Părul este ceva cu care ne mândrim şi de care avem grijă: îl spălăm, îl tundem, îl coafăm sau îl vopsim pentru a ne simţi bine şi a fi in pas cu moda..., de aceea, orice afectare a podoabei capilare va avea un impact profund asupra noastră.
Care sunt cauzele căderii părului?
Înainte de a intra în panică, trebui să ştii că părul poate să cadă în anumite limite: zilnic, majoritatea oamenilor pierd aproximativ 50-100 fire de păr, ca urmare a ciclului normal al folicului pilos.
Pierderea în exces a firelor de păr poate fi datorată unor cauze multiple, ca urmare este important să consulţi specialistul dermatolog pentru a stabili cu exactitate cauza căderii părului. Aceasta poate fi difuză, când afectează întreg scalpul sau căderea părului poate fi limitată la anumite zone (alopecia areata, alopecia androgenetică).
Anumite medicamente, anemia, unele boli cronice, afecţunile tiroidiene, malnutriţia sau curele de slăbire pot fi răspunzătoare de o cădere difuză a părului. Sarcina în trecutul apropriat sau oprirea contraceptivelor pot să determine căderea părului. În termeni medicali această afecţiune poartă numele de efluvium telogen, iar pilozitatea se reface odată ce stimulul a fost îndepărtat.
Alopecia areata este o afecţiune cu caracter autoimun în care apar, la nivelul scalpului, plăci total lipsite de păr. Patogenia este complexă şi evoluţia imprevizibilă: se poate remite spontan sau poate evolua spre generalizare, cu pierderea completă a părului.
Alopecia androgenetică este o formă particulară ce poate afecta atât bărbaţii, cât şi femeile. Se caracterizează printr-o rarefiere a părului în regiunile fronto-parietale. La femeie, se poate asocia cu sindromul de ovar polichistic şi necesită investigaţii privind nivelul hormonilor sexuali.
Tricoscopia: o nouă metodă pentru diagnosticul căderii părului
Tricoscopia (videodermoscopia părului şi a scalpului) reprezintă examinarea părului şi a scalpului cu ajutorul dermatoscopului sau videodermatoscopului, care este, in esenţă, o lupă specială.
Metoda a căpătat popularitate în ultimii ani şi este utilizată pentru diagnosticarea diverselor afecţiuni ale părului şi scalpului, cum ar fi psoriazisul sau dermatita seboreică; de asemenea, ajută la identificarea tuturor formelor de cădere a părului (alopecia areata, alopecia androgenetică, efluvium telogen, etc). Este o procedură nedureroasă, comodă pentru pacient şi extrem de utilă pentru medic, înlocuind, prin informaţiile aduse, investigaţii mai agresive, precum biopsia scalpului.
Înainte de a începe orice tratament, vorbeşte cu medicul dermatolog despre cauza posibilă a căderii părului şi despre cel mai bun tratament indicat în cazul tău particular.
Dr. Adina Dobriţoiu, Medic Specialist Dermato-Venerologie, Doctor în Ştiinţe Medicale, Policlinica Dorobanţi
Domenii de interes medical: alopecia, dermatocosmetică, patologia dermatologică a copilului