cognitiv-comportamentala
  • Psihoterapie integrativa,  terapii scurte, colaborative, orientate pe solutie
  • Consiliere psihologica si tehnici de sfatuire
  • Hipnoza clinica
  • Evaluarea persoanelor cu handicap
  • Diagnosticul dementelor si abordarea lor terapeutica, psihosomatica aplicata